Sony DSC-P100 test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Sony DSC-P100
test
juli
2004
Sony DSC-P100 product details & specificaties

Top
 

Sony DSC-P100 testMet de nieuwe serie compacte Cybershot P-serie camera's, richt Sony zich duidelijk op diegenen die voor de eerste keer een digitale camera gaan kopen, want de modellen zijn allemaal ontworpen om het foto's maken zo gemakkelijk mogelijk te maken, zonder iets aan de kwaliteit af te doen.

De Sony DSC-P100 in het blauw De Sony DSC-P100 in het zilver De Sony DSC-P100 in het rood

Hier zullen we ons vooral bezighouden met de Sony DSC-P100, omdat dit het meest uitgebreide model uit de serie is, een uitstekende kwaliteit biedt en genoeg mogelijkheden heeft voor creatieve fotografen. Met dit doel voor ogen heeft Sony de camera voorzien van de nieuwe, snellere "Real Imaging" processor, veel gemakkelijk te gebruiken functies en een scherpe Vario-Tessar 3x optische zoom lens van Carl Zeiss. Buiten de vele automatische functies kan bij de P100 de flits en de belichting handmatig beïnvloed worden, zodat foto's maken toch iets uitdagender wordt dan alleen maar richten en erop los schieten.

De camera in de praktijk

Als je de camera vasthoudt valt meteen de ronde vorm op die het gemakkelijk maakt de camera vast te houden en te gebruiken. Het camerahuis, - de P100 is verkrijgbaar in rood, zilver of blauw - heeft een geborsteld roestvrij stalen afwerking en het kleine formaat betekent dat je hem gemakkelijk meeneemt in je broekzak of een klein tasje. Maar laat je niet om de tuin leiden door het kleine formaat. Binnenin vinden we een hele serie functies die we normaal gesproken alleen aantreffen bij "dikke" 5-megapixel topmodellen.

proefopname met de Sony DSC-P100 proefopname met de Sony DSC-P100 test foto met de Sony DSC-P100 test foto met de Sony DSC-P100

Het opstarten van de camera gaat vliegensvlug. In minder dan 1,5 seconden is de P100 klaar voor gebruik. Sluitervertraging is zo goed als afwezig en zeker als je de ontspanknop al half hebt ingedrukt om scherp te stellen. Opgepast, de sluiterknop heeft slechts heel weinig druk nodig om een opname te maken en het is gemakkelijk om per ongeluk te ver door te drukken waardoor toch een foto gemaakt wordt. Dat dit spannende resultaten op kan leveren zal u niet verbazen.

In Burst modus, met de laagste compressie, kunnen er negen opnames gemaakt worden met een tussenpauze van 1,5 seconden. Of kies voor de Multi Burst modus, die het mogelijk maakt niet minder dan 16 opnames per seconde te maken. Het beeldformaat is dan standaard één megapixel en alle 16 beelden worden vastgelegd in één bestand. Het op en neer schakelen tussen opname en weergave neemt minder dan een seconde in beslag.

Alle bedieningsknoppen zijn netjes gerangschikt op de achterzijde van de camera, met slechts de aan/uit knop en de ontspanknop aan de bovenzijde. Het grote draaiwiel voor het kiezen van Programma, Scene of Manuele instellingen is zodanig geplaatst dat je deze knop gemakkelijk met je wijsvinger kunt bedienen zonder hem per ongeluk te verdraaien als je de camera oppakt of vasthoudt. Daaronder zit de vierwegknop plus drie knopjes voor het aan- of uitzetten van de monitor, het wissen van beelden of het oproepen van het menu. De zoomknop zit rechtsboven aan de achterzijde.

Het grote 1,8 inch LCD scherm is helder en duidelijk en is met 134.000 pixels prima geschikt om beelden te bekijken, waarbij het de mogelijkheid biedt het beeld tot 5x te vergroten. De monitor biedt toegang tot het menu, of je gebruikt hem als zoeker om de beelduitsnede te bepalen. Dat laatste is waar de meeste mensen hem vooral voor zullen gebruiken, ook al omdat de optische zoekers op deze ultra-compacte camera's vaak nogal klein zijn en niet erg nauwkeurig weergeven wat er op de foto komt. Dat geldt ook voor de zoeker van de P100, waarbij van groothoek tot tele slechts 80 tot 85% van het beeld getoond wordt. Ook is er geen dioptrie-instelling, waarschijnlijk omdat Sony zich realiseert dat de meeste mensen de zoeker toch nauwelijks zullen gebruiken.

Zoals al genoemd is de P100 vooral bedoeld voor diegenen die voor de eerste keer een digitale camera aanschaffen of voor vrijetijdsfotografen die slechts af en toe een foto maken. Daarom ligt bij deze camera de nadruk op ongecompliceerd foto's maken. Daarbij laten sommige functies en accessoires zien dat Sony wel degelijk ook geprobeerd heeft de P100 interessant te maken voor de meer gevorderde fotograaf. Zo heeft de ingebouwde flits mogelijkheden voor automatisch flitsen, rode-ogen reductie, en flits bij lange sluitertijden - niet ongebruikelijk zult u zeggen, maar de P100 heeft ook automatische invulflits die bij daglicht of bij onderwerpen in de schaduw voor extra licht zorgt, plus dynamische witbalans flits voor natuurgetrouwe kleuren. Behalve bovengenoemde functies bestaat de mogelijkheid om de flitsintensiteit handmatig op drie niveaus in te stellen. Als extra accessoire heeft Sony de HVL-FSL1B externe flitser plus bevestigingsbeugel op de markt gebracht om de effectieve reikwijdte van de flits uit te breiden tot bijna vijf meter en dat is een merkbare verbetering ten opzichte van de nogal krappe drie meter die de ingebouwde flits bestrijkt.

Nog zo'n functie die het leven een stuk gemakkelijker maakt als u besluit opnames te printen is de mogelijkheid de beeldverhoudingen in te stellen op 3:2 oftewel 2592x1728 pixels, waardoor u perfecte 10x15cm afdrukken krijgt. Dus geen problemen meer met onthoofde personen of beelddetails die verloren gaan omdat sommige ontwikkelcentrales, na jaren digitale fotografie, nog steeds niet weten hoe ze met de afwijkende afmetingen van digitale foto's om moeten gaan.

Bij het opnemen in de Auto stand regelt de camera alle instellingen automatisch en wordt er beperkte beeldinformatie op het LCD vertoont. Na het overschakelen op de Programmastand kunnen er veel meer instellingen door de gebruiker worden aangepast. U kunt kiezen voor een centraal autofocusveld of brede AF; meerveldslichtmeting of spotmeting - met de mogelijkheid tot belichtingscompensatie over 2EV in stapjes van 1/3 stop; zes witbalansinstellingen; fijne of standaard JPEG compressie en ISO instellingen van 100 tot 400. Daarbij kunnen contrast, verzadiging en verscherping ingesteld worden op plus, normaal of min en zijn effecten als zwart-wit of sepiakleuren mogelijk. Alle menu-instellingen zijn netjes gerangschikt onderaan op het LCD scherm en de vierwegknop wordt gebruikt om de verschillende onderdelen te selecteren. Alles werkt eigenlijk heel vanzelfsprekend en ook beginners zullen zich snel thuis voelen met de camera.

Om ervoor te zorgen dat opnames goed scherpgesteld en juist belicht zijn, heeft Sony een slim scherpstel- en belichtingssysteem in de P100 ingebouwd, dat automatisch de juiste aanpassingen maakt zelfs als het onderwerp zich niet in het midden bevindt of als er onder moeilijke lichtomstandigheden foto's gemaakt worden.

De selectie aan voorgeprogrammeerde onderwerpstanden is zeer uitgebreid en varieert van schemer, portret bij avond, landschap of "soft snap" voor zachte portretopnames, tot kaarslicht, strand, sneeuw, snelle sluiter of vuurwerk. Bovendien bestaat de mogelijkheid volledig handmatig de belichting in te stellen waarbij de sluitertijd en het diafragma onafhankelijk van elkaar aangepast kunnen worden door de vierwegknop respectievelijk omhoog/omlaag en links/rechts te bewegen. U kunt kiezen uit twee diafragma's (f2,8 en f5,6) terwijl de sluitertijd kan variëren van 30 seconden tot 1/1000. Als de ingestelde waarden afwijken van de door de camera gemeten belichting wordt dit naast de sluitertijd en het diafragma op het beeldscherm weergegeven in +/- 1/3EV. Bovendien is er een live histogram dat u in staat stelt de verdeling tussen de lichte en donkere partijen te beoordelen zodat u kunt zien of verdere correctie noodzakelijk is.

De Sony DSC-P100 kan korte videoclips met geluid opnemen in de 640x480 VX Fine modus met een beeldsnelheid van 30bps. Voor clips van deze kwaliteit is echter een Memory Stick PRO nodig om ervoor te zorgen dat de datastroom van de camera snel genoeg weggeschreven kan worden. De VX standaard filmmodus kan gebruikt worden met een gewone Memory Stick. Bij beide instellingen wordt de lengte van de op te nemen clip slechts beperkt door de hoeveelheid vrije ruimte op de geheugenkaart.

In de doos

Buiten de DSC-P100 die geleverd wordt in blauw, rood of zilver wordt er een AC-LS5 netstroomadapter meegeleverd die de NP FR1 info-lithium batterij in ongeveer drie uur helemaal oplaadt. Een volle accu zou volgens Sony genoeg moeten zijn voor ongeveer 360 opnames, afhankelijk van hoe vaak het LCD schermpje gebruikt wordt, of ruwweg 180 minuten afspeeltijd. Als u slechts af en toe foto's maakt zal de bijgeleverde batterij ruim voldoende zijn, zolang u er maar voor zorgt dat hij altijd opgeladen is zodat u paraat bent als zich een fotogelegenheid voordoet. Maakt u veel foto's, dan is het aan te raden een extra accu aan te schaffen zodat u nooit zonder stroom komt te zitten. Verder is er het gebruikelijke polsriempje, USB en AV kabels en een Engelstalige gedrukte handleiding van 124 pagina's. Om ervoor te zorgen dat u meteen met de camera aan de slag kunt levert Sony er een 32Mb Memory Stick bij. De Sony DSC-P100 gebruikt de conventionele Memory Stick of de PRO versie. Sony's nieuwste model, de Memory Stick Duo kan alleen gebruikt worden met de bijgeleverde adapter.

Sony Picture Package V1.0 is de nieuwe software die met de P100 meegeleverd wordt. Hierbij zit een USB driver voor Windows 98, een diavoorstelling die u wegwijs maakt met de camera en de programmatuur, plus het programma Picture Package. Dit kan zo ingesteld worden dat uw beelden automatisch overgezet worden zodra de camera op de computer aangesloten wordt, of de camera wordt zichtbaar als een apart drive op uw computer en u sleept de beelden naar de map die u daarvoor uitgezocht heeft. Met Picture Package kunnen uw beelden bekeken worden, het programma kan ze sorteren op datum, op CD branden of een automatische diashow samenstellen. Het opstarten van het programma gaat vrij traag door het gebruik van Macromedia flash animaties en buiten het draaien van beelden zijn er eigenlijk geen mogelijkheden voor beeldbewerking. OK, we realiseren ons dat deze camera bedoeld is voor beginners, maar de meegeleverde software is eigenlijk te eenvoudig om van veel nut te kunnen zijn. Niet zo'n goede keus van Sony vinden we zelf. Daarbij is het lettertype dat voor de bedieningsknopjes in het programma gebruikt wordt wel erg klein en moeilijk te lezen als uw computer is ingesteld op 1024x768 pixels. De beste keuze als u eenvoudige beeldbewerkingen wilt uitvoeren is te kijken of u Photoshop Elements niet toevallig ergens heeft liggen. De kans bestaat dat u dit programma al bezit omdat het vaak wordt meegeleverd met andere apparaten zoals scanners of printers. Het maken van automatische diavoorstellingen doet Picture Package wel heel aardig, met leuke effecten en overgangen. Het duurt alleen erg lang voordat het programma alle beelden heeft voorbereid en de diashow heeft samengesteld.

verzadiging min verzadiging normaal verzadiging plus verzadiging plus, contrast plus

Sony brengt een heleboel accessoires op de markt die bedoeld zijn voor de P-serie camera's. Om het overzetten naar de computer nog gemakkelijker te maken is er het Cybershot basisstation (CSS-PHA), dat ook gebruikt kan worden om een diavoorstelling op TV af te spelen of de batterij te laden. De bijgeleverde infrarood afstandsbediening maakt het mogelijk te switchen tussen de af te spelen videos en de opgenomen foto's. Als u de P100 mee wilt nemen in het zwembad of naar het strand, is er het Marine Pack onderwaterhuis (MPK-PHB) dat ervoor zorgt dat de camera niet nat wordt. Extra groothoek en tele voorzetlenzen maken de Sony DSC-P100 nog veelzijdiger dan hij al is en ook 37mm filters kunnen gebruikt worden met de extra VAD-WA lens adapter.

Beeldkwaliteit

De DSC-P100 heeft een f2,8-5,2/7,9-23,7mmVario-Tessar lens (38 - 114mm eq.) die afkomstig is van Carl Zeiss, een bedrijf dat bekend staat om zijn lenzen van uitstekende kwaliteit. En inderdaad, de beeldkwaliteit van de P100 laat niets te wensen over, met mooie verzadigde kleuren en een uitstekende detaillering. Alle beelden laten een prima resolutie zien met een groot dynamisch bereik en weinig ruis bij ISO 100. Bij hogere instellingen wordt enige ruis zichtbaar in de schaduwpartijen.

De belichting is elke keer precies goed en de beelden zijn meteen uit de camera al uitstekend, zodat er geen nabewerking noodzakelijk is als u dat niet wilt. De kleuren van de P100 zijn standaard al mooi verzadigd, maar als u wat meer pit wilt is dit eenvoudig in te stellen door contrast of verzadiging een tandje hoger te zetten. De automatische witbalans werkt feilloos en we hoefden eigenlijk nooit van de andere instellingen gebruik te maken.

In de groothoekstand is er enige tonvormige vertekening die naar het tele-gebied overgaat in zeer lichte kussenvormige vertekening. Echter niets om u zorgen over te maken want dit is heel normaal bij dit type camera's. Het wordt veroorzaakt door de manier waarop deze ultracompacte lenzen geconstrueerd zijn. In de dagelijkse fotografiepraktijk zal deze vertekening bovendien nauwelijks zichtbaar zijn.

Hoewel het bereik van de ingebouwde flits nogal beperkt is, is flitsfotografie binnen wel mogelijk, maar u zult het beste resultaat behalen met portretten van een enkel persoon of kleine groepjes. Het volledig uitlichten van een ruimte met de P100 is wat teveel gevraagd. Maar waar deze kleine flitsjes wel goed in zijn is het invulflitsen bij lichtomstandigheden met een hoog contrast, zoals in de zomer buiten bij felle zon. Bij deze lichtomstandigheden wordt de lichtopbrengst van de flits verminderd om het flitslicht in balans te brengen met het omgevingslicht voor een goed belichte foto. Beginners denken meestal dat flits alleen nodig is als het donker is. We zouden u willen adviseren om zelf eens uit te proberen wat voor verschil een klein beetje flitslicht kan uitmaken voor de kwaliteit van uw foto's van bijv. mensen buiten in de felle zon. Vooral omdat met de geavanceerde camera's van vandaag - de P100 inbegrepen - de resultaten u aangenaam zullen verrassen, omdat de camera automatisch de hoeveelheid flitslicht aanpast en harde schaduwen voorkomt met als resultaat een perfecte foto. Wij namen de P100 mee naar een bijeenkomst voor klassieke motorfietsen en alle opnames daarvan die u hier ziet, zijn gemaakt met automatische invulflits om de schaduwpartijen op te helderen, dus oordeelt u zelf.

Conclusie

We zijn er van overtuigd dat de Sony DSC-P100, net als zijn voorgangers, een groot succes zal zijn bij gelegenheidsfotografen. De camera is gemakkelijk in het gebruik, levert uitstekende beelden en kan overal meegenomen worden dankzij zijn compacte afmetingen. Daarbij biedt hij controle over verzadiging, contrast en scherpte en zijn er verschillende handbediende instellingen die allerlei creatieve mogelijkheden bieden aan meer gevorderde fotografen. Voeg daarbij de snelle opstarttijd en de afwezigheid van sluitervertraging en u heeft de perfecte camera voor een dagje uit. Jammer van de bijgeleverde programmatuur die nogal beperkt is in zijn mogelijkheden, maar er zijn genoeg ander programma's voorhanden die ruimere mogelijkheden bieden. Feit blijft dat Sony er toch weer in geslaagd is een ideale "meeneem" camera op de markt te brengen die een ultra-compacte vorm koppelt aan een prima beeldkwaliteit. En is dat niet waar u naar op zoek was?


Sony DSC-P100 prijs vergelijking en winkels


Koop de Sony P100 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2004 - AAA-Views and respective owners - All Rights Reserved
Reproduction in whole or in part without permission is prohibited