Casio EX Z50 test

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
Casio EX Z50
Test
oktober
2004
Casio EX Z50 product details & specificaties

 

Casio Exilim EX Z50 testEerder dit jaar introduceerde Casio de Exilim Zoom EX-Z40, een superdunne digitale camera met een groot 2-inch LCD scherm. Dit succesvolle model wordt nu opgevolgd door de 5-megapixel Casio EX Z50 en Z55 modellen. Beide camera's verenigen alle goede kwaliteiten van het voorgaande model, zoals een snelle verwerkingstijd, laag stroomverbruik, plus nog wat andere aardige verbeteringen waar we later nog op terugkomen.

Casio EX Z50 voorkant Casio Z50 achterkant

De nieuwe Exilim Zoom modellen hebben allebei Casio's veelgeroemde Exilim Engine, de compacte beeldprocessor die staat voor hoge beeldkwaliteit, snelle verwerkingstijd en nog zuiniger energieverbruik dan de Casio Z40. Casio beweert dat het mogelijk moet zijn om met 1 accu een kleine 400 foto's te maken. Voor deze test zullen we ons beperken tot de Casio EX Z50, omdat dat het model is dat we voor onze test ter beschikking hadden. De Casio Z55 is grotendeels dezelfde camera maar heeft een 2,5-inch LCD scherm met 155.000 pixels ten opzichte van het 2,0-inch beeldscherm met 85.000 pixels op de Casio Z50.

De camera in de praktijk

De Exilim serie bestaat uit een aantal stijlvolle en zeer compacte camera's en het zal dan ook niet als een verrassing komen dat de EX Z50 wat dat betreft geen uitzondering vormt. Met een gewicht van 121 gram is de Casio Z50 licht en klein genoeg om de hele dag in je broekzak mee te dragen. Het aluminium camerahuis heeft een stijlvolle matte afwerking die kwaliteit uitstraalt. Alle bedieningsknoppen maken een duurzame indruk en zijn gemakkelijk te gebruiken.

Casio EX Z50 proefopname Casio Z50 proefopname Casio EX Z50 test foto Casio Z50 test foto

Als we de achterzijde van de camera bekijken mogen we concluderen dat Casio goed heeft nagedacht over de plaatsing van de bedieningsknoppen. Natuurlijk, je kunt niet om het grote 2-inch LCD scherm heen, maar voor de rest is de achterzijde behoorlijk strak vormgegeven. Boven het scherm zien we de kleine optische zoeker samen met twee ronde knoppen voor opname en weergave. Door het indrukken ervan wordt de camera direct ingeschakeld en is hij meteen klaar voor opname of weergave van beelden. Ernaast vinden we de zoomknop met de vierwegknop daar direct onder. Als we deze laatste omhoog of omlaag bewegen in de opnamestand wordt de flits ingeschakeld of de manier van scherpstellen. In de weergavestand kunt u op deze manier opnames wissen of de kalenderfunctie inschakelen. Gebruikers kunnen de L/R functie van deze knop naar eigen voorkeur toewijzen aan verschillende camerafuncties zoals de opnamemodus, belichtingscompensatie, witbalans, ISO-instelling of de zelfontspanner. Het is best handig dat sommige veelgebruikte functies toegewezen kunnen worden aan deze sneltoets zonder eerst het menu te hoeven raadplegen. Wij merkten echter al meteen een nadeel van deze handige functie toen we de knop zo ingesteld hadden dat we snel de ISO-waarde konden veranderen. Het was namelijk nogal gemakkelijk om per ongeluk de L/R knop in te drukken tijdens het vasthouden van de camera, waardoor we een heel stel opnames maakten op ISO 400 terwijl dat eigenlijk niet onze bedoeling was.

Twee kleine rechthoekige knopjes boven en onder de vierwegknop worden gebruikt voor het oproepen van het menu of het instellen van de schermweergave, inclusief een "realtime" histogram voor het beoordelen van de hoge lichten en de schaduwpartijen. Op de bovenkant van de camera zit een uiterst klein aan/uit knopje dat het beste bediend kan worden met uw vingernagel, samen met de sluiterknop die een plezierig licht drukpunt heeft zonder dat hij te gevoelig is waardoor er onbedoeld opnames gemaakt zouden worden.

Het aanzetten van de camera gaat lekker snel. Binnen 1,6 sec. is de camera klaar voor gebruik en met een sluitervertraging van 0,01 sec. is het maken van actiefoto's geen enkel probleem. Daarbij kiest de camera - als de sluiter snel ingedrukt wordt - automatisch de vastfocus Auto Pan Focus, zodat de camera onmiddellijk reageert en u het actiemoment niet hoeft te missen. Ook in de weergave stand gaat het bekijken van de foto's lekker vlot zodat u snel kunt beoordelen welke beelden u wilt bewaren en welke niet.

De Casio EX Z50 kan volautomatisch opnames maken (Program AE) of via de Best Shot stand. In de automatische stand - of SnapShot stand zoals Casio het noemt - is het niet mogelijk om sluitertijd of diafragma te beïnvloeden, maar de gebruiker kan wel een aantal andere variabelen instellen zoals de witbalans, belichtingscompensatie over twee stops, kleurverzadiging, scherpte en contrast. Twee instellingen die laten zien dat Casio goed nagedacht heeft over kleine details is de mogelijkheid om de flitssterkte in te stellen, plus de FlashAssist functie die zorgt voor belichtingscompensatie in dat gedeelte van de foto dat niet door de flits verlicht wordt.

In de Best Shot stand heeft u de keuze uit 23 voorgeprogrammeerde instellingen die variëren van landschap, feest, huisdier, bloem, natuurlijk groen, zonsondergang, voedsel, tekst en een Business Shot functie die beelden die onder een hoek genomen zijn automatisch corrigeert alsof ze loodrecht op het onderwerp gemaakt zijn. Handig bij opnames van een scherm bij bijvoorbeeld een Powerpoint presentatie. De camera kan ook als dicteerapparaat gebruikt worden en u kunt video-opnames met geluid maken tot de geheugenkaart vol is.

Sluitertijden variëren van 1/8 tot 1/2000 in de SnapShot stand, terwijl voor Vuurwerk de camera een vaste tijd van 2 sec. instelt en er in de Nachtopname stand sluitertijden gebruikt worden tot maximaal 4 seconden. De Auto Focus werkt volgens het contrast principe met een 7-punts Multi-Auto Focus of Spot AF, en daarbij de mogelijkheid om handmatig scherp te stellen. Of zet de camera op oneindig of op macro waarbij u tot op 6 cm van het onderwerp kunt fotograferen. De camera kan direct aangesloten worden op PictBridge en USB Direct Print printers en het menu kan ingesteld worden op 10 talen te weten Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Japans en drie soorten Chinees. Nederlands ontbreekt echter.

Tijdens onze test merkten we steeds weer hoe plezierig en comfortabel deze Casio eigenlijk is om mee te werken. Een heleboel kleine details laten zien dat Casio echt geprobeerd heeft om het foto's maken zo gemakkelijk en gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk de camera zo in te stellen dat verschillende instellingen onthouden worden als de camera uitgezet wordt, zodat bijvoorbeeld de ISO waarde of de flitsstand onthouden wordt als de camera weer aangezet wordt. Een ander voorbeeld is de Icon Help die door middel van een klein tekstballonnetje uitleg geeft bij verschillende camera-instellingen.

ISO 400

In de doos

Aangezien dit een model was uit de voorproductie, was de inhoud van de doos nog niet helemaal compleet. Echter de Casio EX Z50 wordt straks geleverd inclusief een sterke lithium-ion accu die genoeg "power" moet hebben voor een kleine 400 opnames en het USB laadstation dat beelden met het indrukken van 1 knop overbrengt naar de computer en tegelijkertijd de accu oplaadt. Dit cameradock kan ook dienst doen als bureau kalender met diashow. Verder wordt een USB kabel, AC adapter en polsriempje bijgeleverd, samen met Photohands V1.0 en Photo Loader V2.2 programmatuur. Met de eerste kunt u beelden bewerken en printen, terwijl de laatste gebruikt wordt voor het overbrengen van beelden naar de computer en het rangschikken ervan.

Het installeren van de software kan eigenlijk niet gemakkelijker. Doe de CD in de computer, maak uw keuze in het menu en het programma leidt u door de installatieprocedure. Voor Windows XP is het niet nodig om drivers te installeren, maar enkele drivers voor oudere Windows versies worden meegeleverd op de CD. Het wordt aangeraden om eerst de "Leesmij" bestanden door te nemen omdat, als u een oudere versie van Photohands op de computer heeft, deze eerst verwijderd dient te worden omdat anders beeldbestanden onvindbaar of onleesbaar worden. Voor versie 2.0 is nieuw dat een verzameling beelden in kalenderstijl worden weergegeven.

Er was nog geen gedrukte handleiding aanwezig bij ons testmodel, maar deze wordt natuurlijk meegeleverd als de camera begin oktober 2004 in de winkels ligt. Dit betekende voor ons echter dat we alle mogelijkheden die de camera biedt via het menu uit moesten zien te vinden. Dat dit geen problemen opleverde toont aan hoe gebruikersvriendelijk dit model is. Er wordt geen SD of MultiMedia geheugenkaart meegeleverd omdat de Casio Z50 een ingebouwd geheugen heeft van 9,3 Mb. En met genoeg kracht om bijna 400 foto's te nemen - of 3 uur en 15 minuten opnametijd volgens de CIPA standaard - ontbreekt de noodzaak om onmiddellijk een reservebatterij aan te schaffen. Bovendien informeert een klein icoontje links beneden in het LCD scherm u over de laadtoestand van de batterij, zodat u weet wanneer het tijd wordt om richting huis te gaan . . .

ISO 50 ISO 400 ISO 100 ISO 400

Beeldkwaliteit

Alle foto's die we met de Casio EX Z50 maakten waren helder en scherp met natuurgetrouwe kleuren. De camera gebruikt een SMC Pentax 3x zoomlens met een maximum opening van f2.6 - f4.8 met een optisch bereik van 35 - 105mm in kleinbeeld. Het meerveldsmeetsysteem werkt uitstekend, want alle opnames waren steeds correct belicht. Er was een goede verdeling tussen hoge lichten en schaduwpartijen en zelfs in sterke tegenlichtsituaties liet de Casio Z50 genoeg detail in de schaduwpartijen zien waardoor de opnames prima bruikbaar waren. Ruis is geen enkel probleem bij de lagere ISO standen en zelfs bij 400 ISO is de beeldkwaliteit nog ruim voldoende. De belichting kan gevarieerd worden over twee stops via de EV-shift functie in het menu als de lichtomstandigheden dat noodzakelijk maken.

ISO 100 ISO 400 ISO 100 ISO 400
flash off flash on business shot business shot corrected

Er zijn acht witbalansinstellingen inclusief Auto en Manual, maar we hebben deze eigenlijk nooit gebruikt omdat de Auto stand gewoon steeds goede resultaten opleverde. Kleurverzadiging, scherpte en contrast kunnen ingesteld worden om de camera aan uw persoonlijke voorkeuren aan te passen. In groothoekopnames zien we enige tonvormige vertekening die snel verdwijnt bij het inzoomen naar de telestand. Deze laatste is volledig vertekeningsvrij hoewel er wel enige chromatische aberratie zichtbaar is in situaties met een hoog contrast, maar dit is eigenlijk niet meer dan gebruikelijk bij deze klasse camera's.

saturation minus 2 saturation NORMAL saturation plus 2
contrast minus 2 contrast NORMAL contrast plus 2

Conclusie

Met een uitstekend gebruiksgemak, een supercompacte bouw en een beeldkwaliteit die zeker goed genoeg is voor grotere afdrukken, kunnen we concluderen dat deze Casio een welkome aanvulling is op het assortiment digitale camera's van dit moment. De camera is zeer ergonomisch ontworpen zonder een overdaad aan bedieningsknoppen die echter wel allemaal op precies de juiste plaats zitten. Het menusysteem is logisch gerangschikt en gebruikersvriendelijk, terwijl de lange levensduur van de batterij de camera ideaal maakt voor lange vakanties of zakenreizen. Dus als u een redelijk geprijsde, stijlvolle "point-n-shoot" camera wilt die doet wat hij beloofd - namelijk prima beelden maken - dan is de Casio EX Z50 misschien wel precies wat u zoekt.


Casio EX-Z50 prijs vergelijking en winkels


Koop de Casio Z50 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Geheel of gedeeltelijke reproductie is verboden