Afdrukresolutie

Printers en afdrukken - Afdrukresolutie - Digital camera and photography cursusEr is vaak verwarring over het gebruik van ppi en dpi. Digitale foto's zijn opgebouwd uit pixels en deze zijn op het scherm zichtbaar. Met ppi (pixels per inch) wordt de schermresolutie, dus het aantal pixels in een afbeelding bedoeld.

Dpi (dots per inch) is niet de resolutie van een gescand of schermbeeld, maar het aantal inktpunten dat de printer gebruikt om tekst of foto's af te drukken, de zgn. afdrukresolutie. Hoe meer inktpunten, des te gedetailleerder de foto zal zijn. Overigens is een inktpunt niet hetzelfde als een inktdruppel. De PhotoRetIII technology technologie van HP gebruikt 29 druppeltjes om één inktpunt te maken, terwijl sommige Canon printers 1472 spuitmondjes gebruiken met inktdruppels van slechts 2 picoliter.

De benodigde beeldresolutie (ppi) kan berekend worden door de afdrukresolutie (dpi) te vermenigvuldigen met het afdrukformaat (in inches/2,54 cm). Voor een foto van 8 bij 10 inch (20 bij 25 cm) afgedrukt in een tijdschrift met 300 dpi is de beeldresolutie 2400 x 3000 pixels. Krantenfoto's zijn 180 dpi en een desktopprinter drukt af met 250 tot 300 dpi (laserprinters). Sommige professionele fotoprinters gebruiken een afdrukresolutie van 2400 dpi. Met een hogere resolutie afdrukken dan de optimale beeldresolutie is zinloos, omdat dit de afdrukkwaliteit niet verbetert, maar alleen de bestanden onnodig groot maakt.