Kodak V550 test

Our other digital camera reviews

Kodak V550 test

De 5 megapixel Kodak EasyShare V550 is het topmodel uit Kodak's Pocket Series camera's en tevens een van de kleinste modellen die Kodak ooit op de markt bracht. Met een glazen Schneider-Kreuznach 36-108mm (35mm eq.) 3x zoom lens met asferische elementen, een reusachtig 2.5" LCD scherm, VGA video modus en 17 (!) onderwerpprogramma's is deze V550 dunner dan een spel kaarten zonder boeren, vrouwen en jokers. Dit alles verpakt in een stijlvol camerahuis dat zeer gebruikersvriendelijk en veelzijdig is en daardoor een sterke concurrent kan worden voor compact camera's van andere fabrikanten.

voorkant van de Kodak V550 achterkant van de Kodak V550

De camera in de praktijk

De Kodak EasyShare V550 is afgewerkt in zwart met een roestvrij stalen strip over de zijkant van het camerahuis. Dit geeft de camera een trendy en stijlvol uiterlijk. Aan de bovenzijde vinden we vier knopjes voor de verschillende opnamestanden samen met de sluiter, aan/uit knop en flitsknopje. De vier drukknopjes zijn verzonken en gelijk met de bovenkant van de camera. Daarbij lichten ze op in fel blauw als ze ingedrukt worden. Hun functies zijn Auto, Portret, Scene en video modus, waarbij de Scene mode misschien wel de meest indrukwekkende is. Er zijn niet minder dan 17 onderwerpstanden waaronder Sneeuw, Strand, Tegenlicht, Panning en zelfs een Museum stand die gebruikt kan worden bij gelegenheden waar stilte vereist is. Met de flits en het geluid uitgeschakeld kun je onhoorbaar en zonder dat je iemand stoort foto's maken. In de Custom stand kun je bovendien je eigen favoriete camera-instellingen vastleggen,hoewel de flitsstand niet onthouden wordt en elke keer als de camera ingeschakeld wordt weer op automatisch staat.

Aan de rechterzijde zit een AV/USB 2.0 ingang; een knopje om te switchen tussen de gewone opnamestand en de favorieten en een klein oogje voor het vastmaken van het polsriempje. Bedenk dat de V550 de USB 2.0 Full Speed Standard ondersteunt, wat niet hetzelfde is als de High Speed Standard. De eerste is namelijk net zo langzaam als de oude USB 1.1 aansluiting. Aan de onderkant van de camera vinden we een degelijke metalen statiefbevestiging, een aansluiting voor het camera dock en de ruimte voor een SD/MMC kaart en de accu.

voorbeeldfotovan de Kodak V550 voorbeeldfotovan de Kodak V550 voorbeeldfotovan de Kodak V550 voorbeeldfotovan de Kodak V550 voorbeeldfotovan de Kodak V550

Het eerste wat opvalt aan de achterzijde van de camera is het 2.5" grote LCD scherm. Met een resolutie van 230.000 pixels en een grote beeldhoek zijn de beelden bovendien goed zichtbaar zelfs bij heldere lichtomstandigheden zoals direct zonlicht. Om de beeldkwaliteit goed te kunnen beoordelen kun je 5x inzoomen op een foto en bij donkere lichtomstandigheden licht het beeld op zodat het onderwerp goed te zien is bij het uitkaderen of scherpstellen.

Een kleine optische zoeker zit aan de uiterste linkerkant van de camera. Deze ongebruikelijke plaats kon nog wel eens zeer handig blijken. Zijn positie aan de linkerkant en ongeveer een centimeter naar beneden betekent namelijk dat je neus niet tegen het LCD scherm aangedrukt wordt als je door de zoeker kijkt. Bij gewone zoekers, die meestal net boven het LCD scherm zitten is het - vooral voor links-ogige fotografen - bijna onvermijdelijk dat ze met hun neus het scherm "bevuilen". De ongebruikelijke plaats van de zoeker bij de V550 betekent dat je neus onder of links van de camera zit zodat het minder vaak nodig zal zijn het LCD scherm schoon te maken.

Links van het LCD scherm onder de zoeker bevinden zich vier knopjes voor het wissen van beelden, toegang tot het menu, het bekijken van gemaakte foto's en de "Share" knop die het beroemde EasyShare systeem van Kodak oproept. Rechts van het scherm zit het zoomknopje en een kleine vierwegschakelaar die eigenlijk te klein is voor grote vingers. Dit geldt vooral voor het minuscule OK knopje in het midden, dat eigenlijk alleen ingedrukt kan worden met een vingernagel. Een aardige toepassing is dat het naar links of rechts bewegen van de vierwegknop meteen toegang geeft tot de belichtingscompensatie over +/- 2 stoppen in stapjes van 1/3 EV.

De Kodak V550 voelt solide en comfortabel aan als u hem in handen heeft en de bedieningsknoppen zijn zo geplaatst dat het mogelijk is om met één hand foto's te maken. Het doet ons plezier om te zien dat Kodak goed over deze camera heeft nagedacht met details als een AF-hulplichtje aan de voorkant, een metalen statiefbevestiging in de bodem, een histogramfunctie om de helderheid van het beeld te kunnen beoordelen en een echte optische zoeker voor diegenen die er een hekel aan hebben om met gestrekte armen te moeten fotograferen.

Na het aanzetten is de camera binnen twee seconden klaar voor gebruik. Met een continue stand van vijf beelden binnen drie seconden zijn actiefoto's van bijvoorbeeld de kinderen zeker mogelijk, maar verwacht niet dat u snellere actiesporten vast kunt leggen, aangezien er geen mogelijkheid is handmatig de sluitertijd of het diafragma te beïnvloeden. Het scherpstellen gaat vlot en trefzeker en er is geen merkbare ontspanvertraging. Dankzij het groene AF-hulplichtje is ook het scherpstellen onder donkere lichtomstandigheden geen probleem.

De V550 is een volautomatische "sta-of-ik-schiet" camera die ontworpen is voor de beginnende fotograaf. Hoewel het toestel op veel verschillende manieren aan uw eigen wensen kan worden aangepast, is de enige invloed die u op de belichting uit kunt oefenen het kiezen van de gebruikelijke flitsstanden of het toepassen van belichtingscompensatie als de lichtomstandigheden dat nodig maken. Hoewel de 17 onderwerpprogramma's een uitermate gevarieerd aanbod aan thema's bieden wordt de belichting steeds volledig door de camera bepaald. De enige andere mogelijkheid die u heeft om de sluitertijd te beïnvloeden is in de Nachtopnamestand, waar u handmatig een lange sluitertijd kunt instellen tussen 0.5 en 8 seconden, maar hierbij is de ISO-stand vergrendeld op automatisch.

Met een reikwijdte van 0.6 tot 2.4m in de groothoekstand en 0.6 tot 1.6m in de telestand is het flitsbereik iets minder dan gemiddeld. Bij de gebruikelijke flitsstanden misten we eigenlijk de mogelijkheid om te flitsen bij lange sluitertijden. In de automatische of "flits-aan" modus wordt een sluitertijd gebruikt van 1/60 tot 1/100 sec waarbij de achtergrond relatief donker blijft. De enige manier om toch enige doortekening in de achtergrond te krijgen, is overschakelen naar NachtPortret, een van de 17 themastanden. Dit is vrij omslachtig omdat daarbij meer knoppen ingedrukt moeten worden en het even zal duren voordat u deze stand gelokaliseerd heeft tussen zijn 16 soortgenoten. Er is een voorflits om rode ogen te voorkomen en deze lijkt goed te voldoen. Bovendien worden rode ogen automatisch door de camera gecorrigeerd, zelfs als deze voorflits uitgeschakeld is. De V550 heeft geen flitsschoentje voor een externe flits.

Het menusysteem van de Kodak EasyShare V550 is eenvoudig maar effectief. Je kunt de beeldresolutie instellen van 5Mp tot 1.8Mp; continu of enkelvoudige AF kiezen met scherpstelling in drie zones of alleen in het centrum en ISO gevoeligheden tussen 80 en 800. Deze laatste kan alleen gebruikt worden bij een resolutie van 1.8Mp aangezien de hoeveelheid ruis hierbij zodanig is dat deze stand alleen geschikt is voor gebruik in noodgevallen. De witbalans staat standaard op automatisch, maar u kunt ook kiezen voor Daglight, Gloeilamp, Schaduw of TL-licht. Kleurverzadiging en scherpte kunnen in drie stappen geregeld worden variërend van Low tot High en u kunt zwartwit of sepia opnames maken. De belichting wordt standaard vastgesteld door een meerveldsmeting, maar u kunt ook kiezen voor centrumgericht of spotmeting. Andere menu opties bepalen of u de beelden op wilt slaan op SD/MMC kaart of in het 32Mb interne geheugen; het instellen van albumnamen; het bepalen van de lengte van videoclips of het instellen van het beeldstabilisatiesysteem bij video-opnames.

Een apart menu-item maakt het mogelijk om de camera aan te passen aan uw eigen wensen door het kiezen van geluidseffecten en hun volume; de LCD helderheid; het automatisch uitschakelen van de camera; de waarschuwing voor bewegingsonscherpte of de optie om de datum in beeld op te nemen. In de welbekende Kodak traditie kunnen beelden gemerkt worden voor plaatsing in albums of voor (direct) printen of e-mail.

In de doos

Behalve de Kodak EasyShare V550 camera maakt ook het Photo Frame Dock 2 deel uit van de leveringsomvang. Dit kan gebruikt worden als "levend" fotolijstje waarop alle gemaakte beelden in een doorlopende diashow voorbij komen, maar het Dock doet ook dienst als tussenstation om de beelden gemakkelijk vanuit de camera naar de computer over te zetten. Als de camera in het Dock geplaatst wordt, wordt automatisch de batterij opgeladen. Een gedrukte handleiding van 66 bladzijden wordt meegeleverd in drie talen (Engels, Frans, Duits) - op de Kodak EasyShare CD staat de handleiding in meer talen, echter niet in het Nederlands. Naast de gebruikelijke USB, AV kabels en het polsriempje krijgt u bij de V550 een zacht opbergtasje om de camera veilig op te bergen tijdens het transport.

De EasyShare V550 gebruikt de nieuwe KLIC-7001 oplaadbare lithium accu, die met 720Wh genoeg stroom levert voor zo'n 120 opnames. Dit is redelijk weinig als je bedenkt dat de meeste camera's op vandaag meer dan 200 opnames kunnen maken voordat de accu opgeladen moet worden. Het zou verstandig kunnen zijn om maar meteen een extra batterij aan te schaffen om te voorkomen dat u zonder stroom komt te zitten net op die momenten dat u fanatiek aan het fotograferen bent. Er zit geen geheugenkaartje bij de camera omdat Kodak de V550 32Mb intern geheugen heeft meegegeven. Dit is goed voor zo'n 17 opnames in de hoogste resolutie of 48 sec video bij 640x480. Ook hier weer ons advies om meteen de grootste geheugenkaart te kopen die u zich kunt veroorloven. Een 512Mb SD/MMC kaartje biedt genoeg ruimte voor ongeveer 320 beelden en daarmee bent u vast een tijdje zoet.

Beeldkwaliteit

De Kodak V550 is uitgerust met een glazen f/2.8-4.8 36-108mm (eq.) Schneider-Kreuznach lens met asferische elementen en een 3x zoombereik, wat heel gebruikelijk is voor camera's in deze klasse. We waren aangenaam verrast door de prestaties van deze lens aangezien er slechts een minieme tonvormige vertekening zichtbaar was in de groothoekstand en er in de hoeken geen vignettering of onscherpte te zien was. Beelden waren scherp over het hele beeldveld en steeds goed belicht met mooie verzadigde kleuren. Bij heldere lichtomstandigheden kunnen de kleuren misschien wat te verzadigd overkomen, maar als u de voorkeur geeft aan iets meer gedempte kleuren kan de Kleurmodus op Low ingesteld worden voor een meer realistisch resultaat. Ruis was bij de lagere ISO instellingen geen probleem en zelfs bij ISO 400 moet het mogelijk zijn om afdrukken te krijgen zonder al te veel korrel. Er is ook een ISO 800 instelling die echter alleen gebruikt kan worden in de laagste resolutie (1.8Mp) en het ruisniveau is hierbij dan ook echt te hoog voor zelfs het standaard printformaat.

Kleurmodus Low Kleurmodus Normal Kleurmodus High Sepia

De camera geeft weinig informatie over de gemaakte beelden. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om te achterhalen wat de sluitertijd of het diafragma geweest is, maar we moeten niet vergeten dat deze camera vooral bedoeld is voor beginnende fotografen die waarschijnlijk (nog) geen behoefte hebben aan dit soort info. Er is een waarschuwend groen of rood handje dat laat zien wanneer er gevaar is voor bewegingsonscherpte. Je kunt een histogram op het LCD scherm laten zien en bij het bekijken van de beelden worden beeldresolutie, bestandsnaam en datum getoond.

Conclusie

Door zijn compacte formaat en trendy design is de Kodak EasyShare V550 een echte camera om altijd bij je te hebben. Hoewel de uitrusting van de camera laat zien dat hij eigenlijk is ontworpen voor beginners, zal het zelfs voor onervaren fotografen niet moeilijk zijn om goede foto's te maken. Wij waren in elk geval heel tevreden met de kwaliteit van de foto's die deze compacte "snapshot" camera aflevert. Het grote LCD scherm maakt het uitkaderen van het onderwerp of het achteraf bekijken van de foto's zeer comfortabel, zelfs voor mensen met iets minder goede ogen. De gemaakte foto's zijn goed te zien zowel bij heldere lichtomstandigheden als in het donker. Met zoveel themaprogramma's is er genoeg keuze om een programmastand te vinden die past bij de situatie die u op dat moment aan het fotograferen bent. Als u dan thuis komt is het vervolgens kinderlijk eenvoudig om de beelden te delen met vrienden en bekenden, door ze direct te printen of via e-mail te versturen.

Als u een gemakkelijk te bedienen compact zoekt die een stijlvolle camerabody combineert met voortreffelijke prestaties kunnen we de Kodak V550 van harte aanbevelen. We zijn er zeker van dat u niet teleurgesteld zult worden. Als u er maar aan denkt om die reserve batterij mee te nemen om te voorkomen dat u zonder stroom komt te zitten, net als u volop van de camera aan het genieten bent.


Additional information: Kodak V550 specificaties en andere tests
October 21, 2005

Kodak V550 Price comparison and shopping options

Koop de Kodak V550 in Nederland bij:
go to top of page