Canon EOS-300D test DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
Canon EOS-300D
test
November
2003
Canon EOS-300D produkt details & specificaties
 

Canon EOS-300D testHet is Canon alweer gelukt. Eerst was er de kleine, compacte IXUS serie die met elk nieuw model verbeterd werd. Toen volgde de D30, een baanbrekende digitale reflexcamera, die al snel gevolgd werd door de D60 en 10D. Twee digitale reflexcamera's die de wereld lieten zien waar Canon echt toe in staat was. Nu laat Canon weer iedereen - inclusief de concurrentie - ver achter zich door een werkelijk betaalbare digitale reflexcamera op de markt te brengen die bedoeld is voor de amateur-markt. Als we af gaan op de uitgebreide mogelijkheden die deze camera biedt en niet te vergeten de prijs waarvoor hij op de markt gezet wordt, dan wordt deze Canon EOS-300D gegarandeerd een knaller.

Canon EOS-300D voorkant Canon EOS-300D achterkant

De Canon EOS-300D, of Digital rebel, zoals hij buiten Europa heet, heeft een 6,3 megapixel CMOS sensor en bezit een compleet nieuwe Canon EF-S 3.5-4.6 18-55 mm zoomlens. Deze combinatie zal bij ons in Europa iets meer dan 1000 Euro gaan kosten, inclusief lens. Voor deze prijs is de camera aantrekkelijk voor gevorderde amateurs, maar ook voor diegenen die na hun eerste digitale compactcamera toe zijn aan het grotere werk.

Ook de fotograaf die al een verzameling Canon lenzen bezit zal zeker geïnteresseerd zijn nu er een betaalbare manier is om over te stappen op digitale fotografie en daarbij toch je eigen vertrouwde lenzen te gebruiken. De nieuwe EF-S vatting op de Canon EOS-300D is uitwisselbaar met meer dan 50 bestaande Canon EF lenzen, terwijl de nieuwe EF-S lens speciaal ontworpen is en voorlopig dus alleen past op de nieuwe Canon EOS-300D.

De camera in de praktijk


Hoewel de Canon EOS-300D een compleet nieuw ontworpen model is, zou je hem toch kunnen aanmerken als een afgeslankte versie van zijn grotere broer, de 10D. Daardoor zijn er natuurlijk overeenkomsten, maar ook enkele opvallende verschillen. Om de kosten in de hand te houden en om verschil te maken met de 10D, heeft Canon, bij de bouw van de camera body, in ruime mate gebruik gemaakt van kunststof. Dit hoeft geen bezwaar te zijn als je geen professionele gebruiker bent. Een voordeel daarvan is dat de camera lichter en beter hanteerbaar wordt dan bij een metalen ontwerp het geval is.

Foto gemaakt met de Canon EOS-300D - copyright DCVIEWS Foto gemaakt met de Canon EOS-300D - copyright DCVIEWS Foto gemaakt met de Canon EOS-300D - copyright DCVIEWS

De grote handgreep aan de rechterzijde geeft voldoende steun en is comfortabel om vast te houden. Alle bedieningsknoppen, en ik bedoel ook echt ALLE knopjes, zitten onder handbereik en kunnen op de tast bediend worden, als je eenmaal weet waar ze zitten en waarvoor ze dienen. De uitgebreide handleiding, zoals we die inmiddels van Canon gewend zijn, is daarbij een prima hulp.

De programma-keuzeknop bovenop de camera biedt de mogelijkheid te schakelen tussen voorkeuzeprogramma's zoals onder andere Landschap, Portret en Macro; de volledig automatische (groene) programmastand; en de meer creatieve mogelijkheden zoals Diafragma- en Sluitertijdvoorkeuze of Handbediening. Er is een hoofdinstelwiel direct achter de sluiterknop om verschillende camera-instellingen te regelen of om het diafragma en de sluitertijd te veranderen als je in een programmastand bent. Het verdraaien van het instelwiel tijdens het indrukken van een functieknop, verandert de betreffende instelling.


De Canon EOS-300D kent verscheidene geavanceerde instellingen, zoals een 35-zone TTL lichtmeting die verbonden is met het op dat moment actieve scherpstelpunt. Er is "focus tracking" die een bewegend onderwerp blijft volgen en automatische scherpstelling met 7 handmatig of automatisch te selecteren scherpstelpunten, die in rood oplichten als er scherpgesteld is. Vergeleken met de 10D is er minder controle over de scherpstelmodus of de lichtmeting. De camera beslist welke autofocus-stand of lichtmeting geschikt is voor een bepaalde programmastand of opname situatie. Er is geen mogelijkheid om de beslissing van de camera te omzeilen, en hoewel in de meeste situaties de keuze die de camera maakt prima opnames oplevert, kan het in bepaalde situaties wenselijk zijn om bijvoorbeeld de dosering van het flitslicht handmatig bij te stellen.

Een aspect dat we zeer plezierig vonden aan deze camera, was de mogelijkheid om snel te wisselen tussen de weergave en opname modus. Als je in de weergave modus de sluitertijdenknop aanraakt, keert de camera meteen terug naar de opname modus, zodat je altijd klaar bent om de volgende opname te maken. Landschapsfotografen zullen de scherptediepteknop en het speciale A-dep programma weten te waarderen. Deze programmastand gebruikt de 7 scherpstelpunten om het dichtstbijzijnde en meest veraf gelegen punt van het onderwerp te bepalen, daarbij het diafragma kiezend dat de grootste scherptediepte oplevert bij de snelst mogelijke sluitertijd.


Verschillende kleine en op het eerste oog onbelangrijke eigenschappen laten de aandacht voor detail zien die Canon in haar nieuwe camera gestopt heeft. Het kleine data-schermpje achterop de camera bijvoorbeeld kan verlicht worden in slechte lichtomstandigheden, zodat belichtingsinstellingen zoals sluitertijd en diafragma goed zichtbaar zijn. Het verwijderen van de CF geheugenkaart gaat nu gemakkelijker dan eerst. Het indrukken van het kleine zwarte knopje achter het kaartklepje brengt de kaart nu ver genoeg naar buiten, zodat je het kunt uitnemen zonder gevaar voor beschadiging van je vingernagels. Het schoonmaken van de beeldsensor is gemakkelijk gemaakt door de mogelijkheid om de spiegel op te klappen en de sluiter te openen, speciaal met dit doel voor ogen. Daarbij kent de camera een dioptrie correctie op het oculair, een automatische beeldrichting sensor, een rood status lichtje voor de geheugenkaart en een metalen statiefbevestiging en lensvatting. Bovendien zijn alle instelmenu's in het Nederlands. Canon weet hoe het zijn klanten tevreden moet stellen . . .

Het batterijverbruik tijdens de test was prima. Er kunnen ongeveer 600 opnames gemaakt worden zonder flits en 400 met. Hierbij telt natuurlijk ook mee dat het LCD scherm geen mogelijkheid biedt voor een "live preview". Het gebruik van het LCD scherm als zoeker kost altijd erg veel batterijspanning - iets wat gebruikers van digitale compactcamera's maar al te goed weten. De mogelijkheid het beeld vooraf op het LCD schermpje te bekijken is vervallen omdat de optische zoeker werkt met een spiegel die het beeld onderschept en vervolgens rechtstreeks naar de zoeker doorlaat. Als de opname gemaakt wordt klapt de spiegel op en laat het licht door naar de beeldsensor om de opname vast te leggen.


In de doos

Toen we de camera van Canon in bruikleen kregen, was de inhoud van de doos nog niet helemaal compleet. Omdat de camera nog niet in de winkel verkrijgbaar was, waren sommige onderdelen - zoals de software - nog niet beschikbaar. Echter de leveringsomvang voor de consument zal het camerahuis en de lens omvatten als u tenminste voor die optie gekozen heeft (onthoud dat de nieuwe EF-S 3.5-5.6 18-55mm lens alleen verkrijgbaar is bij gelijktijdige aankoop van de Canon EOS-300D).

Bovendien bevat de doos de welbekende BP511 Li-ion batterij (zoals onder andere gebruikt door de D30, D60 en de 10D alsmede de Powershot G2/G5 series), een compacte batterijlader, draagkoord, USB en AV kabels en een handleiding van 139 bladzijden. Ook Canon's Digital Solutions Disk V6.0 en Adobe Photoshop Elements 2.0 worden meegeleverd. Op de Digital Solutions Disk vindt u Zoom Browser, Remote Capture en File Viewer Utility, plus drivers voor Windows.


Het installeren van de software is hetzelfde als bij de meeste andere Canon Camera's. De Digital Solutions Disk leidt je door de installatieprocedure zodat alle programma's die nodig zijn voor het opslaan of bewerken van de beelden geïnstalleerd worden. Natuurlijk biedt Adobe Photoshop Elements meer bewerkings mogelijkheden dan Zoom Browser en dit programma is dan ook een welkome aanvulling daarop. De File Viewer Utility biedt de mogelijkheid om beelden in de camera of op de harde schijf te bekijken, maar omdat de Canon EOS-300D ook beelden in RAW formaat op kan nemen wordt dit programma tevens gebruikt om RAW bestanden om te zetten naar een meer standaard formaat zoals bijvoorbeeld TIFF.

Beeldkwaliteit

Dankzij de DIGIC processor van Canon biedt de Canon EOS-300D een uitstekende beeldkwaliteit met mooie uitgebalanceerde tonen en schone kleuren. Natuurlijk zorgt de CMOS-sensor ervoor dat alles tot in detail wordt vastgelegd, waarbij er genoeg speelruimte overblijft voor het vergroten of bijsnijden van beelden. De nieuwe EF-S lens biedt een verrassend goede optische kwaliteit voor zo'n goedkope lens en dit is ongetwijfeld te danken aan het nieuwe "back focus" ontwerp. Omdat de EF-S lens verder het camerahuis insteekt, en er een beeldcirkel geprojecteerd wordt bijna ter grootte van de beeldsensor (die beduidend kleiner is dan een 35mm beeld), is het gemakkelijker een kleine en lichte, vertekeningsvrije lens te ontwerpen voor een redelijke prijs.


We namen de camera mee naar een pop concert en experimenteerden met flits bij lange sluitertijden en verschillende ISO instellingen. Bij ISO 400 en 800 lieten de beelden opvallend weinig ruis zien. Er was zelfs minder ruis zichtbaar dan bij ISO 100 op verschillende andere digitale camera's. Zelfs bij ISO 1600 was er relatief weinig ruis te zien en deze instelling is daardoor zeker bruikbaar in slechte lichtomstandigheden.

Flits bij lange sluitertijd werd gebruikt in de stand "Manual" bij een sluitertijd van ongeveer 1/30 seconde om ook het podiumlicht vast te leggen en daarbij de voorgrond uit te lichten met flits. De hoeveelheid flitslicht was goed gedoseerd in alle opnames. Omdat de ingebouwde flits ver genoeg boven het camerahuis uitsteekt was er geen probleem met lens-vignettering of rode ogen, zelfs niet bij de donkere lichtomstandigheden van de concertzaal. Ook andere geflitste binnenopnames zagen er goed uit.


In tegenstelling tot de 10D, heeft de Canon EOS-300D geen custom instellingen. Wel bestaat de mogelijkheid om voor elke opname verschillende parameters in te stellen, zoals de hoeveelheid verscherping, het contrast of de kleurverzadiging. De standaard instelling is parameter 1, die contrast en verzadiging instelt op +1 en verscherping op +2. Dit is prima voor sommige foto's, maar kan in andere situaties weer net teveel zijn. Parameter 2 gebruikt de standaardinstelling van de 10D die neutraler is van kleur en contrast. Het kan de moeite lonen om zelf enige tests te doen met deze instellingen om te kijken waar uw voorkeur naar uit gaat.


Wij ontdekten in onze test, dat in lichtomstandigheden met hoger contrast, de lichtmeting vrij sterk reageerde op de hoge lichten in voor de rest normale lichtomstandigheden, waardoor de camera de neiging had de opname iets onder te belichten. Technisch gezien is dit de juiste methode, omdat donkere middentonen en schaduwen altijd op de computer bij te stellen zijn, maar uitgebeten hoge lichten kun je nooit bijstellen. Waar geen beeldinformatie aanwezig is, kan namelijk ook niets teruggehaald worden. Vergelijk dit met de manier waarop diafilm belicht dient te worden, hierbij wordt de belichting ook altijd op de hoge lichten afgestemd om te lichte beeldpartijen te vermijden. Gevorderde fotografen weten dit en kunnen daar rekening mee houden door eventueel een belichtingscompensatie toe te passen van een of meer stops, als ze een lichter resultaat wensen. De meeste amateurfotografen echter zullen door deze onderbelichting niet het resultaat bereiken dat ze verwachten. Het betekent namelijk dat veel beelden nabewerkt dienen te worden op de computer, waardoor de mogelijkheid om direct vanuit de camera te printen tenietgedaan wordt. Als u bovendien de standaard parameter 1 gebruikt - die het contrast en de kleurverzadiging versterkt - zal er een steilere tooncurve ontstaan die het bijstellen van de opname op de computer moeilijker maakt voor amateurgebruikers.

Conclusie

Canon heeft met deze Canon EOS-300D een fantastische camera op de markt gezet. Vooral als je kijkt naar wat er geboden wordt voor de prijs. Je krijgt een heleboel functies van de 10D voor een veel gunstiger prijs en bovendien is er de nieuwe, kwalitatief goede lens die een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding biedt.

Natuurlijk, om de camera te onderscheiden van de 10D, heeft Canon enkele functies weg moeten laten, anders zou niemand nog een 10D aanschaffen. Het feit dat je de lichtmeetmethode niet vrij kunt aanpassen en dosering van het flitslicht ontbreekt, zal het meest gemist worden, denken wij. Wat je ervoor terugkrijgt is een prima beeldkwaliteit, met een uitstekende scherpte tot in de fijnste details - dankzij de CMOS sensor en DIGIC beeldprocessor; nauwelijks ruis bij alle ISO instellingen; snelle AF en de mogelijkheid om alle bestaande EF lenzen te gebruiken.

Iedereen moet voor zichzelf beslissen of dit de camera voor hem/haar wordt of dat je eerst nog even verder kijkt. Feit is in elk geval wel, dat het uitbrengen van de Canon EOS-300D het einde van het filmtijdperk wel eens een stuk dichterbij kan brengen dan menigeen zou verwachten. Wij vermoeden dat deze camera wel eens de best verkopende digitale reflexcamera aller tijden zou kunnen worden.

Canon EOS-300D prijs vergelijking en winkels


Koop de Canon 300D in de Benelux bij:

DCVIEWS
nieuws | digitale cameras | lessen | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2003 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming