Casio Exilim EX Z3 test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Casio Z3
test
September
2003
Casio Exilim EX-Z3 product details & specificaties

Top
 

Casio Exilim EX Z3 test 
Deze nieuwe Casio Exilim EX-Z3 zou je kunnen omschrijven als een modieus en stijlvol kleinood. Uitgevoerd met een 3,2 megapixel beeldsensor en een 3x zoom lens is de EX-Z3 nauwelijks groter dan een gewoon betaalpasje. De camera biedt een ruime keuze aan programma instellingen en een royaal bemeten TFT scherm voor het beoordelen van de gemaakte beelden.

Een ideale camera voor de serieuze amateur fotograaf die altijd een camera bij zich wil hebben die klein genoeg is om in je broekzak te stoppen, zodat je nooit meer een fotogenieke situatie hoeft te missen.

Casio Exilim EX Z3 test - digitale camera voorzijde Casio Exilim EX Z3 test - digitale camera achter zijde met camera in docking station


Bruikbaarheid

De camera is gemaakt van een solide magnesium-aluminium legering die plezierig aanvoelt en weinig gevoelig is voor vingerafdrukken. De camera ligt lekker in de hand en de solide bedieningsknopjes zijn overzichtelijk gerangschikt. Op de achterzijde bevindt zich een zoomknop, een vierwegknop en twee knoppen om de verschillende menu-instellingen te bereiken. De gemaakte keuzes worden groot en duidelijk op het TFT scherm aangegeven.

Binnen twee seconden is de camera gebruiksklaar en de automatische scherpstelling werkt over het algemeen heel betrouwbaar. Echter door het ontbreken van een AF-hulplicht had de EX-Z3 tijdens onze test soms moeite met scherpstellen bij weinig licht. Een manier om dit te voorkomen zou zijn om, bij slechte lichtomstandigheden, de afstand te schatten en de camera op handmatige scherpstelling in te stellen. Sluitervertraging is er nauwelijks, zodat ook actie foto's zeker tot de mogelijkheden behoren.

 neutrale kleur balans  invul flits is goed gebalanceerd  winkel etalage opgenomen met automatische wit balns

Niet onvermeld mag blijven dat de vierwegknop achter op de camera een nauwkeurige bediening vereist wil je niet de verkeerde keuze intoetsen. Vooral iets grotere vingers zullen daar af en toe moeite mee hebben.

Naast het automatische belichtingsprogramma bestaat de mogelijkheid te kiezen uit 21 voorgeprogrammeerde "Best Shot" programma's, variërend van portret tot vuurwerk, huisdieren of voedsel. Het gebruik van de verschillende instelmenu's en de keuzes die ze bieden is gemakkelijk en wijst zich eigenlijk vanzelf. En dat is maar goed ook, want de gedrukte gebruiksaanwijzing die bij de camera zit is vrij beknopt en behandelt alleen wat basisinformatie over het gebruik van de camera. Voor meer gedetailleerde informatie wordt aangeraden het 167 blz tellende PDF-bestand op CD rom te lezen.

De lijst van instelmogelijkheden op deze Casio is teveel om hier allemaal te bespreken. Daarom laten we alleen de meest opvallende mogelijkheden de revue passeren, zoals de mogelijkheid om gemaakte beelden al in de camera bij te snijden, te draaien of het opslagformaat ervan te wijzigen. Ook blijven bepaalde gebruikersinstellingen behouden als de camera wordt uitgeschakeld. Bovendien kent deze Casio een "Coupling Shot" en "Pre Shot" instelling die het mogelijk maakt twee beelden te combineren zodat je eventueel ook zelf op de foto kunt.

Een andere handige functie is dat, bij het maken van een opname, diafragma en sluitertijd zichtbaar zijn op het TFT scherm, samen met een histogram zodat je al meteen de contrastomvang en de helderheid van de te maken opname kunt inschatten. Bovendien kent de camera de optie om de vierwegknop zo te programmeren dat je snel en gemakkelijk de belichtingscompensatie, het opname programma of de witbalans instelling kunt regelen.

opname in warm avond licht uitstekende detail weergave Let op met rechte lijnen bij groothoek opnamen


In de doos

De Casio EX-Z3 wordt geleverd compleet met lithium-ion accu, docking station met USB aansluiting, USB kabel, laadapparaat en polsriempje. Voor eenvoudige beeldbewerking zoals het draaien van beelden, verwijderen van rode ogen of het instellen van contrast en helderheid is Photo Hands en Kodak Easy Share software bijgevoegd.

Casio levert geen geheugenkaartje bij de camera. Eigenlijk niet eens zo'n gekke keuze omdat de van fabriekswege bijgeleverde kaartjes meestal toch te klein zijn om enige indruk te maken. Nu kun je tenminste je eigen grootte en kwaliteit Secure Digital of MultiMedia kaartje kiezen. Als compensatie echter heeft deze EX-Z3 een ingebouwd geheugen van 10MB en dat is genoeg om 5 beelden in de beste resolutie van 2048 x 1536 op het laagste compressie niveau op te slaan.

 De software laat zich gemakkelijk installeren. Doe de CD in de drive, start "setup" en kies welke programma's u geïnstalleerd wilt hebben. Het opslaan van beelden op de computer kan op twee manieren. Terwijl de camera in het docking station staat drukt u op de USB knop en het kopieer proces naar Photo Loader wordt automatisch gestart. De beelden worden meteen gerangschikt in folders gesorteerd naar datum en maand.

Een andere mogelijkheid is om Windows Verkenner te openen, de USB knop in te drukken en de camera als aparte drive letter op te zoeken in de Verkenner. Bestanden kunnen nu door middel van slepen en neerzetten gekopieerd of verplaatst worden naar de harde schijf van uw computer. Het leegmaken van een SD kaart met 75 beelden duurde ongeveer 7 minuten.

Als het docking station niet in gebruik is voor het kopieren van beelden en de camera wordt geplaatst, wordt de accu automatisch opgeladen. Het indrukken van de Photo knop verandert de EX-Z3 in een digitaal fotolijstje, waarbij de beelden in de camera als een soort diashow vertoond worden. De camera kan zelfs dienst doen als wekker of wereldtijdklok als u daar behoefte aan heeft.

koest maar ... bij hoog contrast zijn lichte partijen minder doortekend mooie verzadigde kleuren


Beeldkwaliteit

Als we kijken naar de resultaten van dit kleine sieraad, valt op dat de beelden mooi helder en duidelijk zijn. De scherpte is goed voor een 3-megapixel camera en de kleuren zijn levensecht en getrouw. De zoom lens - dezelfde die gebruikt wordt door de Pentax Optio S - laat een mooie scherpte zien over het gehele zoombereik met uitzondering van de uiterste groothoekstand op volle opening waarbij de scherpte in de hoeken enigszins wegloopt.

Er is enige tonvormige vertekening zichtbaar in de groothoekstand zoals uit enkele voorbeeld foto's blijkt (links onder). Dit is echter niet ongebruikelijk voor camera's in deze klasse en de vertekening verdwijnt als je iets verder inzoomt. Het in de camera gebruikte verscherpings algoritme is vrij sterk en veroorzaakt wat ruis bij hogere ISO instellingen, echter bij ISO 50 of 100 zal dit niet waarneembaar zijn.

In normale lichtomstandigheden werkt het belichtingssysteem nauwkeurig en betrouwbaar met een goede balans tussen de hoge lichten en de schaduwpartijen. In contrastrijke situaties echter heeft de camera de neiging om - bij het instellen van de belichting - de voorkeur te geven aan doortekening van de schaduwpartijen ten koste van de lichtere beeldpartijen. Deze laatste worden dan vaak nogal uitgebleekt weergegeven. Een manier om dit te voorkomen zou kunnen zijn om de camera tijdens het maken van de opname iets meer te richten op de lichte partijen, dan de sluiter half indrukken om de belichting vast te zetten, vervolgens de uiteindelijke compositie maken en de sluiterknop helemaal doordrukken om de opname te maken. Op deze manier worden de schaduwen wat donkerder terwijl de lichte partijen hun doortekening behouden. Dit is vooral belangrijk als u de opnames wilt printen omdat uitgebleekte lichte partijen als lelijke witte plekken op papier komen en daardoor alle aandacht opeisen ten koste van de rest van de foto. De bovenstaande techniek is een manier om dat te voorkomen.

Conclusie

Een camera om verliefd op te worden. Na de EX-Z3 enkele dagen gebruikt te hebben moeten we toegeven dat we hem eigenlijk niet meer wilden missen. Natuurlijk, de beeldkwaliteit is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Canon G3 die dan ook een heel ander publiek trekt, maar voor een camera bedoeld voor de serieuze amateur en kiekjesmaker komt deze Casio hoog op de lijst van potentiële kandidaten. De beeldkwaliteit is ruim voldoende voor prints op A4 formaat en de bediening van de camera is snel en gemakkelijk. Mocht u de behoefte hebben om dieper in het menusysteem met al zijn extra's te duiken, dan zult u vele aardige programma-instellingen en mogelijkheden tegenkomen om uw creativiteit verder te stimuleren.

Iets waar ik persoonlijk echter aan zou moeten wennen is het kleine formaat van het toestel. Toegegeven, heel handig als je de camera in je broekzak mee wilt nemen maar lastiger omdat sommige knopjes nogal klein zijn, waardoor een zeer nauwkeurige bediening noodzakelijk is. Ik had vooral moeite met de ongewilde keuze voor Best Shot en Movie Mode terwijl ik eigenlijk alleen probeerde om de flitsinstelling te bedienen op de vierwegknop. Langer gebruik zou dit probleem echter vanzelf oplossen vermoed ik.

Het lichte gewicht van de camera is zeker een voordeel als je hem overal mee naar toe wilt nemen maar tegelijkertijd maakt dit het stilhouden van de camera tijdens een opname moeilijker, zodat je meer moeite moet doen om bewogen beelden te voorkomen.

Voor fotografen die nooit meer een beeld willen "missen" en die kwalitatief goede opnames wensen is deze EX-Z3 een van de fijnste broekzakcamera's van dit moment.

in groothoek stand enige tonvormige vervorming dichtbij opnamen zijn scherp en gedetailleerd

Casio EX-Z3 prijs vergelijking en winkels


Koop de Casio Z3 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
nieuws | digitale cameras | lessen | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2003 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming