Canon G9 test

Our other digital camera reviews

Canon G9 test

De Canon G-serie, die ooit begon met de G1 in 2000, is nu aan zijn zevende uitvoering toe met de Powershot G9. De nieuwe camera heeft alle goede eigenschappen van de vorige modellen behouden, en hoewel het handige draaibare LCD scherm ergens onderweg verloren gegaan is, bezit de G9 nu een 12 megapixel sensor, een 3.0 inch LCD scherm en is het – net als voor de G7 - weer mogelijk beelden in RAW op te nemen. Buiten dit zijn de specificaties van de G9 opvallend gelijk aan de G7 van vorig jaar. De bekende 6x Canon zoom lens met optische beeldstabilisatie is er nog, evenals de prima Digic III processor, gezichtsherkenning tot 9 personen en een uitgebreid scala aan automatische en handmatige functies.

voorzijde van de Canon Powershot G9 achterzijde van de Canon Powershot G9


De Canon G9 in de praktijk

Het uiterlijk van de G9 doet sterk denken aan de zoekercamera’s uit de jaren zeventig. Ondanks zijn hoekige vorm is de handligging goed, met een kleine rubber strip aan de voorkant als grip voor uw rechterhand en een duimgreep rechtsachter. Zoals we van Canon gewend zijn, is ook deze G9 weer een oerdegelijke camera die volgens ons best tegen een stootje kan.

In tegenstelling tot de plastic modellen die we bij sommige andere fabrikanten zien, voelt deze camera zeer degelijk aan. Het gewicht en de stevige, metalen constructie maken deze Canon goed voor jarenlang fotoplezier. Zaken als de metalen statiefbevestiging, de bediening van alle knoppen en schakelaars, de stevige klepjes voor batterij compartiment en USB-aansluitingen zijn daar het bewijs van.

De achterkant van de camera wordt gedomineerd door het grote 3.0 inch LCD scherm met 230.000 pixels. Het LCD beeld is ook buiten vanuit alle richtingen goed zichtbaar. Bovendien wordt bij weinig omgevingslicht het beeld automatisch lichter zodat je duidelijk het onderwerp kunt blijven zien. Het is goed dat Canon de optische zoeker behouden heeft. Hij is redelijk van formaat, heeft een dioptrie correctie en is heel goed bruikbaar. Houdt er rekening mee dat hij slechts zo’n 80% van het beeld toont, zodat je voor precieze composities toch gebruik moet maken van het LCD scherm.

Rechts van het LCD scherm vinden we de traditionele vierwegschakelaar die gecombineerd is met een handig instelwiel daaromheen. Dit wordt gebruikt voor het selecteren van handbediende instellingen, het doorbladeren van het menu of het bekijken van foto’s in de weergave stand. Daarbij bedient het nog andere functies die afhankelijk zijn van de programmamodus waarin u zich bevindt. Dit wiel is een handige oplossing voor instellingen waarvoor je bij de meeste andere camera’s -tig keer de vierwegschakelaar moet indrukken.

Op de vierwegschakelaar vinden we opties voor de handbediende scherpstelling; flits; macro en continu opnames en de zelfontspanner. De centrale SET/FUNC knop geeft toegang tot het bekende Canon Functie menu met instellingen voor beeldformaat en –kwaliteit; witbalans; kleuropties; flitslichtcompensatie; lichtmeting plus belichtings- en scherpstel trapjes. De laatste optie maakt het mogelijk om drie beelden op te nemen, eentje met de door de camera gekozen scherpstelling en twee respectievelijk iets dichterbij en wat verder weg.

De meeste functies op de Canon G9 kunnen bediend worden zonder het uitgebreide cameramenu te raadplegen, omdat er voor alle veelgebruikte functies wel een aparte knop ergens op de camera te vinden is. Op de achterzijde vinden we aparte knoppen voor weergave opties van het LCD scherm; toegang tot het camera menu; belichtingscompensatie over +/- 2 stops in stapjes van 1/3 EV; weergave of wissen van de gemaakte foto’s en een knop voor het bepalen van het scherpstelpunt en het vastzetten van de belichting (AE-lock). Een kleine “custom” knop linksachter kan door de gebruiker zelf ingesteld worden en biedt naar keuze toegang tot de lichtmeetmethode, de witbalans, de AF-lock of het 3-stops grijsfilter.

Twee handige aanvullingen op het 9-punts AF-systeem zijn de Flexizone scherpsteloptie, waarbij u zelf een focuspunt kiest uit de 375 AF-punten die de camera aanbiedt, en de gezichtsherkenning van maximaal negen gezichten. Het systeem werkt prima en komt goed van pas bij het maken van groepsfoto’s bijvoorbeeld. Het scherpstelgebied kan naar behoefte vergroot of verkleind worden.

Aan de bovenzijde van de Powershot G9 zien we twee grote instelwielen, een voor de ISO-instellingen (Auto, 80-1600, Hi) en een voor de verschillende programma- en onderwerpstanden. De iets te kleine zoomschakelaar zit rondom de sluiterknop. De G9 heeft een aparte flitsschoen voor eigen Canon Speedlights of vreemd-merk flitsers. De meeste Speedlight-functies worden automatisch vanuit de camera aangestuurd en ze bieden meer mogelijkheden dan een gewone flitser van een ander merk.

We zullen hier niet verder ingaan op verschillende “gimmick” instellingen zoals KleurAccent of KleurSwitch mogelijkheden omdat deze naar ons idee niet snel gebruikt zullen worden door de serieuze fotograaf en eigenlijk alleen bedoeld zijn als “spielerei”.

Hoewel we ons realiseren dat de meeste mensen een hekel hebben aan het lezen van instructieboekjes, denken we dat het bij de Powershot G9 geen kwaad kan hier een avond voor uit te trekken om vertrouwd te raken met alle functies en te ontdekken wat deze camera allemaal kan. De Canon G9 is een echt stuk fotogereedschap dat je moet leren gebruiken wil je optimaal van alle mogelijkheden kunnen genieten.

menglicht

In de Canon G9 doos

Alle benodigde hulpmiddelen zijn inbegrepen en er is hier dus weinig nieuws onder de zon. Of het zou moeten zijn dat Canon een van de weinige fabrikanten is die nog een geheugenkaart bij de camera doet. Het meegeleverde MMCplus 32Mb kaartje zal echter niet veel dienst doen denken we, want er passen slechts vijf beelden op in de hoogste JPEG resolutie. Ons advies is dan ook weer om maar meteen een SD, SDMC, of MMC-kaart te kopen met een flinke opslagcapaciteit.

Een volle NB-2LH, 7.4V 720mAh Li-ion accu levert energie voor zo’n 240 foto’s (CIPA). Dit viel ons een beetje tegen omdat we bij veel andere camera’s zien dat er veel meer opnames per lading gemaakt kunnen worden. Het opladen van een lege batterij duurt zo’n 105 minuten.

menglicht

U krijgt bij de camera een beknopte, Nederlandstalige handleiding van 23 pagina’s, maar alle camerafuncties worden uitgebreid uitgelegd op de meegeleverde CD. Zoals al eerder gezegd, loont het de moeite om wat tijd uit te trekken om de Powershot G9 echt te leren kennen. Dat zal uw prestaties met de camera zeker ten goede komen. De tweede CD is de bekende Canon Digital Solutions Disk versie 32.0, waarop u ZoomBrowser EX6.0 en PhotoStitch 3.1 voor MAC en Windows vindt. Er lijkt geen ondersteuning meer te zijn voor Windows 98SE omdat de CDs alleen compatibel zijn vanaf Windows 2000SP4. ZoomBrowser EX6.0 wordt niet alleen gebruikt voor het overbrengen van beelden naar uw computer en het organiseren ervan, maar ondersteunt nu ook het omzetten van RAW beelden waarbij u zelf de belichting, witbalans, scherpte, kleur en ruisonderdrukking kunt instellen.

contrast, verzadiging, scherpte -2 My Colors Neutraal My Colors UIT My Colors Levendig contrast, verzadiging, scherpte +2

Er zijn voor de Canon G9 verschillende extra’s leverbaar zoals een 0.75x groothoek of een 2x tele adapter, drie aparte Speedlight flitsers die synchroniseren met de camera, een losse slave flitser of een onderwaterhuis dat gebruikt kan worden tot 40 meter diepte. Een afstandsbediening, zoals bij oudere G-serie modellen, is niet leverbaar voor de G9, maar de camera ondersteunt wel bediening rechtstreeks vanaf de computer door middel van de Remote Capture Task in ZoomBrowser, waarbij beelden direct op de harde schijf worden opgeslagen.

Beeldkwaliteit

De Canon Powershot G9 heeft een vaste f/2.8-4.8/35-210mm (35mm eq.) 6x Canon zoomlens met optische beeldstabilisatie. Dit systeem zou een winst van drie stops moeten bieden ten opzichte van conventionele lenzen. Hoeveel het in werkelijkheid is, is natuurlijk verschillend per fotograaf omdat dit ook beïnvloed wordt door hoe vast uw hand is. Wij vonden het systeem in elk geval effectief genoeg om zelfs bij lagere sluitertijden nog scherpe beelden af te leveren. Het is voor scherpe foto’s sowieso aan te raden de Canon G9 met twee handen vast te houden omdat de “baksteenvorm” duidelijk minder houvast biedt om beelden met één hand op te nemen. De scherpstelling werkt prima en is meestal snel en trefzeker. Alleen in de langere telestanden gaat het allemaal wat trager. De AF hoeft echter nauwelijks te zoeken en weet het onderwerp meestal vlot te vinden.

ISO 100 ISO 200 ISO 400 ISO 800 ISO 1600

De kwaliteit van de gemaakte beelden is prima met slechts een lichte tonvormige vertekening bij groothoek en bijna perfect rechte lijnen in de telestand. Er is nauwelijks vignettering in de uiterste zoomstanden en bij volle opening zien we slechts een lichte onscherpte in de hoeken en een beetje chromatische aberratie.

De kleuren zijn levendig maar natuurgetrouw en niet zo oververzadigd als bij sommige andere compacts. Echter bij het bekijken van beelden op het LCD scherm van de camera leken de kleuren vaak veel te warm en ansichtkaartachtig. Pas toen we de foto’s op de computer bekeken zagen we de werkelijke kleuren. Mocht u trouwens de voorkeur geven aan een andere kleurkarakteristiek, dan is dit eenvoudig in te stellen in het MyColors menu, waar u de scherpte, het contrast en de verzadiging aan uw eigen smaak kunt aanpassen.

ISO 800 ISO 100

Het dynamisch bereik is goed, hoewel er bij de hoge lichten in sommige beeldsituaties met lichte onderwerpen of bij veel contrast wat detailverlies zichtbaar is. Het opnemen van RAW beelden kan hier enige verbetering in brengen, hoewel u hier geen wonderen van moet verwachten omdat de RAW functie van ZoomBrowser in feite dezelfde bewerking toepast als de processor in de camera met JPEG beelden doet. Andere testers hebben opgemerkt dat vreemd-merk RAW software meer uit uw RAW beelden kan halen, maar we hebben dit niet zelf kunnen testen.

Voor de beste beeldkwaliteit bij compactcamera’s is het aan te raden het ISO-niveau zo laag mogelijk te houden om ruis en korrel in de hand te houden. De Canon G9 is daarop geen uitzondering. Beelden gemaakt met ISO 80 of 100 zijn gewoon super met prima detail en mooie kleuren, maar bij hogere ISO-waarden wordt de kwaliteit duidelijk minder. De ISO 1600 of 3200 waarden bij de Canon dienen - net als bij elke andere compact trouwens - alleen dan gebruikt te worden als er geen andere optie, zoals statief of flitser, voorhanden is. Het is niet voor niets dat de G9 automatisch de beeldresolutie verlaagt tot 1600x1200 voor beelden die met ISO 3200 gemaakt worden.

Zoals we gewend zijn van Canon is de belichting prima in orde en zien we steeds mooie, goed belichte foto’s. De drie lichtmeetmethodes zorgen ervoor dat u in situaties met veel hoge lichten of dominerende schaduwpartijen kunt kiezen voor centrumgerichte of spotmeting. Het live histogram is daarbij heel handig als u weet wat u doet. De witbalans in buitenopnames was uitstekend, maar bij menglicht of TL-licht waren de resultaten soms wat aan de warme kant of ontstond er een kleurzweem die liet zien dat de camera hier moeite mee had. Buiten de automatische witbalans en zeven presets, zijn er nog twee customstanden waar u uw eigen witbalansinstellingen kunt opslaan

Conclusie

De Canon Powershot G9 is een fantastische camera maar hij is niet voor iedereen geschikt. Hoewel er een groene Auto stand is waarbij alle belangrijke beslissingen door de camera voor u genomen worden, is de G9 niet bestemd voor de kiekjesmaker die een paar keer per jaar wat vakantiefoto’s maakt of de kinderen thuis probeert vast te leggen. Als u in deze categorie valt bent u beter af met een goedkopere, eenvoudige camera die u ongetwijfeld heel veel fotoplezier zal brengen.

De serieuze fotograaf die de Canon G9 aanschaft zal merken dat deze camera een waardevolle investering is en bovendien het perfecte gereedschap om mooie foto’s te creëren. Er zijn genoeg functies om uit te proberen en de G9 biedt volop mogelijkheden om uw creativiteit volledig te benutten. Daarbij is de Powershot G9 een camera die je in het gebruik steeds meer gaat waarderen. Zijn sterke punten zijn ongetwijfeld het brede scala aan mogelijkheden, zijn degelijke bouw en snelle, trefzekere bediening. Daarbij denken we dat hij een ideale metgezel zal zijn als u die zware DSLR met alle lenzen en hulpstukken een keer thuis wilt laten en toch professionele resultaten wilt zien.


Additional information: Canon G9 specificaties en andere tests
December 1, 2007

Canon G9 Price comparison and shopping options

Koop de Canon G9 in Nederland bij:
go to top of page