Nikon D50 test

Our other digital camera reviews

Nikon D50 test

Dat Nikon niet van half werk houdt blijkt wel uit het feit dat ze niet één maar twee digitale reflexen tegelijkertijd uitbrengen. Vandaag zullen we nagaan wat de Nikon D50 te bieden heeft terwijl we vorige maand in de gelegenheid waren om de D70s - een update van de befaamde D70 - uit te proberen.  Hoewel eigenlijk op de markt gebracht als een goedkoop instapmodel, blijkt uit de specificaties dat deze camera zoveel te bieden heeft dat de enthousiaste fotograaf er zeker zijn draai mee zal kunnen vinden.

Verkrijgbaar in zwart of zilver, met een 6,1 effectieve megapixel sensor, volledige programma-automatiek met verschillende themaprogramma's en met volledige handbediening, is de D50 vooral bedoeld voor die fotografen die de overstap maken van een digitale compact naar een reflex. Het gebruiksgemak gekoppeld aan een uiterst concurrerende prijs zal ongetwijfeld een groot aantal compact-gebruikers over weten te halen om hun eerste stap op het gebied van digitale reflexfotografie te zetten.

voorkant van de Nikon D50 achterkant van de Nikon D50

De camera in de praktijk

Op het eerste gezicht lijkt de D50 identiek aan de D70s, maar als je hem oppakt voel je dat de nieuwe camera een stuk lichter is dan zijn broertje. Als je goed kijkt zie je dat ook de body iets kleiner en compacter is dan de D70s, wat natuurlijk ook scheelt in gewicht. Een andere gewichtsbesparende factor is ook de AF-S DX 18-55mm f/3.5-5.6G ED kit lens die bij de camera geleverd wordt. Dankzij het royale gebruik van kunststof in de constructie en de lensvatting, is deze lens superlicht. Dit zegt weinig over de duurzaamheid van de camera aangezien het niet Nikon's stijl is om op dergelijke belangrijke zaken te beknibbelen. Het bewijs daarvoor zien we ook terug bij de metalen statiefbevestiging, terwijl het goedkoper was geweest om deze te vervangen door een plastic aansluiting om nog wat extra gewicht te besparen.

Het bekledingsmateriaal van de forse handgreep is wat gladder dan op de D70s maar biedt nog steeds voldoende grip, met de aan/uit knop en de ontspanknop direct binnen handbereik. De bedieningsorganen aan de achterzijde zijn gelijk aan de D70s en zijn logisch geordend waarbij hun functie meteen duidelijk is. In het algemeen viel ons op dat de knoppen - met uitzondering van de vierwegknop - wat wolliger aanvoelden dan eerst. Op de D70s was meteen duidelijk of je een knop ingedrukt had of niet omdat dit duidelijk voelbaar was, terwijl we bij de Nikon D50 soms twee keer moesten kijken of we de toets werkelijk ingedrukt hadden. De oorzaak hiervoor kan een wat zachtere basis zijn op de printplaat, maar we moeten toegeven dat we de voorkeur geven aan de harde toetsen van de D70s.

voorbeeldfoto van de Nikon D50 voorbeeldfoto van de Nikon D50 proefopname van de Nikon D50 test opname van de Nikon D50

De Nikon D50 heeft een grote 130.000 pixel 2.0" LCD monitor, maar in tegenstelling tot de D70s, is er geen beschermkapje voor de monitor. De grote rubber DK-20 oogschelp behoort wel tot de standaarduitrusting van de D50. Het grote scherm en het grote lettertype van het menu, maakt het bekijken van de beelden en het menugebruik heel comfortabel. Er zijn korte helppagina's die geraadpleegd kunnen worden voor uitleg over de verschillende menukeuzes. De vierwegknop naast de monitor wordt gebruikt voor snelle functiewisselingen maar selecteert ook het scherpstelpunt. In tegenstelling tot de D70s is er geen schakelaar die het AF punt vastzet, zodat u op moet passen dit niet per ongeluk te verplaatsen wanneer u op de vierwegknop drukt.

De meeste verschillen tussen de D70s en de D50 zijn minimaal en de belangrijkste eigenschappen zoals de heldere zoeker, met onderin alle belichtingsinformatie plus dioptrie correctie zijn niet veranderd, evenmin als de snelle reactie- en opstarttijd. Een nieuwe functie is de waarschuwing in de zoeker als er geen geheugenkaart geplaatst is. De mogelijkheid om hulplijnen in de zoeker op te roepen om bijvoorbeeld de horizon recht te houden of als hulp bij architectuuropnames, is verdwenen evenals de scherptediepteknop.

Sommige meer geavanceerde functies, die hun eigen knop hadden op de D70s, zijn nu verplaatst naar het menu. Dit geldt voor het selecteren van de lichtmeetmethode en het maken van belichtings- en witbalanstrapjes. Matrixmeting is de standaard lichtmeetmethode en om hiervan af te wijken dient u customfunctie 13 in het menu te raadplegen, waar u kunt kiezen voor spotmeting of centrumgerichte meting. In tegenstelling tot de D70s is het niet meer mogelijk het centrale meetgebied aan te passen. Het is nu een cirkel met een vaste diameter in het midden van het beeld. Ondanks het feit dat de D50 gebruik maakt van Colour Matrix Metering II, een minder geavanceerd meetsysteem dan op de D70s, met een 420-pixel brede sensor in plaats van 1005 pixels, zijn de resultaten nog steeds uitstekend. De kleuren zijn iets meer verzadigd dan bij zijn voorganger omdat de meeste consumenten daar tegenwoordig blijkbaar de voorkeur aan geven.

De functie om belichtingstrapjes te maken is verplaatst naar customfunctie 12 in het menu. Hier kunnen alle parameters ingesteld worden om belichtings- of witbalanstrapjes te maken. De D50 heeft nog steeds alle acht witbalansinstellingen, inclusief automatisch, flits en Pre-set, waarbij de juiste witbalans bepaald wordt met behulp van een grijskaart. Verdwenen is de fijnafstelling die bij elke witbalansinstelling mogelijk was. Nikon is blijkbaar van mening dat de bedoelde gebruikersgroep hier toch geen behoefte aan heeft. Er is nu wel een aparte knop voor de zelfontspanner op de bovenzijde van de camera. Hieruit zou kunnen blijken dat deze camera vooral bedoeld is voor de familiefotograaf die ook graag zelf in beeld wil komen.

Sluitersnelheden variëren van 30 sec tot 1/4000. De hoogste snelheid van 1/8000 op de D70s is vervallen, maar we betwijfelen of iemand deze zal missen. De ISO-instellingen zijn identiek aan het grote broertje en gaan van 200 tot 1600 ISO. Ze kunnen aangepast worden in stappen van 1 EV in tegenstelling tot de D70s waarbij ze in stapjes van 1/3 EV ingesteld konden worden. In de "groene" Auto modus en bij de themaprogramma's wordt de juiste ISO-instelling door de camera vastgesteld. Dit is ongetwijfeld een voordeel voor kiekjesmakers, maar als je zelf de controle hierover wilt houden, kan deze functie uitgeschakeld worden bij custom functie 9 in het menu.

De complete reeks aan belichtingsprogramma's is aanwezig, van volautomatisch tot de halfautomatische themaprogramma's. Een verandering met de D70s is dat de "nachtmodus" vervangen is door een "kinderprogramma", dat levendige kleuren instelt met een iets hoger contrast die printklaar zijn zonder dat nabewerking op de computer noodzakelijk is. De familiefotograaf zal dit waarschijnlijk meer op prijs stellen dan de mogelijkheid om plaatjes in het donker te maken. Andere themaprogramma's zijn portret, landschap, sport, close-up en nachtportret. We hebben dit systeem leren kennen op de D70 en D70s als een geavanceerd systeem and we verwachten niet anders dan dat het op de D50 eveneens tot prima resultaten leidt. Voeg hierbij de ingebouwde Speedlight flitser (richtgetal 14 bij ISO 200) met i-TTL flitscontrole als onderdeel van Nikon's Creative Lighting System en mooi uitgebalanceerde flitsopnames zijn gegarandeerd. Bovendien is er de mogelijkheid de flitsintensiteit aan te passen, maar dit gebeurt nu via het menu (custom functie 06) of door gelijktijdig de flitsknop en de belichtingscompensatieknop in te drukken terwijl u met het instelwiel de juiste waarde instelt. Dit is dus iets omslachtiger dan op de D70s. De flitssynchronisatietijd is 1/500 sec en dat is nog steeds beter dan de meeste andere digitale reflexen op de markt. Houd er rekening mee dat de ingebouwde Speedlight niet gebruikt kan worden voor het elektronisch aansturen van externe flitsers vanwege de korte voorflits die hij afvuurt om de juiste belichting en witbalans voor elk beeld vast te stellen. Dit zou een externe flits te vroeg doen afgaan en dit kan niet worden uitgeschakeld zoals bij de D70/D70s. In plaats daarvan zou u een kleine connector op het flitsschoentje kunnen zetten om een externe flits via een kabel te ontsteken.

Volledige handbediening is ook mogelijk, dus ook voor de meer gevorderde fotograaf biedt de D50 alle mogelijkheden. Continue opnames tot 137 beelden maken actiefotografie goed mogelijk terwijl de beelden meteen worden opgeslagen op SD geheugenkaart. Een nieuwe Hi-speed USB 2.0 verbinding ondersteunt een snelle overdracht van beelden naar de computer. Nu zullen de D70/D70s eigenaren wel even rechtop gaan zitten, want zij moeten het nog steeds met een relatief trage USB 1.1 verbinding doen.

Aangezien de meeste digitale reflexen op vandaag werken met CompactFlash kaarten, is het een beetje vreemd dat de D50 - net als de meeste compactjes - een SD-kaart gebruikt. Als dit uw enige camera wordt is dat geen probleem, maar als u de D50 wilt gebruiken als back-up voor een andere Nikon reflex, zou dit betekenen dat u twee soorten geheugen mee moet slepen. Een betere optie zou dan zijn om niet de D50, maar de D70s aan te schaffen, aangezien het prijsverschil tussen deze twee camera's ongeveer even groot is als de aanschaf van een grote SD-kaart.


In de doos

De Nikon D50 wordt verkocht als kit met de AF-S DX Zoom Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED lens, een comfortabele brede draagriem en body- en lensdoppen. Er is geen beschermkapje voor de monitor maar u krijgt wel de comfortabele DK-20 rubber oogschelp die vroeger alleen als extra accessoire geleverd werd. Buiten de USB en videokabels is er een gedrukte handleiding van 137 pagina's in het Nederlands die alle geavanceerde functies in detail uitlegt. Er zit geen SD-kaartje bij de camera en we adviseren u een geheugenkaart te kopen met een zo groot mogelijke opslagcapaciteit omdat dit het voordeligst is.

De stroomvoorziening van de camera wordt verzorgd door de EN-EL3 Li-ion 7.4V 1400mAh accu in combinatie met de MH-18a lader. Volgens Nikon kunnen met een volle batterij ongeveer 2000 foto's gemaakt worden. We hebben niet kunnen controleren of dit klopt omdat we voor de test slechts een kleine 500 foto's met de camera gemaakt hebben. Uit onze ervaringen met de EN-EL3 in de D70 weten we echter dat een volle accu zeker genoeg moet zijn voor zo'n 1000 foto's. Zoals altijd met NiMh accu's zal het statusscherm tot het laatst aangeven dat de batterij helemaal vol is en pas als de accu bijna leeg is zal dit in het statusscherm zichtbaar worden als een halfvol batterijtje. Wees daarop voorbereid door een reservebatterij bij de hand te hebben of ren snel naar huis om de accu op te laden.

Bij de camera wordt het programma Picture Project 1.5 voor Windows en Macintosh geleverd. Hiermee kunnen op eenvoudige wijze de JPEG en NEF (RAW) beelden overgezet en gerangschikt worden op de computer. Met de nieuwe verbeterde interface kunt u door de beelden bladeren en enkele eenvoudige beeldbewerkingen toepassen zoals verscherpen en de kleurbalans aanpassen. Ook ondersteunt het programma verscheidene plug-in functies. Voor de enthousiaste gebruikers is er een proefversie van Nikon Capture 4.2. Dit professionele programma biedt uitgebreide mogelijkheden voor het omzetten en bewerken van beelden. NEF (RAW), TIFF en JPEG data worden volledig ondersteund. Bovendien kunt u de belichting aanpassen of automatisch stofjes of andere onregelmatigheden verwijderen. Ook kan met dit programma de camera via de computer en de USB aansluiting bediend worden. Voor de meeste D50 gebruikers zal Nikon Capture te uitgebreid zijn omdat er veel functies in zitten die de gewone gebruiker nooit nodig zal hebben, maar het is wel aardig van Nikon dat ze een proefversie van het programma meeleveren.

Beeldkwaliteit

De Nikon D50 wordt aangeboden met de AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED. Een lichtgewicht lens met asferisch element en Silent Wave Motor die speciaal gebouwd is voor Nikon's digitale reflexen. Hij functioneert dus ook niet op gewone Nikon filmcamera's. Persoonlijk hadden we liever de 18-70mm lens als standaard gezien omdat je dan net iets meer bereik hebt in het tele-gebied. Nikon moet zich dit ook gerealiseerd hebben, want de camera wordt ook aangeboden als kit met twee lenzen. U krijgt dan de 18-55mm samen met de nieuwe 55-200mm lens. Dat zou wel eens de ideale combinatie kunnen zijn voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf.

De 18-55mm lens levert uitstekende prestaties op de D50 and we vinden het een prima lensje voor deze prijs. Beelddetails worden mooi weergegeven met mooi verzadigde kleuren en een uitstekende scherpte over het hele bereik. Het lijkt alsof de beelden die we met de D50 gemaakt hebben iets meer verzadigd van kleur en contrast waren dan we vorige maand op de D70s gezien hebben. Het blijkt dat de meeste hobbyfotografen op vandaag de voorkeur geven aan wat pittiger kleuren en deze eigenschappen maken de beelden ideaal om direct te printen op PictBridge printers zonder dat eerst nabewerking op de computer nodig is. Professionele fotografen geven echter de voorkeur aan een wat zachtere kleurkarakteristiek omdat ze graag de volledige controle over het eindresultaat willen behouden.

Bij 18mm op volle opening is er nauwelijks lichtafval in de hoeken, hoewel er wel enige tonvormige vertekening zichtbaar is, die langzaam overgaat in een zeer lichte kussenvorm bij 55mm. Dit zijn prima waarden voor een lens in deze prijsklasse en we hadden de indruk dat - vooral bij 18mm - de vertekening zelfs nog iets minder was dan bij de 18-70mm lens die we vorige maand op de D70s getest hebben.

Dankzij de 6.1 megapixel Nikon DX-formaat sensor en geavanceerde System LSI processor, laten beelden die gemaakt zijn met de D50 een groot dynamisch bereik zien, met een uitstekende detailweergave in zowel de hoge lichten als de schaduwpartijen. Zelfs bij hogere ISO-waarden is er nog genoeg beelddetail zichtbaar, met weinig ruis en een goede kleurbalans. Ook de belichting en de witbalans waren steeds prima in orde en werkten foutloos onder alle lichtomstandigheden.

normale kleuren levendige kleuren zacht
direct print portret landschap

Conclusie

Gebruikers van compact camera's die overwegen om over te stappen op een digitale reflex maken met de Nikon D50 zeker geen slechte keus. De camera is prettig om mee te werken met een prima handligging en met alle bedieningsorganen op de juiste plaats. Het grote aantal veelzijdige custom functies, Hi-Speed USB 2.0 interface en direct printbare beelden dragen bij aan de uitstekende prestaties. De foto's zijn zeer gedetailleerd met een prima scherpte over het hele bereik en mooie pittige kleuren.

Het feit dat de D50 gebruik maakt van SD kaartjes zal een voordeel zijn voor compact gebruikers die overstappen, omdat ze er daar waarschijnlijk nog wel een paar van hebben liggen uit hun tijd met de compact. Als u de D50 echter aan wil schaffen als back-up voor een andere Nikon DSLR, zouden we u willen adviseren te kiezen voor de D70s, of de oude D70 die - hoewel niet meer in productie - op dit moment voor bodemprijzen verkocht wordt zolang de voorraad strekt. Het prijsverschil tussen de D50 en de D70/D70s is te vergelijken met de prijs van een paar SD kaartjes. U hoeft dan echter niet met twee verschillende soorten geheugenkaarten rekening te houden.

Als u echt van plan bent om uw hobby uit te breiden en nog aan het twijfelen bent over welke van de twee u zult kiezen, kijk dan nog eens goed naar de verschillende functies die u echt nodig denkt te hebben, aangezien de verschillen tussen de D50 en de D70s redelijk klein zijn. De D50 is dan wel lichter en compacter, maar sommige meer geavanceerde functies zitten verstopt in het menu en zijn daardoor moeilijker bereikbaar. De D70s is forser maar voelt professioneler aan terwijl zaken als lichtmeting of belichtingstrapjes maken direct instelbaar zijn. Hij heeft de mogelijkheid tot fijnafstemming van de witbalans en de ISO instellingen, een top sluitertijd van 1/8000, scherptedieptecontrole en de mogelijkheid tot draadloze flitsaansturing. Als u echter weet dat u al deze functies toch niet zult gebruiken, raden we u aan gewoon voor de D50 te kiezen en gezellig samen oud te worden.

geen flits invulflits min 1 EV invulflits min 1 stop

Additional information: Nikon D50 specificaties en andere tests
July 3, 2005

Nikon D50 Price comparison and shopping options

Koop de Nikon D50 in Nederland bij:
go to top of page