Elektronische beeldzoekers (EVF)

Elektronische beeldzoekers (EVF)Steeds meer digitale camera's in het hogere consumentensegment worden tegenwoordig uitgerust met elektronische beeldzoekers (Electronic Viewfinder, EVF). Dit zijn kleine LCD-schermpjes van circa 1,5 cm doorsnee waarop het beeld dat op de beeldsensor valt, te zien is. Voordeel is dat ze geen parallax hebben, zoals optische beeldzoekers. U fotografeert dat wat u ziet, omdat u echt door de lens kijkt. Ook bij daglicht zijn ze goed zichtbaar en ze hebben geen reflecties. Behalve het beeld ziet u ook de waarde van diafragma en sluitertijd en enkele andere camera-instellingen.

Nadeel van een elektronische beeldzoeker is dat hijt stroom verbruikt en, net als het LCD-scherm op de achterzijde van de camera, een te helder beeld tonen. U kunt niet goed zien of uw belichting volledig correct is.

In de begindagen van de EVF was het beeld redelijk grof  ten gevolge van een lage resolutie. Dit wordt echter steeds beter en is het nu al beter mogelijk om scherpte en detail te beoordelen. Ook bij het groter wordende optische zoombereik van moderne camera's (soms 10x) bewijst deze beeldzoeker zijn nut boven een optische beeldzoeker, omdat ze veel nauwkeurig is.