Smartdisk FlashTrax test

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
FlashTrax
Test
Maart
2005
 

SmartDisk FlashTrax testHoewel de prijzen van geheugenkaarten nog steeds dalen, zul je voor een professionele opdracht of een lange vakantie toch een hele stapel kaartjes in je koffer moeten stoppen. Terwijl de capaciteit van de huidige opslagmedia op een niveau ligt dat we enkele jaren geleden nog voor onmogelijk hielden, zal er toch een moment komen dat foto's ergens moeten worden bewaard als veilige back-up, of om plaats vrij te maken op de geheugenkaarten. Een goede oplossing is dan te investeren in een van de draagbare opslagmedia met ingebouwde harde schijf om beelden of andere data te bewaren.

FlashTrax voorzijde FlashTrax gesloten

De keuze is overweldigend en varieert van goedkope machientjes die niet meer bieden dan een simpele back-up mogelijkheid, met soms niet eens de optie om te controleren of de beelden wel goed opgeslagen zijn, tot slimme geavanceerde apparaten die de mogelijkheid hebben beelden te bekijken of complete multimedia presentaties af te spelen via uw TV of beamer.

Wij besloten de SmartDisk FlashTrax - of Innoplus Phototainer zoals hij in sommige landen heet - eens aan de tand te voelen. Niet omdat het de nieuwste ontwikkeling op dit gebied vertegenwoordigt of omdat het de goedkoopste oplossing is - want dat is niet het geval - maar omdat het een veelzijdig en degelijk ontwerp is waar goed over is nagedacht. De FlashTrax heeft een 3,5inch TFT scherm dat het bekijken van beelden en eenvoudige bewerkingen mogelijk maakt. Hij is verkrijgbaar met harde schijven van 20 tot 80GB, wat zeker genoeg zal zijn voor zelfs de meest schietgrage fotograaf. Je kunt hem ook gebruiken als MP3 speler of om korte filmpjes af te spelen als je dat wilt.

De FlashTrax in de praktijk

Als je de FlashTrax opendoet heeft hij veel weg van een miniatuur laptop met een scherm en een eenvoudig toetsenbord. De grote vierwegknop met de OK-knop in het midden zal u bekend voorkomen van uw digitale compact of DSLR. Daaronder bevinden zich de Mode, Function en Escape toetsen en daaronder de +/- zoomknop en de aan/uit knop. Als we die laatste twee seconden ingedrukt houden komt de FlashTrax tot leven. Het scherm licht op en laat een Windows Verkenner-achtig menu zien. Het indrukken van de Mode knop bepaalt de keuze voor set-up, foto- of muziekbestanden. De Fn knop bestuurt de tabs uit het Verkenner menu terwijl de vierwegknop gebruikt wordt om door de menu's of bestanden te bladeren, waarbij de Enter-knop uw keuze bevestigt. Als u in het "Photo Viewer" menu bent zijn andere bestandsformaten zoals MP3 of WAV niet zichtbaar. Dit helpt om het nogal drukke beeldscherm iets overzichtelijker te houden.

Met gesloten beeldscherm kan de FlashTrax gebruikt worden als MP3 speler door het bedienen van het comfortabele knoppenpaneel aan de linkerzijde. Met zijn grote opslagcapaciteit van tenminste 20Gb is er plaats genoeg om uw hele MP3 collectie mee op reis te nemen, terwijl er nog genoeg ruimte overblijft voor al uw vakantiefoto's of andere bestanden. De FlashTrax voldoet prima als MP3 speler, zeker als u een goede kwaliteit hoofdtelefoon gebruikt - verwacht echter geen wonderen van het ingebouwde luidsprekertje want dat is te klein om voor echt vuurwerk te zorgen. Echter, vergeleken met huidige MP3 spelers verliest de FlashTrax het qua formaat, omdat hij een stuk groter is dan de spelers van het formaat "potlood met gummetje" die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Een 2,5-inch harde schijf neemt nu eenmaal iets meer plaats in. Aan de rechterzijde van het apparaat vinden we een snelle USB (2.0) aansluiting en video en audio uitgangen, samen met de netaansluiting.

selecteer foto, file, muziek of setup systeeminfo diverse instellingen

De FlashTrax is nogal zwaar (340gr) maar voelt zeer stevig aan. Open het scherm en het valt op zijn plaats met een duidelijke klik. De bedieningsknoppen voelen goed aan en maken een degelijke indruk. SmartDisk heeft goed op de details gelet. Het gesloten schermpje rust op twee rubber dopjes en de CompactFlash ingang aan de voorzijde wordt afgesloten met een rubber klepje, dat stof en vuil buiten houdt. Twee rubber strips aan de onderzijde zorgen ervoor dat de FlashTrax niet verschuift tijdens het gebruik. Het apparaat meet 143 x 92 x 32mm - de grootte van een flink pocketboek - dus niet echt klein genoeg om gemakkelijk in het vestzakje van uw overhemd te stoppen en wij geloven dan ook dat de FlashTrax zich beter thuis zal voelen in uw fototas dan in uw broekzak.

De eerste keer dat u de FlashTrax gebruikt zult u in het set-up menu de datum en tijd in moeten stellen evenals de taal. Vooral de datum is belangrijk, omdat de back-ups die gemaakt worden bij het kopiëren van uw geheugenkaart opgeslagen worden in mappen met de datum van vandaag.

Het kopiëren van bestanden van geheugenkaart naar FlashTrax kan bijna niet eenvoudiger. Het is zelfs niet eens nodig de FlashTrax aan te zetten of het beeldscherm open te klappen. Doe de CF-kaart of Microdrive in de CF I/II opening aan de voorkant; druk op Copy en de rest gebeurt automatisch. De FlashTrax schakelt zichzelf in en maakt een map aan met de datum van vandaag en de letter "a" voor de eerste map van vandaag, "b" voor de volgende, enzovoort. Het overbrengen van een 256Mb kaartje duurt minder dan 5 minuten. Een groene LED op het 3,5-inch scherm geeft aan hoever het kopiëren gevorderd is. Volgens SmartDisk kun je ongeveer 3 tot 6GB aan data overzetten voordat de batterij opgeladen moet worden - afhankelijk van de grootte van de geheugenkaart en het aantal kaartjes dat gekopieerd moet worden. Als je alleen MP3-bestanden afspeelt gaat de accu ongeveer drie uur mee en dit daalt tot ongeveer twee uur als het beeldscherm gebruikt wordt om foto's te bekijken. Natuurlijk kan de FlashTrax ook rechtstreeks op het lichtnet aangesloten worden via de AC-adapter. Als u andere geheugenkaartjes gebruikt dient u de apart verkrijgbare FlashTrax media adapter aan te schaffen. Deze maakt het mogelijk om ook SD/MMC kaartjes, MemoryStick of xD-kaartjes te plaatsen.

muziekbestanden fotobestanden thumbnail-weergave

U kunt controleren of uw beelden juist zijn opgeslagen door ze te bekijken op het royale TFT scherm, of laat de FlashTrax een snelle automatisch controle uitvoeren door de bestandsnamen te vergelijken met de namen op de geheugenkaart. Als u 100% zeker wilt zijn kiest u voor een volledige controle waarbij gekeken wordt of elk gekopieerd bestand volledig identiek is aan het origineel. Dit laatste kost evenveel tijd (en stroom) als het kopiëren van een complete geheugenkaart omdat elk bestand met zijn evenbeeld vergeleken wordt in "real time".

De SmartDisk FlashTrax kan JPEG bestanden laten zien maar ook RAW-bestanden van de meeste gangbare camera's. Zelfs TIFF bestanden kunnen op het scherm bekeken worden als ze een ingebouwde ongecomprimeerde miniatuurafbeelding bevatten. Filmpjes in AVI en MOV formaat kunnen afgespeeld worden tot 320 x 420 bij 30 bps. of 640 x 480 bij 10 bps. De FlashTrax kan zelfs PowerPoint presentaties lezen en afspelen en deze laatste mogelijkheid, samen met de video-uitgang, maken de FlashTrax ideaal als draagbare presentatiemodule.

beeldvullende foto beeldinformatie histogram

Tijdens het bekijken van de foto's op het scherm kun je verschillende eenvoudige bewerkingen uitvoeren zoals kopiëren, plakken of verwijderen. Of je kunt beelden draaien of hernoemen. Er kunnen fotoalbums samengesteld worden of (automatische) diashows voor vertoning op uw TV. De beelden kunnen bekeken worden als bestandslijst met daarnaast een superkleine thumbnail of als schermvullend beeld. Het doorbladeren van de beelden gaat vrij intuïtief - maar niet zo snel, omdat er een wachttijd is van ongeveer een seconde voor het volgende beeld zichtbaar wordt. Loop door de bestandenlijst met de pijltjestoets en druk op Enter om een foto beeldvullend weer te geven. Druk nogmaals op Enter om informatie te krijgen over bestandsgrootte, opnamedatum, camera of belichtingsdetails. Ook het weergeven van een histogram behoort tot de mogelijkheden.

De Fn-knop maakt het mogelijk om in te zoomen op beelddetails, terwijl de Escape toets u terugbrengt naar waar u was. De beeldkwaliteit van het grote scherm is iets minder dan bij de nieuwste digitale camera's, maar nog steeds ruim voldoende om kritische beelddetails zoals scherpte en kleur goed te kunnen beoordelen, daarbij geholpen door de uitgebreide zoomfunctie. Het zoomen kan op verschillende manieren. Op de eerste plaats door de +/- zoomknop te gebruiken, of door het indrukken van de Fn-knop waarmee een 3x3, 4x4 of 2x2 raster wordt opgeroepen met een actief vierkant. Gebruik de pijltoetsen om het gedeelte dat u wilt vergroten te selecteren en druk op Enter om het vergroot weer te geven.

inzoomen inzoomen inzoomen

Als de FlashTrax via de USB-poort wordt aangesloten op de computer zal Windows het apparaat als een aparte harde schijf zien. Beelden of andere bestanden kunnen overgezet worden door ze simpelweg te verslepen naar de map waar u ze op wilt slaan. Er zijn geen drivers nodig voor Windows XP, maar voor Windows 98SE kunnen de benodigde drivers opgehaald worden op de SmartDisk website, waar ook de laatste (gratis) updates verkrijgbaar zijn. Ook Macintosh computers worden ondersteund.

In de doos

De FlashTrax is verkrijgbaar in groottes van 20 tot 80Gb en behalve het apparaat zelf krijgt u een netadapter, USB en videokabels, een oplaadbare 2200mAh 5V lithium-ion accu die genoeg energie levert voor drie uur "speeltijd" en dan drie uur nodig heeft om bij te laden. Er is een zacht stoffen opberghoesje ter bescherming van de FlashTrax en een infrarode afstandsbediening die het mogelijk maakt om vanuit uw luie stoel diashows op TV af te spelen.

Een uitgebreide handleiding van 150 bladzijden in het Frans, Duits, Italiaans, Engels en Nederlands is bijgesloten, waarbij maar liefst 25 pagina's per taal gereserveerd zijn om alle basisfuncties en andere mogelijkheden uit te leggen. Dit gebeurt in de vorm van een tutorial die u in uw eigen tempo kunt doornemen. Er wordt geen software meegeleverd omdat er geen drivers nodig zijn voor Windows ME, 2000 of XP en ook niet voor Mac OS X of OS 8.6 en hoger. Voor Windows 98SE kunt u op de SmartDisk website de laatste drivers en programma-updates ophalen. Leverbare accessoires zijn beperkt tot een reserve accu en een FlashTrax media-adapter, die het mogelijk maakt om ook andere geheugenkaarten dan Compactflash op uw FlashTrax te gebruiken.

info over de harde schijf controleer het kopieerproces MP3 speler

Conclusie

Na enige tijd met de FlashTrax gewerkt te hebben moeten we toegeven dat het een heel handig apparaat is om te gebruiken. Als u regelmatig veel beelden opneemt en een draagbaar opslagmedium nodig heeft, zou de Flashtrax heel geschikt kunnen zijn. Het kopiëren van geheugenkaarten of het overzetten naar de computer gaat supereenvoudig en daarvoor heeft u echt geen technische knobbel nodig. Bovendien maakt de FlashTrax het mogelijk om allerlei soorten bestanden te bekijken en af te spelen met één handzaam apparaat. Het feit dat hij ook gebruikt kan worden als MP3-speler om u van muziek te voorzien terwijl u de vakantiefoto's aan het bewerken bent, maakt hem nog extra aantrekkelijk.

Hoewel de FlashTrax perfect is voor een lange vakantie of voor de enthousiaste fotograaf die niet teveel apparatuur mee wil slepen, moet u er rekening mee houden, dat alle media met een ingebouwde harde schijf gevoelig zijn voor schokken en trillingen. Het laten vallen van de FlashTrax of ergens tegenaan stoten moet absoluut vermeden worden om beschadiging te voorkomen, vooral als de harde schijf in gebruik is. Maar ja, dat geldt eigenlijk ook voor uw dure digitale camera. Per slot van rekening gooit u uw fototas onderweg ook niet zomaar ergens in een hoek, of wel . . .?

Als conclusie kunnen we opmerken dat de Flashtrax waar voor zijn geld biedt. Het is een stevig apparaat met een doordacht ontwerp en daarbij misschien wel een van de meest veelzijdige oplossingen als u meer zoekt dan alleen maar een simpel opslagmedium dat gemakkelijk in het gebruik is. En bovendien is hij veel handzamer om mee te nemen dan uw laptop computer.Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2005 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Geheel of gedeeltelijke reproductie is verboden