Olympus C-765 test - DCVIEWS

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
Olympus C-765
test
Augustus
2004
Olympus C-765 product details & specificaties
 

Olympus C-765 testDe nieuwe Olympus C-765 Ultra Zoom is niet echt een compleet nieuwe camera, maar eigenlijk een update van de C-740 en C-750 die vorig jaar uitkwamen. Vergeleken met zijn voorgangers heeft dit model een groter LCD scherm, een Li-ion accu en verbeterde beeldprocessor genaamd TruePic Turbo die nog betere foto's oplevert en deze nog sneller verwerkt. De camera maakt gebruik van PictBridge technologie waarmee printen zonder tussenkomst van een computer mogelijk is. Daarbij heeft de Olympus C-765 een breed scala aan opnamemogelijkheden, variërend van automatisch tot volledige handbediening.

Olympus C-765 voorzijde

De lange 10x zoomlens, die vergelijkbaar is met een 38-380mm in kleinbeeld, is gebleven maar voor 2004 is het camerahuis kleiner en stijlvoller geworden, en dat maakt de Olympus C-765 tot de kleinste 10x zoom camera ter wereld. Is het de moeite waard om het oude model in te ruilen voor het nieuwste model? We zullen zien?

De camera in de praktijk

In aanmerking genomen dat deze camera een zoombereik van 10x heeft, zou je een uit de kluiten gewassen camera verwachten met een ver uitstekende lenstubus. Als je de camera echter in levende lijve ziet, zul je verbaasd zijn hoe klein en licht de nieuwe Camedia eigenlijk is. Hij past niet echt in je borst- of broekzak, maar een gewone handtas of klein cameratasje is genoeg om de camera op te bergen. De voorkant van de camera is uitgevoerd in stijlvol, geborsteld lichtmetaal dat duurzaamheid en degelijkheid uitstraalt en er bovendien goed uitziet. Dankzij een comfortabele handgreep is de Camedia gemakkelijk vast te houden terwijl je wijsvinger automatisch op de ontspanknop rust. Alle camera's zouden op deze manier ontworpen moeten zijn.

Olympus C-765 proefopname Olympus C-765 test opname Olympus C-765 test foto Olympus C-765 proefopname

Het aanzetten van de camera door het indrukken van de rode knop op de achterzijde duurt ongeveer vier seconden. Dit is niet zo snel, maar wel gemiddeld voor dit soort camera's. De lenstubus schuift naar buiten en de camera is duidelijk klaar voor actie. Kies de gewenste Programmamodus met de grote keuzeknop bovenop de camera. Als u de Auto-stand kiest - waarbij de meeste menu-items niet aan te passen zijn - neemt de camera de leiding en beslist wat het beste is voor uw foto's, of kies een van de voorgeprogrammeerde onderwerpstanden zoals landschap; sport; portret; nachtopname; filmpje of Mijn Modus, waar u vier eigen instellingen op kunt slaan. Meer gevorderde fotografen zullen kiezen voor de P-stand of A/S/M waarbij diafragma, sluitertijd of beiden onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld en waarbij de menu-instellingen naar eigen voorkeur kunnen worden aangepast.

In de volledige handbediende stand wordt de vierwegknop gebruikt om een sluitertijd te kiezen tussen 15 sec. en 1/1000 en diafragma's tussen f2,8 en f8,0 (let op: de langzaamste sluitertijd is alleen beschikbaar in de M-stand, in de andere standen is 1 sec. het maximum). De camera helpt bij het bepalen van de juiste belichting door de afwijking ten opzichte van de ideale belichting aan te geven in wit als het verschil binnen 3EV is, of in rood bij een verschil groter dan 3 stops. Wij hebben de indruk dat Olympus er van uitgaat dat kopers van de Olympus C-765 voornamelijk in de P-stand hun foto's zullen maken of gebruik maken van de voorgeprogrammeerde onderwerpprogramma's in plaats van de meer creatieve mogelijkheden zoals handbediening, diafragma- of sluitertijdvoorkeuze. Deze laatste drie mogelijkheden zijn namelijk samen ondergebracht op 1 plaats op de keuzeknop. De uiteindelijke keuze tussen de drie afzonderlijke mogelijkheden moet via het LCD scherm en in het cameramenu gebeuren. Dit is niet onmogelijk, maar het is zeker niet de gemakkelijkste oplossing. Andere Olympus camera's hebben een minder gecompliceerde oplossing voor dit probleem.

De Olympus C-765 heeft een elektronische zoeker met 240.000 pixels die bijna 100% van het beeld weergeeft en wel precies zoals de lens dat ook ziet. Eigenlijk is de elektronische zoeker gewoon een mini versie van het 1,8 inch TFT scherm met 180.000 pixels dat je naast de zoeker aantreft. De zoeker is helder en duidelijk en heeft een dioptrie instelling met een hoge uittredepupil waardoor hij ook gemakkelijk te gebruiken is door brildragers. Gedetailleerde beeldinformatie wordt zowel in de zoeker weergegeven als op het TFT scherm en ook het menu systeem en alle weergave functies kunnen via de zoeker geraadpleegd en bediend worden. De knop net onder het TFT scherm schakelt op en neer tussen de elektronische zoeker en het TFT scherm. In slechte lichtomstandigheden voldoet de elektronische zoeker echter minder goed aangezien het onderwerp dan moeilijk te onderscheiden is. Hoewel het scherm enigszins oplicht in het donker is dit een bekende tekortkoming van elektronische zoekers in vergelijking met optische zoekers. De Olympus is daarin niet anders dan andere camera's met dit systeem.

Echter, in donkere lichtomstandigheden zal het u niet alleen opvallen dat de elektronische zoeker (en de LCD monitor) te donker zijn om het onderwerp helder weer te geven, ook het automatische scherpstelsysteem van de Olympus C-765 komt in de problemen doordat er geen AF hulplicht is om te assisteren. Wij vinden dit een ernstige tekortkoming, die vooral op zal vallen als u regelmatig foto's neemt op feestjes of bij gelegenheden waar minder licht is. In heldere lichtomstandigheden en in de groothoekstand stelt de camera doeltreffend scherp binnen een halve seconde, maar bij gebruik van de telestand of onder minder ideale lichtomstandigheden zult u rekening moeten houden met een wachttijd van een seconde of meer voordat het groene lampje blijft branden om aan te geven dat de scherpstelling voltooid is.

Het menysysteem werkt op de bekende Olympus manier. Sommigen noemen het ingewikkeld, maar als u er eenmaal aan gewend bent werkt het perfect. De verschillende mogelijkheden zijn in een cirkelvorm vastgelegd en de diverse onderdelen worden geselecteerd met de vierwegknop. Bij het aanzetten van de camera worden vier keuzes weergegeven, lichtmeting, macro, beeldkwaliteit en het algemene instelmenu. Met uitzondering van de laatste zijn alle instellingen door de gebruiker zelf aan te passen aan zijn/haar eigen voorkeur. Als u bijvoorbeeld vaak de ISO waarde verandert of de scherpstelmodus, of regelmatig belichtingstrapjes maakt, kunt u deze instellingen vastleggen in het opstartmenu. In feite zijn het allemaal snelkoppelingetjes naar het algemene instelmenu. Neem even de tijd om eraan te wennen en u zult zien hoe gemakkelijk het eigenlijk werkt.

De Olympus C-765 heeft een ingebouwde flits die omhoog klapt als de kleine knop wordt ingedrukt die zich onder uw duim bevindt als u de camera vasthoudt. De flits treedt niet automatisch in werking, waarmee u het risico vermijdt dat u ongewild de aandacht trekt. De kleine knop boven de rode aan/uit knop activeert de bekende flitsinstellingen terwijl flits op het tweede gordijn of flits bij lange sluitertijden met rode ogen reductie via het menu beschikbaar zijn. De lichtsterkte van de flits kan geregeld worden over een bereik van 2EV in stapjes van 1/3 stop. De kwaliteit van flitsfoto's binnen is uitstekend en foto's van mensen zien er heel natuurgetrouw uit. Het feit dat de flits zich vrij hoog boven de camera bevindt helpt in het verminderen van rode ogen in normale flitssituaties, maar als u inzoomt op onderwerpen die wat verder weg zijn en daarbij de flits gebruikt, zullen er toch rode ogen ontstaan. Dit komt doordat de hoek tussen flits en lens dan kleiner is dan 2,5 graden. Het risico op rode ogen wordt namelijk groter naarmate het onderwerp zich verder van de lens bevindt waardoor de invalshoek kleiner wordt. Zie de voorbeeldfoto van de zangeres die genomen werd tijdens een optreden waarbij invulflits gebruikt werd op een telestand van 100mm (eq.) bij ISO 400 en een sluitertijd van 1/30 sec.

Het mooie aan Olympus camera's is dat ze altijd een uitgebreid scala aan witbalansinstellingen bieden. Buiten de gebruikelijke keuzes zoals auto, zon, bewolkt en gloeilamp zijn er drie TL-lamp instellingen plus een "custom" stand waarbij de gebruiker een witte of grijze kaart in beeld neemt om de goede witbalans vast te stellen onder elke verlichting. Bovendien is er een fijnafstelling waarbij de witbalans aangepast kan worden naar meer blauw of meer rood over +/- 7 stapjes. In de dagelijkse fotopraktijk bleek dat het nauwelijks nodig was om af te wijken van de automatische witbalans zoals die door de camera vastgesteld werd. Dit laat zien hoe goed het systeem eigenlijk werkt, maar het is fijn om te weten dat je een keuze hebt als dat nodig is.

In de doos

De grote blauwe doos bevat buiten de 4.0 effectieve megapixel Olympus C-765 Ultra Zoom een 10B lithium-ion accu die genoeg stroom levert voor ongeveer twee uur foto's maken en een batterijlader die twee uur nodig heeft om een lege batterij te vullen; lensdop met antikwijtraakdraadje en een handige draagriem. Er zijn USB en AV kabels voor het overzetten van beelden naar de computer of om ze op TV te laten zien. Een beknopte gedrukte handleiding is bijgesloten in het Nederlands, maar voor de volledige instructies zult u de bijgeleverde Cd-rom moeten raadplegen die uitgebreide uitleg geeft in het Engels, Frans, Spaans of Duits.

Om alvast te kunnen beginnen met foto's maken doet Olympus er een 16Mb xD kaartje bij, maar dit is natuurlijk te klein voor de echte fotograaf. Zoals altijd raden we u aan snel een grotere kaart bij te kopen. xD kaartjes zijn op dit moment verkrijgbaar in groottes tot 512Mb. De prijzen zijn nog steeds hoger dan van een eenvoudig CompactFlash kaartje, maar in tegenstelling tot sommige andere Olympus camera's lust deze Olympus C-765 alleen Xd kaartjes, dus je hebt eigenlijk geen keus. Toch nog even de moeite waard om te vermelden misschien is dat de Panorama functie bij de Olympus C-765 alleen werkt met originele Olympus xD kaartjes en als u al een grotere kaart gekocht heeft van een andere fabrikant kan het de moeite waard zijn het kleine standaard 16Mb kaartje hiervoor te bewaren.

De software die meegeleverd wordt bevat Olympus Camedia Master V4.2; drivers voor Windows en Macintosh en het volledige instructieboek bij de camera. Camedia Master heeft een aantal interessante beeldbewerkingsmogelijkheden. De belangrijkste functie is natuurlijk het overzetten beelden van camera naar computer en het rangschikken ervan. Maar afgezien daarvan kunt u de helderheid, het contrast, de kleurbalans en -verzadiging in elk beeld apart bijstellen. Buiten de sepia en monochroom functies is verwijderen van rode ogen mogelijk en zijn er verscheidene "instant fix" opties. In het opstartscherm kunt u kiezen voor verschillende afdrukmogelijkheden zoals ansichtkaarten, indexen, kalenders of gewone foto's. Er is een Auto Panorama functie en u kunt beelden geschikt maken voor weergave op het bureaublad van uw computer. Dat zou genoeg moeten zijn om u de komende winter bezig te houden. Echter als u nog meer mogelijkheden wilt is er de apart verkrijgbare PRO versie die extra functies biedt zoals het e-mailen van beelden, het maken van webalbums, het afdrukken van contactvellen of diashows samenstellen.

Bij de camera zit verder een handig boekje dat u alles vertelt over de verschillende accessoires die voor de Olympus C765 verkrijgbaar zijn. Dit varieert van netadapters tot onderwater behuizingen en voorzetlenzen. De WCON-07 0.7x groothoekconverter verwijdt uw blik van 38 naar 26mm (eq.), terwijl de TCON-17 1.7x teleconverter de zoomstand uitbreidt tot 646mm. Als u het onderwerp nog nauwkeuriger wilt onderzoeken is er een macrovoorzetlens (MCON-40) die het mogelijk maakt opnames te maken tot op 4cm van uw onderwerp. Voor al deze voorzetlenzen is de CLA-4 lens adapter nodig die tevens gebruikt kan worden om 55mm filters te monteren.

Beeldkwaliteit

Met de volledig uit glas vervaardigde zoomlens van 38 tot 380mm als meest opvallende eigenschap biedt de Olympus C-765 een enorme variatie aan mogelijkheden. De groothoekstand is gemiddeld voor dit soort camera's maar het grote bereik in de telestand is wat deze camera onderscheidt van de concurrentie. Met de 380mm kunnen sport- en natuurfotografen hun onderwerp echt heel dichtbij halen en beeldvullend werken. De f2,8 - f3,7 Olympus lens met 11 elementen in zeven groepen, waaronder een ED element, levert superscherpe en gedetailleerde beelden over het hele zoombereik.

Er is enige tonvormige vertekening zichtbaar in de groothoekstand maar deze verdwijnt al snel bij het inzoomen en er is geen waarneembare lichtafval. Alle beelden zijn prima belicht met mooi verzadigde kleuren en een natuurgetrouwe witbalans. Huidtonen zien er natuurlijk uit in foto's met en zonder flits. Bovendien kunnen scherpte, contrast en verzadiging over een groot bereik ingesteld worden als u foto's wilt met meer of minder "pit" dan de standaardinstelling.

verzadiging -4 verzadiging normaal verzadiging +2 verzadiging +4

Hoewel het ED lenselement helpt om chromatische aberratie te verminderen, zijn er toch nog paarse randen zichtbaar in situaties met veel contrast, zoals met bladeren of takken tegen een heldere lucht. Het is niet meer zo erg als met sommige oudere Olympus camera's en het is nog steeds beter dan de concurrentie, maar de kleurranden zijn nog niet helemaal verdwenen.

De ISO gevoeligheid kan ingesteld worden van 64 tot 400 en - zoals gebruikelijk bij digitale compactcamera's die een veel kleinere CCD hebben dan een digitale reflex - wordt bij hogere gevoeligheden enige ruis zichtbaar. Je kunt het vergelijken met een snelle film die een grovere korrel laat zien dan een langzame film. Beelden die met ISO 400 genomen zijn blijken echter prima bruikbaar, vooral als de ingebouwde ruisonderdrukking ingeschakeld wordt.

Beelden kunnen bewaard worden als ongecomprimeerde TIFF bestanden of als JPG op verschillende compressieniveaus variërend van SHQ (Super High Quality) tot HQ en Standaard (SQ). Niet minder dan zeven beeldformaten kunnen ingesteld worden van 640 x 480 tot 2288 x 1712 pixels met als extra een geïnterpoleerd formaat van 3200 x 2400 pixels.

Conclusie

In aanmerking genomen dat er in 2003 meer dan 400 verschillende digitale camera's uitgebracht werden door verschillende fabrikanten en dat dit aantal zal stijgen tot ongeveer 600 modellen voor 2004, zal het niet als een verrassing komen dat elke fabrikant een stukje van die markt probeert mee te pikken. Dat is de belangrijkste reden dat elke zichzelf respecterende fabrikant elk jaar weer een nieuw model uitbrengt en daarmee bijdraagt aan de jaarlijkse stortvloed van nieuwe digitale cameramodellen.

Maar worden de specificaties ook echt elk jaar zoveel beter dat we het vorige model moeten inruilen? En moeten wij als consument ook steeds het nieuwste model hebben zodra dit op de markt komt? Natuurlijk niet! Het is echter wel een feit dat in de meeste gevallen het nieuwe model goedkoper is dan de prijs die u vorig jaar betaalde voor zijn oudere broertje of zusje. En inderdaad de mogelijkheden worden elk jaar uitgebreider en geavanceerder. Echter de vraag die u zich dient te stellen is, of u tevreden was met de kwaliteit van uw foto's tot nu toe. Als uw antwoord "ja" is heeft u dit jaar geen nieuwe camera nodig en kunt u waarschijnlijk nog tot in lengte van dagen vooruit met uw huidige toestel. Als u echter merkt dat de kwaliteit van uw opnames tekort schiet ten opzichte van wat u op fotografisch gebied verwacht, dan loont het de moeite om eens te kijken naar de nieuwe modellen die op de markt zijn en wordt het misschien tijd om uw oude model in te ruilen voor het meest recente cameramodel.

En hoe zit het nu met Olympus en zijn C-765?

In de categorie camera's met superzoom, neemt Olympus al een aantal jaren een leidende positie in doordat ze steeds met vernieuwende ideeën kwamen en regelmatig nieuwe modellen uitbrachten. Met de C-765 als hun meest recente model zetten ze die traditie voort, want de Olympus C-765 biedt een prima prijs-kwaliteit verhouding voor een 4-megapixel camera met een 10x zoombereik. Het is zeker niet een van de snelste camera's van dit moment, maar hij biedt ruime creatieve mogelijkheden en nuttige voorgeprogrammeerde instellingen. Zijn beste eigenschap is ongetwijfeld de lange zoomlens terwijl de beeldresolutie hoog genoeg is voor scherpe A4 afdrukken. Onze belangrijkste klacht heeft te maken met de scherpstelproblemen onder donkere lichtomstandigheden. Deze worden veroorzaakt door de typische eigenschappen van elektronische zoekers en het ontbreken van een AF hulplichtje. Daarom is de Olympus C-765 niet echt geschikt als "feestcamera". Echter als uw fotografie zich vooral richt op vakantie- of familiefotografie met de nadruk op het vastleggen van weidse landschappen of het dichterbij halen van onderwerpen die verder weg liggen, dan is de Olympus C-765 zeker het overwegen waard. Voeg daarbij de compacte en degelijke bouw en het feit dat hij gemakkelijk te gebruiken is voor zowel beginners als gevorderde fotografen en de Camedia C-765 zou best wel eens alles in zich kunnen hebben wat u van een camera verwacht.


Top

Olympus C765 prijs vergelijking en winkels


Koop de Olympus C765 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2004 - AAA-Views and respective owners - All Rights Reserved
Reproduction in whole or in part without permission is prohibited