Sony Cybershot DSC T7 vs. Nikon Coolpix S3

Our other digital camera reviews

Sony Cybershot DSC T7 vs. Nikon Coolpix S3

zij aan zij digitale camera test
Sony Cybershot DSC H1
Canon Powershot S2 IS
Sony Cybershot T7 test
SPECIFICATIES
Nikon Coolpix S3 test
Ultracompact (132 gram)
Type
Ultracompact (138 gram)
5Mp / 2592 x 1944
Sensor
6Mp / 2816 x 2112
38-114mm, 1:3.5-4.4
Lens
35-105mm, 1:3.0-5.4
64-400
ISO
50-400
1.3 bps (max. 9 beelden)
Motordrive
1.5 bps (max.12 beelden)
6,4 cm
LCD
6,4 cm
 
8,0
CONSTRUCTIE
7,5
De Sony Cybershot is een opvallende verschijning. Ze is iets groter dan een creditcard en de dikte blijft beperkt tot 1,4 cm. Het afdekklepje van de lens niet meegerekend is ze zelfs maar 10 mm dik.De mooie matzilveren behuizing geeft haar niet alleen een hoog design-karakter, maar ook een solide uiterlijk.
Body
De Coolpix S3 heeft duidelijk een mindere design-uitstraling dan de Sony T7, maar de matzilveren body geeft haar toch een degelijke uitstraling. Ze is rondom enkele millimeters kleiner dan de T7, maar is wel veel dikker: bijna 20 mm. Ze is leverbaar in zilver en zwart.
Op een ultracompactcamera als de T7 lijkt de ruimte voor de knopjes beperkt, maar ondanks het grote LCD-scherm, is de camera niet met knoppen bezaaid. Alle belangrijke knopjes zitten binnen duim- en vingerbereik, zonder dat ze per abuis kunnen worden ingedrukt. Opmerkelijk is dat de vierweg keuzeknop aan de linkerkant geplaatst is, wat in de praktijk erg handig blijkt te zijn. Minpuntje is de zoomknop, die erg klein is en vlak naast de ontspanner zit. Ze kan moeilijk blindelings en nauwkeurig worden bediend.
Knoppen
Op de achterzijde van de S3 zijn rechts naast het LCD-scherm een groot aantal knopjes met bijbehorende pictogrammen geplaatst, waardoor het geheel bij een eerste oogopslag minder overzichtelijk is dan bij de Sony. De functie van de knopjes is wel zeer duidelijk. De zoomknop is gemakkelijk bedienbaar met de duim. De aan/uitknop is klein en ietwat in het camerahuis verzonken, zodat de camera moeilijk aan en uit te zetten is.
Kleine camera's, kleine klepjes. De klepjes op de T7 voor de accu en de geheugenkaart zijn echter toch redelijk solide uitgevoerd, hoewel het openen en sluiten altijd een zekere zorgvuldigheid verlangt. Voor aansluiting van de USB- en de TV-kabel heeft Sony een adaptertje meegeleverd. Materiaal en uitvoering hiervan zijn echter zodanig, dat de kans op storing aanzienlijk is.
Klepjes
De klepjes voor accu en geheugenkaart zijn op de S3 relatief groot en redelijk stevig uitgevoerd. Al is ook hier enige zorgvuldigheid geboden. Voor verbinding met computer en televisie is een camerastation meegeleverd. Dit is een veel betere oplossing dan de kleine adapter van Sony. Met het station wordt tevens de accu opgeladen.
De Cybershot T7 heeft geen optische zoeker, maar wel een groot LCD-scherm (6,4 cm) met een hoge resolutie (230.000 pixels). Ze doet zeer goed dienst als zoeker en ook de menu's zijn goed leesbaar. Zoals bij alle LCD-schermen verlaagt reflecterend zonlicht de duidelijkheid van het scherm.
Zoeker en LCD
Een optische zoeker op een ultracompactcamera wordt zelden toegepast en ook de S3 heeft alleen een LCD-scherm om het onderwerp te kaderen. Ze is net zo groot als van de Sony T7, maar moet het doen met de helft van het aantal pixels, dus is het beeld minder gedetailleerd.
7,5
 MOGELIJKHEDEN
7,5
De camera heeft een standaard optische zoombereik van 38 tot 114 mm (3x). Hiermee kunnen de meest voorkomende onderwerpen goed worden gekaderd. De lens schuift niet uit de camera maar beweegt zich in het dunne camerahuis. Deze techniek wordt bij veel ultracompacten toegepast.
Zoombereik
Het optisch zoombereik (3x) van de Coolpix S3 is van 35 tot 105 mm en daarmee iets afwijkend van de Sony T7. Ook in de S3 blijft de zoomlens in de camera en 'kijkt' ze als een soort periscoop naar buiten.

De camera is bedoeld voor 'kijk-en-klik'-fotografie. Belichting en scherpstelling zijn dus volledig geautomatiseerd. Het is dus niet mogelijk om handmatig diafragma of sluitertijd te kiezen. De gebruiker kan wel in het belichtingsprogramma in te grijpen via de belichtingscompensatie. Ook zijn er diverse voorkeuze programma's zoals Sport en Zonsondergang. Het ISO-bereik van de T7 loopt van 64 tot 400. Deze kan handmatig worden gekozen of op Automaat worden gezet.

Belichting
en ISO-bereik
De Coolpix S3 kent ten aanzien van de belichting geen handmatige instellingen. De fotograaf moet volledig vertrouwen op de automatische programma's van de camera. Toch is er nog volop keuze de belichting te beïnvloeden een aan te passen. Natuurlijk kan dit met de belichtingscompensatie, maar ook met enkele vooringestelde scene-programma's zoals Vuurwerk en Stand/sneeuw. Als extra kent de S3 de optie Best Shot Selector (BSS), die elke compositie vergelijk met bekende onderwerpen en op basis hiervan de belichting instelt.
In de scene-voorkeuze Macro kan met de Sony T7 een voorwerp van iets meer dan 1 cm beeldvullend worden vastgelegd! De vervorming is gering en de algehele scherpte acceptabel. Om camera trilling te voorkomen moet de camera op een statief worden geplaatst. Dit kan alleen met behulp van de bijgeleverde "cradle".
Macro
Nikon bevestigt zijn reputatie met goede macro-prestaties, want met de Coolpix S3 is het mogelijk om in de Macro Scene voorkeuze met een voorwerp van 2,5 cm de gehele sensor te vullen. De vervorming van het beeld is zeer gering.
De camera kan 9 beelden achter elkaar opnemen met een snelheid van 1,3 beeld per seconde. Deze waarden vallen in het niet met een professionele d-SLR, maar zijn toch zeer respectabel voor een camera van een dergelijk klein formaat. Een spelend kind kan met deze motordrive treffend worden gefotografeerd. Na 9 foto's is de buffer vol en moet de camera de data naar de geheugenkaart schrijven.
Motordrive
De Coolpix S3 heeft een motordrive met een iets hogere snelheid dan de T7. Tot 12 foto's worden 1,5 foto's per seconde vastgelegd. Daarna valt de snelheid terug, maar blijft de camera beschikbaar voor een enkele opname.
Met de Sony T7 kunnen MPEG-filmpjes met geluid gemaakt worden, waarvan de hoogste kwaliteit 640x480 met 30 bps is. Helaas kan tijdens het filmen niet gezoomd worden en daarmee wordt de functionaliteit danig beperkt.
Film
De Coolpix S3 biedt de gebruiker de mogelijkheid filmpjes te maken van 640x480 en 30 bps met geluid. Tijdens het filmen kan wel gezoomd worden. De maximale lengte van een filmpje wordt bepaald door de capaciteit van de geheugenkaart.
De Autofocus kent drie standen: Multi, Center en Spot, waarbij het scherpstelvlak steeds kleiner wordt. Er kan zelfs 'handmatig' scherpgesteld worden door de voorwerpsafstand op te geven. De lichtmeting is Matrix, Centrumgewogen of Spot. sRGB is de enige kleurruimte en er is geen RAW-formaat beschikbaar. In camera zijn Verzadiging, Contrast en Scherpte in te stellen. Er zijn, behalve een automatische witbalans instelling, ook  5 voorkeuzen witbalans instelling. Er kan ook in zwart-wit en sepia worden gefotografeerd.
Overig
Scherpstel- en belichtingsmethode zijn niet in te stellen en de gebruiker moet vertrouwen op de ingebouwde automatiek van de camera. De S3 heeft alleen een sRGB-kleurruimte en kent geen RAW-formaat. Verzadiging, Contrast en Scherpte zijn niet in te stellen. Als kleurmodi kan gekozen worden voor Levendig, Koelblauw, Sepia en Zwart-wit. De witbalans kan op Auto en 5 voorkeuzen worden ingesteld, maar ook handmatig worden bepaald.
8,0
BEDIENING
7,5

Ondanks dat het een 'kijk-en-klik'-camera betreft, heeft de gebruiker toch nog de nodige functies om de opname-instellingen te beïnvloeden. Er is geen programmakeuze-knop, maar het menu biedt snel toegang tot de meest relevante opnameparameters.
Bij het nemen van een foto wordt in het LCD-scherm informatie aangegeven over gevoeligheid, sluitertijd en diafragma.

Opname-instelling
De Coolpix werkt bijna 100% op de automaat. De gebruiker moet vertrouwen op Best Shot Selector, Autofocus Assist en op de scene-voorkeuzen.
Tijdens de opname wordt op het LCD-scherm alleen de ISO-waarde en de flitsmodus aangeduid. Over diafragma en sluitertijd blijft men in het ongewisse en er is alleen een rood handje zichtbaar bij kans op bewegingsonscherpte.
Het menu van de Cybershot T7 in het grote en hoge resolutie LCD-scherm is duidelijk en overzichtelijk (NL). De laatst gewijzigde parameter wordt bij opnieuw openen van het menu weergegeven, zodat het bladeren bij bijvoorbeeld het herhaaldelijk aanpassen van de ISO-waarde, minimaal is.
 Menu-instelling
Het menu van de Coolpix is in te stellen op tekst of pictogrammen. Het is redelijk overzichtelijk, maar bij openen van het menu wordt altijd de eerste menu-optie weergegeven, zodat steeds naar de gewenste parameter moet worden gebladerd. Dit vraagt bij wijzigen van bijvoorbeeld de belichtingscompensatie extra tijd.
De bediening van de T7 is relatief eenvoudig, omdat het aantal variabele parameters gering is. Het is dus ook niet mogelijk om eigen instellingen op te slaan voor later gebruik.
Overig
De camera is volledig automatisch en kent niet de mogelijkheid om een set van instellingen op te slaan.
8,5
PRESTATIES
8,0
Nieuwe digitale camera's kennen nauwelijks meer opstart- of ontspanvertraging. Zelfs een ultracompact als de Sony T7 reageert zeer alert. Na het openschuiven van het afdekklepje voor de lens is de camera bijna direct klaar om een foto te nemen. Ook het focussen gaat erg snel. Na elke opname is de camera direct weer klaar voor de volgende foto.
Snelheid
De Coolpix S3 doet ten aanzien van opstart- en ontspanvertraging niet onder voor de concurrentie en is altijd stand-by voor de fotograaf. Focussen gaat redelijk snel en in het donker helpt een scherpstelhulplicht. Dankzij de buffer kannen snel meerdere foto's achter elkaar genomen worden, terwijl ondertussen de data naar de geheugenkaart worden weggeschreven.
Kleur en belichting:
De Sony T7 produceert mooie foto's die redelijk natuurgetrouw van kleur zijn. De automatische witbalans doet goed zijn werk, hoewel soms iets teveel richting blauw wordt gecompenseerd, wat echter niet storend is. De belichting is in 90% van de gevallen goed en kan bijgestuurd worden met de belichtingscompensatie of een andere lichtmeetmethode.
Scherpte:
De scherpte van de foto's is goed. Er zijn bij de hoogste kwaliteit geen JPG-verstoringen of overmatige verscherping te zien. Bij volledig inzoomen moet bij slecht licht goed op de sluitertijd gelet worden, omdat anders bewegingsonscherpte kan optreden.

Lensafwijkingen:
Ondanks dat de T7 een interne, opvouwbare lens heeft, blijven de lensafwijkingen redelijk binnen de perken. Ton- en kussenvervorming zijn weliswaar duidelijk zichtbaar, maar chromatische aberratie (kleurrandjes) is minimaal en ook de hoekscherpte is in orde.
Ruis:

Hoge ISO-waarden bij compactcamera's leveren nog steeds kwaliteitsproblemen op. Bij ISO 400 doet de Sony zijn best om met een gematigde ruisonderdrukking kleur en detail in stand te houden, maar een dergelijk hoge gevoeligheid blijft een noodoplossing. Bij ISO 64 zijn de foto's nagenoeg ruisvrij.
Beeldkwaliteit
Kleur en belichting:
De kleuren van de Coolpix S3 neigen naar de gele kant. De witbalans heeft moeite om acceptabele grijstinten te produceren en in combinatie met een wat terughoudende belichting (iets onderbelicht) ogen de foto's niet echt helder.
Scherpte:
De scherpte van foto's is goed, hoewel JPG-verstoringen door de (te) sterke verscherping zichtbaar zijn ook in de hoogste kwaliteit. Omdat geen sluitertijd wordt aangegeven bij het nemen van een foto, moet bij knipperen van het rode handje opgelet worden voor bewegingsonscherpte.
Lensafwijkingen:
Het lensje van de Coolpix S3 vertoont, naast ton- en kussenvervorming, redelijk sterke chromatische aberratie en ook een zekere hoekonscherpte. Tevens is enige vignette zichtbaar
Ruis:
Bij ISO 400 is duidelijke ruis waar te nemen. Omdat de ruisonderdrukking beperkt wordt toegepast, is de hoeveelheid detail nog acceptabel. Ook hier geldt dat de maximale gevoeligheid alleen zijn nut bewijst in 'noodsituaties'. Bij ISO 50 is toch nog enige korrel zichtbaar.
   
8,0
CONCLUSIE
7,6
 
De Sony Cybershot T7 en de Nikon Coolpix S3 zijn beide ultracompactcamera's, die ondanks hun beperkte afmetingen en gewicht, voldoende tot goed presteren. De Coolpix S3 is tevens een echte 'kijk-en-klik'-camera met slechts enkele handmatige instelmogelijkheden als belichtingcompensatie en witbalans. De T7 biedt op dat punt iets meer controle en ook de bediening is iets uitgebreider, maar blijft gebruikersvriendelijk. Over het geheel (kleuren, helderheid) is de beeldkwaliteit van de Sony T7 beter dan van de Nikon Coolpix S3. Op het punt van scherpte doen ze niet veel voor elkaar onder en dat geldt ook ten aanzien van de hoeveelheid ruis bij hogere ISO's. De Sony Cybershot T7 en de Nikon Coolpix S3 zijn beide goede reisgenoten in binnenzak of handtas, waarbij de Sony T7 net even beter presteert en ook meer 'looks' heeft. Alhoewel, over smaak valt niet te twisten...
 
Sony Cybershot DSC T7 test opname Nikon S3 test opname
November 3, 2005
go to top of page

Koop de Sony T7 in Nederland bij:

Koop de Nikon S3 in Nederland bij: