Canon IXUS 400 test- DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Canon IXUS
400 test
Oktober
2003
Canon IXUS 400 product details & specificaties
 

Canon IXUS 400 testOngetwijfeld heeft u zich ooit afgevraagd hoeveel Canon Digital IXUS varianten er nu eigenlijk zijn. Naar mijn idee zijn het er ondertussen meer dan een dozijn, maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik de tel allang kwijtgeraakt ben. Feit is wel dat alle IXUS-modelletjes - want klein zijn ze zeker - vol interessante mogelijkheden zitten.

Europese Canon IXUS 400 Canon Powershot S400 Digital ELPH

Het is allemaal begonnen met de traditionele Canon film-IXUS en APS modellen van enkele jaren geleden en inmiddels is Canon toe aan haar vierde generatie digitale IXUS camera's. Alle modellen hebben met elkaar gemeen dat ze gebouwd zijn als een tank, vol technische snufjes en mogelijkheden zitten en klein genoeg zijn om overal mee naar toe te nemen. De Canon Ixus 400 die we hier bespreken is daarop geen uitzondering. Terwijl Canon bezig was de IXUS serie alsmaar kleiner te maken heeft men, in hun meest recente modellen, over moeten stappen van de vertrouwde Compact Flash geheugenkaart naar de kleinere en meer compacte SD kaart. De Canon IXUS 400 die we hier bespreken werkt echter nog steeds met de vertrouwde en overal verkrijgbare CF kaart.


De Canon IXUS 400 in de praktijk

Als je de camera vastpakt, valt meteen op dat het een stevig stuk gereedschap is dat gebouwd is om te doen waar het voor gemaakt is, namelijk kwalitatief goede foto's maken. Dit 4-megapixel model (2272 x 1704) is uitgerust met een 3x zoomlens vergelijkbaar met 36- 108 mm met een maximum lensopening van 2,8-4,9. In de camera zit Canon's DIGIC processor, die speciaal ontwikkeld werd voor het gebruik in digitale camera's. Deze chip combineert de rol van beeldbewerking en camera functies, waarbij hij bijna elke camera functie bestuurt, van JPG compressie tot autofocus, witbalans controle en de meeste andere "in-camera" functies. Dat hij zijn werk goed doet kun je zien in Canon's meest recente serie Powershot modellen, die allen een krachtige AF bezitten, zeer zuinig met batterijen omgaan en een snellere beeldbewerking bieden. Hoewel er maar weinig handbediende functies op deze camera zitten in vergelijking tot Canon's grotere modellen, is deze kleine Canon IXUS 400 zeer geschikt voor de gewone kiekjesmaker maar ook voor de meer gevorderde fotograaf.

       

De Canon IXUS 400 wordt geleverd in roestvrij staal voorzien van een nieuwe krasbestendige Cerabrite toplaag. Aan de bovenzijde bevindt zich de aan/uit knop alsmede de ontspanknop met daaromheen de voor Canon zo bekende zoomknop. Aan de achterzijde zit de programmakeuze knop, de "record/play" schakelaar en een vierwegknop. Onder het 1,5 inch LCD scherm zitten 4 knopjes die de verschillende menukeuzes, weergave opties en verscheidene handbediende instellingen bereikbaar maken. Wat ik heel plezierig vind is dat de vierwegknop eigenlijk bestaat uit vier kleine knopjes die in een cirkel geplaatst zijn, zodat je niet per ongeluk de verkeerde keuze kunt maken doordat je aan de verkeerde zijde op de vierwegknop drukt, iets wat zeer gauw gebeurt op dit soort, zeer compacte, digitale camera's. Canon heeft met deze bedieningsknoppen een juiste balans weten te treffen tussen compactheid en gebruiksgemak. Bovendien heeft de Canon IXUS 400 een handig AF-hulplichtje om scherpstelling bij slechte lichtomstandigheden mogelijk te maken, alsmede een solide metalen schroefdraad aan de onderzijde voor het bevestigen van een statief.

Na het aanzetten duurt het ruim 2,5 seconden voor de camera gebruiksklaar is. Druk de sluiterknop half in en het 9-punts AiAF autofocus systeem stelt binnen 1 seconde scherp. Er is nauwelijks vertraging merkbaar tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de opname. Na het nemen van een foto is de camera binnen 2 seconden weer klaar voor de volgende opname.


Een intelligente "orientation sensor" in de camera "ziet" wanneer er staande of liggende opnames gemaakt worden en zorgt ervoor dat deze met de goede kant naar boven getoond worden op het LCD scherm, zodat het niet meer nodig is de camera te draaien om staande foto's te bekijken. Op dezelfde manier wordt de foto rechtop getoond in programma's als Zoom Browser of andere beeldbewerkingsprogramma's; verticale of horizontale opnames worden automatisch opgemerkt en op de juiste manier gedraaid.

Het is mogelijk om het opstartscherm aan te passen aan uw eigen wensen, evenals een aantal piepjes en bijbehorende namaak sluitergeluidjes, mocht u daar behoefte aan hebben, maar afgezien van de automatische programma instelling en panorama mogelijkheid zijn er weinig mogelijkheden om handmatig in te grijpen in het belichtingsprogramma. Het omhoog of omlaag bewegen van de vierwegknop regelt de lichtmeting (centrumgericht, spot- of matrixmeting) en enkel of continu opname. Het indrukken van het rechter of linkerknopje regelt de flits en de scherpstelmethode (auto, macro of oneindig). Van de vier knopjes onder het LCD schermpje is de rechter "function" knop waarschijnlijk het meest interessant voor creatieve fotografen omdat je hiermee de ISO-gevoeligheid (50-400 en auto), witbalans, belichtingscompensatie, beeldkwaliteit en opslagformaat instelt, evenals de lange sluitertijden van 1 tot 15 seconden. Bij het achteraf bekijken van de gemaakte beelden dient deze knop tevens voor het wissen van beelden.

Als u een liefhebber bent van het maken van nachtopnames, zult u de "lange sluiter" modus - met belichtingstijden tot maximaal 15 seconden - zeker weten te waarderen. Om de best mogelijke beeldkwaliteit te waarborgen, wordt er bij sluitertijden langer dan 1,3 seconden, automatisch een ruisonderdrukkingsfilter toegepast om de aanwezige ruis te verminderen. Voor actie of continu opnames is er de mogelijkheid om tot 2,5 beelden per seconde op te nemen. Er is geen mogelijkheid om de sluitertijd of het diafragma handmatig in te stellen, maar we denken dat het ontbreken van deze mogelijkheid nauwelijks gemist zal worden door de fotografen waar deze camera voor bedoeld is.

De Canon IXUS 400 kan korte filmpjes met geluid opnemen tot een maximale lengte van 3 minuten. Daarbij is er een ingebouwde luidspreker voor het afspelen van de filmpjes en een memo-functie voor het opnemen van gesproken notities van maximaal 60 seconden bij elk beeldje.

In de doos

De Canon IXUS 400 wordt geleverd met een 840 mAh lithium accu, een zeer compacte batterijlader, 32Mb Compact Flash kaart, USB en AV kabel plus de onderhand legendarische Canon gebruiksaanwijzing van 160 pagina's en een draagriem. Voor het opslaan van beelden op uw computer en voor kleine beeldcorrecties is er de Digital Camera Solutions Disk V12, een vernieuwde versie van Zoom Browser EX 4.1, en ArcSoft Camera Suite 1.2. Bovendien is er voor diegenen die de camera mee willen nemen in het zwembad of op duik- of strandvakantie een onderwaterhuis verkrijgbaar als extra accessoire.

Het installeren van de software wijst zich eigenlijk vanzelf. Canon's Digital Solutions Disk leidt u door de installatie procedure waarbij u zelf kunt aangeven welke opties u wilt installeren en welke niet. De nieuwe versie van Zoom Browser werkt de mappen met beeldbestanden nu automatisch bij als het programma wordt geopend. In oudere versies moest dit steeds met de hand (beeld voor beeld) gebeuren elke keer als een beeld door een ander programma hernoemd of veranderd was. Dit was een zeer tijdrovend karwei. Ook in het toepassen van de andere programmamogelijkheden is de nieuwe Zoom Browser nu een stuk gebruiksvriendelijker geworden.

Het opslaan van de beelden gebeurt automatisch zodra de USB-kabel aangesloten wordt en de camera wordt aangezet. Het camerascherm opent en u selecteert welke opnames u naar de computer wilt overzetten en waar u ze wilt opslaan. U kunt ervoor kiezen de opnames van de geheugenkaart naar de computer te kopiëren of te verplaatsen. In het laatste geval wordt de geheugenkaart automatisch gewist terwijl de beelden overgezet worden. Zodra het kopiëren voltooid is, wordt het camerascherm gesloten en Zoom Browser geopend, waarna u de beelden kunt bekijken en bewerken.

Beeldkwaliteit

Het belichtingssysteem van de Canon IXUS 400 werkt feilloos en moeilijke belichtingssituaties worden meteen herkend, zodat de camera steeds heldere en goed belichte beelden aflevert. Het aanklikken van de voorbeeld foto's op deze pagina laat een vergrote opname zien waarbij u goed de beeldkwaliteit en de enorme detaillering van de foto kunt beoordelen. Het is misschien nodig te vermelden dat geen van de hier vertoonde beelden op welke manier dan ook bewerkt of aangepast is. Wat u hier ziet is wat de camera presteert.

Alle met deze camera gemaakt beelden laten een fijne detaillering zien in de middentonen, zonder dat hoge lichten of schaduwpartijen uitbleken of dichtlopen. De kleurverzadiging is uitstekend met mooie, volle rode en blauwe kleuren. Huidskleur wordt natuurgetrouw weergegeven en ook de automatische witbalans werkt in praktisch alle lichtsituaties perfect. De lens tekent zeer scherp en detailrijk voor zo'n compacte camera. Er is enige tonvormige vertekening in de uiterste groothoekstand, alsmede wat kussenvormige vertekening in de uiterste telestand, maar het lijkt minder te zijn dan bij sommige andere digitale camera's. Er is wat chromatische aberratie zichtbaar als paarse randjes naast extreem hoge lichten, maar niet zodanig dat dit als een probleem aangemerkt kan worden.

Bij het bekijken van de beelden kan een histogram worden getoond om zodoende de contrastomvang van het gemaakte beeld te beoordelen, maar er is geen informatie over de gebruikte sluitertijd of het diafragma. De meeste gebruikers echter zullen deze camera vooral in de volautomatische stand gebruiken en het denken aan de camera over laten. Dat is ook precies wat wij meestal deden om uit te vinden waar de Canon IXUS 400 toe in staat is en hoe goed de Canon DIGIC processor nu eigenlijk is. Let vooral op de voorbeeldfoto's die genomen zijn in moeilijke belichtingssituaties, zoals de kermisfoto's bij avond of de koeien in de ochtendmist. Allebei deze beelden werden opgenomen met de camera in de automatische programma stand.

Conclusie

Voor diegenen die een uiterst compacte en zeer degelijke camera zoeken is de Canon IXUS 400 moeilijk te overtreffen. Canon was de eerste die deze kleine maar functionele camera's op de markt bracht en het is hun gelukt een goede camera nog beter te maken. De Canon IXUS 400 is een waardige mededinger in de categorie compacte digitale camera's, omdat het een uiterst stijlvolle camera is die bijna perfecte resultaten laat zien, echter ten koste van sommige handmatige instelmogelijkheden. Hoewel andere Canon camera's (met name de S45) volledige controle bieden over het instellen van diafragma of sluitertijd en dezelfde goede resultaten opleveren als deze Canon IXUS 400, zijn ze veel groter en zwaarder. Deze 400 heeft het voordeel dat hij in elke broekzak past en dat maakt hem tot een ideale weekend- of vakantiecamera.

De 400 mag dan wel niet meer de nieuwste Canon IXUS camera zijn, maar voor mij persoonlijk is het wel de meest interessante vanwege zijn wat langere zoomlens en de mogelijkheid om de overal verkrijgbare en relatief goedkope Compact Flash kaarten te gebruiken - iets wat bij de nieuwste modellen niet meer mogelijk is. Mocht u nog een Canon IXUS 400 willen aanschaffen, wees er dan snel bij zolang ze nog verkrijgbaar zijn.

Canon IXUS 400 prijs vergelijking en winkels


Koop de Canon IXUS 400 in de Benelux bij:

Digital Camera Views
nieuws | digitale cameras | lessen | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2003 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming