Canon EOS-350D test

Digital cameras and photography views, reviews and news - DCVIEWS
Canon EOS-350D
Test
Mei
2005
Canon EOS-350D product details & specificaties

 

Canon EOS 350D testEigenlijk al vanaf het moment dat Canon in 2003 de digitale camerawereld op zijn kop zette met de 300D, is de firma bezig geweest een goed product nog verder te verbeteren. Er verschenen verschillende concurrenten van andere cameramerken op de markt, met als grootste rivaal de zeer populaire Nikon D70. Nu de Canon EOS-350D is uitgebracht zijn de rollen weer omgekeerd en is het interessant om te kijken hoe de concurrentie hierop reageert.

voorzijde Canon EOS-350D achterzijde Canon 350D

Behalve het feit dat de nieuwe camera kleiner en lichter is dan zijn voorganger, is de bouwkwaliteit van de Canon 350D - of Digital Rebel XT zoals hij in sommige landen genoemd wordt - verder verbeterd en zijn er verschillende nieuwe functies toegevoegd. Het aantal pixels is vergroot naar 8 megapixel waarbij een nieuw ontwikkelde CMOS sensor gebruikt wordt - alweer de vierde van Canon in twaalf maanden - en dezelfde DIGIC II beeldprocessor die we ook terugvinden in Canon's professionele en semi-professionele modellen. De camera zal op de markt komen als kit met de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II lens, maar de camerabody is ook los te koop.

De camera in de praktijk

De Canon EOS 350D is verkrijgbaar in zilver of zwart (standaard). Welke van deze twee uw voorkeur heeft is natuurlijk een kwestie van smaak, hoewel wij de zwarte versie zouden kiezen omdat dit de camera een professioneler uiterlijk geeft. Qua bouw is de camera een stuk kleiner en lichter dan de oude 300D. De Canon 350D is ongeveer even groot als de extreem compacte Pentax *istDS die we eerder getest hebben. Alles aan de camera voelt stevig aan en er zijn geen rammeltjes of spelingen in de camera of de bedieningsknoppen. De handgreep aan de rechterzijde is ideaal voor mensen met kleinere handen, maar het gebrek aan ruimte tussen de camerabody en de lensvatting kan lastig zijn voor mensen met grotere handen of vingers. Als u van plan bent om de 350D te gebruiken met langere en dus zwaardere lenzen, zal de relatief kleine grip niet voldoende zijn om de camera stevig vast te kunnen houden. Bovendien biedt de gladde, hard rubber afwerking hierbij nauwelijks steun. Om er zeker van te zijn dat de Canon EOS-350D u "past", adviseren we om hem even uit te proberen voordat u tot aanschaf overgaat.

proefopname Canon 350D proef opname Canon EOS-350D proefopname Canon EOS-350D

Behalve het compacter maken van de camera heeft Canon een flink aantal functies op de 350D verbeterd. Er is nu een 8-megapixel, CMOS sensor van de tweede generatie gekoppeld aan dezelfde DIGIC II beeldchip als de EOS 1Ds Mark II. De invloed daarvan is merkbaar in een nog betere beeldkwaliteit, lager stroomverbruik en nog snellere verwerkingstijden. Na het aanzetten van de camera is hij direct klaar voor gebruik (binnen 0.2 sec. in plaats van 3.0 sec. bij de 300D), de ontspanvertraging en black-out tijd zijn eveneens merkbaar korter. Er kunnen drie beelden per seconde gemaakt worden met een buffer van 14 beelden. Vergelijk dit eens met het maximale aantal van vier beeldjes dat de 300D aankon.

De plaats van de meeste bedieningsknoppen is identiek aan het oudere model, dus gebruikers van de 300D zullen zich onmiddellijk thuis voelen met de nieuwe camera. De drivemodus knop is verplaatst naar het achterpaneel terwijl de knoppen voor de belichtingsmethode en scherpstelling een plaats gevonden hebben aan de linker- en rechterzijde van de vierwegknop. De bovenste en onderste knoppen hier zijn voor snelle toegang tot de ISO instellingen en de witbalans. Een kleine aanpassing van het ontwerp betekent dat de vierwegknop nu met de vingernagels bediend moet worden omdat de knoppen iets boven het achterpaneel uitsteken, dit in tegenstelling tot de knoppen op de 300D die dieper verzonken waren en daardoor gemakkelijker bediend konden worden. Ook lukte het onze tester - die linksogig fotografeert - om soms onbedoeld de drivemodus te veranderen met zijn neus, hoewel we ons realiseren dat dit waarschijnlijk meer zegt over zijn neus dan over de camera. De draaiknop bovenop de camera is nu van metaal in plaats van plastic met dezelfde programmamogelijkheden als eerst - zes onderwerpstanden voor familiegebruik en Programma, Diafragma- en Sluitertijdvoorkeuze en Handbediening voor de gevorderde gebruiker, met daarbij de A-DEP stand als u de maximale scherptediepte wilt.

Veel 300D gebruikers hebben geklaagd over het feit dat sommige functies vastgekoppeld waren aan verschillende programmastanden, zonder de mogelijkheid om dit te veranderen. Deze functies zijn nu losgekoppeld en kunnen vrij gekozen worden. Dit gold met name voor de kleurruimte (sRGB en AdobeRGB), lichtmeetmethode en het zeven-punts scherpstelsysteem. Maar de grootste vooruitgang is wel dat er nu flitscompensatie mogelijk is tot +/- twee lichtwaarden. Het kan in de dagelijkse fotopraktijk wel eens noodzakelijk zijn om een gezicht of een donkerder beeldpartij iets op te helderen, zonder dat de volledige dosis flitslicht nodig is. Het is goed dat Canon naar de opmerkingen van 300D gebruikers geluisterd heeft en dat dit nu met het nieuwe model mogelijk is.

Verder heeft de EOS 350D een aantal functies die we ook terugvinden op de semi-professionele Canon EOS 20D. Er zijn 2 voorgeprogrammeerde Parameter sets waarbij Parameter 1 de standaardinstelling is. Deze heeft een hoger contrast, kleurverzadiging en scherpte dan Parameter 2 die neutrale kleuren geeft die wellicht meer geschikt zijn voor portret of huidtinten. Drie andere Parameter sets zijn vrij instelbaar om eigen kleurvoorkeuren vast te leggen. Daarbij zijn er nu negen echte "custom" functies die de gebruiker de controle geven over zaken als ruisonderdrukking; de grootte van belichtingstrapjes (0.3 of 0.5 EV); flitssynchronisatiesnelheid bij diafragmavoorkeuze; AF/AE lock als de sluiter half wordt ingedrukt; flitsen op het eerste of tweede gordijn; het opklappen van de spiegel; AF hulplicht of de functie van de SET-knop op de vierwegschakelaar.

De camera kan RAW of JPG beelden opnemen of beiden tegelijk. Hierbij wordt er 1 RAW en 1 JPG beeld naar de geheugenkaart geschreven, dit in tegenstelling tot de 300D die alleen een in de RAW opname ingesloten JPG beeld kon opnemen. De 350D heeft de gebruikelijke zeven witbalansinstellingen plus een "custom" instelling. Heel interessant is dat de witbalans over twee assen verschoven kan worden, van magenta naar groen en van blauw naar amber met alle daartussen liggende combinaties. Deze witbalans shift gebeurt in een apart scherm door middel van de vierwegschakelaar. Instellingen kunnen genoteerd worden naar hun positie op de XY-grafiek. Bijvoorbeeld A8G6 geeft een (flinke) verschuiving weer naar het groen/amberkleurige gebied. Witbalanstrapjes kunnen daaraan toegevoegd worden door het instelwiel bij de sluiterknop te verdraaien. Het werkt perfect. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat het resultaat pas op het LCD scherm te beoordelen is na het maken van een opname. Het zijn juist dit soort functies die de flexibiliteit van de Canon 350D verhogen en de Canon onderscheiden van gelijksoortige camera's van bijvoorbeeld Nikon of Olympus.

Ook nieuw is de in-camera zwart-wit modus met digitale kleurfilters om luchten donkerder te maken of andere kleuren aan te passen. Het werkt volgens hetzelfde systeem als de filters die gebruikt worden bij conventionele zwart-wit fotografie. Hetzelfde effect kan echter ook bereikt worden met de "Channel Mixer" in de monochroom stand in Adobe's Photoshop. Hierbij is het mogelijk om de hoeveelheid rood, groen of blauw aan te passen waardoor de grijstonen in een beeld verschuiven. Een voordeel van het gebruik van de computer om dit effect te bereiken is dat je altijd terug kunt naar het originele RGB-beeld als je niet tevreden bent over het resultaat, terwijl het "in het veld" nogal wat tijd zal kosten om de juiste instellingen te vinden en het moeilijk kan zijn om het resultaat te beoordelen op het kleine 1.8" LCD schermpje.

In de doos

De EOS 350D is verkrijgbaar in twee kit-uitvoeringen, met of zonder Canon's EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II zoomlens. Deze lens is van het tweede type, maar Canon verzekerde ons dat er alleen enkele cosmetische veranderingen zijn doorgevoerd en dat er optisch niets aangepast is. Alle kits bevatten de camerabody, NB-2LH li-ion accu met CB-2LT lader, USB 2.0 en videokabels, schouderriem en software met Canon's Digital EOS Solutions disk nr 10. Het instructieboekje kan op CDRom geraadpleegd worden, maar er is ook een uitgebreide gedrukte handleiding van 170 bladzijden in het Nederlands, zodat je alles ook op je gemak vanuit je luie stoel kunt bestuderen. De accu levert genoeg stroom voor zo'n 400 tot 600 opnames, afhankelijk van het flitsgebruik.

Om beelden op de computer te ordenen krijgt u weer Canon's vertrouwde ZoomBrowser EX dat inmiddels al aan de vijfde versie toe is (5.1) en steeds beter wordt. Daarbij is er EOS Capture - voor opnames op afstand - en PhotoStitch, dat van pas zal komen bij panoramafoto's. Bovendien krijgt u Digital Photo Professional 1.6 om RAW beelden om te zetten naar conventionele beeldformaten plus ArcSoft Photo Studio 5.5 voor nog meer creatieve mogelijkheden.

Behalve een hele serie EF en EF-S lenzen en Canon's eigen Speedlite flitsers voor de EOS 350D, zijn er verschillende accessoires die het leven met de camera gemakkelijker kunnen maken. Een handig extra zou de aparte batterijhouder kunnen zijn, die van pas kan komen als u de handgreep van de camera wat aan de krappe kant vindt. Er kunnen twee NB-2LH accu's in of vier vertrouwde AA batterijen voor een langere gebruiksduur.

Beeldkwaliteit

Hoewel de uitbreiding van 6 naar 8 megapixel niet zo zal opvallen in het dagelijks gebruik, garandeert de nieuwe DIGIC II processor een goed contrast en mooie uitgebalanceerde kleuren vol detail. De mogelijkheid om te kiezen voor Parameter 1 of 2 of een van de andere instellingen is een aantrekkelijke optie. Parameter 1 - de standaardinstelling - heeft een hoger contrast en verzadiging voor kleurrijke beelden, wat geheel in lijn is met de voorkeur van de gemiddelde consument. Parameter 2 heeft wat meer gedempte kleuren en contrast en levert zachtere beelden. Dat laatste is wat professionele fotografen het liefste zien en de beste instelling als u de beelden nog op de computer gaat bewerken. U zult zeker uw eigen voorkeuren weten te vinden. (zie de voorbeeldfoto's - de bovenste rij is gemaakt met Parameter 1 en de onderste met Parameter 2 instellingen)


PARAMETER 1 PARAMETER 1 PARAMETER 1 PARAMETER 1
PARAMETER 2 PARAMETER 2 PARAMETER 2 PARAMETER 2

De Canon's EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 II zoomlens die bij de kit geleverd wordt laat mooie scherpe beelden zien, zoals we van deze lens gewend zijn op de 300D. Er is enige tonvormige vertekening in de groothoekstand, die minder wordt als er ingezoomd wordt om langzaam plaats te maken voor een lichte kussenvormige vertekening in de telestand. Sommige tests maken melding van een merkbare onscherpte in de telestand bij kleinere diafragma-openingen, maar dit hebben we niet vast kunnen stellen. In de uiterste beeldhoeken is enige lichtafval merkbaar die verdwijnt na enkele stops diafragmeren. Over het geheel waren we zeer te spreken over de optische prestaties en we zouden deze zoomlens willen aanbevelen als een ideaal uitgangspunt om een systeem op te bouwen, als u van plan bent om meer met uw fotografie te gaan doen.

kunstlicht WB automatische wit balans ISO 100 ISO 1600

De JPG bestanden van de 350D leverden in de fijnste compressiestand uitermate schone beelden op zonder zichtbare artefacten en zelfs bij Normale compressie - die de bestandsgrootte halveert - was er niets zichtbaar. Het is duidelijk dat de compressiemethode die Canon gebruikt zijn werk goed doet. Bij ISO 100 is er nauwelijks sprake van ruis en zelfs bij gevoeligheden boven ISO 400 of zelfs 800 is ruis zo goed onderdrukt dat dit geen enkel probleem zal zijn. De automatische witbalans kon de meeste lichtomstandigheden goed aan, maar bij kunstlicht is het voor een neutraler resultaat beter om de bijpassende instelling in het menu te kiezen. Bedenk dat de instellingen nog verfijnd kunnen worden met de WB-shift functie zoals al eerder uitgelegd.

contrast -2 verzadiging -2 PARAMETER 2 PARAMETER 1 contrast +2 verzadiging +2 scherpte +2

Conclusie

Gezien het grote succes van de 300D vorig jaar, zouden Canon's verwachtingen om van de EOS-350D het dubbele aantal te verkopen wel eens bewaarheid kunnen worden, zeker als je de uitstekende prestaties van deze camera en het grote aantal uitgebreide functies in aanmerking neemt. Voor huidige 300D gebruikers is de upgrade naar 8 megapixel niet echt groot genoeg om hun camera nu al in te ruilen, maar wie weet wat Canon nog in petto heeft voor de komende maanden. De EOS 350D is namelijk een van de 70 nieuwe producten die Canon in 2005 op de markt wil brengen en we wachten vol spanning af wat ze nog meer gaan doen om marktleider te blijven op het gebied van digitale en film reflexcamera's.

kunstlicht WB

Wij waren in de gelegenheid om enige tijd met de 350D te spelen en we kunnen concluderen dat de EOS 350D een waardige opvolger is voor de 300D van vorig jaar. Hij is ideaal voor de familiefotograaf die serieus met zijn fotografie bezig is. Het compacte formaat zal voor de meeste gebruikers een voordeel zijn hoewel sommigen de kleine handgreep wat krap zullen vinden. Het is goed om te zien dat ook flitscompensatie nu mogelijk is en dat de beperkingen van het eerdere model nu losgekoppeld zijn, zodat elke lichtmeet- of scherpstelmethode vrij gekozen kan worden. Naar ons idee is de Canon EOS 350D een van de meest complete en compacte reflexcamera's van dit moment, en hij zal zijn plaats op het digitale speelveld zeker weten te vinden.


Canon EOS-350D prijs vergelijking en winkels


Koop de Canon 350D in de Benelux bij:

Digital Camera Views
news | digital cameras | tutorials | hot links | cool tools | photography | forums | our views | contact us
Copyright © 2005 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Geheel of gedeeltelijke reproductie is verboden