Canon Powershot A80 test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Canon A80
test
Februari
2004
Canon A80 produkt details & specificaties

Top
 

Canon A80 test



De Canon A80 is het meest recente model in de serie camera's die Canon het afgelopen jaar heeft uitgebracht. Als opvolger van de populaire A70 met 3 megapixel sensor, bezit de nieuweling alle goede eigenschappen van het vorige model plus een aantal interessante extra's. Zo is er is een draaibaar LCD scherm dat het mogelijk maakt om vanuit nagenoeg elk standpunt te fotograferen. Verder bezit de Canon A80 een 4 megapixel sensor, dezelfde als in de IXUS 400, die een resolutie oplevert van 2274 x 1702 pixels. Het mooiste aan de Canon Powershot A80 is dat de camera, buiten de volledig automatische programmastand, de mogelijkheid biedt om de meeste instellingen handmatig in te stellen, zodat ook gevorderde fotografen alle mogelijkheid hebben om hun creativiteit uit te leven.
Voorkant Canon A80 Draaibaar LCD scherm van de Canon A80 Achterkant van de Canon A80

Er lijkt zich een trend af te tekenen van volautomatische camera's die gebruikt kunnen worden door de huis, tuin en "kids" fotograaf en perfecte foto's aflevert, maar die tegelijkertijd aan gevorderde fotografen de mogelijkheid biedt om verschillende functies handmatig in te stellen. We denken dat dit een goede ontwikkeling is, omdat het de interesse voor de fotografie bij beginnende fotografen kan stimuleren. Als ze dan eenmaal het stadium van kiekjesmaker gepasseerd zijn, hebben ze de mogelijkheid om wat avontuurlijker met hun fotografie om te gaan zonder dat het meteen nodig is alweer een nieuwe camera aan te schaffen. Dit soort camera biedt een naadloze overgang naar wat zich kan ontwikkelen tot een fascinerende hobby. En natuurlijk is dit dan weer goed voor de camerafabrikanten, want enthousiaste hobbyfotografen zijn best bereid om meer geld uit te geven voor een nieuw model met nog meer mogelijkheden, of nog meer accessoires als het plezier in hun hobby toeneemt. Van de Canon A80 zult u echter heel lang plezier beleven, aangezien er genoeg functies en mogelijkheden te ontdekken en uit te proberen zijn voordat u aan een nieuw toestel toe bent.

Proefopname met de Canon A80 Proefopname met de Canon Powershot A80 Proefopname met de Canon A80 Proefopname met de Canon Powershot A80


de camera in de praktijk


De ergonomie van deze middelgrote Canon A80 is goed. Het is geen superkleine camera, maar hij past gemakkelijk in een jaszak of handtas. De stevige handgreep aan de rechterkant geeft voldoende grip om de camera met één hand te bedienen als u dat wilt. Zoals de meeste Canon camera's maakt ook dit model een solide indruk met zijn mix van metaal en plastic voor het exterieur. Eigenlijk is de Canon A80 qua uiterlijk bijna gelijk aan zijn voorganger de A70. Het grote verschil zit echter binnenin, aangezien er een aantal belangrijke verbeteringen op het vorige model zijn doorgevoerd. Natuurlijk is er nu de grotere 4 megapixel sensor die een resolutie levert van 2274 x 1702 pixels - groot genoeg voor een kwaliteitsafdruk op A4 formaat en zelfs nog wat groter als u wilt. Bovendien is er het negen punts AiAF systeem dat, gekoppeld aan Canon's nu al legendarische DIGIC processor en 3x zoom lens met een maximum lensopening van f2.8 tot f 4.9, garant staat voor haarscherpe opnames met fijne details en natuurgetrouwe kleuren.

Vergeleken met conventionele processors zoals die in digitale camera's gebruikt worden, combineert de DIGIC processor van Canon vele belangrijke camerafuncties in één chip. Hiermee wordt nagenoeg elke camerafunctie, van JPG compressie tot automatische scherpstelling, belichting en witbalans plus nog enkele andere instellingen aangestuurd. Het resultaat ervan is een duidelijk betere beeldkwaliteit, een verbeterde en snellere automatische scherpstelling, snelle data-opslag en bovendien een lager batterijverbruik.


Na het aanzetten is de camera binnen drie seconden actiebereid. Er is nauwelijks sluitervertraging, en al zeker niet als je van tevoren scherpstelt door de ontspanknop half in te drukken. Na het maken van een opname duurt het een kleine twee seconden voordat je de volgende opname kunt maken. De Canon A80 heeft een aantal extra functies die het fotograferen aangenaam maken. Een daarvan is de sensor die "ziet" of een opname in staand of in liggend formaat gemaakt is en de foto automatisch rechtop zet. Het draaibare LCD scherm dat - hoewel nogal krap bemeten met zijn 4 cm - het mogelijk maakt om onopvallend vanuit de heup de schieten, of foto's te maken vanaf de grond of hoog over een menigte heen. Bij zelfportretten of groepsfoto's inclusief de fotograaf heeft u de mogelijkheid om zeer precies de beelduitsnede te controleren door het LCD scherm naar voren te draaien.

Vergeleken met andere Canon modellen is de resolutie van het LCD schermpje vrij laag met 67000 pixels en ook de helderheid kan niet ingesteld worden. Toch hebben we hier in ons gebruik van de camera geen hinder van ondervonden. In de afspeelmodus kan het beeld tot tien keer vergroot worden zodat alle details duidelijk zichtbaar worden. Direct boven de LCD bevindt zich de zoeker. Er is geen dioptrie correctie, maar het beeld is helder en ook voor brildragers goed te overzien. De zoeker geeft ongeveer 82% van het beeld weer, in vergelijking tot het LCD dat ongeveer 100% laat zien.


De bedieningsknoppen zijn zo geplaatst dat ze niet per ongeluk ingedrukt kunnen worden als je dat niet wilt. Boven op de camera bevindt zich de grote programmakeuzeknop die verdeeld is in drie zones. In de groene "Auto" stand regelt de camera zelf alle instellingen, ideaal voor snelle kiekjes. Draai de knop met de klok mee om naar de creatieve zone te gaan. Hier vindt u de voorgeprogrammeerde instellingen voor portret, landschap en nachtopnames, samen met de lange en korte sluitertijdinstelling. Draait u de knop tegen de klok in dan komt u in de "Image Zone" zoals Canon dat zelf noemt. Hier kunt u kiezen uit Program AE, sluitertijd- en diafragmavoorkeuze SV/AV en volledige handbediening M. Ook bevinden zich hier de C1 en C2 stand, twee door de gebruiker in te stellen customprogramma's waaronder u uw favoriete instellingen op kunt slaan. De programmakeuzeknop voelt solide aan en klikt mooi in op alle programmastanden. Bovenop de forse handgreep, die de vier AA batterijen herbergt, bevindt zich de ontspanknop met de zoomknop daaromheen. Dit werkt heel handig omdat je in of uit kunt zoomen zonder het oog van de zoeker te halen.


Er zijn drie lichtmeetmethodes. Naast de matrixmeting, die het te meten beeldgedeelte koppelt aan een van de actieve scherpstelpunten, is er spot en centrumgerichte lichtmeting. Hoewel de matrixmeting de standaard instelling is in de meeste programmastanden, zullen traditionele fotografen nog vaak de voorkeur geven aan de centrumgerichte meetmethode. Bij deze laatste is het namelijk gemakkelijker om de belichtingsinstellingen van de camera te beïnvloeden, omdat de nadruk voornamelijk op het beeldmidden ligt. Als er bijvoorbeeld veel witte lucht in beeld is, kan het effect daarvan op de belichting gemakkelijk gecorrigeerd worden door de camera iets naar beneden te richten om zo de juiste belichting vast te stellen en vervolgens de beelduitsnede te bepalen. Bij matrixmeting weet je nooit precies welke gedeeltes van het beeld de nadruk krijgen bij het bepalen van de belichting, zodat het veel moeilijker is om in te schatten wanneer je de belichting aan moet passen. Een voordeel van digitaal boven analoog is in dit geval dat je het resultaat direct kunt beoordelen en eventueel aanpassen.


Bij de camera worden vier alkaline batterijen geleverd, die goed voldoen als je de camera slechts af en toe gebruikt. Als u echter van plan bent om echt te gaan fotograferen is het aan te raden direct een aantal NiMh oplaadbare batterijen van goede kwaliteit aan te schaffen. Als u deze eenmaal in de camera heeft zult u merken dat de Canon A80 zeer zuinig met zijn energie omspringt. Canon beweert dat het mogelijk is om 675 opnames te maken met 1 set 1600NiMh batterijen, waarbij het LCD bij 50% van de opnames gebruikt wordt. Bent u van plan om het LCD altijd te gebruiken, dan denken we dat het toch mogelijk moet zijn zo'n 300 opnames te maken voordat de batterijen opnieuw geladen moeten worden.

De ingebouwde flits heeft de gebruikelijke instellingen zoals flitsen bij lange sluitertijden en rode ogen reductie. In de M-stand (volledige handbediening) is het bovendien mogelijk de lichtintensiteit van de flits in te stellen in drie standen; laag, medium of hoog. Dit geeft een goede controle over het aanpassen van het flitslicht aan het bestaande omgevingslicht. Ook is het interessant om te vermelden dat er geen voorflits is in de M-stand, zodat de cameraflits als slave gebruikt kan worden bij het aansturen van een tweede flitser of studiolampen als er extra licht nodig is.


De afstandsinstelling gaat van 45 cm tot oneindig en in de macro-stand is het mogelijk het onderwerp tot op 5 cm te naderen in de groothoekstand. Dit maakt het mogelijk een onderwerp van 4 x 5 cm beeldvullend op te nemen. Het scherpstel hulplichtje dat tevens dienst doet als rode ogen reductie lampje is een welkome aanvulling en voldoet prima bij het scherpstellen onder slechte lichtomstandigheden.

In de doos


Deze Canon wordt verkocht met alle gebruikelijke extra's. Natuurlijk zijn er de USB en AV kabels en een draagkoordje. Bovendien doet Canon er een 32Mb CF-kaartje bij, dat sowieso te klein is als je echt gaat fotograferen omdat er nauwelijks tien opnames in de hoogste resolutie op passen. Daarbij krijg je vier alkaline batterijen en een duidelijke gedrukte handleiding van 214 bladzijden.

De geleverde software bestaat uit Canon's Digital Solutions Disk V14 samen met Arc Soft Camera Suite 1.2 en een gedrukte softwarehandleiding. Ons test model werd geleverd met Sandisk Rescue Pro data recovery disk, die gebruikt kan worden om data terug te halen van beschadigde geheugenkaartjes. We weten niet of deze CD ook meegeleverd wordt in de Nederlandse uitvoering, omdat onze testcamera een model uit de voorproductie was. Het zou in elk geval wel een nuttig extraatje zijn.


Het is interessant om te zien hoe Zoom Browser, het beeldbewerkingprogramma van Canon zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Van een nogal sober en niet erg gebruikersvriendelijk programma heeft het zich ontwikkeld tot een volwaardig product dat vele nuttige extra's biedt. Het is tegenwoordig mogelijk om Zoom Browser niet alleen te gebruiken als een overzichtelijke database voor uw digitale beelden, maar u kunt nu ook snel naar foto's zoeken door verschillende zoekcriteria op te geven. U kunt trefwoorden toekennen aan beelden of zoeken op datum. Erg handig als u bijvoorbeeld alle foto's op wilt zoeken van toen uw kinderen drie waren, of als u wilt terugkijken op uw vakantie in Frankrijk van twee jaar geleden. Het programma biedt tegenwoordig voldoende mogelijkheden om de meeste gebruikers tevreden te stellen.


Buiten een goede set oplaadbare batterijen en een groter geheugenkaartje wat eigenlijk absoluut noodzakelijk is als u serieus wilt gaan fotograferen zijn er voldoende andere accessoires te koop voor de Canon A80. Door de knop onder de lens in te drukken wordt de beschermring verwijderd en kunt u de extra LA-DC52C lensadapter monteren. Deze ring is nodig om andere accessoires zoals de WC-DC52 0.7x groothoek- of TC-DC52 2.4x teleconverter te monteren. Ook 52 mm filters of vreemdmerk voorzetlenzen passen op deze adapter.

Beeldkwaliteit


Als we de foto's uit onze tests bekijken, kunnen we concluderen dat het met de beeldkwaliteit van deze Canon weer dik in orde is, zoals we gewend zijn van deze fabrikant. De kleurweergave is prima met natuurgetrouwe resultaten in praktisch alle opnames. Niet overdreven verzadigd, maar mooi neutraal, hoewel rood en blauw vrij sterk weergegeven worden. Huidtinten zijn natuurgetrouw. De automatische witbalans voldoet prima in de meeste situaties, hoewel het bij licht van gloeilampen of TL-buizen nodig was de daarvoor bestemde instelling te kiezen in het functiemenu, aangezien de automatische witbalansinstelling niet altijd het gewenste resultaat opleverde (zie onze vergelijkende testfoto's).

automatische witbalans WB TL-licht H WB TL-licht


automatische witbalans WB TL-licht H WB TL-licht


Met de keuze uit drie lichtmeetmethodes is de Canon A80 voorbereid op alle lichtomstandigheden. We hebben ervaren dat het eigenlijk nooit nodig was om af te wijken van de matrixmeting aangezien de camera alle opnames perfect belichtte. Zelfs in contrastrijke situaties was er genoeg detail in de schaduwpartijen zonder dat de hoge lichten aangetast werden.

ISO 50, WB TL-licht ISO 50, WB gloeilamp ISO 400, WB gloeilamp ISO 400, WB TL-licht


Optische vertekening van deze Canon 7.8 - 23.4mm f2.8 - f4.9 3x zoom lens (vergelijkbaar met 38-114mm in kleinbeeld), was minder dan gemiddeld in de groothoekstand en er was geen vertekening zichtbaar in de telestand. Chromatische aberratie was nauwelijks merkbaar en de scherpte was over het gehele bereik goed. Natuurlijk is deze lens van een andere klasse dan die gebruikt wordt in de Canon G3 of G5, maar ze levert een prima resultaat voor een camera uit deze klasse en de kwaliteit was ruim voldoende voor vergrotingen op A4 formaat.

Conclusie


We hebben deze Canon A80 leren kennen als een zeer veelzijdige camera. Dit kwam vooral door de uitgebreide mogelijkheden om fucties handmatig in te stellen, waardoor uw creativiteit alle ruimte krijgt. De Canon A80 biedt een prima beeldkwaliteit voor een betaalbare prijs. Het draaibare LCD scherm is een waardevolle aanvulling die ideaal is voor het maken van "candid" opnames, terwijl de twee custom programmastanden u in staat stellen uw favoriete instellingen op te slaan en meteen paraat te hebben zonder in het cameramenu te hoeven zoeken.

Het beste van alles is dat deze camera geschikt is voor zowel de vakantiefotograaf die een volautomatische camera zoekt als voor de gevorderde amateur die volledige handbediening wenst. Dit gekoppeld aan een prima beeldkwaliteit maakt deze camera misschien wel tot de ideale aankoop. Alleen jammer van die plastic statiefbevestiging . . .


Canon Powershot A80 prijs vergelijking en winkels


Koop de Canon A80 in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | cursus | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2003 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming