Casio Exiilim Pro EX-P505 test

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
Casio EX-P505
Test
April
2005
Casio EX-P505 product details & specificaties

Top
 

Casio Exilim Pro EX-P505 testDe meest recente aanvulling op het uitgebreide scala aan digitale camera's van Casio is de Exilim Pro EX-P505. Deze hybride camera herbergt een 5-megapixel fotocamera en videocamera in één toestel. De Casio EX-P505 heeft een 5x optische zoomlens (38-190mm eq.), een groot 2.0-inch draaibaar TFT scherm en een hele trits automatische en handbediende functies. Dankzij MPEG4 technologie kan deze fotocamera langere video's met stereogeluid opnemen op 30bps in VGA formaat en met een maximum resolutie van 640x480 pixels. Met een uiterst compacte bouw, snelle bediening en laag energiegebruik, lijkt het erop dat deze Casio EX-P505 een groot succes zou kunnen worden op het drukke digitale speelveld van vandaag.

Casio Exilim Pro EX-P505 front Casio Exilim Pro EX-P505 back

De camera in de praktijk

Toen we voor het eerst een EX-P505 op ware grootte zagen viel ons op hoe klein deze camera eigenlijk is. Door zijn vorm met die vooruitstekende lenstubus hadden we een camera verwacht van het hetzelfde formaat als de grotere Canon of Olympus camera's. Maar in het echt is het camerahuis zelf nauwelijks groter dan een kleine mobiele telefoon. Voeg daarbij de lenstubus ter grootte van een doormidden geknipte, lege toiletrol en als je een beetje "creatief met kurk" bent weet je precies wat we bedoelen.

Het camerahuis en alle bedieningsknoppen zijn gemaakt van policarbonaat. De bouw lijkt in orde, maar de plastic afwerking van het apparaat doet meer aan een stuk speelgoed denken dan aan een serieuze camera. Het superkleine formaat werkt daarbij niet in zijn voordeel. Hoewel de lens een rubberen afwerking heeft waar je de camera met je linkerhand zou ondersteunen, is de rechter handgreep eigenlijk te glad om voor voldoende grip te zorgen. De bevestiging van het plastic klepje - dat DC en USB ingangen beschermt - ziet er niet uit alsof het veelvuldig gebruik kan doorstaan. De statiefbevestiging heeft een plastic schroefdraad en ook de zoomknop en vierwegtoets zijn van plastic. Vooral de laatste heeft nogal wat speling wat misschien wel of niet iets zegt over zijn duurzaamheid. In elk geval lijken andere Casio modellen veel degelijker dan de nieuwe Casio EX-P505. Alleen de tijd zal ons leren hoe de camera zich op dit gebied houdt.

Casio EX-505 proefopname Casio EX-505 proefopname Casio EX-505 proefopname

Het aantal knoppen is tot een minimum beperkt waarbij sommige veelvuldig gebruikte functies rechtstreeks bereikbaar zijn. Aan de achterkant - naast het grote 2-inch TFT scherm met 85000 pixels - zien we de vertrouwde vierwegtoets met de "set" knop in het midden, samen met knopjes voor menu en weergave. Een grote keuzeknop, om te kiezen tussen de verschillende foto en filmfuncties, zit op de bovenplaat samen met de flitsmodusknop en de aan/uit schakelaar. Links van de lenstubus vinden we de Macroknop, die ook de andere scherpstelopties kiest zoals oneindig of handbediende instelling. Daarnaast de EX knop waarmee je de lichtmeetmethode, ISO, witbalans of het scherpstelgebied bepaalt. Vooral die laatste knop zal door veel fotografen op prijs gesteld worden omdat hier de meest gebruikte instellingen opgeslagen zijn. Alle andere functies zoals scherpte-, contrast- of verzadigingsinstellingen; beeldkwaliteit en resolutie en de zelfontspanner hebben een plaats gekregen in het menusysteem.

creatief met kurk werkelijke grootte 2,5 cm lang

Het openen van het LCD scherm schakelt automatisch de camera in. Binnen twee seconden kun je beginnen met foto's nemen. Er zijn geen bewegende lensonderdelen aan de buitenkant van de camera en het zoomen gaat soepel en geluidloos. De voorste lensring heeft een 43mm schroefdraad voor het bevestigen van een UV of ander filter. Voor speciale effecten heeft de Casio verschillende ingebouwde filters die van pas kunnen komen bij het maken van zwart-wit opnames of om een zonsondergang of een landschap wat extra kleur te geven. Je kunt kiezen uit rood, groen, blauw, geel, roze, paars of sepia. Er is geen optische zoeker maar je kunt het LCD scherm in alle richtingen draaien voor het beste standpunt bij elk onderwerp. Zelfs zelfportretten zijn gemakkelijk. Draai het schermpje naar voren, ga op uw plaats staan en ziedaar - u staat op de foto.

Bij normaal gebruik stel je de EX-P505 in op de Snapshot modus en laat je de belangrijke beslissingen aan de camera over. Je kunt belichtingscompensatie toepassen van twee EV in stapjes van 1/3 stop of de manier van flitsen of scherpstelmethode instellen, maar je hebt geen controle over het gebruikte diafragma of sluitertijd. Beiden worden in groen weergegeven als de sluiter half wordt ingedrukt en ze lichten rood op als de opname over- of onderbelicht dreigt te worden. In de Snapshot of Diafragmavoorkeuze stand is de maximumsluitertijd 1/8 seconde, terwijl bij handbediening of Sluitertijdvoorkeuze tijden van 1/2000 tot 60 sec. mogelijk zijn. Een neutraal grijsfilter - om de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt met twee stops te verminderen - kan ingeschakeld worden om langere sluitertijden mogelijk te maken, of te kiezen voor een groot diafragma om bijvoorbeeld de achtergrond buiten het scherptegebied te houden. De linker en rechtertoets van de vierwegknop kan door de gebruiker toegewezen worden aan de witbalans, ISO instelling, lichtmeetmethode of de zelfontspanner. Er is geen sneltoets om de gemaakte beelden te bekijken. Na het ontspannen van de sluiter verschijnt de opname even in beeld, maar als je hem langer wilt bekijken moet de programmakeuzeknop op weergave ingesteld worden.

Voor diegenen die graag wat extra hulp willen hebben bij een bepaald onderwerp zijn er 22 BestShot instellingen, die goed bruikbaar zijn omdat ze een aantal situaties bestrijken waarbij beginners moeite zullen hebben met het vinden van de juiste camera-instellingen. De onderwerpen variëren van de gebruikelijke keuzes zoals portret, landschap of nachtopname tot meer exotische onderwerpen zoals voedsel, bloemen of huisdieren. Voor spionnen of zakenlui zal de tekstinstelling zijn nut kunnen bewijzen, maar zelfs met onderwerpen zoals spetterend of zacht stromend water is rekening gehouden. Er kan tot drie regels tekst weergegeven worden bij elk onderwerp die je vertellen wat de camera gaat doen en je bijvoorbeeld aanraden om de camera stil te houden.

Het LCD scherm kan zoveel of zo weinig informatie weergeven als je zelf wilt. In de meest eenvoudige vorm laat het scherm de ISO instelling zien samen met het diafragma en de gebruikte sluitertijd. Als je meer info wilt kan er een live histogram weergegeven worden, de beeldkwaliteit en resolutie of datum en tijd. Nog niet tevreden, dan is er de weergavemodus met kleine rode wijzerplaatjes, die werkelijk alle camera-instellingen laat zien. Helaas ontbreken hierbij de windsnelheid en temperatuur alsmede de GPS-coördinaten voor elke gemaakte opname. Na elke gemaakte foto is in de rechterbovenhoek van het scherm kort te zien hoeveel beelden er nog gemaakt kunnen worden.

De Exilim Pro EX-P505 kan gezien worden als een van de eerste generatie hybride camera's die gewone foto's kan opnemen bij een resolutie van 2560x1920 (of 2560x1712 als u liever de 3:2 beeldverhouding hanteert) en (langere) videoclips met stereogeluid. Daarom zijn er 4 video-instellingen, elk met zijn eigen karakteristieken. Hoewel het niet de bedoeling van DCViews is om videocamera's uitgebreid te gaan bespreken, zou deze nieuwe Casio wel eens een trend kunnen inluiden voor wat ons op digitaal gebied nog te wachten staat, met nog meer uitgebreide en gevarieerde functies die in camera's ingebouwd gaan worden. Dat is de reden dat we wat uitgebreider op de videomogelijkheden van deze camera in zullen gaan.

De "Movie" stand wordt gebruikt voor het opnemen van gewone video's bij 30 bps. of 15 bps. in drie resoluties. De enige beperking voor de lengte van een clip is de vrije ruimte op de geheugenkaart. Een 512MB SD kaart kan ongeveer 15 minuten video opnemen in de hoogste resolutie en beeldkwaliteit. De unieke "PastMovie" stand gebruikt een buffer van 5 sec. die constant geactualiseerd wordt. De werkelijke opname begint 5 sec voordat de sluiterknop ingedrukt wordt en dat zorgt ervoor dat u de actie niet mist. "BestShot" gebruikt een van de voorgeprogrammeerde onderwerpinstellingen voor de ideale camera-instellingen bij de opname. Er kan gekozen worden uit portret, landschap, nachtopname en vuurwerk of je kunt een monochroom filmpje opnemen op een iets hogere snelheid zoals dat bijvoorbeeld bij oude Buster Keaton filmpjes gebruikelijk was. In de "ShortMovie" stand maak je een videofilmpje van twee tot acht seconden elke keer als de sluiterknop ingedrukt wordt. De lengte van het gedeelte dat vastgelegd wordt voordat de sluiterknop werd ingedrukt en het gedeelte erna kan onafhankelijk van elkaar worden ingesteld. De "MotionPrint" functie maakt het mogelijk om beelden uit het filmpje te selecteren die als gewone foto opgeslagen worden. Bij het opnemen van een filmpje wordt de scherpstelling - indien nodig - steeds bijgesteld en je kunt in- en uitzoomen. Je kunt hier een voorbeeldfilmpje bekijken dat met de Casio gemaakt is. Bij het maken van een gewone foto kan 30 sec. geluid opgenomen worden.

In de doos

De Casio Exilim Pro EX-P505 wordt geleverd met de gebruikelijke extra's zoals USB en AV kabels, lensdop en zonnekap, polsriempje en een snellader (BC-30L) die de lithium-ion accu in twee uur volmaakt. Volgens CIPA-normen kunnen er per lading ongeveer 220 opnames gemaakt worden, hoewel wij niet verder kwamen dan 180 foto's voordat de batterij leeg raakte. Dit kan natuurlijk ook veroorzaakt zijn door ons veelvuldig gebruik van het LCD scherm om de gemaakte opnames te bekijken.

Er is geen geheugenkaart bij de camera omdat de Casio EX-P505 een ingebouwd geheugen heeft van 7,5Mb, maar dat is natuurlijk niet genoeg om de camera echt te gaan gebruiken. Ons advies is om een 1Gb SD/MMC kaart te kopen die genoeg ruimte heeft om te experimenteren met de videofuncties en daarbij nog een heleboel gewone foto's te maken. Een eenvoudige gedrukte handleiding van 23 pagina's wordt meegeleverd in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Zweeds, maar ook in het Nederlands. De complete handleiding van 230 pagina's die alle functies uitgebreid bespreekt, kunt u op Cd-rom nalezen. De software die bij de camera zit bestaat uit PhotoLoader en PhotoHands, de bekende Casioprogramma's voor het uitvoeren van basiscorrecties en het overzetten en rangschikken van uw beelden. Om filmpjes te bewerken is er Ulead Movie Wizard SE VCD. Het installeren van de programma's wijst zich vanzelf en alleen voor Windows 98SE zijn USB drivers nodig. De snelle USB 2.0 verbinding zorgt er vervolgens voor dat de beelden vlot naar uw PC overgezet worden.

ISO 50 ISO 100 ISO 200 ISO 400

Beeldkwaliteit

De camera kan ingesteld worden op gevoeligheden van 50 tot 400 ISO en Auto, maar het is duidelijk dat de laagste instelling de beste kwaliteit biedt. Bij ISO 400 is duidelijk ruis zichtbaar in de schaduwpartijen. Hoewel de scherpte niet op hetzelfde niveau ligt als bij de duurdere Canon of Nikon modellen, is de beeldkwaliteit goed genoeg voor vergrotingen tot A3. Het lichte gewicht en kleine formaat van de camera betekent echter wel, dat het stilhouden van de camera om bewegingsonscherpte te voorkomen, niet zo gemakkelijk is als bij een zwaardere DSLR. Het contrast in de standaardinstelling is gematigd en de kleuren zijn natuurlijk zonder overdadige verzadiging. Als u van krachtiger beelden houdt kan het contrast, de verzadiging en de scherpte in 5 stappen in het menu ingesteld worden, en daar zal uw favoriete instelling zeker bij zijn.

verzadiging -2 verzadiging 0 verzadiging +2 contrast +2 verzadiging +2

De f3,3-3,6/6,3-31,5mm lens (38 - 190mm eq.) die opnames mogelijk maakt tot op 1 cm, laat in de groothoekstand nogal wat tonvormige vertekening zien die bij het inzoomen geleidelijk verdwijnt om te worden vervangen door zichtbare kussenvormige vertekening in de telestand. Het lensje is duidelijk niet bedoeld voor architectuuropnames hoewel de vertekening bij gewone foto's alleen zichtbaar zal zijn als het onderwerp aan de beeldranden rechte lijnen bevat. We zagen een klein beetje lichtafval in de hoeken in de groothoekstand, maar chromatische aberratie speelt geen rol van betekenis. Alle beelden waren correct belicht en ook de automatische witbalans deed zijn werk goed onder de meeste lichtomstandigheden. In de Movie modus had de automatische witbalans soms wat tijd nodig om zich aan te passen aan veranderende lichtomstandigheden, maar uiteindelijk lukte het toch. Er zijn zeven witbalans instellingen plus een door de gebruiker in te stellen "custom" stand.

Casio foto Olympus C5060 foto

Alle flitsopnames waren correct belicht. Mocht er zich een situatie voordoen waarbij de flits het onderwerp niet helemaal kan uitlichten, dan helpt de "FlashAssist" functie om het onderbelichte gedeelte op te helderen en het in balans te brengen met zijn omgeving. Dit is wat men bij traditionele fotografie verstaat onder doordrukken en tegenhouden, waarbij het donkere gedeelte wat minder lang belicht wordt om het in evenwicht te brengen met de rest van de foto. De flitssterkte kan aangepast worden over twee lichtwaarden in stappen van 1 EV.

Conclusie

Het is Casio gelukt om een volwaardige hybride camera te produceren die hoge kwaliteit foto's en prima videoclips met zoommogelijkheid kan opnemen. Het compacte formaat samen met de 5-megapixeld CCD en de 5x optische zoomlens maken deze Casio EX-P505 ideaal voor vakantie of familiefoto's. Sommigen zullen de RAW of TIFF bestandsformaten missen, maar de kwaliteit van de JPG beelden bij ISO 50 is ruim voldoende voor het soort fotografie waar men deze camera voor zal gebruiken.

Hoewel we eigenlijk liever een metalen camerahuis gezien hadden, is de Casio EX-P505 een prima digitale camera met zoveel verschillende opties dat zelfs enthousiaste fotografen genoeg ruimte hebben om hun creativiteit te uiten. Met het ingebouwde neutraal grijsfilter, de mogelijkheid om eigen 43mm filters te gebruiken en verschillende ingebouwde filters zijn er veel creatieve beeldeffecten mogelijk. Door het draaibare LCD scherm met (eventuele) hulplijnen is het bepalen van de juiste beelduitsnede eenvoudig, terwijl de sneltoetsen naar veelgebruikte functies het een plezier maken om met deze camera te werken. Het lichte gewicht en compacte formaat betekent dat er nu geen excuus meer is om je camera thuis te laten.


Casio EX-P505 prijs vergelijking en winkels


Koop de Casio P505 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2005 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Geheel of gedeeltelijke reproductie is verboden