Tijdsopname

Tijd & timing - Tijdsopname - Digital camera and photography cursusSommige digitale camera's hebben de mogelijkheid om korte filmpjes op te nemen. Het formaat is echter beperkt en vaak niet groter dan 320 bij 240 pixels. Ook de duur van de filmpjes is soms niet meer dan 60 seconden.
Een andere optie, die vooral terug te vinden is bij duurdere camera's, is de mogelijkheid om een serie opnames te maken met een vaste intervaltijd. Dit wordt ook wel een tijdopname (time lapse) genoemd en de beelden kunnen later als een film worden afgespeeld.
Bewakingscamera's werken op deze manier. Elke 30 seconden nemen ze een foto van een hal, een balie of een winkelcentrum. Bij digitale camera's is het leuk om een ontluikende bloem op deze manier te fotograferen of een zonsopkomst of stormachtige wolkenlucht.
Voor een tijdopname moet u een statief gebruiken. U moet vooraf het tijdsinterval uitrekenen, zodat u voldoende opnames hebt op een bepaalde gebeurtenis en toch u geheugenkaart niet vol raakt. Het vraagt soms enig expirimenteren'.
Een trucje om een ontluikende bloem te fotograferen is om tijdopname te maken van een sluitende bloem en deze achterwaarts af te spelen. Als u wilt afspelen als een filmpje hoeft u niet de hoogste resolutie van de camera te gebruiken en moet u zorgen dat uw onderwerp redelijk stilstaat, dus geen bloem in de wind bijvoorbeeld.