Sony Cybershot DSC H1 vs. Canon Powershot S2 IS

Our other digital camera reviews

Sony Cybershot DSC H1 vs. Canon Powershot S2 IS

zij aan zij digitale camera test
Sony Cybershot DSC H1
Canon Powershot S2 IS
Sony Cybershot DSC H1 test
SPECIFICATIES
Canon Powershot S2 IS test
SLR-type
Type
SLR-type
5Mp CCD
Sensor
5Mp CCD
36-432mm, 1:2.5-3.8
Lens
36-432mm, 1:2.7-3.5
64-400
ISO
50-400
0,9 fps
Motordrive
2,4 fps
2.5 inch
LCD
1.8 inch
 
7,0
CONSTRUCTIE
7,5
De camerabehuizing is geheel van kunststof met een fijne structuur, zodat de camera niet 'plastic' oogt. De lens schuift uit vanuit een metalen vatting, die daarmee een tegenwicht vormt voor de batterijen aan de rechterkant. De handgreep is voorzien van een rubberen coating ten behoeve van een betere grip.
Body
De body is geheel van kunststof, ook de lensvatting. Toch heeft de camera een metaal-achtige uitstraling. Het gewicht van de lens wordt gecompenseerd door de 4-AA batterijen. De handgreep heeft een stroeve structuur, maar biedt minder houvast dan de rubberen coating van de Sony.
Het aantal knoppen op de kleine body is beperkt en betreft onder andere de bediening van het menu, display en het activeren van de beeldstabilisatie. Bovenop bevindt zich een keuzewiel voor de belichtingsprogramma's en playback. Op de achterzijde is een zoomhendel en een vierwegsnavigatieknop geplaatst. De aan/uit-knop is verzonken en moeilijk in te drukken.
Knoppen
Over de gehele body zijn de nodige knopjes geplaatst voor de belangrijkste instellingen. Opvallend is een on-button filmknop, waarmee direct tijdens het nemen van foto's gefilmd kan worden. Rond de ontspanner zit de zoomhendel. De camera kan met een knop op opname- of playback-stand gezet worden. In deze switch is de uit-knop geplaatst. Met de duim kan per ongelijk de Menu-knop worden ingedrukt.
De klepjes op de camera, bedoeld om de verschillende interfaces te koppelen, zijn zoals bij veel camera's van een bedenkelijke constructie en materiaal. Het klepje voor het uitnemen van de geheugenkaart kan niet ver genoeg open en slechts met dunne vingers kan de MemoryStick worden verwijderd.
Klepjes
De uitvoering van de klepjes op de camera is als bij alle andere compact camera's. Het klepje dat toegang biedt tot de geheugenkaart is klein en kan niet ver genoeg open. Het uitnemen van de SD-geheugenkaart gaat zeer moeizaam en kan leiden tot ontwrichting van het klepje.
De camera heeft achterop een groot en helder LCD-scherm (6 cm, 115.000 pixels) dat gebruikt kan worden als een zoeker en tevens toegang geeft tot het Nederlandstalige menu. Ook kan overgeschakeld naar de EVF, waarmee zeker bij teleopnamen beter kan worden gekaderd. De EVF is korrelig en heeft hoog contrast.
Zoeker en LCD
Op de achterzijde treft men een electronische zoeker (EVF) van gemiddelde kwaliteit. Verder bevat de camera een draai- en kantel-baar LCD-scherm van 4.6 cm, waarmee reflectie kunne worden voorkomen en vanuit elke camerapositie eenvoudig kan worden gekaderd.
 
 
7,0
 MOGELIJKHEDEN
8,5
De camera heeft een groot optische zoombereik van 36 tot 432 mm (12x). Met deze gematigde groothoek en supertele kunnen onderwerpen van uiteenlopende aard vanuit hetzelfde standpunt worden gefotografeerd. Door de aanwezigheid van beeldstabilisatie kunnen tot 1/50s bij volle tele opnamen trillingsvrij uit de hand worden gemaakt. Er zijn twee soorten beeldstabilisatie: per foto of continu.
Zoombereik
De camera heeft een groot optische zoombereik van 36 tot 432 mm (12x). Met deze gematigde groothoek en supertele kunnen onderwerpen van uiteenlopende aard vanuit hetzelfde standpunt worden gefotografeerd. Door de aanwezigheid van beeldstabilisatie kunnen tot 1/50s bij volle tele opnamen trillingsvrij uit de hand worden gemaakt. De beeldstabilisatie kent drie standen: per foto, continu en pannen. Deze laatste is speciaal bedoeld voor gebruik tijdens het meetrekken met het onderwerp.
De camera kent verschillende belichtingsprogramma's. Voor de beginnende fotograaf zijn er verschillende kant-en-klaar keuzes, zoals Portret, Landschap, Sport en Strand. Voor meer specifieke belichtingssistuaties kan de gebruiker kiezen voor Program, Sluitertijd- en Diafragmavoorkeur en Handmatig. Belichtingscompensatie van -2 tot +2 met stapjes van 1/3.
Voor De gevoeligheid van de sensor is maximaal ISO 400. Deze kan handmatig worden gekozen vanaf ISO 64, of op Auto worden gezet.
Belichting
en ISO-bereik
Zoals de meeste camera's in deze klasse heeft de Poweshot verschillende belichtingsprogramma's. Zo zijn er verschillende presets, waaronder Portret en Nacht, maar speciaal vernoemd moet worden de Panoramfunctie en Kleuraccent en Kleurwissel, waarbij in de camera kan worden 'gephotoshopt'. De gevorderde fotograaf kan kiezen voor Program, Sluitertijd- en Diafragmavoorkeur en Handmatig. Belichtingscompensatie loopt van -2 tot +2 (+/- 1/3).
De gevoeligheid van de sensor loopt van ISO 50 tot ISO 400. Deze kan handmatig worden ingesteld of op Auto worden gezet.
De camera kan ingesteld worden in de Macro-modus, waarmee een onderwerp van circa 36mm beeldvullend kan worden gefotografeerd. Er is een behoorlijke tonvervomring te zien, maar de kleuren en scherpte zijn goed.
Macro
De kortste scherpstelafstand in de Supermacro-modus is volgens de specificaties en ook in de praktijk 0 cm. Dit is echter geen werkbare afstand, omdat de lens dan al het licht blokkeert. Met enkele voorzorgen ten aanzien van de belichting kunnen voorwerpen van 22 mm beeldvullend worden gefotografeerd. De tonvervorming is matig.
De camera is niet snel in zijn klasse en er kan slechts 1 foto per seconde genomen worden en de reeks stop bij 9 om de data naar de geheugenkaart te schrijven.
Motordrive
Canon heeft dankzij een slimme buffering en gebruik van de Digic II processor de snelheid van zijn camera's de laatste jaren aanzienlijk verhoogd. Ook de S2 profiteert hiervan en met een snelheid van 2.4 beelden per seconde kan een oneindige reeks foto's genomen worden tot de geheugenkaart vol is.
In de modus Film kunnen bewegende beelden worden opgenomen. De kwaliteit is echter zeer matig en het aantal mogelijkheden beperkt. Zo kan tijdens het filmen niet gezoomd worden en is het geluid gebrekkig.
Film
De Powershot S2 wordt naast still-camera ook gepositioneerd als videocamera. Met 640x480, 30 fps, stereogeluid en zoompunctie kunnen weergaloze Avi-filmpjes gemaakt worden. Met een grote Start/Stop-knop kan op elk moment worden gefilmd. Tijdens het filmen kunnen nog foto's worden genomen, waarbij de film wel even wordt onderbroken.
De Autofocus is instelbaar op 5 posities en is continu of per foto. De lichtmeting is Matrix of Spot. sRGB is de enige kleurruimte en er is geen RAW-formaat beschikbaar. In camera zijn Verzadiging, Contrast en Scherpte in te stellen. Er zijn, behalve een automatische witbalans instelling, ook  5 voorkeuzen en een handmatige witbalans instelling. USB is versie 2 Hi-speed (480 mbps).
Overig
Het Autofocuspunt kan vrij worden gekozen en eventueel worden vastgezet. De scherpstelling gebeurt continu of per foto. Er zijn drie soorten lichtmeting: matrix, centrum gewogen en spot. De camera heeft alleen een sRGB-kleurruimte en kent geen RAW-formaat. Verzadiging, Contrast en Scherpte zijn afzonderlijk in te stellen. De witbalans kan op 6 voorkeuzen worden ingesteld en ook handmatig worden bepaald. USB is versie 2 Hi-speed (480 mbps).
 
 
8,0
BEDIENING
8,0
De programmavoorkeur is snel in te stellen met de duidelijke draaiknop. Na opstart kan direct de flits, macro en selftimer worden ingesteld, alsmede de motordrive. Voor witbalans, ISO en belichtingscompensatie moet men het menu benaderen.
Opnameinstelling
Men is redelijk snel vertrouwd met de bediening van de camera. waarbij met het programmakeuzewiel en de Function-knop alle instellingen redelijk snel in te stellen zijn.
Het menu (NL) wordt geopend met een knop op de body en is Nederlandstalig. Alle belangrijke opname-parameters zijn na gewenning redelijk eenvoudig in te stellen. Als het menu wordt verlaten en later weer geopend, dan wordt de laatst gewijzigde parameter aangegeven.
 Menu-instelling
Het menu van de camera is overzichtelijk en in het Nederlands. In de programmamodi P, A, T en M kunnen alle parameters worden gewijzigd. Na het verlaten van het menu keert de camera de volgende keer terug in zijn oorspronkelijke uitgangswaarde. Men moet dus steeds opnieuw naar de gewenste parameter bladeren. In de Functie-modus voor instellen van witbalans en ISO keert men wel terug bij de laatst gewijzigde variabele.
De camera kent geen Custom-instelling waarin bepaalde waarden van parameters kunnen worden bewaard. Ook is er geen Snelkeuze waaraan een bepaalde opname-instelling toe te kennen is.
Overig
De camera heeft een Customsetting, waarin een bepaalde combinatie van instellingen kan worden bewaard. Ook is een Sneltoets aanwezig om direct een bepaalde parameter in te kunnen stellen, zoals Witbalans of Resolutie.
   
8,0
PRESTATIES
8,0
Opstart, zoomsnelheid, focussing ontspanvertraging zijn allemaal zodanig dat weinig momenten gemist worden. Helaas is de snelheid van de 'motordrive' te laag om de camera 100% geschikt te doen laten zijn voor actie- en sportfotografie.
Het buffergeheugen van de H1 is relatief klein en de tijd waarin de data na het nemen van de foto wordt weggeschreven is afhankelijk van de snelheid van de geheugenkaart.
Snelheid
De Powershot S2 IS is een alerte camera en reageert direct bij elke handeling die de fotograaf onderneemt. Scherpstelling is snel, ook bij minder licht, hoewel na zoomen van volledige groothoek naar volle tele de AF even moet zoeken. De 'motordrive' is voor een compactcamera redelijk uniek en met een constante snelheid van 2,4 foto's per seconde legt ze moeiteloos elke actie vast.
Kleur en belichting:
De kleuren van de Sony H1 zijn goed en natuurgetrouw. De automatische witbalans doet goed zijn werk, maar filtert soms ook naturlijke kleurgloed, zoals zonlicht, waardoor de foto's iets bluw ogen. Verzadiging en contrast zijn in-camera aan te passen. De belichting is in 90% van de gevallen OK en de matrixmeting anticipeert goed op hoge contrastverschillen."
Scherpte:
De foto's laten goed detail zien, maar lijken soms is te verscherpt. De beeldstabilisatie geeft 2 tot 3 stops meer belichtingsruimte en functioneert goed tot 400mm. Bij de uiterste zoomstand uit de hand zijn de foto's niet meer haarscherp, terwijl vanaf statief deze onscherpte niet waarneembaar is. Het ligt dus niet aan de lens.
Lensafwijkingen:
De lens heeft redelijk last van chromatische aberratie. In de uiterste groothoekstand en bij de macro is er een matige tonvervomring zichtbaar.
Ruis:
Zoals bij de meeste digitale compactcamera's is de maximale gevoeligheid ISO 400. Sony heeft het ruisniveau goed onder controle en er blijft voldoende deatil behouden. Foto's bij ISO 400 zijn nog zeer bruikbaar, al zijn de kleuren iets minder goed.
Beeldkwaliteit
Kleur:
De Powershot S2 heeft de neiging de kleuren warm en verzadigd te maken. Dit is echter met de instellingen in de camera naar eigen smaak aan te passen. De belichting van de camera is goed, levert heldere foto's af, maar bewaart toch het detail in de hooglichten.
Scherpte:
Foto's uit de hand zijn bij volle tele (432mm) haarscherp. Over de rest van het zoombereik is de scherpte ook goed, maar iets minder dan van de Sony. De standaard verscherping van de JPG-foto's is redlijk hoog en moet mogelijk in de camera worden aangepast.
Lensafwijkingen:
Canon heeft speciale zorg aan het materiaal en de constructie van de lens besteed. Chromatische aberratie is daarom gering. De tonvervomring in groothoekstand en macro is zichtbaar, maar niet storend in standaardopnamen.
Ruis:
Canon past slechts een zeer matige ruisonderdrukking toe, waardoor ruis wel meer zichtbaar is dan bij de Sony H1, maar tevens meer detail behouden blijft. In de postprocessing kan altijd nog zelf een ruisfilter worden toegepast.
   
7,5
CONCLUSIE
8,0
 
De Sony Cybershot DSC H1 en de Canon Powershot S2 IS zijn bijna elkaars gelijke. De d-SLR type camera's hebben gelijke specificaties en presteren ook nagenoeg hetzelfde. Dat de Powershot S2 toch in deze test met de eer gaat strijken is vanwege zijn iets meer alerte bediening en reactie en zijn veel hogere framesnelheid van de 'motordrive', waardoor ze meer geschikt is voor actiefotografie. Hoewel video voor digitale still camera's slechts een ondergeschilte optie is, is de kwaliteit van de avi-filmpjes van de Powershot zodanig, dat het als een volwassen functie kan worden beschouwd, mits voldoende geheugencapaciteit. Beide camera's zijn uitermate geschikt voor 'candid'-fotografie, natuur- en vakantiefoto's en in beperkte mate ook voor concerten en evenementen.
 
Sony Cybershot DSC H1test opname Canon Powershot S2 IS test opname
July 31, 2005
go to top of page

Koop de Sony H1 in Nederland bij:

Koop de Canon S2 in Nederland bij: