CompactFlashkaart (CF)

Opslagmedia - CompactFlashkaart (CF) - Digital camera and photography cursus

Klik hier voor meer informatie over CompactFlash cardsCompactFlash kaartjes zijn dikker dan de andere geheugenkaartjes omdat alle logistiek in het kaartje is ingebouwd en derhalve zonder verdere faciliteiten gelezen kan worden door de camera. De kaart is gebaseerd op het principe van 'niet-vluchtig' flashgeheugen, hetgeen betekent dat er geen spanning nodig is om opgeslagen gegevens te bewaren.
Er zijn twee types CompactFlash verkrijgbaar. Het oudste type is Type I en nieuwer is Type II. Deze laatste is net zoals een PMCIA-kaart, 5,5 mm dik. In een Type II slot kunt u wel Type I kaartjes stoppen, maar niet andersom.

Omdat CompactFlash kaartjes geen bewegende onderdelen bevatten, zijn ze goed bestand tegen schokken en vallen en zijn ze weinig gevoelig voor temperatuurschommelingen. Ze werken perfect tussen 25 en 75 graden Celsius. De levensduur van CompactFlash is 110 jaar gegarandeerd en verlies van data komt zelden voor. Een val van drie meter kunnen ze zonder problemen overleven. Naast deze fysieke kwaliteiten gebruiken de kaartjes ook relatief weinig stroom.
De maximale capaciteit van CompactFlash neemt snel toe en 4 GB behoort nu tot de mogelijkheden. Ook de lees- en schrijfsnelheid van de kaartjes wordt steeds hoger, hetgeen noodzakelijk is bij toenemende grootte van de beeldsensor en de hogere snelheid van reeksopnames in digitale spiegelreflexcamera's.