Stereo fotografie

Fotografische technieken - Stereo fotografie - Digital camera and photography cursus

Foto: OkuyukiFoto's leggen veel situaties vast maar ze missen het dieptegevoel. Als sinds Charles Wheatstone in 1838 het principe van stereo kijken ontdekte, zijn mensen bezig te proberen een stereo foto te maken. Stereoscopische of 3-D beelden worden samengesteld uit 2 opnames van hetzelfde onderwerp, maar vanuit een iets ander gezichtspunt. Door gebruik te maken van een stereoviewer, worden de 2 opnames door onze geest gecombineerd tot één 3-D beeld. Door twee foto's op 6,35 cm van elkaar te nemen ( e gemiddelde afstand tussen de ogen) creëren we een 3-D beeld.
Het probleem van stereocamera's is dat ze gebaseerd zijn op een oude techniek. Er is geen goedkoop en modern alternatief voor handen maar het is mogelijk om met een digitale camera een stereofoto te maken. Hiertoe maakt u een geleiderail waar u de camera opzet. De rail zorgt ervoor dat de 2 opnames precies op 6,35 cm van elkaar en parallel genomen kunnen worden. Kies een scène waar geen beweging in is en let erop dat er een object op de voorgrond staat waardoor het stereo-effect zichtbaar wordt.
Om zonder stereoviewer het 3-D beeld te kunnen zien moet u de 2 foto's naast elkaar leggen en naar een punt in het midden staren. Kruis langzaam uw ogen en als het goed is smelten de 2 opnames samen in één beeld. Gun uw ogen wel af en toe rust.