Zoals we gewend zijn van de meeste grote fabrikanten, maakt de introductie van nieuwe ontwikkelingen op de digitale cameramarkt het noodzakelijk om een update van het vorige model uit te brengen. Dat geldt natuurlijk ook voor Canon die met de G6 nu het vijfde succesvolle model in de G-serie uitbrengt. Vergeleken met zijn voorganger de G5, heeft het nieuwe model een 7-megapixel beeldchip van Sony, waarbij het camerahuis een stuk compacter is geworden. De tijd die nodig is om scherp te stellen is verder verkort en de camera gebruikt nu het 9-punts AiAF systeem dat we ook al kennen uit andere Canon modellen. Met een sterkere accu, een groter 2-inch LCD-scherm en de mogelijkheid tot het opnemen van RAW en JPEG beelden, zal de camera de enthousiaste fotograaf zeker aanspreken. Voeg daarbij de uitstekende beeldkwaliteit die we van Canon gewend zijn en je kunt er nagenoeg zeker van zijn dat deze Canon G6 een succes zal worden.
De camera in de praktijk
Hoewel de camera nu ongeveer 2 cm smaller is dan zijn voorganger, kun je de Canon G6 niet bepaald een vestzakcamera noemen. Met zijn stevige handgreep en 4x zoom lens is het toch een tamelijk fors apparaat. De programmakeuze draaiknop is verhuisd naar de achterzijde van de camera om de compactere vorm mogelijk te maken. Hij zit nu direct naast de zoeker waardoor hij gemakkelijk met de wijsvinger te bedienen is. Alle andere bedieningsorganen zijn in groepjes aan de rechter- en bovenzijde van het LCD-scherm geplaatst, met aparte knoppen voor flits, drive en lichtmeetmethode die boven op de camera naast de flitsschoen hun plaats gevonden hebben. De zoomknop zit rond de ontspanner met daarachter nog een klein selectiewieltje. De kleine LCD aan de bovenzijde is gebleven, maar kan nu verlicht worden door het indrukken van het knopje ernaast.
Met een mix van metaal en plastic maakt de camera een degelijke indruk. Constructie en vorm zijn prima, met alle knoppen op de goede plaats en met een duidelijk icoontje zodat meteen helder is waar ze voor dienen. Door de nieuwe handgreep is de camera gemakkelijker vast te houden dan de G5 en door de compactere bouw is ook de lenstubus niet langer in de zoeker zichtbaar in de groothoekstand of op de foto bij flitsopnames. Deze vervelende tekortkoming van het oude ontwerp is nu eindelijk verholpen.
De f2.0-3.0, 7.2 - 28.8mm 4x zoom lens met een kleinbeeld bereik van 35 tot 140 mm is identiek aan de lens die op de Powershot G5 en de G3 gebruikt werd. Het indrukken van het knopje linksonder de lens ontgrendelt de metalen ring waardoor een adapter (LA-DC58B) gemonteerd kan worden die het mogelijk maakt een groothoek- of televoorzetlens te monteren of gewone 58mm filters.
De camera wordt ingeschakeld door de aan/uit knop in de opname- of weergavestand te zetten. Deze knop zit aan de uiterste rechterbovenzijde van de camera, met een klein veiligheidsknopje dat ervoor moet waken dat de camera per ongeluk ingeschakeld wordt als je hem oppakt. We merkten echter dat het nog steeds erg gemakkelijk was om dit veiligheidspalletje per ongeluk in te drukken bij het opbergen van de camera waardoor de Powershot G6 ongewild ingeschakeld wordt, waarbij de lensdop weggeduwd wordt en de lenstubus naar buiten schuift. De uit-knop zit boven op deze schakelaar met de AE-knop daar direct onder.
De inschakeltijd is aangenaam kort met 3.5 seconden. Bij het maken van een opname is slechts een lichte sluitervertraging merkbaar die tot nul gereduceerd kan worden, als er van tevoren scherpgesteld wordt door de sluiterknop alvast half in te drukken. De wachttijd tussen de opnames is met 1.5 sec. beter dan gemiddeld. De zoomsnelheid van groothoek naar tele is verkort tot 1.7 sec. terwijl de scherpstelsnelheid met ongeveer 55% verbeterd is ten opzichte van de Powershot G5. Een lekker snel toestelletje deze Canon G6.
Het LCD-scherm is gegroeid tot 2 inch en 118.000 pixels. Het is nog steeds het handige draaibare type dat we al kennen van vorige Canon modellen. Het kan over 270 graden gedraaid worden en als het schermpje niet in gebruik is kun je het inklappen zodat het mooi beschermd is tegen krassen. Een groot voordeel van draaibare LCD's is dat je heel gemakkelijk over de hoofden van mensen kunt fotograferen of opnames kunt maken vanuit de meest onmogelijke cameraposities. Als je er eenmaal aan gewend bent wil je nooit meer anders.
Interessant op de Canon G6 is ook het flitsschoentje voor het monteren van een externe flitser. Meer en meer fabrikanten bieden tegenwoordig deze mogelijkheid op hun verschillende modellen en de Powershot G6 ondersteund verschillende eigen flitsers. Als er vreemdmerk flitsers gebruikt worden controleer dan eerst de ontsteekspanning want die mag - volgens de handleiding bij de camera - niet te hoog zijn. Hoewel Canon geen exacte maximumwaarde aangeeft weten we uit eigen ervaring dat flitsers met een voltage van 8 a 9 volt nog veilig gebruikt kunnen worden. De sterkte van de ingebouwde flits kan over +/- 2EV ingesteld worden voor een nauwkeurige dosering van het toe te voegen licht met een maximale flitssynchronisatietijd van 1/250 sec.
Het is duidelijk dat de Canon G6 bedoeld is voor meer gevorderde gebruikers. Er zijn namelijk maar drie voorgeprogrammeerde programmastanden (portret, nachtopname en landschap) samen met een Panoramastand. Daarbij is er een volledig automatische stand waarbij nauwelijks ingrijpen mogelijk is; een P-stand waarbij diverse variabelen aangepast kunnen worden; sluitertijd- en diafragmavoorkeuze plus volledige handbediening. Er zijn twee custom standen om uw favoriete camera-instellingen op te slaan - handig als u bijvoorbeeld op locatie afwisselend buiten opnames moet maken en daarna binnen met bijvoorbeeld invulflits, zoals bij een bruiloft of zo.
Een groot aantal andere opties kan ingesteld worden maar we beperken ons hier tot het noemen van de belangrijkste, zoals belichtingstrapjes maken tot +/- 2 EV maar ook scherpstel-trapjes. Dat laatste is vrij ongebruikelijk in camera's van deze klasse. Het wordt gebruikt bij handbediende scherpstelling waarbij één opname gemaakt wordt op de door u gekozen afstand, eentje dichterbij en eentje verder weg, zodat u later de beste uit kunt kiezen. Buiten de automatische witbalansinstelling met 6 verschillende opties, zijn er 2 custominstellingen die vastgelegd kunnen worden door het opnemen van een grijze of witte kaart onder de aanwezige lichtomstandigheden. Deze kunnen dan later weer opgeroepen worden indien nodig. Er is spotmeting, meervelds- en centrumgerichte lichtmeting; automatische scherpstelling op het beeldmidden of 9-punts AiAF scherpstelling met Flexizone AF waarbij de vierwegknop gebruikt wordt om een scherpstelpunt in het beeld aan te geven.
Natuurlijk is er ook een AF hulplichtje, maar het viel ons op dat onder donkere lichtomstandigheden het LCD-scherm praktisch onbruikbaar is omdat het te donker is om het onderwerp te kunnen onderscheiden.
Een neutraal grijsfilter kan in de lichtbaan van de lens gedraaid worden waarbij de hoeveelheid licht die de sensor bereikt met ongeveer drie diafragmastops verminderd wordt. Deze functie die we alleen op Canon camera's tegenkomen, maakt het mogelijk om een grotere diafragma-opening te gebruiken voor minder scherptediepte om - bijvoorbeeld bij een portret - de achtergrond onscherp te kunnen houden, of u kunt een langzame sluitertijd instellen om beweging in actie-opnames vast te leggen. Het contrast, de verzadiging en scherpte kunnen naar uw eigen smaak ingesteld worden. Intervalopnames zijn mogelijk waarbij 2 tot 100 opnames gemaakt kunnen worden met een tussentijd van 1 tot 60 minuten. Flitsen is mogelijk op het eerste of tweede gordijn. Al met al genoeg opties om de gemiddelde fotograaf tot lang na Kerstmis bezig te houden. Het verbaast ons echter een beetje dat Canon nog steeds geen live histogramfunctie ingebouwd heeft in deze Canon G6,
aangezien de meeste concurrenten in deze klasse al veel langer over deze mogelijkheid beschikken.
In de doos
Buiten de gebruikelijke "ingrediënten" zoals USB en AV kabels, draagriem en lensdop, wordt de Powershot G6 geleverd met een nieuwe BP511A lithium-ion batterij die krachtiger is dan zijn voorganger, de gewone BP511. De netadapter heeft ongeveer 90 minuten nodig om een lege batterij op te laden. Volgens testen door Canon volgens CIPA standaard, moet een volle accu genoeg zijn voor ongeveer 300 foto's of 6 uur afspeeltijd. Uit onze test konden we opmaken dat deze bewering klopt omdat we slechts eenmaal de accu op hoefden te laden terwijl we meer dan 500 foto's met de camera gemaakt hebben. Hoewel de bestandsgrootte van een 7-megapixel opname in de SuperFine JPEG stand al gauw zo'n 6 Mb is, doet Canon er nog steeds slechts een 32Mb kaartje bij en dit is voldoende om de camera even uit te proberen maar echt niet meer dan dat. Voor een camera in deze klasse en met de redelijke prijzen die er tegenwoordig gevraagd worden voor geheugenkaartjes zouden we een kaart van ten minste 512Mb willen adviseren,
zodat u niet hoeft te stoppen om geheugen bij te vullen als u net lekker aan het fotograferen bent. De Canon G6 ondersteunt het FAT32 protocol voor kaarten groter dan 2Gb en je kunt CompactFlash kaarten van het type I en II gebruiken inclusief Microdrives.
Een draadloze afstandsbediening is inbegrepen en CD-ROMs met Canon's Digital Camera Solutions Disk V20.0, ArcSoft Camera Suite en drivers voor Windows en Macintosh. Er is een gedrukte Nederlandstalige handleiding van 207 pagina's die u wegwijs maakt in alle mogelijkheden die de camera biedt. Zoals altijd bij Canon is deze handleiding zeer uitgebreid en duidelijk hoewel we nogal wat voetnoten en kleine druk aantroffen om de fijnere kneepjes van de camerabediening uit te leggen.
Het softwarepakket omvat ZoomBrowser, PhotoStitch - om panoramaopnames aan elkaar te maken - en TWAIN en WIA drivers voor Windows. Op Mac computers met OS X 10.1 en hoger zal de computer de camera automatisch vinden en wordt het programma Image Capture gestart om de gemaakte JPEG beelden naar de Mac over te zetten. Voor RAW bestanden dient met File Viewer Utility te gebruiken of een externe kaartlezer. In de software ingebouwd is ook het programma Remote Capture. Hiermee kunt u de camera direct vanaf de PC via de USB (1.0) poort bedienen, terwijl de opnames meteen naar de harde schijf geschreven worden.
Beeldkwaliteit
Met Canon als een van de grote namen in de digitale camera markt van vandaag zal het niet echt als een verrassing komen dat de beeldkwaliteit van deze nieuwe Canon Powershot G6 weer voortreffelijk is. Het is Canon gelukt om een goede camera nog beter te maken. Beelden opgenomen met de vertrouwde f2.0-3.0, 7.2 - 28.8mm (35 - 140mm) zoomlens, zijn helder, scherp en goed belicht met mooi verzadigde kleuren die precies goed zijn. Flitsfoto's binnen laten een gelijkmatige lichtverdeling zien en mocht je graag een subtieler effect willen, dan kan de flitssterkte nog verder verminderd worden. De camera levert mooi zachte beelden met zeer weinig ruis bij ISO 50 en 100 en bij ISO 400 is er in de schaduwpartijen wel enige ruis zichtbaar, maar deze is niet storend aanwezig.
Lensfouten zijn goed onderdrukt met slechts een lichte tonvormige vertekening in de groothoekstand die geleidelijk verdwijnt als er ingezoomd wordt naar de telestand. Deze laatste is nagenoeg vertekeningsvrij. Er is geen vignettering of lichtafval naar de hoeken toe en Canon is erin geslaagd om de beruchte paarse randjes goed te onderdrukken. De automatische witbalans werkt meestal perfect, maar het viel ons op dat bij TL-licht de beelden toch nog een enigszins groene kleurzweem hadden. In deze lichtomstandigheden kan er dus het best omgeschakeld worden naar een van de twee witbalansinstellingen die voor TL-licht bedoeld zijn. We zijn ervan overtuigd dat als u besluit om een keer uw zware digitale reflex thuis te laten en de Canon G6 mee te nemen, de beeldkwaliteit zich zeker kan meten met wat u gewend bent.
Conclusie
De Canon Powershot G6 is een prachtige camera. De beeldkwaliteit is uitstekend, de bediening is voortreffelijk en de camera zit vol geavanceerde functies die zeker op prijs gesteld zullen worden door zowel de gevorderde amateur als de professionele fotograaf. De 7-megapixel beelden bieden ruim voldoende resolutie om uitstekende A3 prints te maken met mooi verzadigde kleuren en een prima beelddetaillering.
U moet deze camera echter niet aanschaffen als u alleen wat "huis, tuin en keuken" kiekjes wilt maken, maar als u serieus met fotografie bezig bent en alles uit uw hobby wilt halen, is de Canon G6 een uitstekende keuze. Buiten het feit dat we graag een snelle USB 2.0 aansluiting gezien hadden en een live histogram kunnen we eigenlijk niets bedenken dat de camera nog completer zou kunnen maken dan hij al is. De Canon Powershot G6 beviel ons zo goed dat we hem zonder aarzeling durven aan te bevelen voor de serieuze fotograaf. Zo, nu weet u tenminste wat u voor 6 december op uw verlanglijstje moet zetten . . .
|