Sony DSC-T1 test- DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Sony DSC
T1 Test
April
2004
Sony DSC-T1 produkt details & specificaties

Top
 

Sony DSC-T1 testHoeveel kleiner kunnen ze eigenlijk nog worden. OK, ik weet dat er een soortgelijk model is van Minolta, maar hier gaat het om een echte 5-megapixel camera die niet veel groter is dan het bloknootje van de kapper en waarmee serieuze fotografie mogelijk moet zijn. Dat is in elk geval de bedoeling. Maar is dit werkelijk een serieuze camera voor de serieuze fotograaf? Ik bedoel, er is geen statiefbevestiging, een optische zoeker ontbreekt en met een flits zo groot als een kerstboomkaarsje moeten we de Sony DSC-T1 toch zien als een grapje. Of niet dan? Laten we deze Sony DSC-T1 eens meenemen voor een proefrit om te ontdekken of het echt de droom van elke hedendaagse fotograaf is of dat het meer lijkt op een nachtmerrie . . .

Voorkant van de Sony DSC-T1 Achterkant van de Sony DSC-T1

De camera in de praktijk

Als je de camera oppakt valt meteen op dat hij zwaarder is dan je vanwege zijn kleine formaat zou verwachten. Het camerahuis is van roestvrij staal en maakt een solide indruk. Alles is goed afgewerkt en straalt kwaliteit en duurzaamheid uit. In plaats van een optische zoeker heeft Sony een supergroot LCD-scherm op de achterzijde geplaatst met een hoge resolutie van 211.000 pixels. Het neemt ongeveer twee derde van de achterkant in beslag en beelden op het scherm zijn helder en duidelijk. In het gebruik blijkt het maken van foto's met het LCD scherm bijna net zo gemakkelijk als het gebruiken van een traditionele optische zoeker.

Proef opname met Sony DSC-T1 digitale camera Proef opname met Sony DSC-T1 digitale camera Proef opname met Sony DSC-T1 digitale camera Proef opname met Sony DSC-T1 digitale camera

De lens is een Carl Zeiss, Vario-Tessar en berekend op serieuze fotografie. Hoewel de maximale lensopening van f3,5 vrij langzaam is, bezit hij een 3x zoom vergelijkbaar met 38 - 114mm in kleinbeeldtermen. De constructie van de lens lijkt op die van de Minolta X-serie camera's. Deze zijn ook voorzien van een lens die verticaal in de camera geplaatst is, in plaats van direct achter de lensopening. Het licht wordt via een prisma naar de CCD-sensor geleid. Deze constructie draagt er ongetwijfeld toe bij dat het formaat van de camera tot een minimum beperkt kan blijven. Andere zaken die daaraan bijdragen zijn de nieuwe kleinere InfoLithium accu ter grootte van een lucifersdoosje en het gebruik van de splinternieuwe Memory Stick Duo geheugenkaart, die nog kleiner is dan de normale Memory Stick.

Deze nieuwe generatie geheugenkaarten heeft een hogere schrijf- en leessnelheid, waarbij de nieuwe Memory Stick PRO Duo sneller is dan de Memory Stick Duo. De PRO Duo, die bedoeld is voor digitale walkmans, MP3- spelers en foto- en videocamera's kent een hogere opslagcapaciteit, snellere dataoverdracht en de mogelijkheid om "real-time", hoge resolutie foto's en films op te nemen. De ingebouwde MagicGate technologie staat borg voor veilige overdracht van auteursrechterlijk beschermde data. De afmetingen van de PRO Duo zijn slechts een derde van een standaard Memory Stick en hij is verkrijgbaar in 256 en 512Mb, maar aan uitbreiding van deze capaciteit wordt op dit moment gewerkt. Er zijn pas een paar apparaten waarin deze nieuwe kaart past. Dit zijn de Sony DSC-T1 en DSC-U50 digitale camera's, een Sony MP3 speler, en de Sony/Ericsson P800 camera/telefoon combinatie. Om de nieuwe kaart ook geschikt te maken voor andere camera's heeft Sony een Memory Stick adapter bijgesloten, waardoor de kaart ook gebruikt kan worden in toestellen die een gewone Memory Stick gebruiken. Ook een CompactFlash adapter is leverbaar.

Druk de lensbescherming aan de voorzijde naar beneden en in minder dan twee seconden komt de camera tot leven. Het LCD-scherm licht op en laat informatie zien over de huidige camera-instellingen. Als u de sluiter indrukt wordt er binnen een halve seconde scherpgesteld. In minder goede lichtomstandigheden wordt het scherpstellen ondersteund door het AF-hulplicht aan de voorzijde naast de lens. De tijd tussen de opnames is lekker kort met een vertraging van ongeveer een seconde. Er is geen merkbare sluitervertraging en dat is prima. Digitale camera's zijn wat dat betreft een stuk beter geworden dan enige tijd geleden en de sluitervertragingstijd is tegenwoordig bijna net zo kort als bij gewone analoge camera's. Dankzij Sony's Real Imaging Processor kan de camera vier high-speed opnames achter elkaar maken in minder dan twee seconden. Dit is echt een snelle camera.

Thorn, het witte stadje

Hoewel de Sony DSC-T1 vooral bedoeld is als "richt en schiet" camera, herbergt hij nogal wat toeters en bellen die ook op de meer geavanceerde Sony modellen zitten. Als je gewoon een kiekje wilt maken zul je de camera waarschijnlijk gebruiken in de Auto stand, waarbij er weinig in te stellen valt. De P-stand echter biedt veel meer controle over de manier waarop de opname tot stand komt. De ISO-gevoeligheid, het contrast, de kleurverzadiging en scherpte kunnen allemaal onafhankelijk van elkaar ingesteld worden, evenals het flitsniveau en de manier van lichtmeten onder andere.

Thorn, het witte stadje

Behalve de Auto en Programma standen zijn er nog acht voorgeprogrammeerde Thema standen waaruit u kunt kiezen. Hierbij kiest de camera automatisch de passende instellingen voor het gekozen onderwerp, zodat zelfs beginners foto's van goede kwaliteit kunnen maken onder minder dan ideale lichtomstandigheden. Interessant is de instelling met het vergrootglas. Dit is eigenlijk een super-macro stand die het mogelijk maakt om tot 1cm dichtbij het onderwerp te komen, waarbij een vergrotingsmaatstaf van 3,3 keer mogelijk is, zodat details zichtbaar worden die met het blote oog vaak nauwelijks zichtbaar zijn. Andere Thema programma's zijn schemering, portret, landschap, sneeuw, strand, snelle sluitertijd en zelfs vuurwerk.

Thorn, het witte stadje

De Sony DSC-T1 zit vol met geavanceerde functies om een zo goed mogelijke beeldkwaliteit te waarborgen. Er zijn twee lichtmeetmethodes. De inmiddels welbekende matrix- of meerveldslichtmeting levert meestal uitstekende resultaten op, maar in extreme lichtomstandigheden kan de gebruiker ook kiezen voor spotmeting. Het standaard scherpstelbereik is het vijfpunts AF systeem, dat automatisch opmerkt in welk beeldgedeelte het hoofdonderwerp zich bevindt en daarop scherpstelt. Twee andere scherpstelpunten zijn Centrum AF en Spot AF. De eerstgenoemde stelt scherp in het midden van het beeld terwijl de laatstgenoemde dit scherpstelpunt nog verder verkleint en koppelt aan de spotmeter. Daarbij kan er gekozen worden voor Single AF, de standaardinstelling die de scherpstelling vasthoudt zodra de sluiterknop half ingedrukt wordt. Continu AF, die begint met scherpstellen zodra de sluiterknop wordt ingedrukt en die de scherpstelling bijstelt op het moment dat het onderwerp beweegt - ideaal voor actiefotografie. En tenslotte Monitoring AF waarbij de camera scherpstelt nog voordat de sluiterknop ingedrukt wordt. De scherpstelling wordt pas gefixeerd op het moment dat de sluiter half ingedrukt wordt. Bovendien is ook handmatig scherpstellen mogelijk.

Dat Sony deze camera ontworpen heeft met de gevorderde fotograaf in gedachten blijkt uit het grote aantal instelmogelijkheden en extra's. Er zijn zeven witbalansinstellingen waaronder TL-licht en flits. Hoewel de ingebouwde flits nogal zwak is en slechts reikt tot 1,5 meter, is het mogelijk de flitssterkte aan te passen in drie sterktes. Scherpstellen in donkere lichtomstandigheden wordt mogelijk door het feloranje AF-hulplicht dat aan de voorkant net naast de lens zit. Belichtingscompensatie over twee EV is mogelijk in stapjes van 1/3 stop. Sluitertijden tussen 1/1000 en 1 seconde zijn mogelijk in de P-stand. In sommige themastanden, zoals bij vuurwerk, is zelfs twee seconden mogelijk. De ruisonderdrukking wordt automatisch ingeschakeld bij sluitertijden langer dan 1/6 seconde. Er zijn beeldeffecten mogelijk zoals sepia, solarisatie of "negative art" - voor beelden als een negatief. Contrast, kleurverzadiging en scherpte kunnen naar eigen smaak op drie niveau's aangepast worden (plus, normaal en min). U kunt beeldvullende filmpjes opnemen met 30 beeldjes per seconde in een resolutie van 640 x 480 pixels. De lengte daarvan wordt slechts beperkt door de grootte van de Memory Stick. Een PRO kaartje van 512 Mb biedt ruimte voor een filmpje van 6 minuten in deze kwaliteit. Het LCD-scherm is verlicht en zowel de sterkte van de verlichting als de helderheid van het beeld kunnen ingesteld worden. Zelfs in direct zonlicht blijft het beeld goed zichtbaar dankzij de anti-reflectielaag van het schermpje. Beelden worden opgeslagen als JPEG-bestand in "Standard" of "Fine" kwaliteit.

In de doos

Behalve de Sony DSC-T1 camera en de gebruikelijke extra's zoals netkabel, USB- en videokabels, polsriempje en 32MB Memory Stick Duo, doet Sony er een laadstation bij dat dient om eenvoudig beelden over te zetten naar de computer en automatisch de 3,6v 2,4Wh InfoLithium accu op te laden. Volgens Sony heeft de accu een gebruiksduur van 80 minuten of 170 foto's met het LCD aan en ongeveer 100 minuten of 200 opnames met de LCD verlichting uit. Het opladen van een volledig lege accu duurt ongeveer 2,5 uur. Naast de 32Mb Memory Stick Duo is een adapter inbegrepen om de Duo geschikt te maken voor gebruik in apparaten met een gewone Memory Stick. Een CompactFlash adapter is leverbaar als extra accessoire.

Het overbrengen van beelden naar de computer gaat heel gemakkelijk met het laadstation. Zet de Sony DSC-T1 in de houder met het LCD scherm naar u toe en zorg dat de enkele verbinding in de camerabodem goed aangesloten is en u bent klaar om te beginnen. Als beelden overgebracht worden door Sony's Image Transfer software, worden ze automatisch in de folder Mijn Documenten/Image Transfer geplaatst. Pixela's ImageMixer kan gebruikt worden voor eenvoudige beeldmanipulatie zoals het aanpassen van kleur, contrast of verzadiging. Beelden kunnen worden bijgesneden of gedraaid en het beeldformaat kan aangepast worden. Een zeer uitgebreide, duidelijke Nederlandse handleiding van 126 pagina's is bijgevoegd.

Beeldkwaliteit

Het zal geen verrassing zijn als we u vertellen dat de Carl Zeiss Vario-Tessar f3,5-f4,4 / 6,7-20,1mm lens (38 - 114mm eq.) mooi scherpe beelden aflevert. We praten per slot van rekening over verscheidene decennia ervaring in lensontwerp. Er is slechts licht tonvormige vertekening zichtbaar in beelden die in de groothoekstand gemaakt zijn en nauwelijks kussenvormige vertekening in de maximum tele stand. Chromatische aberratie (purperkleurige randen) zijn slechts mimimaal aanwezig in beeldgedeeltes met uitzonderlijk hoog contrast. De beelden zijn opvallend ruisvrij, hoewel er soms een beetje ruis zichtbaar is in de schaduwpartijen. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de vrij sterke compressie die Sony toepast bij het opslaan van de beelden. Over het algemeen zijn de foto's helder en goed belicht met mooie verzadigde kleuren.

saturation 0, contrast 0 saturation +, contrast 0 saturation +, contrast +

Het contrast is vrij zacht maar dit kan - afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur - gemakkelijk bijgesteld worden in het betreffende menu. Bij tegenlicht heeft de lens soms wat last van overstraling. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de constructie van de lens in combinatie met het prisma dat het licht omlaag leidt naar de sensor. Het dynamisch bereik is prima met genoeg doortekening in zowel de schaduwen als de hoge lichten onder alle lichtomstandigheden.


Conclusie

In de twee weken dat we de camera in bruikleen hadden, hebben we deze Sony DSC-T1 leren kennen als een veelzijdige en handige camera die overal mee naar toe genomen kan worden. Het is een stijlvol en licht apparaat dat een prima beeldkwaliteit levert. De enige minpuntjes die ons opvielen waren het feit dat het deurtje van de batterijhouder/geheugenkaart een nogal breekbare indruk maakt. Plus, als je de geheugenkaart wilt verwisselen moet je erop voorbereid zijn dat de accu eruit valt omdat er geen palletje in de houder zit die de batterij tegenhoudt.

Het kleine formaat van de camera heeft zijn voordelen omdat hij daardoor in elke jaszak past. Echter sommige gebruikers zullen de optische zoeker zeker missen, omdat het nu eenmaal niet mogelijk is om discreet te fotograferen als je de camera hoog voor je moet houden om op het LCD scherm te kijken. Bovendien kan een optische zoeker bewegingsonscherpte helpen voorkomen omdat het gemakkelijker is om een camera stil te houden door hem tegen je voorhoofd te houden dan op armlengte voor je. Dus, hoewel het kleine formaat zeker zijn voordelen kan hebben, is het op sommige onderdelen soms minder praktisch dan een meer traditionele camera. Gelukkig zijn er niet overdreven veel bedieningsknoppen en zijn ze allemaal duidelijk gemerkt en ver genoeg uit elkaar geplaatst om ze gemakkelijk te kunnen bedienen. Zolang je er maar op let om de vingers van je linkerhand uit de buurt van de lens te houden.

Aangezien de beelden van de Sony DSC-T1 allemaal scherp en mooi van kleur zijn en zeker goed genoeg zijn om in hoge resolutie op A4 formaat geprint te kunnen worden, moeten we concluderen dat we hier inderdaad met een serieuze camera te maken hebben. Hij is misschien minder geschikt voor het fotograferen van familiegebeurtenissen vanwege het beperkte bereik van de flits en het feit dat de meeste flitsopnames binnenshuis last hebben van rode oogjes. Echter beginnende en meer gevorderde fotografen die op zoek zijn naar een superkleine kwaliteitscompact om altijd bij zich te hebben, of om mee te nemen op vakantie, zullen met de Sony CyberShot DSC-T1 zeker geen slechte keus maken.


Sony DSC-T1 prijs vergelijking en winkels


Koop de Sony T1 in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming