Scherpstelvertraging

ScherpstelvertragingDigitale camera's hebben even tijd nodig om een foto te kunnen nemen. Na het aanzetten van de camera moeten verschillende processen afgerond worden. Dit duurt enkele seconden. Ook zal het u opvallen dat het na het volledig indrukken van de ontspanner enige tijd duurt voordat de foto werkelijk genomen wordt.
Dit fenomeen wordt ook wel ontspanvertraging genoemd en bij sommige camera's kan deze tijd oplopen tot 1 seconde. Fabrikanten besteden hieraan momenteel veel aandacht en de ontspanvertraging van de nieuwste camera's is al een stuk minder. De vertraging ontstaat omdat op het moment van indrukken van de ontspanknop de camera verschillende zaken moet meten, berekenen en instellen. Denk hierbij aan het witpunt, de voorwerpsafstand en het scherpstellen, de lichtmeting en de belichting instellen. De ontspanvertraging kan tot gevolg hebben dat u belangrijke momenten mist.
Om een deel van het probleem van de ontspanvertraging op te lossen kunt u voor het nemen van de foto de ontspanner alvast half indrukken. Alle metingen en instelling worden dan al verricht en u bent klaar om zonder tijdvertraging het 'moment suprème' vast te leggen. Ook kunt u de functie reeksopname gebruiken. U maakt dan in een korte tijd een serie foto's achter elkaar, waaruit uw achteraf de beste kunt kiezen.