Perspectief

Fotografische technieken - Perspectief - Digital camera and photography cursusHet perspectief van  een beeld heeft grote invloed op hoe een foto oogt. Het is afhankelijk van de gebruikte beeldhoek en brandpuntsafstand. Perspectief verandert het aangezicht van een object voor wat betreft grootte en afstand.
Bij gebruik van een groothoeklens lijkt de achtergrond erg ver weg. Maar als het hoofdonderwerp dichterbij de camera komt lijkt dat relatief veel groter ten op zichte van de achtergrond. Dit fenomeen kunt u gebruiken om extra aandacht te vestigen op uw hoofdonderwerp. Bij extreem gebruik wordt het beeld echter wel heel onrealistisch. Het verruimen van de diepte bij groothoeklenzen noemen we overdreven perspectief. Een overzichts foto lijkt dan veel wijdser dan onze ogen normaal zouden zien.
Foto's genomen met een telelens laten een tegenovergesteld effect zien. Door hun veel kleinere beeldhoek lijken objecten dichterbij elkaar dan in de realiteit. Ze vernauwen het perspectief doordat de objecten uit de voorgrond ongeveer even groot lijken als die uit de achtergrond. Als u door een telelens bijvoorbeeld een straat afkijkt, dan is het moeilijk om de onderlinge afstanden tussen voorwerpen te schatten. Dit effect kunt u gebruiken om de illusie te wekken dat een straat vol met mensen is of dat er veel gebouwen in staan.