Sony DSC-P150 test

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
Sony DSC-P150
Test
oktober
2004
Sony DSC-P150 product details & specificaties

Top
 

Sony DSC-P150 testZo, daar is hij dan, de eerste echte compacte 7-megapixel digitale camera. Met een in eigen huis ontworpen 1/1.8 CCD bouwt Sony voort op het succes van de 5Mp P100, met een nieuwe camera die eigenlijk voor een groot gedeelte gelijk is aan het oudere model. Het enige verschil tussen de P100 en deze Sony DSC-P150 is de hogere resolutie en een compleet nieuwe CCD-sensor. We waren al heel tevreden over de kwaliteit van de oude P100, dus laten we eens kijken of we nog verbeteringen kunnen ontdekken of dat de 7-megapixel niet meer is dan een slimme marketing truc . . .

voorzijdet achterzijde

De camera in de praktijk

Buiten de matte chroomstrip die zichtbaar is aan de voorzijde van de slanke body is de Sony DSC-P150 nagenoeg volledig identiek aan het voorgaande model de DSC-P100. Voor gedetailleerde camera informatie kan het geen kwaad nog eens onze test van de DSC-P100 door te lezen, aangezien de nieuwe 7-megapixel CCD eigenlijk het enige verschil is met de oude P100.

Alle bedieningsorganen op de Cybershot P150, met uitzondering van de sluiter en de aan/uit knop, bevinden zich aan de achterzijde van het camerahuis. Ze zitten op precies de juiste plaats zodat ze gemakkelijk te bedienen zijn. Het hoofdinstelwiel, dat gebruikt wordt voor het instellen van Program, Scene of Auto modes onder andere, kan gemakkelijk met de wijsvinger van de rechterhand bediend worden zonder dat het nodig is de camera van het oog weg te halen als de kleine optische zoeker gebruikt wordt. Alle andere knopjes op de achterzijde hebben duidelijke icoontjes zodat hun betekenis onmiddellijk duidelijk is. Als u een selectie maakt, licht het bijbehorende icoontje nog eens groot in geel op, op het 1.8-inch LCD scherm, zodat uw keuze meteen duidelijk is. Heel handig.

testopname Sony DSC-P150 testopname Sony DSC-P150 testopname Sony Cybershot DSC-P150 testopname Sony Cybershot DSC-P150

De camera laat zich prettig bedienen en voelt goed uitgebalanceerd aan. Ondanks het nogal ongebruikelijke model is het zeer goed mogelijk om met één hand foto's te maken. Met zijn 147gr is de P150 net zwaar genoeg om degelijk en stabiel aan te voelen, en de kleine duimgreep aan de rechterkant van het achterpaneel helpt daar zeer zeker bij. Alle knoppen zijn van metaal en dat geeft de camera een gevoel van kwaliteit.

Het 1.8-inch LCD scherm heeft een anti-reflectieve laag en met 134.000 pixels worden de gemaakte beelden helder en duidelijk weergegeven. Het schermpje heeft een beetje moeite met fel zonlicht en dan is het nogal moeilijk om beelddetail goed te beoordelen, maar het is nog steeds beter dan sommige andere camera's. De prestaties bij weinig licht zijn prima omdat de LCD lichter wordt als de sluiter half ingedrukt wordt en het AF-hulplicht in werking treedt.

Qua snelheid presteert de Sony DSC-P150 uitstekend. De camera is binnen 1 seconde klaar voor actie en de vertraging van de sluiterknop is praktisch nul als de sluiter half ingedrukt is en er al scherpgesteld is. Inclusief scherpstellen kost het maken van een opname minder dan een halve seconde. Het vastleggen van actiebeelden met de P150 mag geen problemen opleveren. Als je meer foto's achter elkaar wilt nemen kan dat in Burst Mode waarbij je binnen vier seconden 5 opnames van 7Mp in de fijnste compressiestand kunt vastleggen. Vervolgens heeft de camera enkele seconden rust nodig om de beeldbuffer leeg te maken. Over het algemeen waren we zeer te spreken over de prestaties van de DSC-P150 in de dagelijkse fotopraktijk.

Om het laatst opgenomen beeld te bekijken drukt u simpelweg het linkerknopje van de vierwegknop in waarna meteen het meest recente beeld zichtbaar is. Om alle beelden te bekijken zet u het hoofdinstelwiel op de weergavestand. Het bekijken en tot vijf keer vergroten van de beelden gaat razendsnel. Het op en neer schakelen tussen weergave en opnamestand kost minder dan een seconde en dit zijn heel goede waarden.

De nadruk bij deze Sony ligt op ongecompliceerd foto's maken en dit blijkt uit de vele automatische instelmogelijkheden die de camera biedt, zoals de negen voorgeprogrammeerde onderwerpstanden of de groene Auto stand. Verschillende functies bewijzen echter dat ook de meer gevorderde gebruikers in deze DSC-P150 zeker mogelijkheden zullen vinden die hen aanspreken.

Bij volledige handbediening kunt u kiezen uit twee diafragma's en alle sluitertijden tussen 1/1000 en 30 sec. (1/8 sec. max. In de Auto stand), met assistentie van de belichtingsmeter die afwijkingen van de juiste belichting aangeeft in stapjes van 1/3 EV. Een histogram voor of na de opname laat de lichtverdeling zien, terwijl andere opties zoals belichtingscompensatie, ISO instelling, verzadiging, scherpte en contrast via het menu ingesteld kunnen worden. Echter, de meeste gebruikers zullen vooral de Programma stand gebruiken en nooit de behoefte voelen om het menu in te duiken ook al omdat er aparte knoppen zijn voor flits en macrostand, beeldcompressie en zelfontspanner, de functies die de meeste kiekjesmakers het vaakst gebruiken.

In de doos

De Sony Cybershot DSC-P150 wordt geleverd met een 32Mb Memory Stick om u alvast op weg te helpen. Een uitgebreide Nederlandse handleiding van 134 pagina's die u wegwijs maakt in alle mogelijkheden die de DSC-P150 biedt; polsriempje; USB en AV kabels - de DSC-P150 ondersteund USB 2.0; infolithium batterij (NP-FR1) met oplader. Een volle accu is genoeg voor 320 opnames of 2 uur en 40 minuten opnametijd (volgens CIPA standaard). Tijdens onze tests hebben we gemerkt dat deze accu meer "power" levert dan we van Sony accu's gewend zijn en we mogen dan ook aannemen dat de bewering van Sony klopt. Een tendens die we op vandaag bij veel digitale camera's zien is dat de accu's kleiner worden en meer stroom leveren dan vroeger. Echter de tijd dat mijn eerste digitale camera na slechts 30 minuten LCD gebruik of 30 opnames opgeladen moest worden ligt nog niet zover achter ons.

Sony levert Picture Package V1.0 mee als programma om uw beelden naar de PC over te brengen en te rangschikken. Het programma kan zo ingesteld worden dat beelden automatisch naar de computer gekopieerd worden of u kunt beelden vanuit de Windows Verkenner naar de juiste map slepen en neerzetten, omdat de P150 zich gedraagt als een aparte harde schijf waardoor de beelden via een simpele muisklik te verplaatsen zijn. De beeldbewerkingsmogelijkheden van het programma zijn vrij beperkt, maar foto's kunnen gesorteerd worden op datum, op CD gebrand worden of u kunt een automatische diashow maken en dat is wel aardig. Om diashows op TV te vertonen is er het apart verkrijgbare Cybershot Station CSS-PHA, waarin de P150 past en dat tegelijkertijd de batterij oplaadt.

Als extra accessoires levert Sony een onderwaterhuis, het Sony Cybershot Marine Pack (MPK-PHB) dat tot ongeveer 5 meter waterdicht is. Voor nog meer flexibiliteit kunt u de Sony DSC-P150 uitbreiden met tele- of groothoekconversielenzen.

Beeldkwaliteit

Deze Sony DSC-P150 is uitgerust met de uitstekende f2.9-f5.2, 38-114mm (eq.) Carl Zeiss Vario-Tessar lens. En zoals we gewend zijn van dit juweeltje, is de beeldkwaliteit ook nu weer voortreffelijk. De resultaten van deze camera laten mooie levendige kleuren zien met een uitstekende detaillering. Chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig in situaties met een hoog contrast en de vertekening in de groothoekstand is zeer redelijk voor zulk een compacte lens. Foto's zijn mooi verzadigd en dat is precies zoals we dat graag zien. Als u de voorkeur geeft aan iets meer gedempte of juist vollere kleuren, kunt u de verzadiging, het contrast en de scherpte instellen op 1 stap onder of boven de standaardinstelling.

De belichting was elke keer precies goed, hoewel je wel moet oppassen bij opnames met veel (bewolkte) lucht in beeld. In deze situaties is het beter de camera iets naar beneden te richten, de sluiter half in te drukken om de belichting te vergrendelen en vervolgens de juiste compositie te maken voordat u de sluiter helemaal doordrukt.

De automatische scherpstelling (5 punts Multi-point; Center AF of handbediende scherpstelling in vijf stappen) werkt prima hoewel er enige missers waren bij objecten die zich dicht bij de camera bevonden. Als u vergeet de camera op Macro in te stellen of als u in de Macro stand dichter bij komt dan 6 cm, kan de camera niet scherpstellen op het onderwerp, maar u kunt wel de sluiter indrukken en de opname maken, om later tot de ontdekking te komen dat de opname onscherp is. Een juiste scherpstelling wordt aangegeven met een klein groen lichtje in de linkerbovenhoek van het LCD scherm, dat oplicht als de camera scherpgesteld heeft en knippert als scherpstelling niet mogelijk is. Omdat het lichtje zo klein is kunt u dit gemakkelijk over het hoofd zien met als resultaat onscherpe foto's, die u waarschijnlijk pas ontdekt als u thuis bent. Opgepast dus!

De automatische witbalans voldeed prima en het was tijdens onze test met de P150 nooit nodig om van die stand af te wijken. Sommigen zullen het ontbreken van een door de gebruiker in te stellen witbalans als een gemis zien, terwijl anderen van mening zijn dat de warme gloed van gloeilampverlichting bij kan dragen aan de sfeer van een opname en je die niet altijd moet onderdrukken.

De flits kent de gebruikelijke instellingen, hoewel het bereik nogal beperkt is zoals we vaker zien op dit soort kleine camera's. Dit soort flitsjes is echter uitermate geschikt als invullichtje bij daglichtopnames of voor het verlichten van een enkel portret. Ze zijn echter niet krachtig genoeg om grotere groepen of onderwerpen verder weg dan 3,5 meter te verlichten. Er is wel de mogelijkheid om de flitsintensiteit in te stellen en dat is wel handig omdat je soms maar een beetje extra licht nodig hebt en je niet wilt dat de flits zichtbaar is. Het dynamisch bereik is uitstekend en we hebben de indruk dat de nieuwe 7 megapixel CCD (3072x2304 pixels) zeker een verbetering is, omdat hij meer beelddetail vastlegt zonder dat daar een toename in ruis tegenover staat, zelfs niet bij de hogere ISO instellingen.

ISO 100 ISO 200 ISO 400
sat- sat 0 sat+ sat+ contrast+

Omdat veel fabrikanten op dit moment al CCDs van Sony gebruiken, is het slechts een kwestie van tijd voordat meer camera's van andere merken met deze nieuwe Sony CCD uitgerust zullen gaan worden. De nieuwe Canon G6 is een van de eersten, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Een slimme marketing factor die het updaten van bestaande camera's een stuk eenvoudiger maakt is het feit dat de nieuwe 7Mp Sony CCD dezelfde afmetingen heeft als de oude 4 en 5 Megapixel CCDs, waardoor het niet nodig is een compleet nieuwe camera te ontwerpen, maar er slechts kleine aanpassingen nodig zijn om het geheel passend te maken. En dat is precies wat Sony gedaan heeft met hun oudere Cybershot P100 toen ze deze transformeerden in de Sony DSC-P150.

Is er dan toch een verschil in beeldkwaliteit merkbaar? Nou, ja en nee. Als u regelmatig forse vergrotingen maakt zult u zeker kwaliteitsverschil zien en het is zonneklaar dat hoe meer pixels er zijn, des te groter het beeld kan worden. Echter als u alleen 10x15 printjes laat maken van uw vakantie in Kozemoekel aan de Turkse kust, heeft u helemaal geen 7 megapixels nodig, omdat het verschil toch niet zichtbaar zal zijn. Vergelijk dit met gewone kleinbeeldfilm. Waarom kopen sommige mensen een filmpje van een bekend merk terwijl anderen tevreden zijn met het huismerk van de drogist? Persoonlijke voorkeur speelt hierbij zeker een rol en natuurlijk het doel waarvoor de beelden gebruikt gaan worden. Wat in elk geval vaststaat is dat de Sony hiermee een trend gezet heeft voor de dingen die komen gaan en dat de nieuwe 7Mp CCD er ongetwijfeld toe bijdraagt dat de beeldkwaliteit van huidige en toekomstige camera's verder zal verbeteren.

Conclusie

De Sony DSC-P150 is het topmodel uit de ultracompacte P-serie reeks van Sony en het toestelletje maakt foto's met een uitstekende beeldkwaliteit. De camera volgt het bekende Sony principe - gemakkelijk in het gebruik en met de meest gebruikte functies direct binnen handbereik. De beeldkwaliteit is indrukwekkend en er is geen overmatige ruis zichtbaar. De resolutie is hoog genoeg voor grote afdrukken van echte fotokwaliteit. Voeg daarbij de plezierige kleurweergave in de dagelijkse fotopraktijk en u zult het met ons eens zijn dat Sony weer een prima product aflevert met deze P150.

Als u op zoek bent naar een compacte kwaliteitscamera die u overal mee naar toe kunt nemen, dan moet deze camera eigenlijk bovenaan uw lijstje staan. Wij denken dat zowel de kiekjesmaker als de gevorderde fotograaf zeer tevreden zullen zijn met wat deze kleine Cybershot P150 te bieden heeft. Of u echt die 7 megapixels nodig is een afweging die u alleen zelf kunt maken gebaseerd op wat u van uw foto's verwacht, maar ook dan zal de P150 u niet teleurstellen.


Sony DSC-P150 prijs vergelijking en winkels


Koop de Sony P150 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Geheel of gedeeltelijke reproductie is verboden