Samsung GX10 test

Our other digital camera reviews

Samsung GX10 test

Samsung is niet direct de eerste naam die bij je opkomt als je het hebt over digitale reflexcamera’s, maar in hun samenwerking met Pentax is het toch alweer hun derde DSLR die op de markt verschenen is. Het nieuwste model de Samsung GX10 is gebaseerd op de Pentax K10D en heeft een 10-megapixel sensor, stofreductie technologie en ingebouwde beeldstabilisatie. Laten we eens kijken of de GX10 alleen maar een Pentax clone is of dat het een waardevolle aanvulling is op de uitgebreide selectie reflexen die er al is.

voorzijde van de Samsung GX10 achterzijde van de Samsung GX10

De camera in de praktijk

De stevige bouw van de robuste GX10 wordt bevestigd als je de camera gaat gebruiken. Alle knoppen voelen zeer degelijk aan en vertonen geen voelbare speling. Het camerahuis is gemaakt van polycarbonaat en opgebouwd rondom een roestvrij stalen chassis en dat voel je. De Samsung GX10 weegt bijna 800 gram inclusief accu en dat is redelijk zwaar in vergelijking met andere modellen. Samsung zet de GX10 in de markt als een semi-professionele camera en we denken dat hij dit predikaat ook verdient. De solide bouw wordt aangevuld met geavanceerde functies zoals 1-toets RAW bediening, waarbij de conversie in de camera gedaan kan worden; een vocht- en stofbestendig camerahuis; flitslichtcompensatie in stapjes van 1/2 of 1/3EV; anti-stof technologie en ingebouwde optische beeldstabilisatie. Daarbij is het ontbreken van voorgeprogrammeerde onderwerpstanden ook een teken dat deze camera bedoeld is voor de gevorderde fotograaf, die zelf weet welke camera-instellingen bij welke onderwerpen horen.

Aan de achterzijde van de camera vinden we het grote 2.5-inch LCD scherm met alle bedieningsknoppen daar omheen. Zoals we tegenwoordig gewend zijn op DSLRs, zit de vierwegknop rechts van het LCD samen met nog een of twee extra knoppen. Op de Samsung vinden we een extra instelwiel rondom de vierwegknop waarmee het scherpstelgebied gekozen kan worden. U kunt kiezen uit dynamische of centrale scherpstelling, of u bepaalt handmatig een van de elf scherpstelgebieden. Tijdens het foto’s maken blijft het trouwens steeds mogelijk om de automatische scherpstelling handmatig bij te regelen met de scherpstelring aan de voorzijde van de lens.

De Fn-knop onder de vierwegschakelaar biedt toegang tot de flitsfuncties, ISO instellingen (100 – 1600), enkel of continue beeld en de witbalans. Buiten de negen voorgeprogrammeerde witbalansinstellingen is er de mogelijkheid om bij menglicht de witbalans te bepalen door middel van een grijze of witte kaart. Daarnaast kan elke voorgeprogrammeerde instelling worden aangepast aan het omgevingslicht door handmatig een punt te kiezen op een kleurencirkel voor meer groen, magenta, blauw of amber, afhankelijk van de lichtomstandigheden of uw persoonlijke voorkeur. De Gx10 heeft drie standen voor fluorescerend licht plus drie custom instellingen voor het instellen van een kleurtemperatuur in graden Kelvin of Mired.

De keuzemogelijkheden voor de ingebouwde flits variëren van automatisch flitsen, invulflits met of zonder rode-ogen reductie of flitsen op het tweede gordijn. De flitssterkte kan aangepast worden over +1 tot -2EV in stapjes van ½ of 1/3EV. Natuurlijk ontbreekt ook de standaard flitsschoen niet op de GX10. Hierop passen de automatische Samsung (of Pentax) flitsers maar ook vreemdmerk flitsers kunnen gebruikt worden. Een kleine schakelaar rechts van de Fn-knop schakelt de beeldstabilisatie in of uit. De Samsung gebruikt een optisch systeem (OPS) dat is ingebouwd in de camera, zodat elke passende Samsung lens er gebruik van kan maken. Het systeem kan ook overweg met andere lenzen als eerst de brandpuntsafstand van de gebruikte lens in het OPS cameramenu wordt ingegeven. Helemaal rechts onderaan is een kleine maar effectieve draaisluiting die toegang geeft tot de SD-kaart opening aan de rechterzijde van de camera. Boven de vierwegschakelaar zitten nog enkele kleine knopjes voor onder andere de belichtings compensatie (+/- 2EV) en AE-lock en ook vinden we hier het instelwiel voor het aanpassen van sluitertijd of diafragma in bepaalde programmastanden. Bij het weergeven van beelden wordt dit wiel gebruikt om in te zoomen op de gemaakte foto’s.

Links van het LCD scherm zien we vier grote bedieningsknoppen die toegang geven tot het uitgebreide cameramenu; beeldinfo; weergave en wissen. Ze zijn royaal bemeten zodat ze zelfs met handschoenen goed te bedienen zijn. De grote zoeker, die ongeveer 95% van het beeld beslaat, heeft dioptrie correctie en een royale comfortabele rubber oogschelp. Met de kleine drukknop links van de zoeker maakt u een reeks van 3 tot 5 opnames met verschillende belichtingen in stapjes van 0.5 tot 2.0EV. Buiten het maken van belichtingstrapjes, kunt u ook een reeks beelden opnemen met verschillende witbalansinstellingen of kleurparameters zoals verzadiging, scherpte of contrast, maar dit dient ingesteld te worden in het cameramenu.

Links bovenop de camera vinden we een groot gekarteld instelwiel, met de schakelaar voor de verschillende lichtmeetinstellingen daaronder. Het instelwiel werkt heerlijk stroef, zodat het per ongeluk veranderen van programma zo goed als uitgesloten is. Buiten de gebruikelijke A- en P-stand, diafragma en sluitervoorkeuze, plus handmatige bediening, zijn er verschillende instellingen die je niet vaak tegenkomt op een camera in deze klasse. De eerste daarvan is de ISO-voorkeuze (SV) stand, waarbij u zelf de ISO gevoeligheid bepaalt en de camera diafragma en sluitertijd kiest voor een juiste belichting. Deze functie zagen we trouwens ook al op de Nikon D40. Het tegenovergestelde is TAv, waarbij u zowel diafragma als sluitertijd kiest en de camera zelf de ISO gevoeligheid aanpast aan de helderheid van het onderwerp voor een correcte belichting. Daarbij is er nog een B(ulb) en X (flits) instelling. Bij deze laatste wordt de sluitertijd ingesteld op 1/180 bij gebruik van een externe flitser. Als extra kunnen uw eigen favoriete instellingen vastgelegd worden onder de User modus op de draaiknop.

Rechts van de ingebouwde flits met richtgetal 11 en de standaard flitsschoen zit een royaal LCD scherm dat automatisch verlicht wordt - heel handig bij donkere lichtomstandigheden. De sluiterknop zit voorop de handgreep met de aan/uit knop en de scherptediepteknop daaromheen. Misschien is dit ook wel de handigste plaats want je hoeft geen Houdini-achtige kunstgrepen uit te halen om een of andere minuscuul knopje ergens op het camerahuis in te drukken en vast te houden.

De Samsung GX10 is echt een heel fijne camera in het gebruik. Zijn robuuste formaat en gewicht helpen om bewegingsonscherpte te voorkomen, maar de kracht en het geluid waarmee de spiegel opklapt klinkt en voelt nogal metaalachtig. Hoewel we dat niet echt kunnen bewijzen, vermoeden we dat de trillingen van de spiegel bij zouden kunnen dragen aan bewegingsonscherpte onder bepaalde omstandigheden. Alle deurtjes en klepjes op de Samsung hebben rubber afdichtingen om te voorkomen dat vocht of stof binnen kan dringen, zodat slecht weer geen belemmering hoeft te zijn om foto’s te maken. Bedenk wel dat waterbestendig niet hetzelfde is als waterdicht, dus leg de camera tijdens het douchen even aan de kant.

Aangezien stof op de sensor een van de meest voorkomende problemen is bij digitale reflexen is het goed om te zien dat Samsung de GX10 voorzien heeft van een stofreductie systeem, dat stof letterlijk losschudt van de sensor, waarbij het wordt opgevangen door een plakstrip ergens onderin de camera. Toch moeten we opmerken dat onze test camera niet helemaal stofvrij was. In sommige beelden, vooral bij helder blauwe luchten, waren kleine vlekjes zichtbaar ondanks het herhaaldelijk gebruiken van de stofreductie functie. Natuurlijk kan dit systeem alleen losse stofjes verwijderen en geen plakkerige vingerafdrukken of vetvlekken. Omdat we niet weten wat deze camera heeft moeten doorstaan voordat wij hem kregen, moeten we aannemen dat de vlekjes ontstaan zijn tijdens het gebruik door een andere tester. Bovendien viel het ons op dat de rubber coating achter op de camera naast de vierwegknop al enigszins los aan het laten was. Dit is natuurlijk geen ernstig defect, maar we vinden toch dat dit niet mag gebeuren bij een camera in deze prijsklasse.


In de doos

De GX10 wordt geleverd met een Schneider-Kreuznach D-XENON f/3.5-5.6 18-55mm lens plus de gebruikelijke hulpmiddelen zoals USB- en videokabels, lens- en bodydop en een gedrukte handleiding. Bovendien krijgt u een comfortabele schouderriem en een royale rubber oogschelp. De verbinding met de computer gebeurt door middel van een snelle USB 2.0 verbinding, waardoor het overzetten van beelden lekker vlot kan gebeuren. De gedrukte handleiding bij onze testcamera was in het Engels, maar omdat er dertien talen gekozen kunnen worden in het cameramenu gaan we er van uit dat ook de handleiding in meerdere talen beschikbaar moet zijn. In de gebruikershandleiding is uitgebreide uitleg te vinden over elke camerafunctie, maar omdat de index achterin nogal beknopt is, was het vaker moeilijk om snel te vinden wat je zocht. Bovendien is de rug van het 260 pagina’s tellende boekje zo strak gelijmd dat het niet vanzelf plat of open blijft liggen, dus iets opzoeken met het handboek in één hand en de camera in de andere is nogal lastig.

De SLB-1674 lithium-ion accu levert 1620mAh en dat is voldoende stroom voor zo’n 400 beelden, wat een gemiddelde score is. Het herladen van de accu duurt tweeëneenhalf tot drie uur met de bijgeleverde SBC-L6 AC adapter.

iso 800 iso 100 vignettering in uiterste hoeken geen vignettering

Samsung levert bij de GX10 Digimax Master software voor het overzetten van beelden naar de computer en Digimax RAW Conversion voor het omzetten van de RAW beelden van DNG-formaat naar JPEG of TIFF. De Master fotoviewer laat een "thumbnail" overzicht zien met de gemaakte foto’s op de camera of de PC, en de benodigde functies kunnen van hieruit gemakkelijk gekozen worden. U kunt beelden draaien, bijsnijden of kleiner maken, of eenvoudige bewerkingen uitvoeren zoals kleur bijstellen of rode ogen verwijderen. RAW beelden kunnen meteen in de camera omgezet worden, maar u kunt ook gebruik maken van RAW Conversion dat veel uitgebreider is en meer geavanceerde mogelijkheden heeft, zoals het aanpassen van de beeldtoon of het verwijderen van chromatische aberratie, ruis of vignettering. Beide programma’s zijn alleen geschikt voor Windows, zodat MAC gebruikers gebruiken zullen moeten maken van hun eigen programma’s.


Samsung GX10 beeldkwaliteit

De Schneider-Kreuznach D-XENON f/3.5-5.6 18-55mm lens op de Samsung GX10 is eigenlijk een Pentax lens aangezien hij, op de naamgeving na, exact hetzelfde is als de lens op de Pentax K10D. Zijn prestaties zijn goed, maar niet uitstekend voor een semi-professionele camera. We troffen duidelijk vignettering aan in de uiterste hoeken in de groothoekstand bij volle opening. Dit zal ook zichtbaar zijn in uw foto’s hoewel dit verdwijnt bij inzoomen naar langere brandpuntsafstanden omdat het diafragma dan verschuift van f3.5 naar f5.6. In de groothoekstand manifesteert zich enige tonvormige vertekening die langzaam overgaat naar lichte kussenvormige vertekening in de 55mm telestand. De minimuminstelafstand is 25 cm en dat is lang niet slecht.

iso 1600 vuil op de sensor vuil op de sensor lange sluitertijd

De kleuren van de GX10 zijn mooi neutraal en precies goed naar ons idee. Als u de voorkeur geeft aan meer verzadigde kleuren, kunt u kiezen voor de stand "Levendig" in het menu waarbij contrast en verzadiging behoorlijk opgeschroefd worden. Voor zonnige vakantiefoto’s is dit misschien wel de beste stand, maar een (semi)pro fotograaf zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan de natuurlijke standaard weergave, waarbij hij zelf de mogelijkheid heeft de kleuren en het contrast aan te passen aan waar het beeld straks voor gebruikt zal worden. Zoals bij de meeste DSLRs zijn de beelden van de Samsung mooi zacht met genoeg detail. Het viel ons echter op dat de JPEG bestanden met gemiddeld 3Mb nogal klein zijn voor een 10-megapixel camera. Dit zou betekenen dat de beelden flink gecomprimeerd worden, waardoor er beelddetail verloren zou kunnen gaan. Als u werkelijk het allerbeste uit de Samsung wilt halen zorgt fotograferen in RAW formaat voor de meest professionele resultaten. Opnemen in RAW is trouwens heel gemakkelijk dankzij de speciale RAW-toets waardoor het omschakelen van JPEG naar RAW kinderspel wordt. Beelden kunnen direct in de camera omgezet worden, waardoor het niet per sé nodig is om achteraf gecompliceerde softwarehandelingen uit te voeren als u dat niet wilt. Samsung bedankt hiervoor, of moeten we zeggen Pentax . . . ?

iso 100 hoge resolutie beeld iso 400 iso 800 iso 1600

Er is nauwelijks ruis zichtbaar bij de meeste ISO instellingen en zelfs bij ISO 1600 zijn de beelden nog prima bruikbaar, hoewel er natuurlijk toch wat beelddetail verloren gaat zoals te verwachten is. Lichte chromatische aberratie is soms zichtbaar bij onderwerpen met een hoog contrast, maar dit is niet verontrustend en zeker niet meer dan andere camera’s in deze klasse. De automatische witbalans werkt naar behoren en bij onze tests hebben we nooit gebruik hoeven te maken van de geavanceerde witbalansinstellingen die deze camera biedt.

De Samsung GX10 heeft drie lichtmeetmethoden. Buiten de 16-velds matrixmeting is er de meting met nadruk op het centrum en spotmeting. Voor algemene beeldsituaties voldoet de matrixmeting prima, maar als donkere of lichtere onderwerpen het beeld domineren zal de camera de neiging hebben iets over- of onder te belichten. Het histogram bij weergave van de beelden kan u helpen bij het bepalen van de juiste belichting of u kunt instellen dat de overbelichte delen in rood oplichten terwijl de onderbelichte delen in groen zichtbaar worden. Rood staat natuurlijk voor "gevaar" omdat overbelichte beelddetails nooit teruggehaald kunnen worden, terwijl (groene) onderbelichte beelddetails achteraf meestal wel opgehelderd kunnen worden in bijvoorbeeld Photoshop.

gedempte kleuren hoge resolutie beeld standaard instelling levendige kleuren maximum scherpte, contrast en verzadiging

Conclusie

Hoewel sommige mensen beweren dat de Pentax naam straks een hogere inruilwaarde op kan leveren als u ooit besluit de camera te verkopen, is het moeilijk om te voorspellen hoe de samenwerking tussen Pentax en Samsung zich straks zal gaan ontwikkelen. Je hoeft alleen maar te kijken naar wat er gebeurd is met Konica-Minolta nadat ze met Sony samen gingen werken om je te realiseren dat niemand in de toekomst kan kijken.

Maar moet u de Samsung GX10 nu wel of niet kopen? Feit is in elk geval dat de keuze aan digitale reflexen op vandaag enorm is met aantrekkelijke aanbiedingen in bijna elke prijsklasse. Als u al in het bezit bent van een 35mm reflex, bestaat de kans dat u vast wilt houden aan uw oude merk omdat u dan nog enkele oude lenzen kunt blijven gebruiken. Sommige fabrikanten doen alle moeite om ervoor te zorgen dat ouder glaswerk bruikbaar blijft op de nieuwe camera’s en Pentax hoort daar zeker bij. Omdat de Samsung eigenlijk gewoon een Pentax camera is met wat cosmetische aanpassingen betekent dit dat alle Pentax lenzen met KA, KAF of KAF2 vatting, ook gewoon op de GX10 passen en dit zou een belangrijke overweging kunnen zijn bij de keuze van uw camera.

Als het voor u de eerste keer is dat u een digitale reflex aan gaat schaffen, vindt u in de Samsung een uitstekende DSLR die zich zeker kan meten met de concurrentie. De GX10 is gebouwd als een tank met stevige goedgeplaatste knoppen en hij is "weerbestendig" zodat een regendruppel geen kwaad kan. Hij is snel, levert prima prestaties en is gemakkelijk te bedienen. Bovendien krijgt u een aantal handige extra’s zoals de anti-stof functie en optische beeldstabilisatie plus een aantal andere functies die je niet zo snel tegenkomt op andere reflexcamera’s. Dus als u geïnteresseerd bent geraakt in de Samsung, loop eens naar de winkel en kijk eens of de GX10 voldoet aan uw verwachtingen.


Additional information: Samsung GX10 specificaties en andere tests
May 26, 2007

Samsung GX10 Price comparison and shopping options

Koop de Samsung GX10 in Nederland bij:
go to top of page