Olympus µ [mju:] 810 test

Our other digital camera reviews

Olympus µ [mju:] 810 test

De nieuwe Olympus µ [mju:] 810 is een 8-megapixel compact met een waterbestendig roestvrijstalen camerahuis en een 3x zoomlens. Als een van de kleinste camera’s in zijn klasse biedt hij keuze uit een twintigtal voorgeprogrammeerde onderwerpstanden die een breed gebied van veel voorkomende fotosituaties bestrijken. De camera heeft een handige Guide functie en een bruikbare ISO reeks van 64 tot 3200. Een van zijn sterke punten is ongetwijfeld de unieke Digitale Beeldstabilisatie functie, die helpt bewogen beelden te voorkomen en beelden die later onscherp blijken te zijn in de camera corrigeert.

voorzijde van de Olympus Stylus 810 achterzijde van de Olympus Stylus 810
De Olympus µ [mju:] 810 in de praktijk

Als je de µ 810 vastpakt merk je meteen dat dit een kwaliteitsproduct is. Zijn slanke bouw en het duurzame metalen camerahuis maken een solide indruk. Dankzij het compacte en ergonomische ontwerp past deze camera gemakkelijk in uw broekzak en de weersbestendige constructie zorgt ervoor dat de Olympus zowel op een hete zomerdag als in een fikse regenbui inzetbaar is. In tegenstelling tot sommige andere Olympus modellen, is deze camera niet bedoeld voor gebruik onder water, maar de rubberen afdichtingen binnen in de camera en rond de schakelaars en bedieningsknoppen zorgen ervoor dat een flinke bui of een beetje stof geen kwaad kunnen.

Alle knoppen voelen degelijk en stevig aan, en ze zitten precies daar waar je ze verwacht. Zoals we gewend zijn bij dit type camera zitten de meeste schakelaars op het achterpaneel rondom het 2.5 inch grote LCD scherm met 230.000 pixels. Hier vinden we ook de zoomknop en een eenvoudige programmakeuzeknop met vijf standen – Film, Opname en Onderwerpstanden, Weergave en Guide. Rondom de vierwegschakelaar met de OK knop in het midden vinden we nog vier knopjes voor het Menu, de Digital Image Stabilisation functie, de Wisknop en de Weergaveschakelaar. Met deze laatste kunt u alle beeldinformatie bekijken, een Gulden Snede raster oproepen als hulp bij de beeldcompositie, maar ook een histogram voor het beoordelen van de belichting kan geraadpleegd worden. Het cameramenu, dat alle instellingen beheert is overzichtelijk opgezet met een mix van tekst en pictogrammen. De OK-knop doet dienst als handige snelkeuzetoets voor de meest gebruikte camerafuncties zoals witbalans, ISO, continu of enkelbeeld opnamen of de lichtmeting, waardoor je niet voor alles het uitgebreide cameramenu hoeft te raadplegen.

test opname van de Olympus Stylus 810 test opname van de Olympus Stylus 810 test foto van de Olympus Stylus 810 test foto van de Olympus Stylus 810

Omdat dit een echte "point-and’shoot" camera is, zijn er nauwelijks handmatige instelmogelijkheden. Uit de documentatie van Olympus weten we dat de µ 810 sluitertijden gebruikt tussen ½ en 1/1000 seconde in de normale programmastand en tot 4 seconden bij Nachtopname. Er is echter geen indicatie van de gebruikte sluitertijd of het diafragma, noch een manier om daar invloed op uit te oefenen. Wat we echter waarderen is het live histogram gecombineerd met belichtingscompensatie over +/- twee stops in stapjes van 1/3 EV, waardoor gevorderde gebruikers toch de mogelijkheid hebben de belichting te beoordelen en aan te passen aan hun eigen voorkeuren.

Voor algemeen gebruik zijn er – behalve Auto, Programma en 20 onderwerpstanden verschillende automatische functies die beginners van dienst zijn bij het gebruik van de camera. De meest interessante daarvan is ongetwijfeld de Guide-functie op de programmakeuzeknop. Deze biedt hulp bij 13 veel voorkomende fotosituaties zoals onder andere tegenlicht, het ophelderen van het beeld of het voorkomen van bewegingsonscherpte. Als u gebruik maakt van deze functie volgt u het menu en worden de camera-instellingen automatisch aangepast. Bij tegenlicht bijvoorbeeld, stelt het menu voor om invulflits te gebruiken, de belichting in te stellen op spotmeting of belichtingscompensatie toe te passen. Als u uw keuze voor een van deze drie mogelijkheden gemaakt heeft, worden deze instellingen bij de volgende opname automatisch toegepast.

De beginnende fotograaf kan gebruik maken van een van de 20 voorgeprogrammeerde onderwerpstanden met programma's voor portret, landschap of nachtopname, maar daarnaast kunt u ook kiezen voor een museum of documentenstand, of voor onderwerpen achter glas, of in de keuken. Er zijn zelfs twee selectieprogramma’s voor actiefotografie, waarbij u achteraf kiest voor de beste opname uit een gemaakte serie. De µ 810 kan ook filmpjes met geluid opnemen met 30bps in 640x480 formaat tot de geheugenkaart vol is.

Een vrij unieke functie is de Digitale Beeldstabilisatie functie. Als er gevaar bestaat voor bewegingsonscherpte bij de opname, drukt u de DIS knop in waardoor de ISO waarde verhoogd wordt en een snelle sluitertijd ingesteld wordt om onscherpte te voorkomen. Het gebruik van een hogere ISO waarde veroorzaakt natuurlijk ruis, maar het kan een beter alternatief zijn dan een onscherpe foto. Ook als pas achteraf blijkt dat een opname onscherp is geworden door beweging van de camera kan dit nog hersteld worden met de DIS functie. Een gyro sensor in de camera stelt de mate van verticale en horizontale beweging vast en gebruikt deze informatie om de bewogen opname te verscherpen. Vervolgens wordt er een kopie van het beeld opgeslagen. De originele opname blijft bewaard voor het geval u die later nog zou willen raadplegen. Natuurlijk is dit geen oplossing voor sterk bewogen beelden, maar het helpt zeker als er geen andere oplossing voorhanden is. Wat deze functie eigenlijk doet is vergelijkbaar met de Unsharp Mask functie in Photoshop, waarbij het contrast tussen beeldranden verhoogd wordt waardoor het beeld scherper toont. Houd echter in gedachten dat er een grens is aan de mate van correctie die deze functie biedt.

De camera laat zich uiterst comfortabel bedienen en dankzij het wigvormige ontwerp kan dit ook met één hand. De rechterzijde van de body biedt daarvoor genoeg houvast omdat hij dikker is. We merkten wel dat het glimmende, krasbestendige LCD scherm nogal gevoelig is voor reflecties, waardoor het beoordelen van de beeldcompositie of het bekijken van opnames nogal lastig is bij minder gunstige lichtomstandigheden. Vooral het beeldcontrast en de scherpte kunnen niet goed beoordeeld worden zonder het scherm met uw handen af te dekken of in de schaduw te gaan staan.

De Olympus µ 810 beschikt over Bright Capture technologie die bedoeld is voor foto’s binnenshuis of bij donkere lichtomstandigheden. Hierbij licht het LCD scherm op en wordt het onderwerp helderder weergegeven. Omdat de camera geen optische zoeker heeft is dit een handige hulp bij het fotograferen. Verschillende andere camera’s in deze klasse hebben dit ook, maar Olympus gebruikt deze functie bovendien bij onderwerpprogramma’s als Binnenshuis, Kaars of Portretten bij beschikbaar licht. Dit heet "Supersampling" en werkt door pixels op de sensor samen te voegen en zo elke beeldpixel vast te leggen in plaats van één beeldpunt per sensorpixel. Hierdoor worden eigenlijk grotere pixels gecreëerd die doordat ze groter zijn, gevoeliger zijn voor licht dan een enkelvoudige pixel. Een neveneffect hiervan is echter dat beelden die gemaakt zijn op 3200 ISO vastgelegd worden met een lagere resolutie van slechts 3-megapixel. Dit is echter nog steeds voldoende voor afdrukken op briefkaartformaat.

De camera kan scherpstellen op onderwerpen tussen 60cm en oneindig en dit bereik kan uitgebreid worden tot 30cm in de macro modus. Als u beeldvullende opnames wilt maken van nog kleinere onderwerpen, biedt de supermacro functie de mogelijkheid om scherp te stellen tot 10cm. Dit is niet zo dichtbij als sommige vergelijkbare camera’s maar nog steeds voldoende voor het van dichtbij vastleggen van bijvoorbeeld bloemen. Zowel de multispot als de enkelvoudige autofocus werkten uitstekend bij de meeste onderwerpen. Alleen als er geen duidelijk zichtbare lijnen of randen in beeld waren had de camera meer moeite met scherpstellen. Dit bleek zich vooral voor te doen bij opnames waarbij de camera verticaal gehouden werd. Er is geen AF-hulplicht dat bij donkere lichtomstandigheden hulp kan bieden.

In de doos

Buiten de µ 810 levert Olympus kabels voor de USB verbinding of om de camera op TV aan te sluiten (AV), evenals een polsriempje en de gedrukte handleiding. Zoals we van Olympus gewend zijn is deze verkorte handleiding met zijn 26 pagina’s nogal summier. Voor een uitgebreide beschrijving van de camera en zijn mogelijkheden zult u daarom de handleiding op CD-ROM moeten raadplegen. Waarschijnlijk zullen de meeste gebruikers hier niet aan toe komen omdat het nu eenmaal niet gemakkelijk is om op deze manier vertrouwd te raken met uw camera. De meeste mensen die wij kennen, geven in elk geval de voorkeur aan een uitgebreide gedrukte handleiding die ze op hun gemak in hun luie stoel kunnen lezen.

iso 100 digitale beeldstabilisatie iso 800 beschikbaar licht invulflits

De stroomvoorziening wordt verzorgd door een 1280mAh 3.7V LI-12B lithium-ion accu, die in twee uur wordt opgeladen door de bijgeleverde compacte LI-10C lader. We hebben geen exacte gegevens over het batterijgebruik, maar uit onze ervaringen met de camera kunnen we stellen dat het zeker mogelijk moet zijn om ruim 200 opnames te maken voordat de accu opgeladen moet worden. Dit aantal wordt natuurlijk beïnvloed door het aantal foto’s waarbij de flits gebruikt wordt en hoe vaak u de beelden op het LCD scherm bekijkt. Mocht u verder dan 200 foto’s van huis gaan, dan raden we u aan een extra accu aan te schaffen om de opnamedag door te komen.

Bij de camera krijgt u de bekende Olympus Master V1.4 software, waarmee eenvoudige beeldbewerkingen uitgevoerd kunnen worden en waarmee u beelden naar de computer overbrengt en ze catalogiseert, afdrukt of als e-mail verstuurt. Bovendien is er de mogelijkheid om panoramafoto’s samen te stellen, maar dit werkt alleen als de foto gemaakt is op Olympus’ eigen xD-kaartjes. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd omdat de µ 810 voorzien is van 28Mb intern geheugen. Omdat dit maar net genoeg is voor zo'n zes of zeven 8-megapixel opnames in de hoogste resolutie raden we u aan meteen een xD-kaart te kopen met een flinke capaciteit, zodat u in elk geval een tijdje vooruit kunt. Het interne geheugen is trouwens alleen beschikbaar als er geen geheugenkaart in de camera zit. Ook is het niet mogelijk om tussen het interne geheugen en de xD-kaart te switchen, hoewel foto’s vanuit het geheugen wel naar de kaart gekopieerd kunnen worden.

Als u diashows wilt maken of filmpjes wilt bewerken of HTML-albums wilt maken, zult u de Olympus Master Plus software aan moeten schaffen. Deze is verkrijgbaar via de Olympus website. Of u bereid bent hier extra voor te betalen is aan u, maar wij vinden het jammer dat Olympus dit programma niet gewoon meelevert met de camera terwijl u daar toch een flink bedrag voor neergeteld heeft.

Beeldkwaliteit van de Olympus µ 810

De Olympus µ 810 is uitgerust met een f/2.8-4.7 7.4-22.2mm 3x optische zoomlens. Dit lensje levert mooie pittige resultaten over het hele bereik, met slechts een kleine mate van vignettering en onscherpte in de uiterste beeldhoeken. Dit is echter zo weinig dat het in de dagelijks fotopraktijk niet zichtbaar zal zijn. In de groothoekstand zien we enige tonvormige vertekening die langzaam verdwijnt als u verder inzoomt en in situaties met grote contrasten is er wat chromatische aberratie zichtbaar. Maar ook dit is nauwelijks meer dan we gewend zijn bij dit soort camera’s.

iso 64 iso 200 iso 400 iso 800 iso 3200

Het ESP lichtmeetsysteem voldoet prima in de meeste situaties. De belichting is over het algemeen gelijkmatig en constant met voldoende detail in hoge lichten en schaduwpartijen. Soms echter was de belichting van de hoge lichten wat aan de royale kant waardoor de fijnere details wat overbelicht raakten. Dit is echter gemakkelijk te corrigeren door in het menu een belichtingscompensatie van 1/3EV in te stellen wanneer dat nodig is. Het histogram komt hierbij goed van pas om de lichtverdeling te beoordelen. In moeilijke situaties of bij tegenlicht is er de mogelijkheid om over te schakelen op spotmeting die de helderheid meet van een klein gedeelte in het midden van het beeld.

De kleurweergave is prima met mooi heldere, verzadigde kleuren die later in het menu nog kunnen worden opgepept of gedempt in +/- vijf gradaties. Ook kunnen beelden worden omgezet naar zwart wit of sepia als u dat graag wilt. De automatische witbalans werkte perfect en het was tijdens onze test nooit nodig om van deze automatische stand af te wijken. Er zijn zes voorgeprogrammeerde witbalansinstellingen waarvan drie voor verschillende soorten TL-licht. Een custom-stand om zelf de witbalans te bepalen met behulp van een grijze of witte kaart ontbreekt, maar dat zal de gebruikersgroep waar deze camera voor bedoeld is waarschijnlijk niet missen.

verzadiging -5 normale standaard kleuren verzadiging +5 macro 10cm

De Olympus µ 810 heeft een ISO reeks van 64 tot 3200. Zoals uit onze voorbeeldfoto's blijkt, zijn de beelden tot 200 ISO nagenoeg vrij van ruis. Pas als je daar boven komt wordt de ruis duidelijk zichtbaar als een patroon dat vergelijkbaar is met de korrel zoals we die kennen van hooggevoelige films uit het analoge tijdperk. Toch is het lovenswaardig dat meer en meer camera's hogere ISO waarden aanbieden die - hoewel ze vrij korrelige opnames opleveren - heel redelijke afdrukken op briefkaartformaat laten zien. Een duidelijk voordeel is in elk geval, dat snellere sluitertijden het nu mogelijk maken om actie te bevriezen of bewegingsonscherpte te verminderen, maar ook de mogelijkheid om sfeervolle opnames zonder flits te maken vinden wij een pluspunt.

Conclusie

Dankzij een aantal slimme automatische functies is deze Olympus µ 810 een "point-and-shoot" camera die door iedereen gebruikt kan worden en daarbij steeds opnieuw scherpe en pittige beelden oplevert. Het compacte formaat, de degelijke constructie en zijn weersbestendigheid betekenen dat deze camera overal mee naar toe genomen kan worden en onder alle omstandigheden inzetbaar is.

De beeldkwaliteit van dit 8-megapixel model is uitstekend en zijn veelzijdigheid, gekoppeld aan de gebruikersvriendelijke bediening met meerdere programmastanden maken het tot een ideaal toestel voor diegenen die op zoek zijn naar een kwalitatief goede compactcamera die gebruikt kan worden zonder te hoeven nadenken over allerlei uitgebreide of gecompliceerde camera-instellingen. En als u toch nog op zoek bent naar een camera voor de vakantie, denken we dat deze Olympus geen slechte keuze is - zelfs niet als het een natte zomer zou worden.

June 24, 2006

Olympus µ 810 Price comparison and shopping options

Koop de Olympus µ 810 in Nederland bij:
go to top of page