Portretfotografie

PortretfotografieHet meest gefotografeerde onderwerp is toch wel de mens. Het is dan ook heel jammer dat een portretfoto vaak meer laat zien dan alleen maar een goed lijkend portret.
Lees verder voor tips om uw portretten te verbeteren. Voor de wat formelere portretfoto's moet u niet de directe flits op uw camera gebruiken, omdat die vaak "harde' schaduwen geeft en zorgt voor rode ogen. Zacht daglicht is een veel betere keus. Omdat de ogen het belangrijkste onderdeel op een foto zijn moeten die goed scherp zijn. Een beetje invulflitsen geeft een leuke twinkeling in de open. Door een groot diafragma te kiezen wordt de achtergrond wazig en ligt de nadruk op het onderwerp. Om uw model op zijn of haar gemak te stellen kunt u het best met ze praten tijdens het fotograferen.
Een korte telelens (80mm) voorkomt vertekening en zorgt voor een meer ontspannen sfeer. Voor de meer ongedwongen en spontane foto's moet u ook wat van de omgeving laten zien door gebruik te maken van een standaard- of groothoeklens. Houd u camera in de aanslag zodat u snel, maar zonder opdringerig te zijn, een opname kunt maken. Kinderen gedragen zich over het algemeen heel natuurlijk maar hebben niet zoveel geduld. Dus leid ze af en volg ze met een telelens. Nog één laatste tip, probeer ook eens zwart - wit foto's voor de verandering.