HP Photosmart 945 test - DCVIEWS

Alle digitale cameras met nieuws en tests - DCVIEWS
HP 945
test
Januari
2004
HP 945 product details & specificaties
 

Test HP Photosmart 945Een fabrikant die vooral bekend is vanwege zijn printers, maar die ook zeer actief is op het gebied van digitale camera's is Hewlett Packard. Hun nieuwste product, de HP 945, is een 5-megapixel model met een 8x Fujinon zoomlens (300mm in kleinbeeld) en verscheidene vernieuwende functies die deze camera hoogst interessant maken voor amateur-fotografen die graag een gemakkelijk te bedienen camera willen die goede resultaten oplevert.

Hewlett Packard Photosmart 945 HP 945 met de cameradock 8881 optie

HP introduceert met deze camera een unieke functie genaamd Adaptive Lighting Technology. Deze functie maakt het mogelijk foto's te maken die eruit zien zoals we dat met onze eigen ogen zien. De verschillende helderheden in de foto worden met elkaar in balans gebracht door sterke contrasten te onderdrukken en kleinere contrasten te behouden. Het resultaat is dat sommige gedeeltes in een foto lichter gemaakt worden terwijl andere delen onaangeroerd blijven. Het effect is gebaseerd op het aloude "doordrukken en tegenhouden" zoals gewone fotografen dat al jaren doen in hun donkere kamer. Door meer belichting te geven aan lichtere delen van een foto en minder belichting aan donkere gebieden wordt het contrast afgezwakt om een goed uitgebalanceerde afdruk te verkrijgen. Deze functie, die exclusief is voor HP's Photosmart 945 camera, heet "Digital Flash" en is door de gebruiker in te stellen. Afhankelijk van het contrast in een opname kan er gekozen worden voor "high", "low" en "off". We hebben deze functie verschillende keren geprobeerd en moeten toegeven dat het inderdaad werkt.

In de praktijk


Als je de HP 945 vasthoudt, merk je dat het camerahuis gemaakt is van zwart plastic. Je krijgt echter nooit het idee met een goedkope, plastic camera te doen te hebben. Alle bedieningsknoppen voelen solide aan en zijn comfortabel in het gebruik. Vooral de sluiterknop is heel plezierig om mee te werken. Het half indrukken van de ontspanknop activeert het scherpstelsysteem en fixeert de belichting en na het iets verder indrukken wordt de foto genomen. Er is slechts zeer weinig druk voor nodig waarbij het risico van beweging van de camera door het indrukken van de ontspanknop zo goed als onmogelijk is. Heel goed gedaan. De grote handgreep aan de rechterkant is prima van vorm zodat de sluiter precies onder je wijsvinger valt en de duim automatisch op de zoomknop aan de achterzijde van de camera rust.

proefopname HP 945 proef opname HP 945    

Aan de achterzijde bevindt zich het grote 5-cm LCD scherm voor het bekijken van de beelden en het controleren van de camera-instellingen. Diezelfde informatie is ook zichtbaar in de elektronische zoeker, die automatisch ingeschakeld wordt als het oog zich voor de sensor bevindt. De zoeker is helder en duidelijk en geeft praktisch 100% van het beeld weer. Doordat hij zich aan de linkerbovenzijde van de camera bevindt, zal uw neus niet tegen het LCD scherm drukken als u met uw rechteroog door de zoeker kijkt. Elektronische zoekers hebben hun voor- en nadelen. Aan de ene kant bieden ze een beeld dat exact overeenkomt met wat de lens ziet, aan de andere kant zijn ze vaak nogal korrelig en schokkerig in het gebruik zodat het volgen van een bewegend onderwerp nogal lastig is.

Het is mogelijk de camera te gebruiken in de volledig automatische stand, waarbij de camera zelf de sluitertijd, het bijbehorende diafragma en de ISO-gevoeligheid kiest. Daarbij zijn er drie voorgeprogrammeerde instellingen, te weten Actie, Landschap en Portret, die gekozen kunnen worden door de comfortabele draaiknop rondom de sluiter aan de bovenzijde van de camera te verdraaien. Voor meer ervaren fotografen is er ook nog diafragmavoorkeuze en sluitertijdvoorkeuze. Volledige handbediening is niet mogelijk. De Av en Tv standen bieden echter voldoende mogelijkheden voor de creatieve fotograaf omdat alle sluitertijden tussen 16 en 1/2000 instelbaar zijn evenals alle diafragma's tussen f2.8 en f13.4, dit in tegenstelling tot sommige eerdere HP-modellen waarbij je slechts twee of drie vaste diafragma's kon kiezen.

De HP 945 heeft een automatische flitser die alleen in actie komt als je dat zelf wilt. Hij dient handmatig omhoog geklapt te worden met het kleine knopje boven op de camera. Dan zijn er de gebruikelijke flitsinstellingen zoals "auto", "nacht" en "flits aan", allen met of zonder rode-ogen reductie. Het feit dat de flits alleen afgaat als u hem handmatig inschakelt heeft als voordeel dat u nooit verrast zult worden door een flits die per ongeluk afgaat en daarbij het onderwerp opschrikt of ongewenste aandacht op u als fotograaf vestigt. Sluitertijden variëren van 16 tot 1/2000 seconde. Het automatische ruisonderdrukkingsfilter wordt ingeschakeld bij sluitertijden langer dan 1/15 - tenminste dat vermoeden we, omdat hier in de handleiding verder geen informatie over terug te vinden is. Wat wel vaststaat is dat het werkt door een zogenaamde "dark frame" opname te maken direct na de gewone opname. De ruis in die opname wordt in mindering gebracht op de werkelijke opname waarbij de overtollige ruis weggefilterd wordt.


Het aanzetten van de camera duurt 4 tot 5 seconden, aangezien de lens eerst uitgeschoven moet worden voordat de camera gebruiksklaar is. Sluitervertraging is er nauwelijks. Na het scherpstellen door de sluiterknop half in te drukken wordt de opname meteen gemaakt. Zodra de opname gemaakt is kunt u deze verwijderen door op de OK knop te drukken voordat hij weggeschreven wordt naar de geheugenkaart. Als u niets doet wordt de foto opgeslagen en is de camera klaar voor de volgende opname.

De wachttijd tussen de opnames is redelijk kort. Hoewel de tijd die de camera nodig heeft om een opname weg te schrijven vrij lang is, hoeft u daarop niet te wachten met het maken van een volgende foto. Alleen als de interne buffer vol is na 4 of 5 opnames moet u wachten tot de camera alle opnames opgeslagen heeft voordat u de volgende foto kunt maken. Deze vertraging is vooral merkbaar in de weergave stand. Het duurt enige tijd voordat het beeld op het LCD scherm verschijnt en vooral het vergroot weergeven duurt enkele seconden. Als compensatie is er de mogelijkheid het beeld tot 150x te vergroten zodat werkelijk alle details zichtbaar zijn. U kunt vanuit de weergave modus altijd direct terug naar de opnamestand. Als u de sluiterknop aanraakt is de camera direct weer klaar voor de volgende opname. Een foto maken krijgt altijd voorrang op andere functies zodat u nooit een beeld hoeft te missen.


De automatische scherpstelling werkt goed hoewel ze niet zo snel is als op sommige andere camera's. De snelheid wordt beïnvloed door de brandpuntsafstand, de lichtomstandigheden en hoeveel er scherpgesteld moet worden in vergelijking tot de vorige opname, omdat de lens in dezelfde positie blijft na het maken van een foto. Het is daarom begrijpelijk dat het meer tijd kost om van een dichtbij-instelling naar oneindig te gaan bij bv. 300mm dan wanneer er enkele opnames gemaakt worden op ongeveer dezelfde afstand van de lens. Er is ook een handmatige scherpstelling die gebruikt kan worden als een soort "focus lock". Als u scherpstelt met de autofocus en deze vervolgens uitschakelt zal de instelafstand gelijk blijven. Dit is ideaal voor "snapshot" fotografie waarbij u een kleiner diafragma en snelle sluitertijd instelt voor een grote scherptediepte zodat alles vanaf enkele meters tot oneindig scherp is.

Het menu systeem van de HP 945 is helder en duidelijk van opzet. Er zijn in feite drie hoofdmenu's waarvan het opnamemenu het meest uitgebreid is. Dit biedt alle mogelijkheden voor instellingen voor diverse opnamesituaties. Er zijn 5 witbalansinstellingen plus handmatig instelbare witbalans; matrix, spot en centrumgerichte lichtmeting; belichtingscompensatie in stappen van 1/3 EV; twee resolutie en drie compressie standen; instelmogelijkheden voor contrast, helderheid en kleurverzadiging. Plus natuurlijk de nieuwe "Digital Flash" mogelijkheid die gebruik maakt van de Adaptive Lighting Technology die hierboven beschreven wordt. Het weergave menu stelt u in staat beelden te wissen of te vergroten, beeldinformatie te bekijken of een clipje van 30 seconden geluid op te nemen bij elke opname.


In het instelmenu kunnen verschillende camera-instellingen vastgelegd worden. De belangrijkste hiervan zijn de automatische inschakeling van de elektronische zoeker, het scherpstel hulplicht aan of uit zetten, de helderheid van het LCD scherm instellen voor binnen of buiten en de "Remembered Settings" zoals HP dit noemt. Hier kunt u aangeven welke instellingen de HP 945 moet onthouden als u de volgende keer de camera inschakelt. Dit is onder andere mogelijk voor de flitsinstellingen, belichtingscompensatie of lichtmeetmethode en de witbalansinstelling. Alle menu-instellingen kennen een helpfunctie die op het LCD scherm helder en beknopt aangeeft wat het resultaat van een bepaalde instelling is op de opname. Een prima idee van HP dat zeker op prijs gesteld zal worden door beginnende fotografen die best een beetje hulp kunnen gebruiken.

Twee andere mogelijkheden die typisch zijn voor HP bevinden zich op de achterzijde van de camera. Direct naast het LCD scherm vindt u de "Print" en "Instant Share" knoppen. De eerste maakt het mogelijk beelden te selecteren die straks direct geprint kunnen worden op een Photosmart printer terwijl de laatste - zoals de naam al aangeeft - het mogelijk maakt opnames te delen met familie en vrienden. Zodra de camera aangesloten wordt op de computer zullen de geselecteerde beelden automatisch verstuurd worden naar e-mail adressen, online foto-albums of andere online diensten.


De camera gebruikt vier AA penlight batterijen, en als u van plan bent de camera regelmatig te gebruiken zal waarschijnlijk de beste oplossing zijn om snel een setje NiMh oplaadbare batterijen met lader aan te schaffen. Ook alkaline batterijen kunnen gebruikt worden, maar omdat digitale camera's nogal veel stroom verbruiken zullen die snel leeg zijn en moet dit echt gezien worden als een noodoplossing. Photo-lithium batterijen zijn de beste keuze als u de camera slechts af en toe gebruikt omdat deze lang houdbaar zijn ook als ze niet gebruikt worden - oplaadbare batterijen verliezen namelijk elke dag een beetje van hun spanning als ze niet in gebruik zijn. Bovendien hebben lithium batterijen 50 tot 100% meer capaciteit dan oplaadbare batterijen. Omdat HP geen lader levert in het basispakket kan het cameradock een goede keuze zijn om als extra accessoire aan te schaffen, aangezien hierbij een set oplaadbare NiMh batterijen geleverd wordt evenals een AC-lader en een video en USB kabel. Het Photosmart 8881 camera dock maakt het bovendien gemakkelijk om beelden naar de computer over te brengen, te printen of op TV te vertonen, terwijl de batterijen automatisch opgeladen worden.

In de doos


De 5,1 megapixel Photosmart 945 wordt geleverd met een inzet voor het cameradock, een 32Mb SecureDigital geheugenkaart, nekkoord en lensdop, USB kabels voor aansluiting op de computer en de printer, 4 niet-oplaadbare photo-lithium batterijen en een duidelijke gedrukte handleiding. Let op, HP levert geen A/V-kabel in het standaardpakket. Deze kan los aangeschaft worden of u kunt het 8881 cameradock aanschaffen waarbij ook nog enkele andere accessoires geleverd worden.


De CD-ROM met HP Photo en Imaging software voor de Macintosh en Windows is gebaseerd op het HP Gallery programma, waarmee beelden bekeken en bewerkt kunnen worden. Zoals al eerder in deze testen opgemerkt is, zijn dit soort programma's alleen geschikt voor het uitvoeren van wat basiscorrecties. Voor het echte werk is een programma als Adobe's Photoshop of Paint Shop Pro vereist.

Het meest indrukwekkend zijn de HP "photo sharing tools". De E-mail portal maakt het mogelijk foto's te selecteren en deze als bijlage bij e-mails te versturen. Het programma past automatisch het formaat van de beelden aan om ze snel en effectief te kunnen verzenden. Ook het afdrukken van foto's is eenvoudig, omdat het programma de mogelijkheid biedt beelden uit te kiezen en aan te geven of ze bijvoorbeeld als ansichtkaart afgedrukt of in albums geplaatst moeten worden.

Nog een aardigheid van HP is de Memories Disk Creator Software. Met dit programma kunt u een video CD samenstellen waarop uw foto's als een diashow gepresenteerd worden. Het is zelfs mogelijk uw favoriete MP3 muziekje als achtergrond te gebruiken. Hoewel de meeste computers deze video CD kunnen lezen zal voor vertoning op TV een DVD speler noodzakelijk zijn.


Het Memories Disk Creator programma kan ook gebruikt worden voor het archiveren van uw opnames. Er passen 200 tot 400 opnames op een CD waarbij u de keuze heeft om een album samen te stellen of contactafdrukken te maken. Het werkt met alle soorten beelden dus ook met ingescande foto's. Mogelijkheden genoeg dus om creatief met uw foto's bezig te zijn.

Beeldkwaliteit


Als we de foto's bekijken die met de HP Photosmart 945 gemaakt zijn valt op dat de Fujinon f2.8 - 3.1, 7.6-61mm zoom lens (37 - 300mm in 35mm) slechts weinig vertekening en chromatische aberratie laat zien bij de uiterste groothoek en tele standen. De indrukwekkende zoom range maakt het mogelijk extreme close-ups te maken die allemaal mooie verzadigde kleuren laten zien en een uitgebalanceerde helderheid bezitten. De belichting is goed en de beelden zijn scherp hoewel het contrast soms wat sterk is. Dit kan echter in het instelmenu aan uw persoonlijke wensen aangepast worden. Een verschijnsel dat ons soms in de war bracht was het feit dat beelden soms wat donker leken op het LCD scherm, terwijl de belichting en helderheid op de computer bekeken helemaal in orde bleken te zijn.

De automatische witbalansinstelling werkt perfect en het was nauwelijks nodig om hierbij handmatig in te grijpen. Het is wel fijn dat die mogelijkheid er is. Je neemt een wit voorwerp of witte kaart in beeld en de HP 945 meet deze en slaat het resultaat op in zijn geheugen waarna je de opname kunt maken. Dit zal vooral van pas komen als er opnames onder gemengde lichtomstandigheden gemaakt worden. Er was enige ruis zichtbaar in opnames die gemaakt waren bij hogere ISO-instellingen, maar dit was niet meer dan bij andere camera's in deze klasse en alleszins acceptabel.

digitale flits uit digitale flits laag digitale flits hoog

digitale flits uit digitale flits laag digitale flits hoog

digitale flits uit digitale flits hoog 300mm

Een van de meest interessante mogelijkheden die deze nieuwe HP 945 biedt is de "Digital Flash". Deze maakt gebruik van HP's nieuwe Adaptive Lighting Technology. Lichtere en donkere gedeelten van een beeld worden met elkaar in balans gebracht om afdrukken te garanderen die meer overeen komen met wat we gezien hebben. Onze ogen kunnen een veel groter contrast overbruggen dan met film of digitale beelden mogelijk is. Door het contrast in een onderwerp te nivelleren kunnen we details laten zien in donkere en lichtere gebieden van een opname waardoor de afdruk "onze werkelijkheid" beter weergeeft. Digital Flash kan ingesteld worden voor een licht of een sterk effect, of gewoon uitgeschakeld blijven. Het werkt goed in contrastrijke buitenopnames met heldere delen en donkere schaduwen, maar ook binnen bij flitsopnames waar het hoofdonderwerp door de flits verlicht wordt en de achtergrond donker is. De hierbij geplaatste proefopnamen laten het effect van Digital Flash duidelijk zien. Een klein neveneffect is dat het soms zichtbaar is dat een gedeelte van de opname lichter gemaakt is, waardoor het resultaat misschien een beetje onnatuurlijk overkomt. Bovendien laten de verlichte delen iets meer ruis zien dan de rest van het beeld. Echter het belangrijkste is dat de afdruk veel meer detail laat zien in alle delen van het beeld en daar gaat het tenslotte om.


Conclusie


Het is HP gelukt om een camera te maken met een gebruikersvriendelijke bediening die goede beelden aflevert met levendige kleuren. De zoom range is veel groter dan andere vergelijkbare digitale camera's op de markt en de "Digital Flash" maakt werkelijk een groot verschil in de opnames. Het "Instant Share" systeem maakt het gemakkelijk om beelden te versturen naar familie en vrienden. De beeldkwaliteit van deze relatief goedkope digitale camera is prima waardoor hij ideaal is voor de gewone "kiekjesmaker" die het zal waarderen dat je kwaliteitsfoto's kunt maken door de camera gewoon op de automaat te laten staan. Voor de gevorderde amateur zijn er de verschillende handmatig te bedienen functies die op een ongecompliceerde manier de creativiteit zullen stimuleren.


Aan de andere kant is de HP Photosmart 945 niet zo'n snelle camera wat bediening, scherpstelling en opslag betreft. De echte gevorderde fotograaf zal deze camera waarschijnlijk niet kiezen omdat er verscheidene geavanceerde functies ontbreken zoals de mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten of volledige handbediening. Echter dit is waarschijnlijk ook niet de doelgroep waarvoor deze camera bedoeld is. Voor de fotograaf in de dop die zijn hobby graag wat serieuzer wil nemen zou deze HP 945 een zeer goede keuze kunnen zijn.


HP 945 prijs vergelijking en winkels


Koop de HP 945 in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming