HP Photosmart R707 test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
HP R707
test
Juni
2004
HP R707 produkt details & specificaties

Top
 

HP Photosmart R707 TestHet meest recente model uit de gloednieuwe R-serie van HP is de Photosmart R707. Een elegante en stijlvolle 5-megapixel camera met een modern ontwerp en een chic uiterlijk. Echter, de R707 doet veel meer dan alleen maar foto's maken. Met zijn 3x optische zoomlens en een aantal vooruitstrevende functies, is hij bedoeld voor fotografen die een "richt en schiet" model zoeken, maar die tevens hun fotografische kwaliteiten verder willen verbeteren. Met dit doel voor ogen analyseert de camera de gemaakte foto's en biedt advies over hoe ze te verbeteren zijn. Daarbij biedt de R707 verscheidene unieke mogelijkheden zoals Adaptieve Belichting, het automatisch - in de camera - verwijderen van rode ogen en HP's "Instant Share" functie die het mogelijk maakt om foto's direct te printen of ze te versturen naar familie en bekenden, als de camera op een computer wordt aangesloten.

voorzijde Photosmart R707 achterzijde Photosmart R707

De camera in de praktijk

Neem - voordat je foto's gaat maken - even de tijd om de prachtige vormgeving van de R707 te bewonderen. HP is met deze camera duidelijk vooruitgegaan in afwerking en ontwerp. De voorkant is gemaakt van mat, geborsteld roestvrij staal, terwijl de rest van de camera bestaat uit een zwart, rubberachtig kunststof. De knoppen aan de achterzijde zijn netjes verzonken langs de boven- en rechterzijde van het 1,5 inch grote LCD schermpje. De duurzame constructie met een unieke ergonomische grip en afgeronde hoeken voelt comfortabel aan en maakt het gemakkelijk om met één hand foto's te maken. De R707 is klein genoeg om gemakkelijk in een tasje of broekzak te passen.

test foto HP Photosmart R707 test foto HP Photosmart R707 proefopname HP R707 proefopname HP R707

Het aanzetten van de camera gaat vrij snel. HP camera's zijn altijd nogal traag geweest met opstarten, maar de R707 is op dat gebied veel beter. In ongeveer twee seconden is de camera klaar voor gebruik. In de continu modus kunnen er drie opnames per seconde achter elkaar genomen worden. Bij het bekijken van de foto's in de weergave stand, schakelt de camera meteen over naar de opname stand als de sluiterknop ingedrukt wordt. Indrukwekkend.

Het cameramenu wordt geactiveerd door de OK knop op de vierwegknop in te drukken. Er zijn tabs voor opname, weergave, "HP Instant Share", instellen en er is een uniek helpmenu met tot dertig regels tekst waarin alle camera functies en mogelijkheden uitgelegd worden. Een complete gebruiksaanwijzing in-camera zogezegd.

Er zijn 10 programma-instellingen mogelijk, waaronder de volautomatische programmastand en onderwerpstanden zoals strand en sneeuw, actie, landschap, panorama en portret. Echter, de R707 heeft ook diafragmavoorkeuze (AV) - hoewel slechts beperkt tot twee opties, de grootste opening of volledig gesloten diafragma, een document instelling en een "Mijn Modus" stand, die helemaal zelf instelbaar is en waarvan de instellingen behouden blijven bij het uitschakelen van de camera. Samen met ruisonderdrukking, vijf flitsstanden, een AF hulplichtje en vier AF-standen inclusief handbediende scherpstelling zijn dit behoorlijk indrukwekkende mogelijkheden voor een "snapshot" camera. Er zijn zes witbalansinstellingen waaronder de mogelijkheid de witbalans handmatig in te stellen. De R707 bezit drie lichtmeetmethodes met daarbij de optie om belichtingstrapjes te maken over drie stops in stapjes van 1/3 stop. ISO instellingen zijn variabel tussen 100 en 400, terwijl kleurverzadiging, scherpte en contrast in te stellen zijn op laag, medium of hoog. Een ingebouwde sensor voelt of de opname in portret of landschapstand gemaakt wordt en draait de foto in de goede stand indien nodig. Er is geen volledig handbediende belichtingsinstelling waarbij de sluitertijd en het diafragma onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingesteld - tja, we waren even vergeten dat de R707 vooral bedoeld is om "kiekjes" mee te maken.

In de weergave stand wordt het beeld onmiddellijk weergegeven. Als u echter beelddetails wilt vergroten, duurt het ongeveer twee seconden voordat het beeld in het geheugen geladen is. Met de zoomknop kan het beeld vervolgens vergroot worden tot pixelniveau zodat werkelijk alle kleine details zichtbaar worden. Het weergave menu kan opgeroepen worden door het indrukken van de OK-knop. Hier kunt u ervoor kiezen het beeld te verwijderen; advies vragen voor verbetering; een kort geluidsfragment bij een beeld opnemen of hulp krijgen bij het samenstellen van een panoramafoto. Indien nodig kan de camera rode ogen opzoeken en verwijderen.

Het verwijderen van rode ogen in de camera - een wereldprimeur van HP - gebeurt door het analyseren van de opname waarbij alle rode gebieden in beeld die daarvoor in aanmerking komen gelokaliseerd worden. Het algoritme voert vervolgens een serie tests uit waarbij tot 60 criteria gebruikt worden om na te gaan of het rode gebied inderdaad een gedeelte van het menselijk oog is. Deze criteria worden gecontroleerd net zolang tot er werkelijk een rood oog gevonden is - dus niet alle testen worden op elke foto uitgevoerd waardoor deze functie lekker snel werkt. In de correctiefase worden de rode ogen donkerder gemaakt waardoor ze een meer natuurlijke kleur krijgen. De camera toont daarna een voorbeeld op het LCD scherm zodat u kunt zien waar de correcties plaats zullen vinden. Als u het daarmee eens bent wordt de verbeterde opname opgeslagen. We hebben deze functie verscheidene keren uit kunnen proberen en we moeten concluderen dat flitsopnames van mensen in een donkere omgeving werkelijk beter worden.

rode ogen rode ogen rode ogen verwijderd rode ogen verwijderd

Een andere functie die uniek is voor de meest recente HP camera's is de adaptieve belichtingsfunctie. In foto's met een hoog contrast corrigeert deze functie het beeldcontrast zodat het onderwerp meer wordt weergegeven zoals we het met onze eigen ogen zien. Het verheldert gezichten in de schaduw en haalt details uit donkere achtergronden, zodat lichte en donkere gebieden in een foto beter met elkaar in balans zijn. Deze technologie kan vergeleken worden met het doordrukken en tegenhouden zoals dat in een conventionele donkere kamer gebeurt, waarbij donkere beeldgedeeltes minder belichting krijgen terwijl lichte beeldpartijen doorgedrukt worden door de belichtingstijd te verlengen. HP beweert dat de adaptieve belichting zoals die in de camera plaatsvindt betere resultaten geeft dan wanneer deze bewerking later plaatsvindt. De reden daarvoor is dat alle noodzakelijke belichtingsinformatie meteen toegepast kan worden op de foto, inclusief beeldinformatie, samen met informatie over de camerabediening, de omgeving waarin de camera gebruikt wordt en zelfs de eigenschappen van uw individuele camera. ALT dient toegepast te worden in tegenlichtsituaties of buitenopnames met een mix van zon en schaduw, of op bewolkte dagen met een fel witte lucht. Ook landschapsfotografie met een heldere hemel en donkere objecten in de voorgrond zullen erdoor verbeterd worden, net zo goed als opnames op plaatsen waar flits niet is toegestaan zoals in musea of theaters.

Adaptieve belichting uit Adaptieve belichting laag Adaptieve belichting hoog

Zoals al even genoemd aan het begin van deze test, kan de R707 werkelijk helpen uw fotografische kwaliteiten geleidelijk te verbeteren. In de weergavestand kunt u namelijk het betreffende menugedeelte oproepen om advies te vragen over de gemaakte foto. Deze beeldadviesfunctie analyseert de opname en toetst de foto aan 50 specifieke problemen uit vijf categorieën. Als er een potentieel of werkelijk probleem gevonden wordt, wordt de oorzaak aangegeven en een voorstel gedaan tot verbetering van uw fotografische techniek. Dit advies kan gebruikt worden om toekomstige beelden onder vergelijkbare opnamesituaties te verbeteren. Het helpt om veel voorkomende problemen te vermijden en betere opnames te maken, zodat u ook werkelijk een betere fotograaf wordt.

In de doos

De HP Photosmart wordt geleverd met twee USB kabels - één voor camera naar PC en één voor camera naar printer, een polsriempje en een zeer uitgebreide Nederlandstalige handleiding van 208 pagina's. Een R07 lithium-ion oplaadbare batterij is inbegrepen evenals een 3,3 volt netvoedingsadapter. De camera gebruikt SD/MMC geheugenkaartjes, maar dit wordt niet meegeleverd aangezien de R707 een ingebouwd geheugen heeft van 32Mb. Echter het ingebouwde geheugen is slechts voldoende voor 10 foto's in de hoogste resolutie, maar als u echt serieus foto's wilt gaan maken zal uw eerste accessoire een grotere geheugenkaart dienen te zijn. HP heeft de R707 getest met geheugenkaarten tot 512MB maar capaciteiten tot 2Gb zouden mogelijk moeten zijn, waarbij de voorkeur uitgaat naar SD kaarten omdat deze sneller zijn bij het lezen en schrijven dan MMC kaarten.

Een ander accessoire dat van pas kan komen is het HP Photosmart R-series basisstation (C8887A). Dit wordt geleverd inclusief extra R07 oplaadbare batterij en kan - door het indrukken van één knop - uw beelden op een eenvoudige manier naar de computer overbrengen. Het basisstation kan op de TV aangesloten worden en door op de TV-knop te drukken kunt u een grootbeeld diashow bekijken op uw televisie. Als de camera in het laadstation geplaatst wordt, zal de camerabatterij automatisch opgeladen worden terwijl er tevens een extra sleuf is om de reserve batterij op te laden. Volgens HP kunnen er met de krachtige 1050mAh accu zo'n 200 opnames gemaakt worden voordat opladen nodig is. Beperkt gebruik van het LCD schermpje kan deze waarden verbeteren tot ongeveer 300 foto's voordat de accu leeg raakt. Het lukte ons om iets meer dan 150 opnames te maken met een volle batterij, waarbij het LCD scherm veelvuldig gebuikt werd om menu's te raadplegen en de uitgebreide helppagina's te lezen.

Bijgeleverde software bestaat uit Arcsoft Panorama Maker 3.5, HP Image Zone, dat enige beeldbewerkingsmogelijkheden biedt, en HP Instant Share, waarmee beelden gerangschikt kunnen worden, verstuurd naar familie en vrienden of afgedrukt op uw printer. HP Memories Disk Creator is een programma dat digitale fotoalbums kan maken die op een DVD speler of de CD-speler van uw PC bekeken kunnen worden. Foto's kunnen gearchiveerd worden op CD of u kunt uw eigen diapresentaties maken met geluid en video.

Beeldkwaliteit

De 3x optische zoomlens van de R707 heeft een lichtsterkte van f2,8 - f4,9 en bestrijkt een gebied van 39 tot 117mm in kleinbeeld. Beelden die met de camera gemaakt zijn tonen helder en scherp. Er is enige tonvormige vertekening zichtbaar in de groothoekstand die verdwijnt bij het inzoomen naar de telestand. De groothoek van 39mm is eigenlijk geen echte groothoek, dus het produceren van een vertekeningsvrije lens zou gemakkelijker moeten zijn dan bij bijvoorbeeld een 27mm lens zoals we terugzien op sommige andere digitale camera's. Er is geen lichtafval in de hoeken hoewel in opnames met sterke contrasten wel enige chromatische aberratie zichtbaar wordt.

De belichting is over het algemeen prima in orde en kleuren zijn levendig en natuurgetrouw zonder overdadige verzadiging. Ook de scherpte is goed voor een snapshot camera, hoewel het beeld in de hoeken bij de groothoekstand op volle opening vrij zacht is. Bij het gebruik van een kleiner diafragma verdwijnt dit grotendeels. Houdt er echter rekening mee dat de R707 in de automatische programmastand de voorkeur geeft aan een snelle sluitertijd, waarbij dus vaak diafragma 2,8 gebruikt zal worden. Omdat in de dagelijkse fotografiepraktijk de zachte hoeken bij volle opening meestal nauwelijks zichtbaar zijn is dit de beste optie voor gelegenheidsfotografen, omdat een snelle sluitertijd helpt onscherpe opnames door camerabeweging te voorkomen. Als u de beeldkwaliteit verder wilt verbeteren zou u over kunnen schakelen op diafragmavoorkeuze in het menu en daarbij een kleiner diafragma kiezen voor scherpere opnames.

verzadiging laag verzadiging medium verzadiging hoog verzadiging hoog, scherpte hoog

Aangezien de meeste vakantiekiekjes of gelegenheidsopnames meestal niet groter afgedrukt worden dan briefkaartformaat zijn de lens- en beeldkwaliteit zeker goed genoeg voor de meeste doeleinden, en we denken zelfs dat het maken van grote afdrukken heel goed mogelijk moet zijn met deze 5-megapixel camera. Een goede prestatie van HP.

Conclusie

Als u op zoek bent naar een stijlvolle, gemakkelijk te bedienen digitale compactcamera maakt u met de Photosmart R707 geen slechte keus. Het is meteen duidelijk dat elk aspect van het uiterlijk van de R707 ontworpen is uit het oogpunt van schoonheid en evenwicht. Het glad afgewerkte camerahuis, zijn robuuste en duurzame bedieningsknoppen aan de achterkant en de manier waarop deze gerangschikt zijn rondom het LCD scherm maken deze camera tot een echte "beauty".

Binnenin zit het vol geavanceerde snufjes die vaak uniek zijn voor HP. Het beeldadvies gedeelte in het weergavemenu helpt echt om uw fotografische kennis te vergroten. Het feit dat rode ogen al in de camera verwijderd kunnen worden samen met de adaptieve belichtingsstand zorgen voor betere opnames waarbij de noodzaak tot het achteraf bijstellen van de beelden op de computer grotendeels overbodig wordt. Voeg daarbij de gemakkelijke manier waarop foto's gedeeld kunnen worden met anderen en we kunnen concluderen dat deze Photosmart R707 werkelijk een camera voor iedereen is tegen een redelijke prijs.


HP-R707 prijs vergelijking en winkels


Koop de HP R707 in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming