Kodak Easyshare P880 vs. Fuji Finepix S9500

Our other digital camera reviews

Kodak Easyshare P880 vs. Fuji Finepix S9500

zij aan zij digitale camera test
Kodak P880
Fuji S9500
Kodak P880 test
SPECIFICATIES
Fuji S9500 test
SLR-type (570 gram)
Type
SLR-type (745 gram)
8Mp / 3264 x 2448
Sensor
9Mp / 3488 x 2616
24-140mm, 1:2.8-4.1
Lens
28-300mm, 1:2.8-4.9
50-400 (800-1600 at 0.8Mp)
ISO
80-1600
1.5 bps (max. 7 beelden)
Motordrive
1 bps (tot 9 beelden)
6,4 cm
LCD
4,5 cm (uitklapbaar)
 
7,5
CONSTRUCTIE
8,5
De Kodak EasyShare P880 lijkt op een kleine spiegelreflexcamera, maar is een compact model zonder verwisselbare lens. De camera is relatief smal en oogt daardoor vierkant. De grip voor de rechterhand is redelijk dun en is er weinig plaats voor de vingers tussen de grip en de lens. Tevens bemoeilijkt dit het zoomen met de mechanische ring op de lens en het AF-hulplicht kan gemakkelijk door de vingers van de rechterhand worden afgedekt. Het is geen camera voor mensen met grote handen of dikke vingers. De interne flitser klapt niet ver omhoog en vergroot daarmee de kans op rode ogen. De body is geheel van zwart, glad kunststof dat samen met het ontwerp leidt tot een wat goedkoop uiterlijk.
Body
De Fuji Finepix S9500 is in een eerste oogopslag niet te onderscheiden van een digitale spiegelreflexcamera. Ontwerp, materiaal en uitstraling zijn identiek aan een instapmodel reflexcamera. De camera oogt professioneel en ligt bijzonder prettige in de hand. De mechanische zoomring is met een enkelvoudige slag over zijn hele zoombereik te bedienen. De flitser kan met een knopje uitgeklapt worden. Ze zit hoog boven de lens en reduceert daarmee de kans op rode ogen.
De achter- en bovenzijde van de P880 zijn bezaaid met knopjes, die ten aanzien van hun functie allemaal op de juiste plaats zitten en niet per abuis ingedrukt kunnen worden. Met een vierweg joy-stick kan men door de menu's navigeren en met een klein wiel kunnen belichtingsinstellingen worden aangepast.
Knoppen
De S9500 heeft een groot aantal knopjes, die verspreid zijn over de hele body. Plaats en uitvoering zijn echter weer zodanig, dat er geen enkel knopje in de weg ziet of abusievelijk ingedrukt kan worden.
De rubberen klepjes op de camera zijn solide gecontrueerd. Het klepje voor de batterijen klapt snel open, maar de accu komt niet automatsich een stukje naar boven om eruit gehaald te kunnen worden. Het compartiment van het SD-geheugenkaartje is afgedekt met een klepje, dat net niet ver genoeg open gaat om het kaartje eenvoudig te verwijderen.
Klepjes
De aansluiting voor USB en TV wordt afgedekt door een zachtplastic klepje i.p.v. een rubberen en de kans lijkt aanwezig, dat het afbreekt bij veelvuldig gebruik. Het batterijcompartiment (4x AA) wordt afgedekt door een grote, stevige klep. Ook de klep voor de geheugenkaarten (CF én xD!) is zeer solide uitgevoerd en laat voldoende ruimte om de kaartjes eruit te halen.
Bij camera's van dit type met een groter zoombereik is de zoeker altijd een Electronic View Finder (EVF). Nadeel hiervan is het hoge contrast en de lage resolutie, zodat ze alleen voor de kadering kan worden gebruikt, maar niet voor handmatige focussing. De P880 is ook uitgerust met een groot en helder LCD-scherm, dat uitstekend als zoeker dienst kan doen, maar in sommige belichtingsomstandigheden niet altijd even goed zichtbaar is.
Zoeker en LCD
De EVF van de S9500 is een van de beste in dit segment en geeft een duidelijk beeld zonder teveel contrast. Ook het LCD-scherm is van prima kwaliteit en hoewel het niet al te groot is (4,5 cm) is het uitklapbaar en bewijst daarmee zijn nut bij moeilijke camerastandpunten en reflecterend licht.
8,0
 MOGELIJKHEDEN
8,5
Een van de meest opvallende eigenschappen van de P880 is zijn groothoek van 24mm (kleinbeeld), wat vooral voor landschappen en interieurs een groot pluspunt is. Vanaf deze 24mm reikt de lens tot 140mm en bestrijkt daarmee de kadering van de meest voorkomende onderwerpen. Het zoomen gebeurt met een mechanische ring op de lens. Het draaien gaat soepel, maar wordt verstoord door de vingers van de rechterhand.
Zoombereik
In de specificatie van de S9500 is de 10,7x optische zoom van 28 tot 300mm (kleinbeeld) een opvallende opgave. Met een relatief korte slag is dit hele gebied met een ring op de lens snel in te stellen. Helaas ontbreekt bij dit grote zoombereik beeldstabilisatie, wat eigelijk een 'must' is om bij 300mm en 'slechte' lichtomstandigheden nog goed uit de hand te kunnen fotograferen.

De Kodak P880 heeft verschillende lichtmeetmethodes en diverse belichtingsprogramma's, zoals P, S, A en M en enkele scenevoorkeuren. Ze is dus geschikt voor een snelle snapshot, maar ook voor handmatige instellingen met diafragma- of sluitertijdvoorkeur. Vooraf krijgt men een live histogram en met behulp van de belichtngscompensatie is men bijna elke belichtingssituatie de baas. Het ISO-bereik loopt van 50 tot 400. De opgegeven ISO 800 en 1600 zijn alleen te gebruiken bij 0,8 Mp.

Belichting
en ISO-bereik
Net als de P880 kent de Fuji S9500 alle belichtingsmogelijkheden van een d-SLR. Omdat ze ook enkele sceneprogramma'sheeft, is ze ook geschikt voor automatische 'kijk-en-klik' foto's. De S9500 heeft voor een compactcamera met een kleine sensor een opmerkelijk groot bereik in gevoeligheid van de sensor: van 80 tot en met 1600. Deze zijn in alle resoluties te gebruiken.
Met een digitale compactcamera kunnen soms spectaculaire macro-opnamen gemaakt worden en veel modellen beschikken, waaronder de P880, over een zogenaamde Super-macro. Men kan dan van heel dichtbij scherpstellen. Nadeel is dat de camera licht wegneemt van het onderwerp en de vervorming relatief groot is.
Macro
De S9500 heeft ook een Super-macrostand waarvan in de groothoekstand de scherpstelafstand 0 cm is!. Zoals gezegd is dit weinig praktisch, maar geeft wel aan dat men van bloemen en insecten schitterende dichtbij-opnames kan maken.
Een groot verschil tussen een compactcamera en een spiegelreflex is de snelheid waarmee data worden weggeschreven en dus ook de 'motordrive' werkt. De Kodak P880 schiet slechts 7 plaatjes in 5 seconden en is dan langere tijd niet toegankelijk als gevolg van het wegschrijven van de data.
Motordrive
Omdat men denkt dat men met de S9500 een d-SLR in handen heeft, wekt het enige verbazing dat de 'motordrive' zo traag is. Eén beeldje per seconde tot 5 foto's en daarna neemt de snelheid af. Men kan ook reeksen van 4 foto's nemen met een iets hogere snelheid.
De P880 maakt mooie Quicktime filmpjes (640x480, 30 bps) met geluid. Tijdens het filmen kan men zoomen en de belichting en de scherpstelling worden voortdurend en snel aangepast, zodat men een redelijk hoge kwaliteit kan behalen. De bestandsgrootte loopt op met 1 MB/s
Film
Filmen met de S9500 is net zo eenvoudig als foto's nemen dankzij het uitklapbare LCD-scherm. Tijdens het filmen kan men inzoomen en blijven de autofocus en automatische belichting werken. De avi-bestanden met geluid zijn 640x480 en groeien met 1,3 MB/s.

Behalve autofocus kent de camera ook de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen. Omdat echter een heldere zoeker ontbreekt en het LCD-scherm een te lage resolutie heeft, is dit eigenlijk geen praktische toepassing. Hoewel de kleurverzadiging kan worden ingesteld (Hoog, NAtuurlijk en Laag), is sRGB de enige kleurruimte. Er is een RAW-formaat beschikbaar, maar het wegschrijven van deze bestanden duurt zeer lang. Als de EasyShare software wordt aangemeld en geupgrade, dan kan men op de computer deze RAW-beelden nog aanpassen ten aanzien van belichting, witbalans, scherpte en kleureffect. Voor de JPG-foto's zijn in-camera Contrast en Scherpte in te stellen. Er zijn, behalve een automatische witbalans instelling, ook 6 voorkeuzen, een klik-witbalans en 3 handmatige beschikbaar. Op de camera is een flitscontact aanwezig voor een opsteekflitser en tevens een aansluiting voor een studioflitser.

Overig
Met de S9500 kan handmatig worden scherpgesteld, maar de gebruiker moet erg vertrouwen in de electronica en kan de scherpte slecht zelf beoordelen. Naast de gewone kleurinstelling, kent de S9500 ook een Chroma-kleurvariant. De kleurruimte kan niet veranderd worden en is sRGB. De RAW-functie van de camera is eigenlijk een verkapte TIFF, omdat de meegeleverde software, zonder tussenkomst van de gebruiker, de RAW-bestanden omzet naar TIFF en ze gelijktijdig en ongevraagd vergroot tot foto's met ruim 17 miljoen pixels (?). De RAW-foto's kunnen wel omgezet worden in Photoshop (CS en EL), maar leveren niet meer detail dan de JPG's. Wel kan dan witbalans en belichting worden aangepast. Er zijn naast de automatische witbalans ook 6 voorkeuzen en 2 handmatige witbalansinstellingen aanwezig. Naast een opsteekflitser kan de camera via een flitscontact ook externe flitsers aansturen.
7,5
BEDIENING
8,0

Dankzij de vele knopjes op de body zijn de belangrijkste opname-instellingen, zoals ISO, WB, belichtingscompensatie, programmakeuze en flits direct voorhanden. Dankzij de handmatige zoom en de relatief snelle AF kan de kadering snel aan wisselende omstandigheden worden aangepast.

Opname-instelling
Bij de S9500 zijn de meeste camera-instellingen direct voorhanden en is de bediening logisch. Om de witbalans te veranderen moet men echter het menu in en is ze niet ondergebracht onder de F-toets, waar resolutie, ISO en fotokleurmodus beschikbaar zijn. Ook een knopje voor het direct verwijderen van een foto's ontbreekt.
De menustructuur is redelijk gebruikersvriendelijk en met de joy-stick te doorlopen. De bediening van de joy-stick vraagt wel enige gewenning. Het is onhandig dat het menu na sluiten steeds weer op de bovenste optie terugkeert. Het kost veel tijd om telkens door de menu's te moeten bladeren om dezelfde optie te kunnen veranderen.
 Menu-instelling
De menu's van de S9500 zijn overzichtelijk en met de vierweg-navigatieknop loopt men er soepel doorheen. Wordt het menu afgesloten, dan wordt ze bij de volgende keer op dezelfde functie weer geopend, zodat men snel bepaalde instellingen kan varieren.
Het is met de Kodak P880 mogelijk om een eigen set aan instellingen op te slaan voor later gebruik.
Overig
Het is met de FinePix S9500 niet mogelijk om gepersonaliseerde instellingen te bewaren en later weer te gebruiken.
8,0
PRESTATIES
8,0
De P880 is snel opgestart en stelt snel scherp, al is daar soms het AF-hulplicht voor nodig. De ontspanvertraging is niet hinderlijk, maar wel aanwezig. De JPEG-bestanden worden snel weggeschreven, maar bij snelle fotoreeksen en RAW zijn de wachttijden erg lang. Op alle punten blijft de camera in snelheid achter bij een d-SLR.
Snelheid
De Fuji reageert in alle opzichten iets alerter dan de P880, maar heeft ook problemen met grote bestanden (RAW en reeksopnamen). Net als de Kodak P880 kan ze echter de snelheid van een d-SLR niet benaderen of evenaren.

Kleur en belichting:
De Kodak P880 belicht over het algemeen iets meer terughoudend dan de S9500 en voorkomt daarmee uitgebeten hooglichten. Bij de normale kleurinstelling zijn de kleuren niet te verzadigd en redelijk natuurlijk.
Scherpte:
De sensor vangt voldoende detail met 8 miljoen pixels. De JPG-foto's ogen echter wel iets te veel verscherpt
, zelfs bij de hoogste kwaliteit. De verscherping kan in de camera worden terugezet tot een lagere waarde.
Lensafwijkingen:

Een groothoek van 24mm geeft kans op vertekening en hoekonscherpte, maar bij de P880 zijn beide relatief gering, wat verwacht mag worden van een Schneider-Kreuznach objectief. Bij 24 mm is een lichte vignettering zichtbaar. De chromatische aberratie is dan maximaal, maar blijft over de rest van het hele bereik binnen de perken.
Ruis:

Het grote aantal pixels op de kleine sensor van de P880 leidt tot hoge ruisniveaus. Bij ISO 400 levert dit nog net bruikbare foto's op, maar waarden als ISO 800 of 1600 zijn marketingspecificaties.

Beeldkwaliteit
Kleur en belichting:
De belichting van de S9500 is over het algemeen goed, zeker bij lage ISO's zijn er zelden uitgebeten hooglichten. Hierdoor zijn de foto's soms iets minder helder, maar over het algemeen produceert de camera foto's met goede kleuren en contrast.
Scherpte:
De scherpte van de foto's is over het algemeen goed. Maar ook bij de S9500 zijn de JPEG's soms iets teveel verscherpt. Dit kan bij de instellingen van de camera worden aangepast. In de uiterste zoombereiken en grootste diafragma's wordt de beeldkwaliteit iets minder, maar dat is bij elke zoomlens het geval.
Lensafwijkingen:
Het Fujinon-objectief doet goed zijn werk en is in alle afwijkingen zeer gematigd. Vervorming, vignettering en hoekonscherpte zijn bij de dagelijkse onderwerpen niet storend aanwezig. Bij 28mm is de hoeveelheid chromatische aberratie aanzienlijk.
Ruis:
De S9500 heeft opvallende specificaties in het ISO-bereik tot 1600 bij volle resolutie. ISO 800 en 1600 zijn louter bedoeld voor 'noodsituaties' en ruis, onscherpte en kleurafwijking maken de foto's ongeschikt voor praktisch gebruik.
   
7,8
CONCLUSIE
8,3
 
De Kodak P880 en Fuji S9500 behoren tot dezelfde categorie compactcamera van het type SLR en zitten ook in dezelfde prijsklasse. Daarmee stopt echter de vergelijking tussen de camera's. De P880 is een capabele camera, maar nog duidelijk een compact in uiterlijk, snelheid en prestaties. Door de vele handmatige instellingen kan ze de hobbyist echter toch veel voldoening geven. Zijn relatief kleine afmetingen en wijde groothoek maken het tot een gewaardeerde reisgenoot. De Fuji S9500 heeft meer aspiraties naar een d-SLR, maar kan die helaas niet waarmaken. Snelheid en beeldkwaliteit (bij hoge ISO) blijven achter en met name het ontbreken van beeldstabilisatie, de beperkte RAW mogelijkheden en in mindere mate AdobeRGB maken deze camera geen alternatief voor een digitale camera met verwisselbare lenzen. Daarmee is niet gezegd dat het geen goede camera is. Ze heeft veel mogelijkheden, groot zoombereik en bij lage ISO's een goede beeldkwaliteit, die de gevorderde liefhebber veel plezier kunnen bezorgen.
 
March 4, 2006
go to top of page

Koop de Kodak P880 in Nederland bij:

Koop de Fuji S9500 in Nederland bij: