Beeldzoekers - de valkuilen

Beeldzoekers - de valkuilenAlle soorten beeldzoekers hebben hun voor- en nadelen. Enkele valkuilen volgen hier.
Optisch beeldzoekers hebben een parallax afwijking. Omdat de zoeker naast de lens zit, ziet u uw onderwerp net even iets anders dan de lens het ziet.  Dat is geen probleem bij grote voorwerps afstanden, maar bij close-up en macro-fotografie is het verschil groot en dient hier rekening mee gehouden te worden. U kunt in die gevallen beter uw LCD-scherm als zoeker gebruiken.
Het LCD-scherm als zoeker gebruiken kost batterijvermogen, doch met het verminderde energieverbruik van moderne camera's en de hoge capaciteit van oplaadbare batterijen, is dat probleem kleiner. Een nadeel van een LCD-scherm of een elektronische beeldzoeker (EVF) is dat ze beelden te helder tonen, waardoor de belichting niet goed kan worden beoordeeld. Bij de EVF kan ook de scherpte, door de beperkte resolutie, slecht worden beoordeeld.
Hoewel de optische TTL beeldzoekers algemeen als het beste alternatief worden beschouwd, heeft dit toch als nadeel dat u uw belichting en kleur niet direct kunt beoordelen en dat u ook altijd verplicht bent uw oog bij de zoeker te houden en bijzondere standpunten derhalve niet eenvoudig zijn.