Olympus C-5060 Wide Zoom test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Olympus C-5060
test
Maart
2004
Olympus C-5060 Wide Zoom produkt details & specificaties

 

Test Olympus C-5060 Wide ZoomTerugkijkend in de geschiedenis van de digitale fotografie kunnen we stellen dat Olympus altijd al een belangrijke rol gespeeld heeft op de markt voor digitale camera's. Door de jaren heen hebben zij een aantal producten uitgebracht variërend van digitale camera's voor beginners tot de geavanceerde, professionele digitale E-1 systeemcamera.

Olympus C-5060 Wide Zoom voorkant Olympus C-5060 Wide Zoom achterkant

Als opvolger voor hun succesvolle C5050 van enige tijd geleden, heeft Olympus nu de Olympus Camedia C-5060 Wide Zoom op de markt gebracht. Een 5.1-megapixel camera met een 4x zoomlens gelijkwaardig aan 27 - 110mm in kleinbeeld. Er is een draaibaar LCD scherm, een flitsschoentje en er kunnen tegelijkertijd CompactFlash en xD-Picture geheugenkaarten gebruikt worden.

Olympus C-5060 Wide Zoom foto Olympus C-5060 Wide Zoom proefopname Olympus C-5060 Wide Zoom test foto

De oude C5050 was al een erg goede camera dus waren er slechts kleine aanpassingen nodig om de Olympus C-5060 Wide Zoom weer helemaal up-to-date te maken. Het draaibare LCD scherm biedt nu meer weergave mogelijkheden en kan in meer standen verdraaid worden. Er kunnen tegelijkertijd CompactFlash en xD-Picture geheugenkaarten gebruikt worden in plaats van de combinatie van CF kaart met SmartMedia. Er is nu een echte groothoekzoom van 27 mm (in kleinbeeld) en verschillende inwendige functies zijn verder verbeterd.

De camera in de praktijk

Eigenaren van het oude C5050 model zal het opvallen dat de meeste bedieningsknoppen op bijna exact dezelfde plaats zitten als bij het oudere model, waardoor voor hen de bediening van deze nieuwe Olympus C-5060 bijna intuïtief zal zijn. Nieuwe bezitters van de Olympus C-5060 zullen het grote aantal bedieningsknopjes op de achterzijde nogal beangstigend vinden in het begin, maar als je de tijd neemt om even met de camera te "spelen" zult u merken dat alle bedieningsorganen op een logische plaats zitten en gemakkelijk te bedienen zijn. De cameramenu's zijn instelbaar in verschillende talen zoals Duits, Spaans of Engels maar niet in het Nederlands.

De camera is vrij compact met een stevig gebouwd, zwart magnesium camerahuis dat de professionele kwaliteit van de camera weerspiegelt. De grote ergonomische handgreep geeft een goede grip en de camera is mooi in balans als je hem vasthoudt. De twee draagoogjes zorgen ervoor dat de camera mooi recht hangt als de comfortabele brede draagriem gebruikt wordt. De Olympus C-5060 Wide Zoom weegt ongeveer 500 gram inclusief batterij en CF kaart. Je krijgt in alles het gevoel met een degelijke camera te maken te hebben want alle knopjes en bedieningsorganen maken een solide indruk. De Olympus C-5060 is een echte "liefhebbers" camera met indrukwekkende specificaties en een aantal interessante technische vernieuwingen.

Net als zijn voorganger de C5050, heeft de Olympus C5060 een aantal geavanceerde functies. Zo is er een multi-spotmeter instelling, die het mogelijk maakt tot acht verschillende spotmetingen te doen die gecombineerd kunnen worden om de ideale belichting te bepalen. Belichtingscompensatie van +2 tot -2 EV is mogelijk in stapjes van 1/3 stop en er is een technisch hoogstaand ruisonderdrukkingssysteem dat gebruik maakt van een zogenaamde "dark-frame" opname. Buiten de elf voorgeprogrammeerde automatische witbalansinstellingen (waarvan 5 voor verschillende soorten TL-licht) is er nog een handmatig in te stellen witbalans. Bovendien kan elke witbalansinstelling afzonderlijk door de gebruiker bijgesteld worden. Omdat het soms nodig kan zijn om de kleurzweem die veroorzaakt wordt door het bestaande licht in een opname te verminderen maar niet helemaal weg te halen, biedt Olympus de mogelijkheid om verschillende hoeveelheden blauwzweem of roodzweem van +7 tot -7 in te stellen voor elke witbalansinstelling afzonderlijk. Daardoor kan toch de sfeer van het bestaand licht enigszins behouden blijven als u dat wenst. Bovendien is het mogelijk om tot vier afzonderlijke "custom" witbalansinstellingen zelf in te stellen en op te slaan voor later gebruik.

De Olympus C-5060 kan automatische belichingstrapjes maken, meerdere opnames achter elkaar opnemen, panorama's en twee-in-een opnames maken. Buiten al deze technische functies die al dan niet automatisch hun werk doen om een perfect belichte opname te garanderen, kunnen er vijf belichtingsprogramma's ingesteld worden plus Program AE. Bovendien kan de gebruiker kiezen voor diafragma- of sluitertijdvoorkeuze of totale handbediening. Heel aardig is de "My Mode" instelling waarbij acht persoonlijke belichtingsinstellingen bewaard kunnen worden. Dit is echter een van de meer ingewikkelde menu's omdat de te maken keuzes zo uitgebreid zijn dat men het overzicht kwijt kan raken. Sluitertijden variëren van 1/4000 tot 16 seconden en er is een "Bulb" instelling. (Let op dat sluitertijden korter dan 1/2000 alleen in te stellen zijn als de lensopening f8.0 of kleiner is). Als alle handbediende functies u even te veel worden schakelt u gewoon over op Program AE en verandert de Camedia in een volautomatische compact camera die alle denkwerk van u overneemt.

De 1.8 inch TFT monitor met 134.000 pixels kan naar boven geklapt worden en draait over 270 graden naar links of naar rechts. Handig als u uit de heup of over uw hoofd wilt schieten, of bij het maken van een zelfportret. Ook kan hij netjes ingeklapt worden tegen de achterkant van het camerahuis, zodat het LCD beschermd is tegen krassen en vette vinger- of neusafdrukken. Het schermpje geeft een helder en duidelijk beeld dat zelfs in direct zonlicht goed bruikbaar is. In de opnamestand kan belichtingsinformatie zichtbaar gemaakt worden, waarbij de programma-instelling, de sluiterijd, het diafragma, evt. belichtingscompensatie en het aantal resterende opnames getoond worden. In de weergavestand kan een index getoond worden van maximaal 16 "thumbnail" beelden en het beeld kan tot vier keer vergroot worden waarbij de mogelijkheid bestaat met de pijltoetsen door het gehele beeld te scrollen. De helderheid van het LCD scherm is instelbaar in het desbetreffende menu.

De mooi overzichtelijke reëelbeeldzoomzoeker heeft een dioptrie instelling voor brildragers. In de groothoekstand is ongeveer 77% van het beeld zichtbaar en ongeveer 81% in de telestand, vergeleken met het LCD dat ongeveer 97% van het beeld laat zien. Voor architectuuropnames of gewoon om de horizon recht te houden kan er via de "Frame Assist" modus een raster over het beeld geprojecteerd worden als hulp bij de kadrering.

Het instelbare histogram geeft, nog voor de opname gemaakt wordt een indruk van de toonverdeling in het beeld. Deze functie kan heel handig zijn om de algemene belichting te bepalen, maar voegt weinig toe als er slechts kleine beeldgedeeltes buiten de juiste belichting vallen. De reden daarvoor is dat het dan slechts om een paar pixels gaat die geen zichtbare piek in het histogram laten zien. Om dit toch zichtbaar te maken heeft Olympus twee vernieuwende opties geïntroduceerd. De eerste is een kleine rechthoek die over het beeld bewogen kan worden en die verschillende histogram metingen kan doen van een beperkt gedeelte van het beeld. Vergelijk dit met spotmeting om de juiste algemene belichting te bepalen. De tweede mogelijkheid is de "Direct" functie die een rood of blauw vierkant projecteert over die gedeeltes van het beeld die respectievelijk overbelicht of te donker zijn. Deze functie kan van pas komen om te bepalen welke beeldgedeeltes belichtingscompensatie vereisen om te voorkomen dat er over- of onderbelichte beelden ontstaan. Misschien herinnert u zich nog uit onze vorige cameratests dat we uitgelegd hebben dat het zeer goed mogelijk is om nog beeldinformatie te halen uit onderbelichte beeldpartijen, maar dat het onmogelijk is om overbelichte, uitgebleekte gedeeltes in een beeld te corrigeren omdat daar simpelweg geen beeldinformatie te vinden is. In digitale fotografie is het belangrijk om overbelichting kost wat kost te voorkomen en deze functie kan u daarbij behulpzaam zijn.

Ongebruikelijk voor een digitale compactcamera vinden we op de Olympus C-5060 een echte groothoek van 5,7 - 22,8mm, met 4x zoomlens en asferisch glas met een maximale lensopening van f2,8 - f4,8. Vooral de uiterste groothoekstand is interessant aangezien de 5,7mm een beeldhoek heeft die overeenkomt met 27mm in kleinbeeld. Daarmee heeft deze Olympus C-5060 de primeur van de wijdste groothoek die op dit moment op digitale compactcamera's leverbaar is. Deze ruime groothoek zal zeker gewaardeerd worden door liefhebbers van landschaps- of interieur-fotografie, aangezien er nu veel meer in beeld komt dan met de meestal gemonteerde 35mm lens.

ISO 100 WB auto ISO 100 WB auto +2 Red ISO 100 WB auto +4 Red

We hebben geconstateerd dat meer en meer camerafabrikanten tegenwoordig een flitsschoentje inbouwen, waardoor het monteren van een externe flitser mogelijk is. Wij vinden dit een goede zaak, aangezien de ingebouwde flits meestal maar net genoeg is om een eenvoudig portret uit te lichten of om als invulflits te gebruiken, maar nooit sterk genoeg is om een hele groep of grote ruimte mooi uitgelicht op de foto te zetten. Ook de Olympus C-5060 heeft een flitsschoentje waarop natuurlijk een Olympus flitser gemonteerd kan worden, zoals de FL-20 of FL-50 die volledige TTL flitssturing mogelijk maken, maar in de handbediende stand of met diafragmavoorkeuze op de flitser, kan elke vreemdmerk flitser gebruikt worden. Een kleine adapter met een kabelcontact maakt het ook mogelijk om een studioflitser aan te sluiten. Let op dat u eerst de ontsteekspanning van uw oudere flitser of studioflits controleert, om er zeker van te zijn dat er niet meer dan een paar volt gebruikt wordt om de flits te ontsteken. (minder dan 10 volt kan als veilig beschouwd worden). Olympus waarschuwt dat sommige flitsers de camera-electronica kunnen beschadigen en dit is niet verwonderlijk als je bedenkt dat sommige oudere flitsers een ontsteekspanning hebben van meer dan 60 volt - ongetwijfeld een supersnelle manier om uw camera af te schrijven. Handig is dat er geen voorflits is in de M-stand, waardoor de ingebouwde flits als slave gebruikt kan worden om een andere flitser aan te sturen. Op deze manier bestaat er uiteraard geen gevaar de camera te beschadigen aangezien er geen verbinding gemaakt wordt tussen camera en externe flitser. De ingebouwde flits op de Olympus C-5060 heeft een richtgetal van 9 bij ISO 100 en kent de gebruikelijke instellingen, inclusief langzame sluitertijdenflits en rode ogen reductie. Bovendien is flitsen op het tweede gordijn mogelijk. Het flitsbereik ligt tussen 3,7 meter in groothoek en 2,2 meter in de telestand. De flitssterkte kan in stapjes van 1/3 stop ingesteld worden over een bereik van +2 tot -2 stops.

sat+0/contr+0/sharp+0 sat+5/contr+0/sharp+0 sat+5/contr+4/sharp+0 sat+5/contr+4/sharp+4

Er kunnen twee soorten geheugenkaart gebruikt worden. Er is ruimte voor xD-Picture kaartjes en CompactFlash type I en II en Microdrive. Doordat de camera beide kaartjes tegelijkertijd kan gebruiken is dit een flexibele opslagmogelijkheid. De camera kan direct op de computer aangesloten worden via USB om beelden op te slaan of om de computer als zoeker te gebruiken. Ook kan de video-uitgang gebruikt worden om de Olympus C-5060 op uw televisie aan te sluiten en zo de beelduitsnede te bepalen of om een diashow weer te geven.

Het aanzetten van de camera duurt ongeveer drie seconden. Dit is op zich niet supersnel maar daarna blijkt pas echt waartoe deze Olympus in staat is. Met een vertragingstijd van slechts 0,4 seconden is dit een van de snelste digitale compactcamera's van dit moment. In de "high-speed" stand is het zelfs mogelijk drie beelden per seconde op te nemen. Wij namen de Olympus C-5060 mee naar het Carnaval. Met de camera in de (volautomatische) P-stand en een beetje invulflits konden we talloze kleurige momenten vast te leggen, waarbij ons de snelheid en het gebruiksgemak van deze Olympus aangenaam verrasten.
De bedieningsknoppen op de achterzijde van de camera zitten allemaal op een logische plaats, net boven of naast het LCD scherm. Maar omdat er nogal veel verschillende knopjes zijn en omdat er een heleboel handmatige instelmogelijkheden zijn is dit een camera die enige gewenning vereist. Verwacht niet dat u na 5 minuten met de camera alle verschillende keuzemogelijkheden helemaal in de vingers heeft. Het is een professioneel stuk gereedschap waar u echt wel even de tijd voor zult moeten nemen.

In de doos

Behalve de Camedia C-5060 levert Olympus een 32Mb xD-Picture kaart, een BLM-1 Li-ion accu met lader, USB en Video kabels, een lensdop en een comfortabele draagriem. De RM-2 afstandsbediening kent maar twee functies, je kunt er een foto mee nemen of een diashow afspelen, maar dat is eigenlijk alles.

saturation -3 saturation +0 saturation +3

Zoals we gewend zijn van Olympus, zit er een eenvoudige gedrukte handleiding bij de camera. Om de camera echt te leren kennen is het aan te raden de handleiding op CD-rom te raadplegen. Toegegeven dit is niet de meest praktische oplossing omdat je nu eenmaal niet altijd een computer ter beschikking hebt als je met de camera op stap bent. Bovendien is het uitprinten van driehonderd pagina's tekst nou ook niet iets waar de gemiddelde vrijetijds fotograaf op zit te wachten. Wij vinden eigenlijk dat Olympus wat dit betreft een voorbeeld kan nemen aan Canon die bij elke camera een zeer complete, gedrukte handleiding levert.

De software die meegeleverd wordt is de verbeterde versie van Olympus Camedia V4.1, die gebruikt kan worden om beelden op de computer op te slaan en te ordenen. Eenvoudige beeldbewerking zoals het aanpassen van contrast, scherpte en kleur is mogelijk. U kunt panoramafoto's monteren en foto's direct printen op elke printer die met DPOF overweg kan. Een klein puntje van kritiek is dat de "pro" update van de software, die verschillende extra mogelijkheden biedt zoals contactafdrukken maken, het versturen van beelden per e-mail, of het maken van HTML-albums, alleen verkrijgbaar is als extra accessoire. Eigenlijk jammer dat Olympus dat niet direct meelevert. Je hebt per slot van rekening toch een behoorlijk bedrag voor hun camera uitgegeven en dan zou je wensen dat alles compleet was.

De Olympus C-5060 gebruikt dezelfde BM-1 accu als de E-1 Digital, met een capaciteit van 10.8 Wh. Dit is beduidend meer dan de concurrentie. Hoewel Olympus geen gegevens verstrekt over de gebruiksduur van de batterijen, vonden we het batterijverbruik tijdens de test zeer goed. We denken dat het zeker mogelijk moet zijn een uur of vier te fotograferen zonder dat het tussentijds nodig is de accu bij te laden, en dat is beter dan gemiddeld. Als bovendien het LCD scherm uitgeschakeld blijft in de opnamemodus, gebruikt de camera nauwelijks energie en kun je hem de hele dag aan laten staan zonder noemenswaardig stroomverbruik. Houdt er rekening mee dat een extra accu vrij duur is en dat, als hij onderweg leeg raakt, je niet zomaar 4 penlights kunt plaatsen zoals dat bij de oudere C5050 het geval was. Het opladen van een helemaal lege BM-1 accu duurt ongeveer zes uur, dus bedenk eerst wat voor soort fotografie u gaat beoefenen voordat u beslist of u een extra accu nodig heeft of niet.

Macro SuperMacro SuperMacro

De lensring is voorzien van schroefdraad voor het monteren van de CLA-7 Olympus lens adapter, die op zijn beurt voorzien is van een bajonetaansluiting waarop voorzetlenzen zoals de TCON-017C passen. Deze verlengt de brandpuntsafstand tot 187 mm in kleinbeeld. Of de TCON-07C groothoeklens die de beeldhoek verruimt tot 19 mm. De bajonetaansluiting biedt vooralsnog alleen de mogelijkheid Olympus' eigen voorzetlenzen en accessoires te monteren. Maar we zijn ervan overtuigd dat binnen niet al te lange tijd ook andere "vreemdmerk" fabrikanten deze lensvatting in hun programma zullen opnemen.

Beeldkwaliteit

De beelden van de Olympus C-5060 hebben een resolutie van 2592 x 1944 pixels, die in de camera geïnterpoleerd kunnen worden tot 3264 x 2448 pixels. ISO waarden tussen 80 en 400 zijn mogelijk en beelden kunnen opgeslagen worden als TIFF of RAW bestanden. Voor deze test hebben we echter alleen gebruik gemaakt van JPG in de laagste compressiestand (SHQ).

ISO 100 ISO 400

Er zijn twee macrostanden, waarvan "SuperMacro" ongetwijfeld de meest indrukwekkende is. De lens wordt verankerd en je kunt met de camera tot 3 cm van je onderwerp komen. Dit is dichtbij genoeg om een object van 21 x 28mm beeldvullend op te nemen. Het ruisonderdrukkingsfilter werkt door middel van een "dark frame" opname, maar zelfs met deze functie uitgeschakeld bleken de avondopnames van uitstekende kwaliteit.

De Olympus levert prima opnames met een uitstekende scherpte over het hele bereik. De belichting is elke keer precies goed, terwijl de kleuren mooi schoon en natuurgetrouw zijn en niet te verzadigd. Er zijn genoeg mogelijkheden om witbalans, verzadiging en contrast in te stellen, dus er is altijd wel een instelling die voldoet aan uw eigen persoonlijke voorkeur, mocht u bijvoorbeeld meer verzadiging of juist minder contrast willen. Vooral de mogelijkheid om de witbalans in kleine stapjes bij te regelen biedt een krachtig middel om opnames aan te passen aan uw wensen.

De standaardinstelling voor contrast lijkt in heldere lichtomstandigheden wat aan de hoge kant, maar het is geen enkel probleem om dit aan te passen als u liever wat zachtere beelden wilt. Het dynamisch bereik is prima met uitstekende detaillering in de hoge lichten en schaduwpartijen. Het viel ons op dat de Olympus f2.8 - f4.8, 5.7 - 22.8mm, 4x zoom lens (27 - 110mm eq.), in de uiterste groothoekstand wat meer tonvormige vertekening liet zien dan gemiddeld, in tegenstelling tot de telestand die geen enkele vertekening liet zien. De beelden zijn vrij van chromatische aberratie en concluderend kunnen we stellen dat Olympus weer een prima lens ontworpen heeft voor deze camera.

Conclusie

Is dit dan werkelijk een van de beste 5-megapixel camera's van dit moment? Als we naar de specificaties kijken en de uitgebreide reeks van mogelijkheden, plus de mogelijkheid om hem ook gewoon als "snapshot" camera te gebruiken zou je bijna zeggen van wel. Tel daarbij de vele handmatige instelmogelijkheden en je hebt een echte liefhebberscamera die zelfs de meest veeleisende fotograaf tevreden zal stellen. De beeldkwaliteit is prima en er zijn vele mogelijkheden om de kleurverzadiging, het contrast en de witbalans af te stemmen op uw eigen persoonlijke smaak.

Het menusysteem lijkt nogal ingewikkeld en het zal in het begin niet altijd meevallen uw weg te vinden in alle keuzemogelijkheden die de camera biedt. Ook het feit dat de uitgebreide handleiding alleen op CD-rom te raadplegen is helpt daar niet echt bij. Dit is zeker geen camera voor beginners en het is aan te raden genoeg tijd uit te trekken om thuis te raken in alle menu's en programmakeuzes, voordat u de mogelijkheden die deze camera biedt echt ten volle zult kunnen benutten. Echter als u dit eenmaal onder de knie heeft zult u de Olympus C-5060 niet meer willen missen. Wij vonden het in elk geval erg jammer dat hij na twee weken weer terug moest naar de importeur.


Olympus C-5060 prijs vergelijking en winkels


Koop de Olympus C-5060 in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming