Sony Cybershot DSC H5 vs. Canon Powershot S3 IS

Our other digital camera reviews

Sony Cybershot DSC H5 vs. Canon Powershot S3 IS

zij aan zij digitale camera test
Kodak P880
Fuji S9500
Sony Cybershot DSC-H5 test
SPECIFICATIES
Canon Powershot S3 IS test
SLR-type (550 gram)
Type
SLR-type (510 gram)
7Mp / 3072 x 2304 (4:3) / 3072 x 2048 (3:2)
Sensor
6Mp / 2816 x 2112 (4:3) / 2816 x 1584 (16:9)
36-432mm, 1:2.8-3,7
Lens
36-432mm, 1:2.7-3.5
80-1000
ISO
80-800
1,0 bps (max. 5 beelden)
Motordrive
2,5 bps (tot kaart vol)
7,5 cm
LCD
5 cm (uitklapbaar en draaibaar)
 
8,0
CONSTRUCTIE
8,5
Bij Sony staat de H-serie voor een SLR-type camera met lange zoom. De H5 (7Mp) is samen met de H2 (6Mp) de opvolger van de H1. De H5 heeft het uiterlijk van een kleine reflex en ligt goed in de hand ook voor grotere handen. De grip is van rubber en de body zelf is van mat metaalkleurig kunststof. De algemene indruk is dat ze toch iets minder solide is dan de Powershot S3.
Body
De Canon Powershot S3 IS heeft een ander kleurtje dan zijn voorganger, de S2, en is nu antraciet in plaats van zilverkleurig. Hierdoor krijgt de camera een meer professioneel uiterlijk en oogt ze minder 'plastic' dan de Powershot S2. Verder zijn de bodies van de camera's zijn verder identiek en Canon heeft niet getornd aan het bewezen evenwichtig concept van compactheid en goede handligging. De handgrip is opgeruwd, maar nog steeds niet van stroef rubber.
De knoppeninrichting van de DSC H5 is redelijk ergonomisch en de meeste functies zijn binnen het bereik van duim en wijsvinger. Elke knop is voorzien van een duidelijk functieaanduiding en de handleiding hoeft zelden geraadpleegd te worden. De knopjes hebben een ietwat plastic karakter en hebben speling, zodat de camera zeker niet bestand is tegen stof, zand en vocht.
Knoppen
Behalve dat de body van de Powershot S3 hetzelfde is gebleven, zitten ook alle knopjes op dezeflde plaats. Alleen de knop om de meetmethode in te stellen heeft een andere functie gekregen en hiermee kan nu snel de gevoeligheid van de sensor gewijzigd worden. De Set- en Menu-knop zijn rechts op de achterzijde gehandhaafd en kunnen nog steeds abusievelijk met de duim worden ingedrukt.
Prominent aanwezig is weer de 'one-touch' filmknop, waarmee snel de filmmodus in werking kan worden gesteld en dit kenmerkt het hybride karakter (foto en film) van de camera.
Het klepje dat de aansluiting voor tv en USB afdicht is van hard plastic met ruime slag en zal veelvuldig gebruik redelijk goed doorstaan. De afdichting van batterijen en geheugenkaart is een gecombineerd klepje uit twee delen. Voor het wisselen van de batterijen gaat het hele klepje open. Wil men de geheugenkaart (MS Duo) vervangen, dan hoeft alleen het voorste kapje open. Deze dubbele constructie is storingsgevoelig, ook al omdat men alleen met dunne vingers het geheugenkaartje zonder forceren kan verwijderen.
Klepjes
De klepjes op de Powershot S3 zijn zoals bij alle andere digitale camera's. De rubberen afdekking van TV en USB/trafo vragen een zorgvuldige behandeling. De klepjes voor de geheugenkaart en de batterijen kunnen zonder problemen veelvuldig worden gebruikt, maar ook hier is enige voorzichtheid geboden om storingen te voorkomen.
De H5 is uitgerust met een EVF en een LCD-scherm van goede kwaliteit. De EVF steekt een stukje achter het LCD-scherm uit, zodat de neus niet steeds het scherm bevlekt. De EVF is redelijk klein en heeft een zekere vertraging. Het LCD-scherm daarentegen is groot (7,5cm) en helder met een zeer grote kijkhoek en kan dus uitstekend dienst doen als zoeker.
Zoeker en LCD
De EVF van de S3 is niet gewijzigd ten opzicht van de S2 en heeft 115.000 pixels om een redelijk goed beeld weer te geven. De kwaliteit van een dergelijke zoeker is echter nog steeds niet te vergelijken met een echte pentaprismazoeker van een d-SLR camera. Het LCD-scherm is uitklapbaar en draaibaar en geeft de gebruiker veel vrijheid om creatieve camera standpunten te kiezen. Met 5 cm is ze iets groter dan van de S2, maar het aantal pixels is gelijk gebleven (115.000) en dat is bij de huidige standaard eigenlijk te weinig.
8,0
 MOGELIJKHEDEN
8,5
Zoals gezegd staat de H-reeks voor een krachtige telezoom en de H5 is uitgerust met een 12x optische zoom van 36 tot 432 mm. Dit stelt hoge eisen aan het objectief, maar met een Carl Zeiss 1:2.8-3,7 is dat geen probleempunt. Tevens is de camera uitgerust met Super Steady Shot (beeldstabilisatie) om bij slecht licht of ver inzoomen toch nog scherp uit de hand te kunnen fotograferen. Ze is daarin de evenknie van de Powershot S3.
Zoombereik
De kracht van de Powershot S-serie is natuurlijk het grote optische zoombereik. Met 12x optische zoom kan een onderwerp gekaderd worden van 36 tot 432 mm (35 mm-eq.). Een dergelijk brandpuntbereik vraagt wel om een lichtsterke lens en om beeldstabilisatie (IS). Beide zijn aanwezig op de S3. In de uiterste telezoom stand is de lichtsterkte nog f/3.5 en zijn opnamen bij een sluitertijd van 1/50s en zelfs 1/25s nog scherp, dankzij de beeldstabilisatie.

Voor de gevorderde fotograaf zijn een Spot-, Centrum gemiddelde en Matrixlichtmeting beschikbaar en tevens de programmavoorkeuren P, A, S en M. In combinatie met de belichtingscompensatie kan men hiermee elke belichtingssituatie de baas. De beginner en kijk-en-klikfotograaf hebben behalve de volautomaat (groene stand) ook de meest voorkomende scene-voorkeuzeprogramma's ter beschikking, zodat iedereen met de Sony H5 snel uit de voeten kan.
Het ISO-bereik loopt van 80 tot 1000 en dat is voor een kleine sensor van een compact hoog. Boven ISO 400 is er vaak veel ruis waar te nemen en de H5 maakt hierop geen uitzondering. Hoge ISO's zijn echt voor noodgevallen.

Belichting
en ISO-bereik
De Powershot S3 heeft de beschikking over de drie standaard lichtmeetmethodes (Matrix, Centrumgewogen en Spot), die voor de verschillende belichtingssituaties altijd het juiste antwoord hebben. Ook met de Belichtingscompensatie (-2 Ev tot +2 EV, 1/3 stappen) kan de belichtingskarakteristiek van de camera worden beïnvloed, zodat in de P-, A- en T-stand altijd een juiste belichting kan worden verkregen. Ook heeft de fotograaf de bischikking over een handmatige belichtingsinstelling (M). Er zijn verder nog diverse belichitngsprogramma's voor onder andere Sport, Portret en Landschap.
In het segment van de compactcamera's wordt de specificatie van de gevoeligheid vande sensor steeds verder uitgebreid en de Powershot S3 kent een maximale ISO van 800. De beeldkwaliteit blijft door de hoge ruisniveau's echter alleen geschikt voor kleine afdrukken en gebruik op internet.
De Cybershot H5 heeft een standaard macro-functie en heeft geen super-specificaties zoals de Powershot S3, maar kan toch tot 0 cm het onderwerp benaderen in groothoekstand. De nadelen hiervan zijn bekend: moeilijke belichting en veel vervorming. Maar zoals bij de S3 zijn close-ups van bloemen en insecten vaak een succes.
Macro
Digitale compactcamera's hebben vaak een krachtige macrofunctie en dat is ook bij de Powershot S3 het geval. In de stand SuperMacro kan het onderwerp tot op 0 cm worden benaderd. Deze afstand zorgt voor belichtingsproblemen, maar is bij iets groetere afstanden erg geschikt om adembenemende macrofoto's te maken. De tonvervomring en hoekonscherpte in acceptabel.
Bekend is van compacten dat de snelheid een stuk lager ligt van d-SLR camera's en de H5 is hierop geen uitzondering. In de 'motordrive' kan men slechts 1 foto per seconde nemen en bij 5 foto's moet de buffer geleegd worden, waardoor de camera enkele seconden niet beschikbaar is. Hierdoor kunt u belangrijke momenten missen.
Motordrive
De DiGiC II processor bewijst vooral zijn kracht als de camera in 'motordrive' (High modus) 2,5 beelden per seconde maakt en daarmee past stopt als de geheugenkaart vol is. Daar kan menige spiegelreflexcamera een voorbeeld aan nemen. Canon bewijst hiermee dat hun processortechnologie één van de beste is van dit moment.
Sony heeft een naam hoog te houden op het gebied van video en de H5 maakt dan ook filmpjes (640x480, 30 bps, MPEG) van bovengemiddelde kwaliteit met geluid. Tijdens het flimen kan men in- en uitzoomen en blijven AE, AF en Steady Shot gewoon hun werk doen, zodat bij niet te snelle overgangen het beeld scherp is en goed belicht. De kwaliteit is echter nog niet zo goed als van de Canon Powershot S3.
Film
Zoals eerder vermeld, kan de Powershot S3 als een hybride camera worden gezien, waarmee niet alleen foto's maar ook hoogwaardige video kan worden gemaakt. Met de 'snel-start'-knop kan direct tijdens het nemen van foto's overschakeld worden op de video-modus (Avi, 648x480, 30 fps, stereo). De capaciteit van de geheugenkaart is de beperkende factor in de lengte van de film. Zoomen en AF blijven beschikbaar bij het filmen. Tijdens het filmen kunnen ook nog full-size foto's genomen worden.

Het is mogelijk handmatig scherp te stellen met de H5, maar de nauwkeurigheid is niet te vergelijken met een d-SLR. Bij heel weinig licht zou het een nuttige optie kunnen zijn. De camera kent verschillende kleurinstellingen, zoals Normaal, Levendig, Natuurlijk, Sepia en Zwart-wit, allemaal in sRGB. AdobeRGB ontbreekt en ook RAW, zodat het een echte consumentencamera is. Naast AWB kent de witbalans ook 5 voorkeuzen en 1 handmatige instelling. Er kan geen externe flitser worden aangesloten, maar de interne opklapflitser is redelijk krachtig.

Overig

Met de S3 kan handmatig worden scherpgesteld, maar deze methode biedt geen echte voordelen ten opzicht van de autofocus, aangezien de nauwkeurigheid beperkt is. De kleuren kunnen in de camera naar eigen smaak ingesteld. Behalve Levendig en Neutraal, kent de camera ook Sepia, Zwart-wit en kunnen afzonderlijk Rood, Groen en Blauw worden versterkt. Ook huidstinten kunnen lichter of donkerder worden opgenomen. Naast al deze mogelijkheden kan ook nog een eigen instelling gemaakt worden, waarin ook scherpte en verzadiging kan worden opgegeven. De witbalans wordt geregeld met een automatsiche stand, 6 voorkeuzen en een handmatig te maken instelling. Op een camera van deze specificaties hoort eigenlijk een RAW-modus, maar deze ontbreekt helaas. De Powershot S3 heeft geen mogelijkhenden om een externe flitser aan te sluiten.

8,0
BEDIENING
8,5

Met het programmakeuze wiel kan snel het gewenste programma gekozen worden en met de opties op de vierweg navigatieknop en in het menu, zodat snel op elk onderwerp en omstandigheid kan worden ingespeeld. Het de instelwiel onder de ontspanner kan snel de waarde ingesteld worden van sluitertijd, diafragma of belichtingscompensatie.

Opname-instelling
Op de bediening van de meeste moderne digitale camera's valt weinig meer aan te merken en ook de Powershot S3 vraagt weinig instructie om de bediening eigen te maken. Dankzij het programmakeuze-wiel en de Functieknop, zijn alle instellingen binnen handbereik.
Het menu is erg duidelijk en de laatst gebruikte parameter wordt bij activeren direct getoond. Bij elke parameter wordt de betekenis op het scherm goed weergegeven. Het menu is desgewenst in het Nederlands.
 Menu-instelling
Het menu bestaat uit twee delen. Een deel wordt benadert met de Menu-knop en bevat alle meer vaste instellingen aan de camera. Het andere menu is bevat de meeste opname-parameters en wordt geopend met de Functie-knop. De menu's zijn Nederlandstalig.
Het is met de Sony DSC H5 niet mogelijk om een eigen set aan instellingen op te slaan voor later gebruik. Er zijn ook geen knoppen te personaliseren.
Overig
Op de knop waarmee het belichtingsprogramma kan worden ingesteld, zit tevens een stand om Eigen instellingen op te slaan. Bovendien kan aan een sneltoets een eigen functie worden togekend.
8,5
PRESTATIES
8,0
Opstart, zoomen en scherpstellen gaan snel en soepel op de Sony Cybershot H5. De camera is over het algemeen iets minder snel dan de Powershot S3, maar er zijn zelden vervelende wachttijden. Dit is alleen het geval bij gebruik van de 'motordrive', waarbij de camera na 5 opnamen tijdelijk buiten gebruik is.
Snelheid
De Powershot S3 IS is een zeer alerte camera. Opstart, zoomen, scherpstellen en wegschrijven gaat zodanig snel dat zelden een moment gemist wordt. Vooral de 'motordrive' is indrukwekkend en benadert die van een d-SLR. De camera kent een korte ontspanvertraging, zoals die bij de meeste compactcamera's aanwezig is.

Kleur en belichting:
De belichting is over het algemeen goed, met een kleine neiging naar onderbelichting om uitgebeten hooglichten te voorkomen. Over het hele ISO bereik zijn de kleuren goed en natuurlijk.
Scherpte:
De sensor met 7 Mp vangt samen met de goede lens veel detail. De verscherping is niet te sterk en dit levert goed doortekende foto's op. De beeldstabilisatie doet goed zijn werk en volledig ingezoomd zijn de foto geschikt voor grote afdrukken. Tot ISO 400 laat de ruisonderdrukking redelijk veel detail over en is de detaillering nog zeer acceptabel..
Lensafwijkingen:

Bij 36mm is tonvervorming te zien. Bij 432mm is kussenvervorming nagenoeg afwezig. Opmerkelijk is de hoge mate van chromatische aberratie. In heel het zoom- diafragmabereik steekt deze afwijking onverwacht de kop op.
Ruis:
De Sony H5 doet het verrassend goed bij ISO 400 en ruis wordt optimaal onderdrukt. Bij ISO 800 levert de ruisonderdrukking aquarelachtige foto's op.

Beeldkwaliteit
Kleur en belichting:
De S3 behandelt de meeste lichtsituaties goed en de gebruker hoeft zelden in te grijpen. De kleuren zijn goed, maar wel iets warmer dan van de Sony H5.
Scherpte:
De S3 heeft een megapixel minder dan de Sony H5 en dat is soms wel te zien. De lens presteert goed en de meeste onderwerpen bevatten voldoende detail voor groot formaat afdrukken.
Lensafwijkingen:
Ook de S3 heeft bij 36mm een tonvervorming en is kussenvervorming bij 432 afwezig. De lens levert over het hele zoombereik een scherp beeld en chromatische aberratie is veel minder dan bij de Sony H5.
Ruis:
Canon is zeer terughoudend met ruisonderdrukking om zo min mogelijk detail te verliezen. Vanaf ISO 200 is daarom al een korrel te zien, die op kleinere afdrukken niet zichtbaar zal zijn. Vanaf ISO 400 moeten de foto's behandeld worden in een fotobewerkingsprogramma om de ruis te verminderen.
 
8,1
CONCLUSIE
8,3
De Canon Powershot S3 IS en de Sony Cybershot DSC H5 zijn twee zeer capabele en compacte all-rounders en bij een lichte bepakking de ideale reisgenoot. Het zijn duidelijk consumenten camera's door ontbreken van RAW en AdobeRGB en kunnen op het gebied van snelheid en beeldkwaliteit een digitale reflexcamera nog niet benaderen. De Canon S3 laat de Sony H5 op verschillende fronten achter zich, maar de Sony is erg aansprekend door het grote LCD-scherm én, zeker niet onbelangrijk, wint het op het punt van beeldkwaliteit. De foto's van de Sony H5 bevatten meer detail, de kleuren zijn iets aansprekender en de ruis minder hinderlijk aanwezig. Beide camera's maken adembenemende macrofoto's en leuke filmpjes, waarbij de S3 iets betere kwaliteit levert. De camera's zijn elkaars gelijke en zullen de fotograaf zelden teleurstellen binnen het gebruikssegment: all-roundfotografie.
 
July 9, 2006
go to top of page

Koop de Sony H5 in Nederland bij:

Koop de Canon S3 in Nederland bij: