Nikon D70 test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Nikon D70
test
april
2004
Nikon D70 produkt details & specificaties
 

Nikon D70 testOngetwijfeld hebben veel Nikon gebruikers met argusogen naar de Canon 300D gekeken toen deze vernieuwende digitale reflex in de tweede helft van 2003 op de markt kwam. Het grote dilemma was ongetwijfeld de oude vertrouwde Nikon lenzen verkopen en over te stappen op Canon, of nog even te wachten om te zien wat Nikon uiteindelijk uit zijn hoge hoed zou toveren. De geschiedenis laat zien dat Nikon meestal niet als eerste de markt openbreekt met een vernieuwend concept, maar als er dan uiteindelijk een nieuw model uitkomt wordt de concurrentie meteen op een achterstand gezet.

Nikon D70 voorkant Nikon D70 achterzijde

Uit onze eerste indrukken met de Nikon D70 kunnen we nu al concluderen dat het wachten zeker de moeite geloond heeft. Nikon heeft met de Nikon D70 een uitstekende 6-megapixel digitale reflexcamera op de markt gebracht met een compleet arsenaal aan geavanceerde mogelijkheden. Hoewel de nummering anders doet vermoeden is de Nikon D70 zeker geen minder model dan de D100. Het ontwerp is wat eenvoudiger en enkele custom functies ontbreken, maar verder is de Nikon D70 net zo goed als de D100, en op sommige gebieden zelfs beter. We zijn er van overtuigd dat deze nieuwe Nikon heel wat enthousiaste fotografen tevreden zal stellen en zelfs interessant zal zijn voor professionele fotografen.

De camera in de praktijk

In tegenstelling tot de Nikon D100 die gebruik maakt van een stevig aluminium frame, is de Nikon D70 helemaal gemaakt van policarbonaat oftewel plastic. Echter de Nikon D70, die compleet nieuw ontworpen is, voelt zeer robuust en degelijk aan, met een stevige handgreep aan de rechterkant, met de aan/uit knop en de ontspanknop bovenop en de batterij binnenin. De handligging is prima. Als je de camera vastpakt, rust je duim automatisch op het hoofdinstelwiel aan de achterkant en gaat je wijsvinger als vanzelf naar de ontspanknop.

Digitale Nikon gebruikers zullen al snel vertrouwd zijn met de camera, aangezien veel knopjes en bedieningsorganen op dezelfde plaats zitten als bij de D100. Knoppen voor weergave, menu keuzes, ISO en witbalans bevinden zich allemaal aan de linkerkant van het LCD scherm met de 4-weg knop en de wisknop aan de rechterkant. Een paar opvallende verschillen met de D100 zijn er ook. Behalve volledige handbediening (M) en diafragma (A) en sluiter voorkeuze (S) zijn er nu ook verschillende voorgeprogrammeerde onderwerpprogramma's beschikbaar. Deze worden gekozen met de grote draaiknop links boven op de camera. Bovendien is ISO knop verplaatst van de bovenzijde naar de achterkant van de camera, zodat je niet meer de programmastand hoeft te verlaten om de gevoeligheid in te stellen.

Nikon D70 proef opname Nikon D70 test foto Nikon D70 test foto

De meeste instellingen worden gedaan door de betreffende knop in te drukken en tegelijkertijd het hoofdinstelwiel aan de achterzijde of het subinstelwiel aan de voorzijde te verdraaien. Tijdens het gebruik bemerkten we dat we soms per ongeluk het voorste instelwiel verdraaiden bij het oppakken van de camera en daarbij ongewild een belichtingscompensatie van een of meer stops instelden. Dit wordt natuurlijk aangegeven in de zoeker, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Deze functie van het voorste instelwiel kan trouwens uitgeschakeld worden in het "custom" menu als u dat handiger vindt.

Het menu van de Nikon D70 is zo opgezet dat de meest gebruikte camerafuncties en programma-instellingen direct bereikbaar zijn. Daarbuiten heeft de gebruiker de keuze uit 25 "eigen" instellingen om de camera aan zijn eigen voorkeuren aan te passen. Een aparte Help knop geeft bovendien een korte verklaring voor elke "custom" functie als hulp bij het instellen ervan. En dan is het wel handig dat de cameramenu's in het Nederlands zijn.

Mocht u een beetje confuus raken van de vele verschillende instellingen en mogelijkheden die de camera biedt, dan is het waarschijnlijk het beste om te beginnen in de groene "auto" stand and pas later de Programma en Diafragma en Sluiter voorkeuze instellingen te gaan gebruiken. Schakel over op de voorgeprogrammeerde onderwerpstanden als u denkt dat dit bij een opnamesituatie past en bekijk het resultaat. Neem veel foto's en probeer allerlei verschillende instellingen uit. Analyseer de resultaten en maak eventueel aantekeningen voor straks thuis. Neem de tijd om de vele mogelijkheden te doorgronden en kijk welke u het beste bevallen. Maar vooral geniet van uw leerproces met de camera. Dat is de enige manier om een geavanceerd toestel als de Nikon D70 te leren kennen.

Het feit dat Nikon zeven voorgeprogrammeerde programma-instellingen aanbiedt op de Nikon D70, bewijst dat deze Nikon niet voor de professionele fotograaf bedoeld is maar voor de gevorderde vrijetijdsfotograaf, die waarschijnlijk de overstap maakt van een digitale compact naar een reflexcamera. De "Vari-Program" standen stellen automatisch het diafragma en sluitertijd in dat bij een bepaald onderwerp hoort, maar passen ook de witbalans, de verscherping, de toon en het contrast aan om een optimaal resultaat te bereiken dat past bij het soort foto dat genomen wordt. In de portretstand betekent dit bijvoorbeeld dat de huidkleuren verbeterd worden en randscherpte ingeschakeld wordt, terwijl een groot diafragma zorgt voor een mooie achtergrond-onscherpte om het onderwerp los te maken van de achtergrond. Een zeer uitgebalanceerd systeem dat elke keer weer een perfecte opname moet garanderen.

Op hetzelfde moment dat de Nikon D70 uitgebracht wordt, komt Nikon ook met een compleet nieuwe lens, de AF-S DX Zoom-Nikkor f3,5-f4,5/18-70mm G IF ED. Dit is een echte groothoekzoom met een bereik van 27 tot 105 mm in kleinbeeld. Natuurlijk heeft deze lens de traditionele Nikon F lensvatting, waardoor ook oudere Nikon lenzen met de D70 gebruikt kunnen worden. Er zijn echter enkele beperkingen. Om met de autofocus en de lichtmeting te kunnen samenwerken moeten de lenzen voorzien zijn van een CPU. Daarom kunnen oudere handmatig scherp te stellen AI(S) objectieven alleen in de M-stand gebruikt worden zonder lichtmeting. Als er een andere programmastand gekozen wordt blokkeert de sluiter. De elektronische afstandsmeter kan wel gebruikt worden bij de handmatige scherpstelling als het maximum diafragma groter is dan f5,6.

Alle autofocus lenzen, met uitzondering van die lenzen die speciaal bedoeld zijn voor de Nikon F3 - en dus geen CPU bezitten - kunnen gebruikt worden in de P, A, S en M-stand en de "Vari-Program" standen, terwijl de meeste camerafuncties gewoon beschikbaar zijn. Echter alleen de nieuwe G of D type lenzen kunnen gebruik maken van alle geavanceerde functies zoals 3D kleurenmatrix meting of iTTL flits. De brandpuntsafstand wordt daarbij verlengd met een factor 1,5 omdat de Nikon D70 weer de populaire Nikon DX sensor gebruikt die speciaal voor deze camera verder ontwikkeld werd. Met een effectieve resolutie van 6,1 megapixel levert dit beelden op van 3008 x 2000 pixels. De nieuwe LSI processor garandeert beelden met volle kleuren, getrouwe witbalans en weinig ruis.

Als je de camera aanzet is hij onmiddellijk klaar voor gebruik. Er is totaal geen sluitervertraging, de automatische scherpstelling is bliksemsnel en kan beelden net zo snel vastleggen als een gewone analoge spiegelreflexcamera. Het nieuwe "dynamic buffer" systeem maakt het mogelijk om 144 beelden achter elkaar met drie beelden per seconde vast te leggen, als er gewone JPEG compressie gebruikt wordt en een snelle CompactFlash kaart. Verwerkingstijden van JPEG en NEF (=RAW) opnames zijn verder verbeterd en ook het wegschrijven naar de geheugenkaart gaat sneller dan ooit tevoren. Als de ontspanknop aangeraakt wordt in de weergavestand schakelt de camera meteen weer over naar de opnamestand. De Nikon D70 houdt duidelijk van opschieten.

De optische zoeker biedt een goed overzicht en is helder en scherp. Er is een dioptrie-instelling van -1.6 tot +0.5 en je kunt rasterlijnen instellen als hulp bij architectuuropnames bijvoorbeeld, of gewoon om de horizon recht te houden. Het zoekerbeeld geeft ongeveer 95% van het beeld weer. Onderin de zoeker zien we alle beeldinfo zoals diafragma en sluitertijd, maar ook de eventueel ingestelde belichtingscompensatie, de flitsinstellingen en het gekozen scherpstelvlak. Er zijn vijf scherpstelvlakken die door de gebruiker zelf te kiezen zijn of volautomatisch werken.

zonder flits automatische invulflits

Het 1.8" kleuren LCD scherm op de achterkant wordt gebruikt voor het bekijken van de beelden. Met 130.000 pixels en de mogelijkheid het beeld vijf keer te vergroten,voldoet het prima om alle beelddetails te bekijken. Een histogram helpt om de hoge lichten en schaduwpartijen te beoordelen, terwijl uitgebleekte hoge lichten knipperend op het scherm kunnen worden weergegeven. Een plastic beschermkapje met een doorzichtig middengedeelte wordt meegeleverd om het LCD scherm tegen krassen te beschermen. Zoals wellicht bekend kan het LCD scherm op een digitale reflexcamera niet gebruikt worden voor het opnemen van beelden, omdat de optische zoeker een pentaprisma gebruikt dat het beeld onderschept en direct naar de zoeker leidt. Als vervolgens de ontspanknop wordt ingedrukt, gaat de spiegel omhoog en wordt het beeld vastgelegd door de sensor. Pas dan wordt de foto zichtbaar op het LCD scherm.

Het kleine LCD schermpje bovenop de camera geeft alle camerainformatie weer zoals de batterijstatus, beeldgrootte en compressie, witbalansinstelling en lichtmeetmethode, maar natuurlijk ook diafragma en sluitertijd en het aantal vrije opnames op de CF kaart. Het schermpje kan verlicht worden met het knopje rechts naast het scherm.

De ingebouwde Speedlight flitser kent een aantal nieuwe functies. Met een richtgetal van 11 bij ISO 100 (14 bij ISO 200) is hij onderdeel van Nikon's nieuwe "Creative Lighting" systeem, dat werkt met iTTL flitssturing. Dit systeem is bedoeld om invulflits en witbalans nog preciezer te kunnen afstemmen op het onderwerp, door gebruik te maken van de kleureninformatie die de voorflits verzamelt in combinatie met de 1005-pixel RGB sensor. De flits treedt automatisch in werking of kan handmatig ingeschakeld worden door het indrukken van het knopje linksonder de flits. Deze knop, in combinatie met de beide instelwielen, doet tevens dienst als instelknop voor alle flitsfuncties.

zachte kleuren normale kleuren levendige kleuren extra verscherping

De flits gaat automatisch af als het omgevingslicht onvoldoende is, of bij sterk tegenlicht om uitgebalanceerde invulflits toe te voegen. In de M-stand kan de flitssterkte worden ingesteld van volle kracht tot 1/64 in stappen van 1/2 stop. Met een maximale flitssynchronisatietijd van 1/500 seconde biedt dit ruime mogelijkheden om een uitgebalanceerde dosis flitslicht toe te voegen waar dat gewenst is. Bovendien is er flitslichtcompensatie mogelijk van +1 tot -3 stops. Het is plezierig te zien dat ook flitsen op het tweede gordijn mogelijk is. Dit zal vooral van pas komen bij actiefotografie om strepen voor of achter het onderwerp zichtbaar te maken. De ingebouwde flitser kan ook gebruikt worden in "Commander Mode" om de hagelnieuwe SB-600 of SB-800 Speedlight flitsers aan te sturen, voor nog meer creatieve flitsmogelijkheden. Vreemdmerk flitsers kunnen gebruikt worden in de diafragma voorkeuzestand, maar Nikon waarschuwt dat de ontsteekspanning niet meer mag zijn dan 250 volt, anders kan de camera-elektron ica beschadigd worden. Controleer dit eventueel met een voltmeter en zorg er ook voor dat er geen negatieve spanning op het flitsschoentje komt te staan.

In de doos

De Nikon D70 wordt verkocht als kit inclusief de nieuwe Nikkor f3,5-f4,5/18-70mm lens of u kunt ervoor kiezen om alleen de body aan te schaffen. Naar ons idee is de kit inclusief lens de beste keus, omdat het optisch en mechanisch een goede lens is voor een redelijke prijs. Ze heeft een handig zoombereik (27-105mm bij 35mm) en zal voor de meeste gebruikers prima voldoen als ideale standaardzoom.

De Nikon D70 wordt geleverd met een comfortabele, brede draagriem die in grote letters reclame maakt voor Nikon, lens en bodydoppen, oculairafsluitkapje en een beschermkapje voor het LCD scherm. Een Nederlandstalige handleiding van 208 bladzijden in pocketformaat wordt meegeleverd. Alleen jammer dat de bladzijden in de rug gelijmd zijn, waardoor bij intensief gebruik het boekje al snel verandert in een losbladig systeem. Daarom is het misschien maar goed dat de pagina's genummerd zijn.

Buiten de video- en USB-kabels is er een snellader voor de krachtige Li-ion 1400Mh EN-EL3 accu. Het is wel attent van Nikon dat ze een MS-D70 batterijhouder meeleveren, die samen met 3 CR2 lithium batterijen kan dienen als noodstroomvoorziening als de oplaadbare accu leegraakt en u geen reserve bij de hand heeft. Het idee hierachter is dat de CR2 batterijen jarenlang hun spanning behouden als ze niet gebruikt worden en een reservesetje in uw fototas kan dus goed van pas komen als u ooit zonder stroom komt te zitten. Of u echt een tweede oplaadbare accu nodig heeft is afhankelijk van het soort fotografie dat u normaal gesproken beoefent, maar tijdens onze tests konden we zo'n 500 opnames maken voordat de batterij opgeladen moest worden.

ISO 200 ISO 800 ISO 1600
ISO 1600 ISO 1600 ISO 1600

De bijgeleverde software varieert afhankelijk van het land van levering van de camera. Voor Nederland is er NikonView 6.2 terwijl voor andere landen het nieuwe PictureProject wordt meegeleverd. De meningen over de beide programma's zijn verdeeld. Sommigen beweren dat het oudere NikonView meer uitgebreide mogelijkheden biedt dan PictureProject. Feit is wel dat beide programma's zo ingesteld kunnen worden dat ze automatisch beelden overzetten naar uw computer als er een camera of kaartlezer wordt aangesloten. Beide programma's kunnen gebruikt worden voor het omzetten van RAW-beelden naar JPEG. Hoewel PictureProject geen TIFF ondersteund kunnen er wel plug-ins geïnstalleerd worden voor extra functies. Beide programma's doen dienst als browser en zijn in staat om eenvoudige beeldbewerkingen uit te voeren zoals het aanpassen van de helderheid, de kleur en het contrast.

Nikon Capture 4.1 dat als extra leverbaar is, is een zeer uitgebreid programma om uw beelden om te zetten of te bewerken. Het ondersteunt NEF (=RAW), TIFF, en JPEG. Het biedt onder andere DEE - automatisch doordrukken en tegenhouden van beeldpartijen, Image Dust Off - het verwijderen van stof van de sensor of andere beeld onvolkomenheden, plus de mogelijkheid om fish-eye opnames om te zetten in super groothoekbeelden.

Beeldkwaliteit

Ongetwijfeld dankzij de door Nikon nieuw ontwikkelde CCD sensor, vertonen de beelden een groot dynamisch bereik met een prima detaillering in de hoge lichten en schaduwpartijen. Resolutie en scherpte zijn zeer goed zelfs bij hogere ISO-instellingen waarbij er slechts zeer weinig ruis te zien is met een goede kleurbalans. De kleuren van de Nikon D70 zijn neutraal en zeker niet zo verzadigd als op sommige andere camera's wel eens het geval is. Echter als u meer houdt van wat "pittiger" foto's, dan kan dit eenvoudig veranderd worden in het camera menu door de kleurstelling in te stellen op "levendig". We hebben de camera uitgeprobeerd tijdens een fotosessie met Marlou en we waren zeer te spreken over de manier waarop de huidtinten weergegeven werden met de beeldinstellingen op normaal en een klein beetje invulflits.

Marlou

De nieuwe AF-S DX Zoom-Nikkor f3,5-f4,5/18-70mm G IF ED, vertoont zichtbare tonvormige vertekening in de groothoekstand (27mm eq.) hoewel dit in de dagelijkse fotopraktijk nauwelijks merkbaar zal zijn, tenzij u van plan bent om veel architectuuropnames te maken. Bij 50mm verdwijnt deze tonvormige vertekening om, terwijl u inzoomt naar de telestand, langzaam over te gaan in zeer lichte kussenvormige vertekening. Er is enige lichtafval zichtbaar bij volle opening in de groothoekstand, maar deze verdwijnt als u het diafragma een of twee stops sluit. Als we in aanmerking nemen dat dit eigenlijk een budgetlens is, biedt hij een prima beeldkwaliteit en zal hij voor de meeste gebruikers zeer goed voldoen als een ideale standaardlens voor een redelijke prijs.

Conclusie

Toen in september vorig jaar de Canon 300D uitgebracht werd veroorzaakte dit nogal wat beroering. Hier was een gloednieuwe digitale reflexcamera die een prima kwaliteit bood voor een redelijke prijs. Iedereen was het erover eens dat het einde van het filmtijdperk nabij was. Nu met de Nikon D70 is de lat nog hoger komen te liggen. De D70 is werkelijk een uitstekende camera die zeer degelijk gebouwd is en zo goed als perfecte beelden aflevert voor een prijs die alleszins redelijk is. Specificaties en prestaties van de Nikon D70 zijn beter dan van de 300D en zelfs Nikon's eigen D100 zal het moeilijk krijgen om tegen de Nikon D70 op te boksen. Als u als gevorderde vrijetijdsfotograaf al eerder van plan was om een digitale reflex aan te schaffen, maar nog even wilde wachten om te zien waar de concurrentie mee op de markt kwam, dan is nu het moment om te kopen aangebroken. Een betere camera dan de Nikon D70 is er niet. Tenminste, nog niet . . .


Nikon D70 prijs vergelijking en shopping


Koop de Nikon D70 in de Benelux bij:
Top

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming