Canon IXUS 750 test

Our other digital camera reviews

Canon IXUS 750 test

Toen we in oktober 2003 de Canon IXUS 400 testten, merkten we op dat we inmiddels de tel kwijt waren over hoeveel IXUS modellen er nu eigenlijk waren. Nu, twee jaar later, is het niet zozeer een kwestie van hoeveel Ixussen er nog bijkomen, maar slechts wanneer de volgende eraan komt. Aangezien de meeste fabrikanten hun digitale modellen ongeveer elke zes maanden vernieuwen blijft ook Canon ons verblijden met een regelmatige stroom nieuwe modellen waarvan de IXUS 750 de meest recente is.

voorzijde van de Canon IXUS 750 achterzijde van de Canon IXUS 750

Met een 7-megapixel sensor, een snelle 9-punts AiAF automatische scherpstelling en een 3x optische zoomlens is de IXUS 750 het nieuwe topmodel uit de serie met een flink 2.5-inch LCD scherm en een ultra compact roestvrij stalen camerahuis. Zoals we gewend zijn van Canon is ook deze IXUS gebouwd als de spreekwoordelijke tank waardoor u verzekerd bent van jaren fotoplezier. Onze eigen IXUS 400 is nu ruim twee jaar oud en hoewel het ontwerp en de functies ondertussen een beetje gedateerd zijn werkt hij nog steeds voortreffelijk na meer dan 10.000 foto's.

De camera in de praktijk

Om aan de eisen van de consument van vandaag tegemoet te komen, is de IXUS 750 verkrijgbaar in een hippe zilvergrijze kleur of met een stijlvolle champagne-kleurige afwerking. Alle belangrijke bedieningsorganen zitten aan de boven- en achterzijde van de camera. De knoppen zijn netjes gerangschikt en hun functie is duidelijk herkenbaar met de aan/uit knop, sluiter en zoomschakelaar bovenop en de Programmaschakelaar en menu en functieknoppen aan de achterzijde. Het is Canon gelukt om de kleine IXUS 750 te voorzien van een supergroot 2.5-inch scherm. Met de mogelijkheid om het beeld 10x te vergroten is het gemakkelijk om de beelden op kwaliteit en scherpte te beoordelen, hoewel de resolutie van 115.000 pixels niet erg hoog is voor een camera in deze klasse. Bij donkere lichtomstandigheden wordt de helderheid van de monitor automatisch aangepast zodat het onderwerp duidelijk zichtbaar is en gemakkelijk uitgekaderd kan worden.

Evenals de oudere IXUS modellen is ook de 750 voorzien van een "glossy" roestvrij stalen afwerking, die zelfs nog glimmender lijkt dan voorheen. Het ontbreken van een echte handgreep voor de rechterhand in combinatie met de gladde afwerking kan ervoor zorgen dat de camera gemakkelijk uit uw hand glijdt. Dit is zeker iets om bedacht op te zijn en als u een dure val wilt voorkomen is het aan te raden altijd het polsriempje te gebruiken. Deze gladde afwerking maakt de camera ook gevoeliger voor krassen en vingerafdrukken. Het is wel aardig van Canon dat men de 750 voorzien heeft van voetjes in zowel de bodem als de zijkant van het camerahuis, zodat deze stevig staat bij zowel horizontale als verticale zelfportretten of opnames met langere sluitertijden.

Proefopname Canon IXUS 750 Proefopname Canon IXUS 750 Proefopname Canon IXUS 750 Proefopname Canon IXUS 750

Door het volautomatische belichtingssysteem is de IXUS 750 uitstekend geschikt voor snelle kiekjes. In de volledig automatische programmastand kan alleen de beeldcompressie en -kwaliteit geregeld worden evenals de flitsinstelling. Meer gevorderde gebruikers zullen daarom meestal kiezen voor de M-stand die toegang geeft tot de zeven witbalansinstellingen; lichtmeting; foto-effecten of belichtingscompensatie over twee stops in stapjes van 1/3EV. Met uitzondering van de Lange Sluiter stand voor nachtopnames in het Functiemenu, is er geen mogelijkheid om handmatig de sluitertijd of het diafragma in te stellen. Canon is van mening dat de bedoelde gebruikersgroep hier waarschijnlijk toch geen behoefte aan heeft. Mochten extreme lichtomstandigheden het meetsysteem van de camera op het verkeerde spoor zetten, dan is dit echter gemakkelijk te corrigeren door in het Functiemenu een belichtingscompensatie in te stellen. Als het risico bestaat voor bewogen beelden, begint er een rood camera-icoontje te knipperen in de linker beneden hoek van het LCD scherm. We vonden het zeer handig dat daarnaast de gekozen sluitertijd weergegeven wordt, zodat een geoefende fotograaf zelf kan beoordelen of een vaste hand wellicht toch een scherp beeld op zal leveren of niet.

Hoewel Canon een van de weinige fabrikanten is die nog een optische zoeker in hun compactcamera's inbouwen, is de zoeker van de 750 niet echt comfortabel in het gebruik. Om te beginnen is het voor brildragers praktisch onmogelijk om hun oog dicht genoeg bij de zoeker te brengen om het onderwerp te kunnen onderscheiden, terwijl zowel links-ogige als rechts-ogige fotografen geen ruimte vinden voor hun neus. Door het compacte formaat van de camera is het nogal lastig om de camera aan het oog te houden omdat daarbij de neus platgedrukt wordt tegen de linkerzijde van het camerahuis of tegen de knoppen rechts van het LCD scherm. Mensen die met hun linkeroog fotograferen moeten sowieso oppassen dat ze niet met hun duim in hun rechteroog terechtkomen als ze met de wijsvinger op zoek zijn naar de sluiterknop. Kort gezegd, deze zoeker is echt alleen bedoeld voor noodgevallen.

Zoals we gewend zijn van Canon is het menusysteem zeer plezierig in het gebruik. Alle functies zijn duidelijk gerangschikt onder drie tabs voor beeldinstellingen, camera-instellingen en het instellen van uw persoonlijke voorkeuren met opstartbeelden en -geluidjes. De aparte Functieknop zit in het midden van de vierwegschakelaar en geeft toegang tot veelgebruikte functies zoals de witbalans (zeven instellingen inclusief "custom" witbalans); belichtingscompensatie (+/- 2EV in stapjes van 1/3 stop); lichtmeting (centrumgericht, meerveldsmeting gekoppeld aan het scherpstelpunt of spotmeting); foto-effecten (zoals levendige of neutrale kleuren, soft focus of sepia en zwart wit); beeldkwaliteit en -compressie.

De vierwegknop biedt rechtstreeks toegang tot de vijf flitsinstellingen; oneindig of macro tot 5 cm; ISO waarden van 50 tot 400; continue beeld en de zelfontspanner. In de weergavestand kan een histogram weergegeven worden om de lichtverdeling van het beeld te beoordelen en te bekijken of het nodig is een belichtingscompensatie toe te passen, afhankelijk van de lichtomstandigheden of de helderheid van het onderwerp. Enkele geavanceerde instellingen die waarschijnlijk zelden gebruikt zullen worden zijn minder gemakkelijk toegankelijk. Als je bijvoorbeeld de scherpstelvergrendeling los wilt koppelen van de belichtingsvergrendeling moet je de sluiter half indrukken en tegelijkertijd de ISO knop indrukken, wat erg moeilijk is op zo'n kleine camera. Vergelijkbare kunsten moeten uitgehaald worden als je de benodigde hoeveelheid flitslicht wilt meten door eerst een voorflits af te vuren. We zouden liever een meer gebruikelijke manier van flitslichtcompensatie zien die handmatig ingesteld kan worden op dezelfde manier als de belichtingscompensatie in het Functiemenu.

De IXUS 750 heeft vijf voorgeprogrammeerde programmastanden voor optimale camera-instellingen bij onderwerpen variërend van (nacht) portret tot kinderen en dieren; flora en vuurwerk; onderwater opnames en strand of sneeuwscènes met automatische belichtingscompensatie en respectievelijk een iets koelere en warmere witbalans.

In de doos

Behalve het gebruikelijke arsenaal aan kabels, riempjes en acculader, krijgt u Canon's Digital Solutions Disk versie 25.0 met programma's als ZoomBrowser EX 5.5; PhotoRecord 2.2; PhotoStitch 3.1 en TWAIN drivers voor Macintosh en Windows. Onze ervaring met deze programma's is dat ze zich door de jaren heen ontwikkeld hebben van vrij beperkte programma's tot zeer uitgebreid en beter werden met elke nieuwe Canon camera. Vooral ZoomBrowser EX is een heel gebruikersvriendelijk programma voor het snel overzetten van beelden of het organiseren ervan.

De 3.7 Volt 790mAh Li-ion batterij zou volgens de CIPA standaard goed moeten zijn voor ongeveer 150 beelden, hoewel wij ondanks veelvuldig gebruik van het LCD scherm aanmerkelijk meer foto's konden opnemen. Houdt er rekening mee dat ook de buitentemperatuur een niet geringe invloed zal hebben op de levensduur van de accu. Bovendien levert het uitschakelen van het LCD scherm zelfs drie keer zoveel beelden op als met de monitor aan. De uiterst compacte CB-2LUE acculader laadt een lege accu in ongeveer 95 minuten weer op tot zijn volle capaciteit.

voorbeeldfoto van de Canon IXUS 750 voorbeeldfoto van de Canon IXUS 750 voorbeeldfoto van de Canon IXUS 750 voorbeeldfoto van de Canon IXUS 750 voorbeeldfoto van de Canon IXUS 750

Apart verkrijgbare accessoires voor de IXUS 750 zijn onder andere een waterdichte behuizing (WP-DC80) en een gewichtensetje (WW-DC1) om te voorkomen dat de camera blijft drijven bij het fotograferen onder water. Er is ook een draadloze flits (HF-DC1) met een richtgetal van 18 bij ISO 100, die gekoppeld is aan de zoomlens en het flitslicht bundelt waardoor het bereik van de cameraflits verdubbeld wordt. De ingebouwde slave ontsteekt de flitser gelijktijdig met de cameraflits waarbij een eventuele voorflits genegeerd wordt. Deze externe flitser kan op drie sterktes ingesteld worden afhankelijk van het door de camera gebruikte diafragma. Hij wordt op de camera bevestigd met een beugel die de mogelijkheid om de camera met flits op statief te bevestigen behoudt.

Beeldkwaliteit

De IXUS 750 maakt gebruik van Canon's eigen f/2.8-4.9 37-111mm (35mm eq.) 3x zoomlens met een digitale macro functie. Een klein AF hulplichtje aan de voorzijde van de camera helpt het 9-punts AiAF automatische scherpstelsysteem bij donkere lichtomstandigheden en garandeert een snelle en nauwkeurige scherpstelling van het onderwerp. De beeldkwaliteit van de lens is uitstekend en hoewel er eigenlijk geen mogelijkheden zijn om het diafragma of de sluitertijd in te stellen is de belichting eigenlijk altijd in orde. Mochten sterke hoge lichten het meetsysteem misleiden tot onderbelichting bijvoorbeeld, dan is het gemakkelijk om via de belichtingscompensatie een correctie uit te voeren.

zonder flits met invulflits

Over het geheel waren we uitermate tevreden over de prestaties van deze lens en we constateerden slechts een geringe onscherpte in de hoeken in combinatie met een lichte tonvormige vertekening in de groothoekstand. Dit is vrij gebruikelijk voor camera's in deze klasse en dit zal in de dagelijkse fotopraktijk nauwelijks zichtbaar zijn. De tele-stand heeft nauwelijks merkbare vertekening. In de groothoekstand is er een lichte vignettering of lichtafval merkbaar, maar dit is ook weer zo weinig dat dit bij normale onderwerpen niet storend zal zijn.

standaard kleurverzadiging levendige kleuren neutrale kleuren soft

De foto's die we maakten met de IXUS 750 laten een uitstekende scherpte zien met een verrassend goede detaillering en levendige maar natuurlijke kleuren, waarbij vooral de mooie weergave van huidtonen in portretten ons opviel. Natuurlijk kan dit verder aangepast worden aan uw eigen smaak in het Functiemenu, waar u kunt kiezen tussen neutrale of levendige kleuren en zelfs een "soft focus" optie. De automatische witbalans werkt perfect bij buitenopnames, hoewel u bij bedekte lucht misschien de voorkeur geeft aan "bewolkt" voor iets warmere kleuren. Er is geen ruis waarneembaar in beelden die gemaakt werden met ISO 50 en pas bij ISO 200 wordt er enige ruis zichtbaar in de schaduwpartijen. Bij ISO 400 zal ook in de andere beeldpartijen ruis ontstaan, maar de beelden zijn dan nog steeds prima bruikbaar voor afdrukken op briefkaartformaat.

iso 50 iso 100 iso 200 iso 400

Conclusie

Afgezien van onze bevindingen met de erg kleine optische zoeker die bovendien slechts zo'n 80% van het beeld laat zien, is de Canon 750 een welkome aanvulling op het assortiment van digitale IXUS camera's. De ultra compacte vormgeving nodigt uit om de camera altijd bij je te hebben. De van Canon bekende robuustheid en duurzaamheid zorgen ervoor dat u jaren plezier zult hebben van dit kleinood en het stijlvolle uiterlijk en zijn uitstekende prestaties maken het tot een uitstekende keuze voor de fotograaf die op zoek is naar een gemakkelijke "point-and-shoot" camera die eenvoudig is in het gebruik. Voeg daarbij dat je behalve een uitstekende fotokwaliteit prima videomogelijkheden hebt en het leidt geen twijfel dat u veel camera krijgt voor uw geld. Vergeet echter niet het polsriempje om te doen . . .


Additional information: Canon IXUS 750 specificaties en andere tests
November 18, 2005

Canon IXUS 750 Price comparison and shopping options

Koop de Canon IXUS 750 in Nederland bij:
go to top of page