Beeldzoekers - de grondbeginselen

Beeldzoekers - de grondbeginselenIn de beeldzoeker ziet u de kadering van uw compositie.
Optische beeldzoeker Dit is het simpelste en meest algemeen gebruikte type. De compositie wordt niet nauwkeurig gekaderd, omdat u niet door, maar langs de lens kijkt. Dit geeft een afwijking (parallax). Ook ziet u maar 80 tot 90% van uw compositie.
Elektronische beeldzoeker (EVF) Laat de compositie zien door een klein LCD-schermpje, zoals bij videocamera's. Voordeel is dat het 100% kadert en dat er geen parallax aanwezig is. Kleuren en scherpte beoordeling is moeilijker.
TTL optische beeldzoeker Deze zoekers vindt u alleen terug bij spiegelreflexcamera's vanwege de complexe techniek en de prijs. U kijkt hiermee direct door de lens en kunt uw compositie exact kaderen en beoordelen op scherpte.
LCD-scherm Op de meeste digitale camera aanwezig met een diagonaal van ongeveer 4 tot 5 cm. U kunt hiermee foto's terugkijken en menu's instellen, maar ook uw beeld kaderen. Voordeel is dat uw 100% van uw compositie ziet en dat u de belichting, kleurbalans en scherptediepte kunt beoordelen. Ook kunt u foto's nemen vanuit een andere hoek, omdat sommige LCD-schermpjes uitklapbaar zijn. Nadeel is dat u meer stroom verbruikt.