Nikon D70s test

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
Nikon D70s
Test
Juni
2005
Nikon D70s product details & specificaties
 

Nikon D70s TestHet is interessant om te zien hoe de geschiedenis zich herhaalt. Vorig jaar bracht Canon de betaalbare en vernieuwende 300D op de markt die een paar weken daarna gevolgd werd door de Nikon D70. Nu opnieuw, na het uitbrengen van de Canon 350D komt Nikon op de markt met niet één maar twee modellen, de D70s en de spiksplinternieuwe D50. De eerste is bedoeld als update/vervanging van de D70 terwijl de tweede een instapmodel is voor diegenen die na hun digitale compact toe zijn aan een DSLR. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de D70s en kijken of het al nodig is om uw oude D70 in te ruilen.

voorzijde van de Nikon D70s achterzijde van de Nikon D70s

De camera in de praktijk

Op het eerste gezicht zien de oude D70 en de nieuwe D70s er hetzelfde uit. Dit is niet zo vreemd als je je realiseert dat het in essentie dezelfde camera is. Dus alle goede eigenschappen zijn gebleven. Het sterke policarbonaat camerahuis met die stevige greep voor een prima handligging. De goed doordachte lay-out van alle bedieningsorganen met duidelijk gemerkte knoppen zodat hun functie meteen helder is. De aan/uit knop die de camera onmiddellijk klaarmaakt voor actie. Het grote instelwiel aan de achterkant voor snelle functiewisselingen. En niet te vergeten de Nikon F lensvatting die al eeuwen hetzelfde is en die het mogelijk maakt om alle bestaande AF Nikkor lenzen en de nieuwe DX Nikkor lenzen te gebruiken.

voorbeeldfoto van de Nikon D70s voorbeeldfoto van de Nikon D70s voorbeeldfoto van de Nikon D70s

Toch zijn er een paar opvallende verschillen. Net als vele andere DSLR fabrikanten, heeft Nikon het 1.8" LCD schermpje achterop vervangen door een groter exemplaar van 2.0", wat het beoordelen van beelden wat aangenamer maakt. Bij het aanzetten van de camera - wat bliksemsnel gebeurt zoals al gezegd - valt op dat het menu systeem en de indeling ervan er anders uitzien. Gebruikersvriendelijke hulpschermpjes geven uitleg over verschillende menufuncties en het lettertype is wat groter geworden waardoor items beter leesbaar zijn. De blauw/witte kleur van de D70 is vervangen door een grijze achtergrond waarbij geselecteerde items in geel oplichten. Een grote comfortabele rubber oogschelp, de DK-20 wordt nu standaard meegeleverd en hoeft niet meer als apart accessoire aangeschaft te worden zoals bij de D70 het geval was.

ISO 800

Alle andere bedieningsorganen, knoppen en instelwielen zitten op exact dezelfde plaats als bij de D70, met aan de linkerkant van het LCD scherm de knoppen voor het bekijken van de beelden; het oproepen van de instelmenu's; ISO, witbalans en beeldkwaliteit, en aan de rechterzijde de vierwegknop en de wisknop. Doordat alles op dezelfde plaats zit kunnen gebruikers van het oudere model deze nieuwe camera blindelings bedienen. Prima natuurlijk.

De beeldkwaliteit is gelijk aan het oudere model, omdat de D70s dezelfde 6,1 megapixel Nikon DX-formaat sensor gebruikt met dezelfde geavanceerde System LSI processor als zijn voorganger. Deze staat garant voor levendige kleuren met een groot dynamisch bereik en prima beelddetail en zorgt er tegelijkertijd voor dat beelden snel worden weggeschreven en meteen op het LCD scherm te zien zijn. De automatische scherpstelling kent nog steeds de kruissensor met het brede AF-veld, maar de autofocus is verder verbeterd waardoor hij nog trefzekerder en sneller scherpstelt. Dit zal vooral merkbaar zijn bij bewegende onderwerpen. Het AF-hulplicht aan de voorzijde van de camera assisteert de scherpstelling onder donkere lichtomstandigheden.

Het hele scala aan belichtingsprogramma's is aanwezig, van volautomatisch tot semi-automatische onderwerpprogramma's. Maar ook handbediening blijft mogelijk. Daarbij zijn er talloze mogelijkheden tot beïnvloeding van de camera-instellingen zoals belichtingstrapjes maken of belichtingscompensatie toepassen. De zeven Digital Vari-Program modes - oftewel onderwerpstanden - bepalen niet alleen de meest geschikte diafragmaopening of sluitertijd, maar optimaliseren ook de witbalans, scherpte, kleurtoon en contrast voor een optimaal resultaat dat past bij het soort foto dat u neemt. In de portretstand betekent dat bijvoorbeeld dat de huidtinten geaccentueerd worden en verscherping wordt toegepast, waarbij een groot diafragma ervoor zorgt dat het onderwerp los komt van de achtergrond. Onze ervaringen met dit systeem op de D70 waren zeer positief omdat het steeds weer perfecte beelden opleverde.

ISO 1000 ISO 1000 ISO 1000

De D70s kent drie lichtmeetmethoden variërend van 3D kleuren-matrix meting en spotmeting, tot centrumgericht waarbij de grootte van het centrale lichtmeetgebied gevarieerd kan worden van 6 tot 12 mm. Het geavanceerde 3D kleuren-matrix belichtingssysteem meet bij elke opname helderheid, kleur en contrast en houdt rekening met de afstand van het onderwerp tot de camera. Dit wordt vervolgens vergeleken met een ingebouwde database van 30.000 werkelijke opnamesituaties om de juiste belichting voor elk beeld te bepalen. Sluitertijden variëren van 1/8000 tot 30 sec. en met ISO instellingen van 200 tot 1600, kunt u ervan op aan dat de D70s elke opnamesituatie aankan. Voeg daarbij de mogelijkheid om drie beelden per seconde op te nemen met een buffer van 144 beelden en u kunt die snelle actiescène bijna niet meer missen. Er zijn acht witbalansinstellingen, inclusief flits en pre-set, en alle individuele instellingen kunnen apart bijgeregeld worden om ze aan te passen aan de diverse lichtomstandigheden of uw eigen voorkeuren.

De ingebouwde Speedlight flitser - met richtgetal 14 bij ISO 200 - is onderdeel van Nikon's "Creative Lighting System" en biedt i-TTL flits. Er wordt geflitst als er te weinig omgevingslicht is, maar ook bij sterk tegenlicht zorgt de camera automatisch voor een uitgebalanceerde invulflits. Het korte voorflitsje van de Speedlight meet hoeveel extra licht er nodig is en wat de correcte witbalans moet zijn en combineert deze informatie met de informatie van de 1005 RGB sensor voor een juist belichte opname. In de handbediende stand kan de flitssterkte verminderd worden tot 1/64e in stapjes van 1/2 lichtwaarde. De maximale flitssynchronisatietijd is 1/500 seconde. De flits wordt automatisch ingeschakeld in de groene "Auto" stand of kan handmatig bediend worden door het kleine knopje links van de flitser in te drukken. Deze knop dient tevens om alle flitsfuncties te bedienen zoals flitsen bij lange sluitertijden of flitsen op het tweede gordijn, maar ook om de lichtsterkte te regelen over +/- drie stops in stapjes van 1/3 EV. De flitser van de D70s bestrijkt nu de volledige beeldhoek van lenzen tot 18mm (20mm op de D70) en kan bovendien gebruikt worden in "Commander" modus om andere Nikon flitsers zoals de SB-600 of SB-800 Speedlights op afstand aan te sturen voor nog meer creatieve mogelijkheden. Deze laatste mogelijkheid ontbreekt trouwens bij het nieuwe instapmodel de Nikon D50.

bestaand licht flits op vol vermogen flitslichtcompensatie -2 stops menglicht met AWB

In de doos

De nieuwe Nikon D70s wordt geleverd als kit met de Nikkor f/3.5-4.5/18-70mm lens. U krijgt er een comfortabele brede draagriem bij, samen met body- en lensdoppen. Twee welkome extraatjes zijn het plastic kapje om het LCD scherm tegen krassen te beschermen en de grote rubber DK-20 oogschelp. Deze laatste was op de D70 alleen als extra verkrijgbaar en het is prettig dat deze er nu standaard bij zit. Buiten de gebruikelijke set USB- en videokabels krijgt u een uitgebreide gedrukte handleiding van 208 pagina's in het Nederlands. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd, maar met de zeer redelijke prijzen van CompactFlash kaarten zal zelfs een 1GB kaart voor de meeste gebruikers betaalbaar zijn.

De compacte MH-18a snellader en de nieuwe krachtige Li-ion 1500mAh EN-EL3a accu zorgen voor de stroomvoorziening. De capaciteit is verhoogd en het moet volgens Nikon mogelijk zijn om tot 2500 beelden (zonder flits) op te nemen voordat de accu leeg raakt. Vergelijk dit met de EN-EL3 in de D70 die tot een kleine 2000 beelden per lading kwam. Met zulke aantallen vond Nikon het niet meer nodig de MS-D70 batterijhouder - die standaard bij de D70 zat - mee te leveren. In deze houder pasten drie CR2 lithium batterijen die dienst konden doen als noodstroomvoorziening als de accu van de camera leeg zou raken. Wees erop voorbereid dat als de batterij-indicator in het display ook maar iets minder aangeeft dan vol, het binnen 30 tot 50 foto's uit is met de pret. Het is nu eenmaal kenmerkend voor oplaadbare batterijen dat ze tot het laatst hun volle spanning behouden, maar dan ook in één keer leeg raken. Tijd dus om een stopcontact op te zoeken.

Als software wordt het programma Picture Project 1.5 aangeboden. Hiermee kunt u op eenvoudige wijze camerabeelden over zetten naar de computer. Met de nieuwe, verbeterde interface kunt u door de beelden bladeren en enkele eenvoudige beeldbewerkingen toepassen. Ook ondersteunt het programma toekomstige plug-in functies. Voor de enthousiaste gebruiker of voor profs is er een proefversie van Nikon Capture 4.2. Dit programma biedt uitgebreide mogelijkheden tot het omzetten en bewerken van beelden. NEF (RAW), TIFF en JPEG data worden volledig ondersteund. Bovendien kunt u de belichting aanpassen of automatisch stofjes of andere onregelmatigheden verwijderen. Ook kan met dit programma de camera via de computer en de USB aansluiting bediend worden.

Een nieuwe extra uitgang aan de linkerzijde van de D70s ondersteunt de MC-DC1 kabel om de camera op afstand te bedienen, maar als u liever draadloos wilt werken is de ML-L3 het juiste accessoire.


Beeldkwaliteit

De Nikon D70s is verkrijgbaar als kit samen met de AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5 IF ED. Een objectief dat we op de D70 hebben leren kennen als een lens met een prima prijs/kwaliteit verhouding en ideaal als standaardlens als u straks van plan mocht zijn uw Nikon systeem uit te breiden. Beelddetails worden mooi weergegeven met plezierige, neutrale kleuren en een uitstekende scherpte over het hele bereik. In de 18mm stand op volle opening is er enige lichtafval in de hoeken zichtbaar, maar dit verdwijnt bij een stop diafragmeren. Bij andere brandpuntsafstanden is er geen vignettering zichtbaar. In de groothoekstand zien we enige tonvormige vertekening die vanaf 50mm langzaam overgaat in een lichte kussenvorm. Dit zijn prima prestaties voor een lens van deze prijs.

normale kleuren levendige kleuren landschap zacht scherp

Dankzij de 6.1 megapixel Nikon DX-formaat sensor en geavanceerde System LSI processor, laten beelden die gemaakt zijn met de D70s een groot dynamisch bereik zien, met een uitstekende detailweergave in zowel de hoge lichten als de schaduwpartijen. Zelfs bij hogere ISO-waarden is er nog genoeg beelddetail zichtbaar, met weinig ruis en een goede kleurbalans. Ook de belichting en de witbalans waren steeds prima in orde en het was bij geen van onze testopnames nodig af te wijken van de automatische instelling.

Conclusie

Aangezien Nikon met de D70 al een prima DSLR in huis had, is het interessant om te zien dat het hun toch gelukt is om de camera verder te verbeteren met een aantal welkome toevoegingen. Op de eerste plaats de nieuwe, krachtiger 1500mAh accu, die goed moet zijn voor 2500 beelden per lading. De flitshoek is vergroot zodat de totale beeldhoek van een 18mm lens uitgelicht wordt en de rubber DK-20 oogschelp is nu standaard. Daarbij is het lovenswaardig dat bestaande D70 gebruikers hun oude camera niet in hoeven te ruilen, maar door het installeren van een gratis "firmware update" ten volle kunnen profiteren van die dingen die de D70s zo bijzonder maken. Denk daarbij aan de verbeterde automatische scherpstelling, het nieuwe menusysteem met de grotere letters en een menupagina die rechtstreeks afdrukken via PictBridge printers mogelijk maakt.

Als u enthousiast met fotografie bezig bent en op zoek bent naar een digitale reflex, doet u zeker geen slechte keuze met de D70s. Trouwens waar vind je heden ten dage nog een camerafabrikant die keer op keer weer laat zien dat hun oude klanten hen even dierbaar zijn als hun nieuwe gebruikers. Deze instelling is een zeldzaamheid aan het worden in onze hectische consumptiemaatschappij van vandaag.

Nikon D70s prijs vergelijking en winkels


Koop de Nikon D70s in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright 2005 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Geheel of gedeeltelijke reproductie is verboden