Nikon Coolpix S5 test

Our other digital camera reviews

Nikon Coolpix S5 test

De nieuwste aanvulling op het toch al uitgebreide assortiment van Nikon S-serie compact camera's is de Nikon Coolpix S5, een superdun 6-megapixel model met een solide metalen camerahuis. De S5 combineert eenvoudige bediening met beelden van hoge kwaliteit en een groot aantal voorgeprogrammeerde onderwerpstanden, terwijl met de nieuwe Pictmotion functie diaseries te maken zijn met professionele overgangen en muziek.

voorzijde van de Nikon Coolpix S5 achterkant van de Nikon Coolpix S5

De Coolpix S5 heeft een Nikon ED f/3.0-5.4 35-105mm optische zoomlens met 12 elementen in 10 groepen en een aantal vernieuwende camerafuncties zoals Nikon's D-Lighting technologie en een ingebouwde Rode-Ogen verwijderaar. Het zustermodel de S6 is zelfs uitgerust met WiFi voor het draadloos overbrengen van beelden naar de computer en een nog groter 3-inch LCD scherm.

De Nikon S5 in de praktijk

Op ons gebruikelijke rondje om de camera is het eerste dat opvalt dat er geen uitschuifbare lenstubus is. De 3x optische zoom die zich in de uiterste rechter bovenhoek aan de voorzijde bevindt is helemaal ingebouwd. Een klein lensklepje beschermt de lens als de camera niet gebruikt wordt. Deze niet uitschuifbare lens zorgt voor ultra-snelle opstarttijden en de camera is dan ook klaar voor gebruik in iets meer dan een seconde.

test opname Nikon S5 testopname Nikon Coolpix S5

Aan de bovenzijde vinden we de belangrijkste bedieningsknoppen zoals de aan/uit knop, sluiterknop en zoomschakelaar. Wat ons opviel was dat alle knopjes uiterst klein zijn, wat een precieze bediening voor een normaal geschapen persoon nogal lastig maakt. Vooral de miniatuur zoomknop is eigenlijk alleen geschikt voor mensen met kleine gevoelige vingers. Een speciale toevoeging is de Face-Priority knop aan de linkerzijde, die menselijke gezichten kan herkennen en er automatisch op scherpstelt. In de weergavestand bedient deze knop de D-Lighting functie, die onderbelichte beelden verbetert door de donkere delen op te helderen om ze in balans te brengen met de lichtere beeldgedeelten.

Het vasthouden van de camera vraagt enige gewenning omdat de superdunne gegolfde body eigenlijk niet genoeg houvast biedt om de camera met een hand te kunnen bedienen, terwijl door de plaatsing van de lens in de uiterste hoek van de camera er gemakkelijk een wijsvinger in beeld kan verschijnen als de camera met twee handen wordt vastgehouden. De constructie van de Nikon S5 is uiterst degelijk. De camera voelt stevig aan en alle knoppen lijken duurzaam genoeg voor vele jaren fotoplezier, zoals we van Nikon gewend zijn.

De achterzijde van de camera wordt bijna helemaal in beslag genomen door het 2.5-inch grote LCD scherm met een krasbestendige acryl toplaag. Hoewel deze glanzende beschermlaag schade aan het LCD scherm tegengaat reflecteert hij ook enorm, waardoor het bepalen van de beeldcompositie onder minder ideale omstandigheden nogal lastig is. Bedenk dat de Coolpix S5 geen optische zoeker heeft zodat u volledig afhankelijk bent van dit LCD scherm. Naast het scherm vinden we de bekende ronde vierwegschakelaar die op de gebruikelijke manier gebruikt kan worden maar ook kan ronddraaien, zodat er snel door alle camerafuncties of de opgenomen beelden "gebladerd" kan worden. Daarboven vinden we de wisknop samen met knoppen voor weergave, opname en menufuncties. Het menu is gemakkelijk in het gebruik met een grote letter die ook voor mensen met minder goede ogen prima leesbaar is. De tekst kan bovendien vervangen worden door icoontjes als u dat liever heeft.

Door het indrukken van de Mode knop wordt de gewenste opnamestand gekozen. U vindt er de groene stand voor het normale opnemen van beelden, film- of spraakopname en verschillende Scene Assist onderwerpstanden, zoals Portret, Sport, Landschap en Nachtportret. De andere 12 onderwerpprogramma's kunnen opgeroepen worden door Scene te selecteren en op de Menuknop te drukken. Hier vinden we onder andere Party/binnen, Strand/sneeuw, Close up, Museum, Panorama of Vuurwerk. Tussen de Scene icoontjes vinden we ook een snelle toegang naar belichtingscompensatie in stappen van 1/3EV over 2 stops en beeldkwaliteit en resolutie-instellingen. Door de zoomknop naar de Telestand te bewegen kan er bij elke menufunctie een Help pagina opgeroepen worden.

Bij gebruik van de Scene Assist modus op de Coolpix S5 kunt u aangeven hoe de foto er precies uit gaat zien, waardoor de camera-instellingen nog verder geoptimaliseerd worden. In de Portretstand bijvoorbeeld kunt u aangeven wat voor type portretfoto u gaat maken, een duo portret of een enkel persoon aan de linker- of rechterzijde in beeld. De camera zal dan automatisch de daarbij passende instellingen kiezen. Kiest u voor Landschap dan kunt u aangeven of het om architectuur gaat, of dat het onderwerp veel lucht bevat zodat de belichting hieraan aangepast moet worden. Het is mogelijk om deze instellingen nog verder te verfijnen door belichtingscompensatie toe te passen of de beeldresolutie en compressie in te stellen.

Aangezien deze Coolpix S5 vooral bedoeld is voor beginnende fotografen is het prima dat er zoveel volautomatische instellingen op zitten, zoals de Rode-Ogen correctie; Best-Shot Selector; de handige Scene Assist modus en een waarschuwing op het LCD scherm wanneer er kans is op bewegingsonscherpte bij lange sluitertijden. Dit laatste systeem herkent bovendien meteen of een opname onscherp is en zal u dan vragen of de foto opgeslagen moet worden of niet. Er is echter geen enkele informatie over het gebruikte diafragma of de gekozen sluitertijd - zodat meer ervaren gebruikers geen idee hebben wat de camera precies doet.

Waar de Nikon S5 in uitblinkt zijn dichtbij-opnames. Het is mogelijk om beeldvullende opnames te maken van onderwerpen die zich op slechts 4cm van de lens bevinden. Zonder de macro stand te verlaten kan de camera vervolgens scherpstellen tot oneindig zodat, als die kleurige bij die u aan het fotograferen bent het wijde luchtruim kiest, u hem kunt volgen tot hij aan de horizon verdwijnt. Het flitslicht in de macrostand wordt mooi gedempt zodat het onderwerp niet overbelicht wordt. Voor de beste resultaten op macro gebied is het aan te raden gebruik te maken van een statief in combinatie met de zelfontspanner.

In de normale opnamestand wordt de laatste flitsinstelling bewaard als de camera wordt uitgeschakeld. Dit is niet het geval in de macrostand die de flits elke keer weer op automatisch terug zet als de camera wordt aangezet. Als u de sluiter half indrukt geeft een klein controlelampje boven op de camera aan of er flits gebruikt gaat worden of niet. In de groothoekstand heeft de flits een reikwijdte van 0.3 tot 2.6m, wat bij tele terugloopt tot 0.3 tot 1.4m. Een handige Interval timer maakt het mogelijk om opnames te maken met tussenpozen van 30 seconden tot 60 minuten. Hiermee zou u het opengaan van een lentebloem vast kunnen leggen of andere tijdopnames maken.

De nieuwe Face-Priority stand, die geactiveerd wordt door de speciaal daarvoor bestemde knop linksboven op de camera, kan automatisch een menselijk gezicht herkennen en daarop scherpstellen. Dit werkt prima bij heldere lichtomstandigheden maar is minder effectief bij minder licht. Ook tegenlicht of beweging kunnen het systeem enigszins in de war brengen. Wellicht handiger is de D-lighting functie die door dezelfde knop ingeschakeld wordt als de camera in de weergave stand staat. Deze functie kan onderbelichte beeldpartijen snel en gemakkelijk herstellen door deze gedeeltes op te helderen door de ISO gevoeligheid plaatselijk te verhogen. Een gevolg van een hogere ISO-instelling is wel dat er meer ruis ontstaat in de betreffende beeldgedeeltes. Het toepassen van D-lighting kan echter wel het verschil betekenen tussen een zwaar onderbelichte opname en een bruikbare foto.

In de Nikon Coolpix S5 doos

Buiten de gebruikelijke riempjes en kabels krijgt u bij de Nikon S5 een handige Snelstart gids en een uitgebreid instructieboekje van 95 blz, dat de fijnere kneepjes van de camera helder uitlegt. De koper van de S5 wordt ruim van informatie voorzien over de nieuwe Pictmotion functie om uw beelden met achtergrondmuziek als diashow op TV of PC te laten zien. Er zijn een heleboel tips over welke instellingen gekozen moeten worden bij welke foto-situaties en ook hoe u rechtstreeks vanaf de camera kunt printen wordt uitgebreid uitgelegd.

U krijgt geen SD geheugenkaartje bij de camera, waarschijnlijk omdat de Coolpix S5 is uitgerust met 21Mb intern geheugen, wat genoeg is voor ongeveer 8 tot 10 zes-megapixel opnames in de hoogste resolutie. Gezien de relatief lage prijs van geheugenkaartjes op vandaag denken we dat een kaartje van 1Gb een goede investering kan zijn bij de S5. Dit moet voldoende zijn voor een vakantie van een week als u elke dag 100 zes-megapixel opnames maakt.

De meegeleverde EN/EL8 Li-ion accu levert stroom voor ongeveer 200 opnames voordat hij opgeladen moet worden. Aangezien andere fabrikanten beduidend meer opnames uit hun batterijen halen is ons advies om maar meteen een reservebatterij aan te schaffen die achter de hand gehouden kan worden als de accu leeg raakt. Het volledig opladen van een lege batterij duurt ongeveer twee uur. Dit gebeurt in het meegeleverde Cool Station MV-14 dat tevens dienst doet als camera dock voor het overbrengen van foto's naar PC of printer of om de camera op uw TV aan te sluiten.

De meegeleverde CD-Rom bevat Nikon's Picture Project voor Windows en Mac, waarmee beelden overgebracht kunnen worden naar uw PC. Het programma kan helderheid en contrast aanpassen en wat kleine beeldbewerkingen uitvoeren. De beelden kunnen in folders geplaatst worden op datum of onderwerp, of gedeeld worden met anderen.

Beeldkwaliteit

De Nikon ED f/3.0-5.4 35-105mm optische zoomlens levert scherpe resultaten in het beeldmidden over het gehele bereik, maar er is een duidelijke vignettering zichtbaar in de hoeken. Ook viel het ons op dat de hoeken niet helemaal scherp zijn. Dit laatste zal bij de meeste foto's niet direct opvallen, maar de lichtafval is wel duidelijk zichtbaar in opnames met grotere beeldpartijen van dezelfde kleur, zoals de bloesemopname die u hier ziet. We hebben geen chromatische aberratie (paarse randjes) kunnen vaststellen bij grotere beeldcontrasten. Wel is er redelijk wat tonvormige vertekening te zien in de uiterste groothoekstand die langzaam overgaat in kussenvormige vertekening als u verder inzoomt. De mate van tonvormige vertekening lijkt meer te zijn dan we bij andere camera's uit deze klasse gewend zijn.

lichtafval in hoeken NORMALE KLEUREN LEVENDIGE KLEUREN

De scherpstelling en belichting van de Coolpix S5 deden hun werk prima onder alle testomstandigheden en ook de automatische witbalans is dik in orde. Tijdens onze test was het nooit nodig een andere instelling te kiezen. Komt u echter terecht in lastige lichtomstandigheden dan kunt u een van de vijf bekende voorgeprogrammeerde instellingen gebruiken of u doet zelf een meting met een grijskaart en legt deze vast onder de Custom witbalansinstelling. Er is slechts één lichtmeetmethode op de S5 en dit lijkt een soort meerveldsmeting te zijn die trouwens goed voldoet onder praktisch alle lichtomstandigheden. Er is geen histogramfunctie maar de doelgroep van deze camera zal daar ook geen behoefte aan hebben. De kleurweergave is prima met mooi schone, natuurlijke kleuren die wat minder verzadigd lijken dan bij andere compactcamera's, hoewel dit niet per sé een slechte zaak is. Uiteindelijk komt het toch neer op uw persoonlijke voorkeur en de Nikon is wat dat betreft plezierig neutraal.

iso 50 iso 100 iso 200 iso 400

De belichting is volautomatisch en dit zal de meeste beginners zeker aanspreken. De meer gevorderde gebruiker die controle op bijvoorbeeld de sluitersnelheid zou willen uitoefenen moet dat via een omweg doen. Hij zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Sports Scene voor een snellere sluitertijd of Museum voor een langere sluitertijd. Dit begint echter al veel te lijken op een fotografiecursus voor gevorderden en dat is sowieso niet waar de Coolpix S5 voor bedoeld is. De camera heeft een vast diafragma van f/3 en als er genoeg licht is wordt de belichting automatisch aangepast door een neutraal grijsfilter voor de lens te draaien, waarbij het diafragma verkleint wordt tot f/8 in de groothoekstand. ISO kan op automatisch blijven staan of u kunt handmatig kiezen voor gevoeligheden van 50 tot 400 ISO. Bij lagere gevoeligheden is er nauwelijks sprake van ruis en zelfs bij ISO 400 opnames, waar ruis wel duidelijk aanwezig is, doet het patroon denken aan de korrel zoals we die gewend zijn van gevoelige kleinbeeldfilms. Dit is niet echt storend en de beelden zijn prima bruikbaar.

Conclusie

Ondanks een aantal duidelijke tekortkomingen zoals de superkleine knopjes en het reflecterende LCD scherm in combinatie met de gemiddelde prestaties van de Nikon lens, zou de Coolpix S5 toch een leuke aanvulling kunnen zijn op de fotografische uitrusting van de familie als een elegant kleinood voor mevrouw, om bijvoorbeeld de spelende kinderen vast te leggen of om leuke vakantiekiekjes te maken. Door zijn duurzame bouw en degelijke constructie bent u verzekerd van jarenlang probleemloos fotoplezier, hoewel we de prijs nogal stevig vinden in vergelijking met de concurrentie. De handige en vernieuwende functies die we terugvinden op de Coolpix S5 zorgen zeker voor een toegevoegde waarde. Toch denken we dat de fotograaf die meer uit zijn hobby wil halen waarschijnlijk verder zal zoeken naar een model dat meer uitdagingen biedt om zijn creativiteit te uiten en meer handmatige instelmogelijkheden bezit.


Additional information: Nikon Coolpix S5 specificaties en andere tests
May 3, 2006

Nikon Coolpix S5 Price comparison and shopping options

Koop de Nikon Coolpix S5 in Nederland bij:
go to top of page