Zelfontspanner

ZelfontspannerKijk in het fotoalbum van de vakantie van vorig jaar en het zal u opvallen dat de fotograaf zelden tot nooit op de foto staat. Dit behoort vanaf vandaag tot de verleden tijd, want de elektronische zelfontspanner van uw digitale camera biedt u de mogelijkheid om voortaan ook zelf op de foto te staan.

De zelfontspanner op een digitale camera zorgt ervoor dat het na het indrukken van de ontspanner nog ongeveer 10 seconden duurt voordat de foto genomen wordt. U hebt dan voldoende tijd om een plaatsje te vinden bij uw onderwerp.
Bij gebruik van de zelfontspanner moet de camera natuurlijk wel stevig opgesteld staan. Een statief of minimaal een stevige ondergrond is dan een voorwaarde.
Voordat u de ontspanknop indrukt, moet u eerst de gewenste compositie in de zoeker kiezen. Als de zelfontspanner is geactiveerd, knippert een rood of wit lichtje, dat twee seconden voor het einde sneller gaat knipperen. Om de zelfontspanner te deactiveren drukt u weer op de ontspanner of het knopje van de zelfontspanner.
De zelfontspanner bewijst ook zijn nut als u absoluut geen camerabeweging wenst zoals bijvoorbeeld bij nacht- of macro-opnames. Ook hier is een statief een onmisbaar attribuut.