Papiersoorten en - kwaliteit

Papiersoorten en - kwaliteitMet meer dan 12 vooraanstaande papier fabrikanten en meer dan 40 verschillende papiersoorten, van standaard glanzend tot canvas en vinyl, is de juiste keuze van het meest geschikte printerpapier niet eenvoudig. U kunt zelfs op ansichtkaarten afdrukken of op transfers voor op T-shirts.
Inkjetpapier moet speciaal gecoat zijn en een bijzondere inkthechting hebben omdat inkjet inkt meer uitvloeit dan toners of vaste kleurstoffen. Ook moet inkjetpapier krasvast en kreukbestendig zijn en een hoge dichtheid hebben voor heldere kleuren. Hebt u niet het juiste papier, dan loopt de inkt uit als op vloeipapier en wordt de afbeelding troebel en zijn de kleuren flets. Voor een afdruk met het gevoel en de uitstraling van een echte foto moet u het juiste papier hebben met de juiste dikte en glans. Een gecoat oppervlak houdt de inkt op zijn plaats resulterend in heldere, volle kleuren met veel detail. De papierkleur zelf moet natuurlijk wit zijn voor een optimaal contrast en goede verzadiging.
Speciale foto kwaliteits papier is duur en ook de inkt is niet goedkoop. Een kostprijs van 1,50 tot 2 euro voor een A4-afdruk is geen uitzondering. Afdrukken via een éénuurservice of online fotoprint is kostentechnisch vaak interessant.