Opstarttijd

Opstarttijd
U zult gemerkt hebben dat na het aanzetten van uw digitale camera het even duurt voordat u een foto kunt maken. De opstarttijd van digitale camera's varieert per model van 1 tot 4 seconden, hetgeen aanzienlijk langer is dan bij een conventionele camera. Oorzaak van de vertraging is dat de processor een 'zelftest' moet doen voor alle instellingen, het besturingssysteem moet opstarten (net als bij een pc) en ook alle functies beschikbaar moet maken die nodig zijn voor het nemen van een foto.


De meeste moderne digitale camera starten al veel sneller op dan vroegere modellen, en als uw camera altijd opstart in de modus Automaat, dan kunt u weinig aan de opstarttijd veranderen. Er zijn echter ook camera's die de laatste instellingen onthouden en daardoor sneller opstarten.


U kunt de opstarttijd verder verkorten door, voordat u de camera uitzet, de flitser uit te schakelen. Hiermee voorkomt u dat deze bij het aanzetten eerst opgeladen moet worden, waardoor u tijd bespaart, maar ook uw batterijen langer meegaan.

Als u snel en ongemerkt foto's wilt maken (candid camera), zult u vooraf de camera aan moeten zetten, zodat u altijd voorbereid bent op het nemen van een interessante foto.