Sony DSC-V1 test - DCVIEWS

Alle digitale cameras met nieuws en tests - DCVIEWS
Sony DSC-V1
test
December
2003
Sony DSC-V1 produkt details & specificaties
 

Sony DSC-V1 Test



Sony, het electronica concern dat in 1980 de Walkman draagbare stereo uitvond is, vanaf het begin van de digitale fotografie, ook betrokken geweest bij de productie van digitale camera's. Tegenwoordig hebben ze een grote selectie populaire camera's in hun assortiment dat bedoeld is voor de gewone amateur maar ook voor de gevorderde fotograaf. Hun nieuwste model, de Sony DSC-V1 is duidelijk bedoeld voor die laatste categorie, vooral als je kijkt naar de uitgebreide reeks van mogelijkheden die de camera biedt.

Sony DSC-V1 voorkant

De Cybershot camera's van Sony wisten zich altijd al te onderscheiden van de concurrentie door een grote variëteit aan modellen en vormen. Vaak onconventioneel; altijd vernieuwend en soms zelfs zeer gewaagd. Dit laatste geldt niet voor de nieuwe V-1, want die ziet er uit als een gewone zoekercamera uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Dit is zeker niet denigrerend bedoeld, want hoewel deze camera's toendertijd nogal traditioneel van vorm waren boden ze de mogelijkheid om alle camerafuncties handmatig in te stellen. En dat is precies wat ook deze V-1 biedt. De gebruiker heeft de mogelijkheid de camera volautomatisch zijn werk te laten doen, of je kunt alles handmatig instellen. Iets wat meer en meer creatieve fotografen vandaag de dag op prijs stellen.

proefopname met Sony DSC-V1    

Alhoewel de camera niet klein genoeg is om in je broekzak te stoppen, maakt de compacte bouwwijze het wel degelijk mogelijk om hem moeiteloos met één hand te bedienen. De V-1 voelt degelijk aan en is uitermate gebruiksvriendelijk. De 5-megapixel CCD, gekoppeld aan de f2,8-f4,0 7-28mm Carl Zeiss Vario-Sonnar lens, garandeert kwalitatief hoogstaande opnames. De belichtingsmogelijkheden van de camera variëren van volledige handbediening tot volautomatische programmafuncties als je dat wilt. Of kies een van de voorgeprogrammeerde "scene modes" zoals "Schemering", "Sneeuw" of "Strand". De keuze aan mogelijkheden is zeer uitgebreid en de gebruiker kan de mate van handbediening helemaal zelf bepalen.

In de praktijk


Hoe bevalt de camera nu in het gebruik? Het eerste wat opvalt is het grote aantal bedieningsknopjes die - schijnbaar willekeurig - verspreid zijn over de achter- en bovenzijde van de camera. Een nauwkeurige blik leert dat alle knoppen duidelijk gemarkeerd zijn, zodat snel duidelijk wordt wat hun functie is. De aanwezigheid van meerdere knopjes heeft als voordeel dat camerafuncties direct beschikbaar zijn als je ze nodig hebt, zonder dat er naar gezocht hoeft te worden in een of ander (sub)menu dat verborgen is achter andere instellingen.

       

Het camerahuis is voor het grootste gedeelte van metaal en voelt solide aan. De V-1 is niet zo licht als sommige andere compacte camera's, maar wat meer gewicht helpt de fotograaf bij het voorkomen van bewegingsonscherpte. De optische zoeker is groot en helder, hoewel er geen dioptrie correctie mogelijk is. Jammer eigenlijk dat Sony dat niet ingebouwd heeft, omdat deze "high end" camera wel voorzien is van een heleboel andere nuttige functies. Een handige mogelijkheid die we hier ook willen noemen is de mogelijkheid om de werking van de zoomknop zelf in te stellen. Als u de voorkeur geeft aan "omhoog" drukken voor tele en "omlaag" voor groothoek, of andersom, dan kunt u dit naar keuze instellen. Er is een instelwiel waarmee programma-instellingen gemakkelijk veranderd kunnen worden zonder dat de totale belichting beïnvloed wordt. Nog zo'n klein maar dankbaar detail is het kleine rubber voetje dat onder op de camera zit en ervoor zorgt dat de camera niet verschuift als hij op een tafel of muurtje gezet wordt om een foto te maken.


Na het aanzetten is de camera binnen drie seconden klaar voor gebruik, en dat is behoorlijk snel. Druk de sluiterknop half in en de camera stelt binnen een halve seconde scherp. In donkere lichtomstandigheden projecteert het hologram AF systeem een patroon van heldere rode lijnen op het onderwerp en dan duurt het een seconde langer om scherp te stellen, vervolgens druk je de sluiterknop helemaal door en wordt de opname meteen gemaakt. Het beeld is niet direct zichtbaar op het LCD schermpje - hoewel je door het indrukken van de linkerknop op de vierweg schakelaar wel de laatst genomen foto kunt bekijken. Een trucje dat ook werkt bij verscheidene Canon camera's, is om de sluiterknop ingedrukt te houden na het maken van de opname. Het beeld blijft dan zichtbaar op het LCD scherm totdat je de sluiterknop loslaat. Met zijn doorsnede van 1,5 inch is het beeldschermpje vrij klein. Bovendien wordt alle belichtingsinformatie in heel kleine lettertjes weergegeven, zodat het lezen ervan wat meer inspanning kost als u - net als ik trouwens - al wat ouder begint te worden.

   

De wachttijd tussen de opnames is lekker kort, Sony is daarmee een van de snelste camera's van dit moment . Echter, als je gekozen hebt voor het opslaan in TIFF formaat, moet je meer dan 40 seconden wachten alvorens de camera klaar is om de volgende opname te maken. Ons advies is daarom het TIFF formaat over te laten aan de professionals en gewoon de JPEG instelling te gebruiken in de fijnste compressie stand. De kwaliteit daarvan is namelijk ruim voldoende om grote afdrukken te maken bij alle huidige multi-megapixel camera's.


De camera heeft een flitsschoentje voor het bevestigen van een extra flitser. Dit maakt de Sony DSC-V1 tot een van de weinige camera's waarop je zonder al te veel problemen een studioflits installatie kunt aansluiten. Het enige dat je nodig hebt is een flitsvoetje met kabelaansluiting. Vergeet echter niet het flitsschoentje te activeren in het instelmenu anders werkt de flitser niet. Tegelijk met de Sony DSC-V1 heeft Sony een nieuwe flitser op de markt gebracht, namelijk de HVL-F32X, die speciaal bedoeld is voor gebruik met de V-1. Deze flitser kent een groot aantal uitgebreide mogelijkheden, zoals TTL flitsmeting, een "modelling light" dat door middel van een aantal snelle flitsjes achter elkaar laat zien hoe de flits het onderwerp straks gaat verlichten; een AF hulplicht dat behoorlijk ver reikt en op twee sterktes in te stellen is; een richtgetal van 32 bij ISO 100 en natuurlijk is ook volledige handbediening mogelijk. Zeker, je kunt ook andere flitsers gebruiken, maar gezien de mogelijkheden die de HVL-F32X biedt, lijkt ons dit een welkome uitbreiding van deze kwaliteitscamera.


De gebruiksduur van de accu is niet een van de sterkste punten van de Sony DSC-V1. Het is begrijpelijk dat een kleine camera niet erg veel ruimte heeft voor een grote accu, maar omdat het ons opvalt dat andere fabrikanten erin slagen de gebruiksduur van de batterij uit te breiden, denken we dat het voor Sony toch mogelijk zou moeten zijn de huidige 85 minuten opnametijd te verlengen. Bovendien duurt het opnieuw opladen van de accu ruim twee uur en dertig minuten. Het lukte ons om ongeveer 175 opnames te maken met één batterijlading. Ter vergelijking de IXUS 400 presteerde het om meer dan 300 foto's te maken voordat de batterij opgeladen moest worden. Als je echt serieus wilt gaan fotograferen met de Sony DSC-V1 zal een extra accu bovenaan uw verlanglijstje dienen te staan wilt u onderweg niet zonder stroom komen te staan. Wat we echter weer wel zeer waarderen is, dat de camera aangeeft hoeveel minuten opnametijd er nog over is voordat de accu opnieuw geladen moet worden.

witbalans op Auto

Een andere mogelijkheid die de V-1 uniek maakt is dat hij foto's kan maken in complete duisternis. Het werkt als volgt. De met infrarood werkende Nightshot modus verlicht het onderwerp door een IR filter en laat het in groen zien op het LCD scherm. Vervolgens wordt de sluiterknop half ingedrukt en stelt het hologram AF systeem scherp door middel van het ruitjespatroon dat op het onderwerp geprojecteerd wordt. Dit wordt gevolgd door twee korte flitsen en de foto wordt gemaakt. Dankzij Sony's Slow Shutter NR ruisonderdrukkingsfilter - dat in werking treedt bij sluitertijden langer dan 1/6 seconde - zien alle nachtopnames er prima uit. Ze zijn helder en duidelijk, met een goede kleurweergave en weinig ruis bij alle vier ISO standen.


In de doos

De bundel omvat de 5,1 megapixel Sony DSC-V1, een 32Mb Sony MemoryStick, de NP-FC11 infolithium accu samen met lader, USB en AV aansluitkabels en polsriempje. De bijgesloten CD bevat Pixela Image Mixer en Image Transfer software voor eenvoudige beeldbewerking en er is een duidelijke gedrukte handleiding.

Pixela ImageMixer 1.5 wordt gebruikt voor het bekijken en organiseren van uw foto's. Verder is het mogelijk om wat basiscorrecties uit te voeren zoals het aanpassen van de kleurbalans, helderheid en contrast, maar dat is het wel zo'n beetje. Voor het echte werk moet u toch op zoek naar een programma als Photoshop Elements of een ander programma dat speciaal daarvoor ontworpen is. De kans bestaat echter dat u al een fotobewerkingsprogramma bezit, aangezien veel scanners of printers tegenwoordig geleverd worden met een programma als Photoshop Elements of Paint Shop Pro, zodat u meteen aan de gang kunt.


Pixel Image Transfer kan zo ingesteld worden dat het opslaan van de beelden automatisch begint, zodra de USB kabel aangesloten wordt en de camera ingeschakeld wordt. Het overzetten van de beelden gebeurt opvallend snel, maar een eigenschap die ons minder kon bekoren was dat Pixela Image Transfer het hele beeldscherm inclusief de taakbalk in beslag neemt. Na het overzetten van de beelden vraagt Image Transfer of de beelden in de camera gewist dienen te worden. Als u op "Yes" klikt wordt de geheugenkaart leeg gemaakt voor de volgende fotosessie. De cameramenu's en ook de bijgeleverde programma's kennen trouwens geen Nederlandse versie, wel zes andere talen waaronder Italiaans, Spaans, Portugees en Frans, maar ook Duits en natuurlijk Engels.

Beeldkwaliteit

Het is niet zo verwonderlijk dat met een lens als de Carl Zeiss Vario Sonnar, alle beelden gestoken scherp zijn. Zeiss lenzen staan al jarenlang bekend om hun prima optische kwaliteit. Alle beelden die we met de camera maakten waren uitstekend van scherpte, waarbij alleen de hoeken in de uiterste telestand wat achterbleven. Er is lichte tonvormige en kussenvormige vertekening zichtbaar in respectievelijk de uiterste groothoek- en telestand van het objectief. Dit zijn gemiddelde waarden voor digitale camera's in deze klasse waarbij in aanmerking genomen moet worden dat de Sony DSC-V1 een 4x zoom lens heeft. De lens heeft geen last van lichtafval, maar er was wel enige chromatische aberratie zichtbaar in beeldsituaties met sterke contrasten en dit leek iets meer te zijn dan gemiddeld. Een nogal opvallend fenomeen was dat de optische zoeker veel minder van het werkelijke beeld liet zien in de groothoekstand dan in de tele stand. Het LCD scherm gaf trouwens wel 100% van het beeld weer.

blauwzweem in schaduwpartijen

 witbalans Auto  witbalans Bewolkt
witbalans Auto witbalans Bewolkt
 witbalans Auto  witbalans Auto, saturation +1  witbalans Bewolkt  witbalans Bewolkt, saturation +1

De kleuren zijn neutraal en uitgebalanceerd. Echter in bewolkte lichtomstandigheden waren ze wat aan de koele kant. In schaduwpartijen viel vaak enige blauwzeem te bespeuren die echter voor een groot gedeelte gecorrigeerd kan worden door de witbalans op "bewolkt" in te stellen (vergelijk de opnames hierboven die met verschillende instellingen gemaakt zijn). Het meervelds lichtmeetsysteem werkt feilloos en leverde altijd goed belichte beelden op. Er is een histogram functie die zichtbaar is voordat de opname gemaakt wordt, zodat helderheid en contrast vooraf beoordeeld kunnen worden en je de mogelijkheid hebt de belichting aan te passen. Dit was echter nooit nodig omdat de camera automatisch de juiste belichting voor elke situatie koos. De Sony DSC-V1 heeft de gebruikelijke witbalans instellingen en bovendien de mogelijkheid om zelf een witpunt in te stellen dat bij de volgende opname als ijkpunt gebruikt wordt. Ook nu hoefden we nauwelijks de handmatige instellingen te gebruiken om de camera te corrigeren.

scherpstellen door glas geen probleem

Conclusie

De Sony DSC-V1 is een fijne camera met een uitstekende beeldkwaliteit. We denken dat hij zeer geschikt zal zijn voor de gevorderde amateur die houdt van creatief en avontuurlijk fotograferen. Er is ruimschoots de mogelijkheid om automatische instellingen, zoals diafragma en sluitertijd, witbalans of de helderheid van de flits handmatig te beïnvloeden. De camera biedt de mogelijkheid om voorzetlenzen te gebruiken of belichtingstrapjes te maken. Er zijn speciale functies zoals het unieke hologram AF laser scherpstelsysteem of de "Nightframing" optie die het mogelijk maakt om foto's te maken in complete duisternis. Voeg daarbij de Carl Zeiss 4x zoom lens met Smart (digitale) Zoom functie of het flitsschoentje voor een extra flitser en je hebt het perfecte gereedschap voor creatieve fotografie.


Enkele kleine tekortkomingen die we toch nog willen vermelden zijn de vrij korte gebruiksduur van de batterij en het feit dat de kleuren onder bewolkte omstandigheden nogal aan de koele kant waren. De belichtingsinformatie op het LCD schermpje wordt in zeer kleine letters weergegeven en het inzoomen in de weergave modus was wat traag, maar dat zijn de enige puntjes van kritiek.

Samenvattend kunnen we stellen dat de Sony DSC-V1 een volwaardige camera is, die de naam Sony met recht verdient. Hij biedt werkelijk alles wat een creatieve fotograaf zich kan wensen en zelfs meer dan dat. De Sony DSC-V1 is niet zo compact als andere kleine digitale camera's maar zijn solide bouw en robuuste vorm maken dat hij gemakkelijk te bedienen is en comfortabel om mee te werken.


Sony DSC-V1 prijs vergelijking en winkels


Koop de Sony V1 in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2003 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming