Canon EOS 10D gebruikers test - DCVIEWS

Digitale cameras en fotografie nieuws en tests - DCVIEWS
GEBRUIKER
TEST
Januari
2004
Canon Digital EOS 10D product details & specificaties
 

Canon EOS 10D gebruikers testDoor Hans Knijff

Voor een liefhebber van de sportfotografie was de overgang naar een digitale spiegelreflexcamera een logische stap. Op basis van mijn ervaring met de Canon EOS 50E, viel de keus op de Canon EOS 10D digitaal. De EOS 10D is een digitale spiegelreflex camera voor de wat meer ervaren fotograaf.

De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en het duurt daarom wel even voordat je alle mogelijkheden van deze camera hebt uitgeprobeerd. Maar in de automatische stand kan direct met fotograferen begonnen worden. Met 6,3 Megapixels kunnen de foto's zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies opgeblazen worden tot zeer grote foto formaten. De prijs/kwaliteitsverhouding is voor de EOS 10D zeer gunstig. De camera heeft zo 'n professionele uitstraling dat hij soms aangezien wordt voor de veel duurdere Canon EOS 1D.

Veel verbeteringen

Foto gemaakt met één-punts autofocus met Canon EOS 10D

De EOS 10D is de opvolger van de EOS D60. Canon heeft diverse verbeteringen aangebracht ten opzichte van zijn voorganger. Zo is de body nu van een magnesiumlegering in plaats van kunststof, waardoor deze body een robuuste uitstraling heeft. Met zijn 790 gram gewicht ligt de Canon EOS 10D lekker in de hand en is zwaar genoeg om met een zoomlens 28-300 op de camera en volledig uitgezoomd toch gemakkelijk uit de hand te fotograferen.

Had de EOS D60 een drie-punts autofocus, de EOS 10D heeft een 7-punts autofocus. Uiteraard is de autofocus functie geheel naar eigen wens in te stellen. Zo is het mogelijk om een enkel punt als autofocus in te stellen (zie foto).

De instelling van de ISO waarde is verhoogd. De EOS D60 instelling loopt van 100 tot 1000; de EOS 10D gaat verder naar 1600 en 3200. De sluitertijd is in te stellen van 30 tot 1/4000 sec. In de M stand (handmatig) is de Bulb instelling mogelijk. In de Bulb stand blijft de sluiter open staan zolang de ontspanknop wordt ingedrukt. Voor de langere sluitertijden is een draadontspanner noodzakelijk, bijvoorbeeld de 'Remote Switch 80-N3'.

Snellere opnames


Continue opname met Canon EOS 10D Bij de continue opname is het mogelijk om in totaal 9 beeldjes achter elkaar te nemen met een snelheid van 3 beeldjes per seconde. De camera is ook een stuk sneller geworden. De opnamevertraging (de tijd die verstrijkt tussen het indrukken van de ontspanknop en het moment van de opname) is verlaagd van 240 ms op de D60 naar 190 ms op de 10D.

Om onder vrijwel alle lichtomstandigheden te kunnen fotograferen heeft de Canon EOS 10D de mogelijkheid om naast de in te stellen witbalans ook de kleurtemperatuur in te stellen. De kleurschaal loopt van 2800 tot 10000 K in stappen van 100 K. De camera kan tegelijkertijd RAW en JPEG bestanden opslaan. Canon heeft in dit model naast de sRGB (standaard Rood, Groen en Blauw) kleurenstandaard ook de Adobe RGB kleurenstandaard opgenomen.Werkelijke afmetingen

Zoals bij alle digitale reflex camera's treed ook bij de Canon EOS 10D brandpuntverlenging op. De factor is 1,6. Dit houdt dus in dat b.v. de groothoek van een lens van 28mm nu 1,6 keer groter wordt, dus 44.8mm. Bij de kleinere digitale camera's ziet men door de zoeker maar ± 80% van de werkelijke afmeting van de foto. Omdat het LCD scherm van die kleinere camera's wel de werkelijke grootte laat zien zoeken en fotograferen veel mensen via het LCD scherm. De spiegelreflexcamera is een in technische opzicht geavanceerd fototoestel vol elektronica, met een zoeker die het beeld rechtstreeks door de lens weergeeft. Dankzij verwisselbare objectieven kan - naar keuze volautomatisch of handmatig - zowel dichtbij (macro, groothoek) als ver weg (tele, supertele) worden gefotografeerd. De zoeker van de EOS 10D geeft 95% van de werkelijke afmeting van de foto weer. Het is niet mogelijk om vanaf het LCD scherm te fotograferen.

Geavanceerde spiegelreflex camera

De Canon EOS 10D heeft alle mogelijkheden van een 'normale' spiegelreflexcamera. Zoals de automatische instellingen: volledig automatisch fotograferen, portret, macro, landschap en sport. Een speciale stand is er voor automatische camera instelling voor portretfotografie in een donkere omgeving (avond). Uiteraard is de camera ook half automatisch in te stellen en volledig handmatig. Op de Tv stand (Tv staat voor Tijdwaarde) is de sluitertijd in te stellen waarna de camera zelf het diafragma aanpast. In de Av stand (Av staat voor diafragmawaarde) is het diafragma in te stellen waarna de camera zelf de sluitertijd aanpast. In de M stand (handmatig instellen) dient de fotograaf alles zelf in te stellen. Het is met de EOS 10D mogelijk om één foto drie maal op te slaan. De originele foto, de foto onder belicht en de foto overbelicht. Is er twijfelt over de juiste belichting dan zit men op deze manier altijd goed.

Eenvoudige bediening

Het 1.8 inch grote TFT LCD beeldscherm is in helderheid instelbaar, op maar liefst 5 standen. Hoe lager de stand hoe meer de batterij wordt gespaard. Handig is de automatische rotatie in het LCD scherm van staande foto's. De bediening van het menu is zeer eenvoudig. Met de grote draaiknop beweegt men door het menu. Met de knop in het midden worden de instellingen bevestigd. De gemaakte foto's zijn terug te zien op het LCD scherm. Door de infoknop in te drukken verschijnt ook de informatie over de instelling tijdens de opname en een histogram van de foto. Op het LCD scherm is de genomen foto 10x in te zomen. De foto's zijn stuk voor stuk te verwijderen of allemaal tegelijk. Het is wel aan te bevelen om een grote CF (Compact Flash) kaart te nemen in verband met de grootte van de foto's genomen op met de hoogste resolutie. Een kaart van minimaal 256Mb is aan te raden.

Nachtopname van een snelweg

Met de oplaadbare batterij (Lithium-ion 7,4V 1100mAh BP-511) zijn ongeveer 500 foto's zonder flits en 400 foto's met flits te nemen op de hoogste resolutie, met 'image review' aan en 'review tijd' 2 sec. Hoe snel de batterij leeg is hangt verder erg af van wat er allemaal met de camera gedaan wordt. De helderheid van het LCD scherm, hoelang en hoe vaak men foto's op het LCD scherm terug kijkt, hoe vaak het menu gebruikt wordt, downloaden van foto's en dergelijke, zijn dingen die daarop van invloed zijn. Mijn ervaring is dat één zaterdag sportwedstrijden fotograferen, daarbij in totaal ongeveer 140 foto's nemend, iedere foto terugkijken, inzoomen en scrollen over het LCD scherm, regelmatig de instellingen veranderen, alle foto's downloaden op de computer, een volle batterij kost. De ervaring leert ook dat een batterij altijd op het verkeerde moment leeg raakt, vandaar dat een tweede batterij altijd handig is. Een batterij weer opladen kost ongeveer 90 minuten.

Canon EOS 10D body

In de winkel wordt de Canon EOS 10D digitaal meestal zonder lens aangeboden. Op de body passen alle Canon EF lenzen en andere fabrikaat lenzen met een Canon EF fitting.

Sfeer opname

De Canon EOS 10D wordt geleverd met draagriem, kabels voor aansluiting op de TV en de computer, een batterij oplader en flink wat software. De bijgeleverde boekjes geven een uitgebreide uitleg over zowel de camera als de software. Vooral in het begin is de gedetaileerde handleiding bij het fotograferen onmisbaar. De vele mogelijkheden van de camera staan tot in detail beschreven in het instructieboekje. De software handleiding leidt de fotograaf door alle mogelijkheden op de computer. Op de bijgeleverde EOS Digital Solution Disc staat software voor Windows en Macintosh. Deze is speciaal voor Canon camera's, om de foto's op de computer te zetten en te bewerken. Ook zit er op de CD-rom het programma Adobe foto elementen 2.0 om de foto's te bewerken.

Wie in het bezit is van een Canon BJ printer kan direct vanaf de camera de foto's printen. Sluit de USB kabel rechtstreeks op de printer aan. Via het LCD scherm kunnen de instructies voor het uitprinten van de foto's gegeven worden.

Conclusie

De mogelijkheden van de Canon EOS 10D zijn te uitgebreid om allemaal aan de orde te laten komen. Deze digitale camera kan de strijd met de beste 'normale' spiegelreflex camera's met gemak aan. Men kan direct kijken of de foto gelukt is. Een keer een foto echt op flink formaat af laten drukken, bijvoorbeeld 40x50, laat zien hoe mooie foto's deze camera maakt. Bedieningsgemak en prijs (die nog altijd stevig daalt) van de EOS 10D maakt het een zeer aantrekkelijke aankoop voor de amateur-fotograaf maar ook voor professionele fotograven.

Canon EOS-10D prijs vergelijking en winkels


Koop de Canon EOS-10D in de Benelux bij:

Digital Camera Views
nieuws | digitale cameras | lessen | links | software | fotografie | forums | over ons | contact
Copyright © 2004 - AAA-Views en respectievelijke eigenaren - Alle rechten voorbehouden
Gehele of gedeeltelijke reproductie is verboden zonder schriftelijke toestemming