Canon IXUS 850 test

Our other digital camera reviews

Canon IXUS 850 test

Lang geleden, toen fotografie nog een traag en arbeidsintensief proces was, met film die ontwikkeld moest worden en stinkende chemicaliën, was het hoogtepunt van het jaar als de fabrikanten hun nieuwe cameramodellen aan het publiek voorstelden, altijd net voor Sinterklaas. In het digitale tijdperk echter lijkt het soms wel alsof het altijd Sinterklaas is omdat er elke week wel een nieuw cameramodel verschijnt. Canon bijvoorbeeld heeft net zijn 27e IXUS uitgebracht, de 7.1 megapixel Digital IXUS 850 IS ofwel de SD800 IS Digital Elph zoals hij in sommige landen heet. Zoals we gewend zijn van Canon, biedt deze ultra compact weer veel waar voor zijn geld door zijn degelijke en stijlvolle uiterlijk en prima prestaties.

voorzijde van Canon Digital IXUS 850 IS achterzijde van Canon Digital IXUS 850IS

Nieuw op de Canon IXUS 850 is een echte groothoek zoomlens van 28mm; optische beeldstabilisatie; ISO waarden tot 1600 en gezichtsherkenning. Naast deze interessante functies is de camera energiezuiniger geworden en ondersteunt hij SDHC geheugenkaarten. Daarbij kunnen er VGA filmpjes opgenomen worden met een grootte van maximaal 4Gb.

De Canon IXUS 850 in de praktijk

Zoals je mag verwachten van een camera in deze klasse, is het formaat klein genoeg om hem lekker in je broekzak of kleine handtas te kunnen stoppen. Alle belangrijke bedieningsorganen zijn overzichtelijk verdeeld over het metalen camerahuis. Daardoor lijkt de IXUS op het eerste gezicht meer op een stijlvolle sigarettenkoker dan een digitale compact. Maar dat schijn bedriegt wordt duidelijk als de camera ingeschakeld wordt. Na het indrukken van de aan/uit knop - die verzonken is in de bovenkant van de camera - is de kleine IXUS binnen een seconde klaar voor actie. Canon's 9-punts meervelds AiAF systeem is misschien wel het snelste en meest precieze scherpstelsysteem op de markt, want bij goed licht "vangt" de AF het onderwerp onmiddellijk. Zelfs in het donker helpt het AF hulplicht om scherp te stellen op onderwerpen tot 4 a 5 meter afstand. Het grote 2.5-inch LCD scherm met 207.000 pixels is helder en scherp. Door zijn grote kijkhoek en anti-reflectie beschermlaag is het uiterst gemakkelijk om de beelduitsnede te bepalen en daardoor zal de kleine optische zoeker eigenlijk nauwelijks gebruikt worden. Als er in het donker gefotografeerd wordt licht het LCD scherm automatisch op zodat het onderwerp goed zichtbaar is.

Hoewel de bedieningsknopjes op oudere IXUS modellen door sommigen nogal klein gevonden werden zijn ze op de 850 IS groot genoeg om ze gemakkelijk te kunnen bedienen. U hoeft niet bang te zijn dat u uw nagels beschadigt of per ongeluk op de verkeerde knop drukt.

Ondanks dat de 850 IS bedoeld is als volledig automatische "snapshot" camera voor de hele familie, zal de gevorderde gebruiker toch genoeg handige opties ontdekken om zijn creativiteit uit te drukken. De meeste instellingen kunnen aangepast worden aan de diverse opnamesituaties of persoonlijke voorkeuren. Met uitzondering van de Lange Sluiter functie voor nachtopnames, is er geen mogelijkheid om handmatig het diafragma of de sluitertijd in te stellen. Het ruime aanbod aan voorgeprogrammeerde onderwerpstanden - 10 in totaal - zal u echter bijstaan bij het vinden van de optimale camera-instellingen voor de meeste opnamesituaties. Ook deze zijn echter volautomatisch en de enige opties die u kunt instellen zijn de flits, belichtingscompensatie of bestandsgrootte. Bij het bekijken van de beelden kan er een histogram opgeroepen worden dat de gevorderde gebruiker helpt om de belichting of de contrastomvang te beoordelen. Een nieuwe functie op de IXUS 850 is de gezichtsherkenning die automatisch een menselijk gezicht in beeld kan onderscheiden, hierop scherpstelt en meteen de juiste belichting bepaalt.

met invulflits

Behalve de Auto stand, die ideaal is voor snapshots, is er een Manuele stand waarbij alle menu-opties vrijgegeven worden en bijvoorbeeld de gewenste ISO gevoeligheid ingesteld kan worden, vijf flitsstanden of continue of enkelbeeld opnames. Het indrukken van de centrale knop op de vierwegschakelaar opent het Functiemenu met nog meer opties zoals het instellen van de witbalans of kleurweergave, drie lichtmeetmethodes en belichtingscompensatie over twee stops in stapjes van 1/3 EV. Beeldgrootte kunt u variëren van 3072x2304 pixels tot 640x480 voor email gebruik. Er is zelfs een breedbeeld optie van 3072x1728 pixels.

We juichen het toe dat er steeds meer compacts zijn met een groot ISO bereik en waardoor snellere sluitertijden onder donkere lichtomstandigheden mogelijk zijn en het risico van onscherpe opnames door het bewegen van de camera verminderd wordt. De IXUS 850 is hierop geen uitzondering met een effectief bereik van 80 tot 1600 ISO. We vonden de beeldkwaliteit prima en nagenoeg vrij van ruis tot 400 ISO. Pas als je daarboven komt en ISO 800 of 1600 gebruikt wordt ruis duidelijk zichtbaar en gaat ook enig beelddetail verloren. Voor kleine afdrukken op briefkaartformaat zal dit nauwelijks storend zijn en toch een redelijke print opleveren, maar als u hoge kwaliteit wenst of op posterformaat af wilt drukken is het aan te raden de lagere ISO-waarden te gebruiken.

Als er gevaar is voor bewegingsonscherpte, wordt een rood knipperend icoontje zichtbaar, waarbij ook de gekozen sluitertijd wordt aangegeven. U kunt dan zelf besluiten een hogere ISO waarde in te stellen of de camera op statief te zetten. Of u schakelt het Optisch Beeldstabilisatie systeem (OIS) in, dat het mogelijk maakt om twee tot drie stops langer uit de hand te fotograferen en dus voor scherpere beelden zorgt. Het systeem gebruikt een zwevend lenselement dat de beweging van de camera compenseert. Er zijn verschillende instellingen mogelijk. De Continu modus wordt geactiveerd door het half indrukken van de ontspanknop zodat beelden trillingsvrij op het LCD scherm zichtbaar worden. De "Shoot Only" optie activeert het OIS pas op het moment dat de opname werkelijk gemaakt wordt en de "Panning" optie compenseert op- en neergaande bewegingen bij het horizontaal volgen van een bewegend onderwerp. Natuurlijk kan dit systeem een snel bewegend onderwerp niet bevriezen of al te sterke camerabewegingen compenseren, maar het biedt wel een welkome ondersteuning die in veel opnamesituaties scherpere beelden op zal leveren.

De IXUS 850 heeft de gebruikelijke vijf flitsstanden, inclusief de anti rode-ogen functie. Voor de meeste compactcamera’s met ingebouwde flits blijft rode ogen echter een serieus probleem, en bij de nieuwe IXUS is het wat dat betreft niet anders. Het gebruik van de anti rode-ogen functie helpt ook niet echt omdat dit zijn eigen problemen met zich meebrengt. Het onderwerp denkt na de voorflits dat de foto al gemaakt is en kijkt de andere kant op, of de voorflits verklapt dat er een foto gemaakt gaat worden waardoor het beslissende moment voorbij is voordat de foto genomen is. Daarom is het handig dat de IXUS 850 een hoge ISO gevoeligheid beschikbaar heeft, waardoor het minder snel nodig is om de flits te gebruiken.

De flits bij lange sluitertijden is wat moeilijk bereikbaar, want deze zit verstopt in het menu en niet op de vierwegschakelaar bij de andere flitsfuncties. De Night Snapshot functie echter komt er qua werking dicht bij in de buurt. Deze functie gebruikt een lange sluitertijd van maximaal 1/8 seconde in combinatie met flits, waardoor ook het omgevingslicht meegenomen wordt in de belichting. Daardoor is deze functie ideaal voor binnenopnames bij bestaand licht. Voor goede resultaten is het wel belangrijk om de camera goed stil te houden of anders steun te zoeken tegen een muur of een meubelstuk.

In de doos

Bij het gebruikelijke setje kabels, riempjes en de handleiding krijgt u ook Canon’s Digital Solutions Disk nr 29. Hieruit blijkt dat het Canon toch weer gelukt is de bestaande software verder te verbeteren. Op de CD vindt u programma’s als ZoomBrowser EX 5.7 en PhotoStitch 3.1, voor het aan elkaar plakken van panoramafoto’s. Vooral ZoomBrowser is een zeer gebruiksvriendelijk programma voor het snel overzetten van uw foto’s naar de computer en het organiseren ervan. De gedrukte handleiding van 32 pagina’s legt de basisinstellingen van de camera uit zodat u snel aan de slag kunt, maar voor uitgebreide uitleg over de meer complexe camerafuncties zult u de bijgevoegde CD-ROM moeten bekijken.

De prestaties van de 1120mAh NB-5L Lithium-ion accu zijn met zo’n 12% verbeterd dankzij de nieuwe energiezuinige DIGIC III processor. Het moet mogelijk zijn ongeveer 270 foto’s te maken voordat de batterij opgeladen moet worden. Het laden van een lege accu duurt ongeveer vervolgens zo'n twee uur.

Als extra accessoires voor de IXUS 850 is er een onderwaterhuis (WP-DC9) dat opnames mogelijk maakt tot 40 meter diepte. Als u meer flitskracht nodig heeft kunt u overwegen de High Power HF-DC1 slave flits aan te schaffen. Deze wordt op de statiefbevestiging van de camera gemonteerd en synchroniseert met de ingebouwde flitser. Om de camera rechtstreeks op het lichtnet aan te sluiten is er een extra AC adapter die zorgt voor een constante stroomvoorziening.

ISO 100 - hoge resolutie bestand ISO 400 - hoge resolutie bestand ISO 800 - hoge resolutie bestand ISO 1600 - hoge resolutie bestand
Beeldkwaliteit

De IXUS 850 heeft een F/2.8-5.8 28-105mm 3,8x optische zoomlens die gebruik maakt van Canon’s UA lenstechnologie, waardoor het mogelijk is een groter zoombereik te monteren in een compacte lens. Aangezien de meeste zoom compacts pas beginnen bij 35mm, maakt het 28-105mm bereik de kleine IXUS ideaal voor landschappen, grote groepen of kleine interieurs. Zoals we gewend zijn van Canon is ook deze lens van een zeer goede kwaliteit die prima resultaten laat zien met een mooie scherpte. Er is weliswaar enige tonvormige vertekening zichtbaar in de uiterste groothoekstand, maar dit is niet extreem. Ook was hier enige onscherpte zichtbaar bij volle opening, maar ook dat zal niet opvallen in de dagelijkse fotopraktijk. Het scherpstellen gaat supersnel en precies en in het donker wordt het AF systeem bijgestaan door het kleine hulplichtje voor op de camera, dat tevens dienst doet als timer bij het gebruik van de zelfontspanner.

De macro functie van de IXUS 850 heeft een minimum instelafstand van 3cm in de groothoekstand of 30cm bij tele. Dit maakt het mogelijk om kleine voorwerpen tot in detail weer te geven.

gedempte kleuren - hoge resolutie bestand nprmale kleuren - hoge resolutie bestand levendige kleuren - hoge resolutie bestand diapositief film - hoge resolutie bestand

De kleurweergave is prima met mooie volle kleuren. De kleurinstellingen kunnen op een aantal manieren aangepast worden als u een ander resultaat wenst dan de standaardinstelling. U kunt kiezen voor levendige of juist neutrale kleuren met of zonder extra contrast, scherpte of verzadiging. Het is ook mogelijk om bepaalde primaire kleuren zoals rood, blauw of groen extra nadruk te geven. De camera kan donkere of lichtere huidtinten aangepast weergeven en er is een zwart-wit en sepia optie. Interessant is de "positief film" instelling die kleuren moet weergeven zoals we die kennen van conventionele diafilm.

Wij waren vooral onder de indruk van het belichtingssysteem van de IXUS, dat werkelijk alle opnamesituaties aankon. Zelfs sterk tegenlicht met de zon pal van voren leverde uitgebalanceerde opnames op. Begrijpelijkerwijs zagen we hier uitgebleekte hoge lichten, maar de rest van het beeld liet genoeg detail en kleur zien voor een aangenaam resultaat. Bij deze extreme tegenlichtsituaties en grote contrasten was er enige chromatische aberratie te zien, maar dit was niet meer dan verwacht kan worden onder deze lichtomstandigheden. Ook overstraling is goed onderdrukt bij dit fantastische lensje.

AWB daglicht WB

Bij de meeste testfoto's gebruikten we de automatische witbalans en hoewel we hier echt wel tevreden over waren, vonden we de bosopnames wat koel. Om de goudbruine kleuren van herfstbomen in tegenlicht mooi weer te geven, gaven wij de voorkeur aan de instelling voor Daglicht of Bewolkt, die beduidend warmere kleuren opleverden. De Custom witbalansinstelling kan gebruikt worden met een witte of grijze kaart om een goede kleurweergave te garanderen bij andere dan de standaard lichtomstandigheden.

Conclusie

Na twee weken en meer dan 1000 foto's moeten we bekennen dat de IXUS 850 een fascinerende camera is, die zeker hoog op uw verlanglijstje hoort als u op zoek bent naar een kwaliteits compact. Verschillende handige functies vergroten zijn veelzijdigheid en met name de 28mm lens maakt de IXUS zeer interessant voor landschapsfotografen. De nieuwe gezichtsherkenning in combinatie met de optische beeldstabilisatie zorgen voor aangename snapshots, terwijl het grote ISO bereik van pas zal komen bij opnames binnenshuis zonder flits.

Met de camera op Automatisch kan elk familielid er prachtige foto's mee maken, terwijl de enthousiaste fotograaf creatief gebruik kan maken van de vele vooruitstrevende functies. Neem daarbij de degelijke constructie en de gemakkelijk toegankelijke menu's gecombineerd in een stijlvolle en compacte body en u zult moeten toegeven dat het Canon weer gelukt is om een klasse camera in de markt te zetten. We zijn benieuwd wat IXUS nummer 28 volgend seizoen voor ons in petto heeft . . .


Additional information: Canon IXUS 850 specificaties en andere tests
November 22, 2006

Canon IXUS 850 Price comparison and shopping options

Koop de Canon IXUS 850 in Nederland bij:
go to top of page