Landschap

LandschapOp de juiste plaats en op de juiste tijd zijn, is waarschijnlijk de sleutel tot succesvolle landschapsfotografie. Geduld en planning, plus een goed begrip van licht, is alles wat nodig is. Vroeg in de morgen of later op de dag zijn de beste tijdstippen, omdat de zon dan lager staat waardoor details en structuren in het landschap beter tot hun recht komen.
Probeer te vermijden om in de zomer tussen 10 uur 's ochtends en 5 uur 's middags te fotograferen. Bij het harde zonlicht met de hoge stand van de zon, zijn er in het landschap weinig karakteristieke kenmerken te zien. Gedurende de herfst en winter staat de zon lager en kunt u de gehele dag foto's maken. Sluit slecht weer niet uit, want juist dan kunt u met donkere, stormachtige luchten, dramatische foto's schieten, zeker als af en toe de zon doorbreekt. U moet dan natuurlijk wel de camera beschermen tegen de elementen.
De belichtingstijden zullen wat langer moeten zijn omdat u kleine diafragma's nodig hebt om alles scherp te houden. Het gebruik van een statief voorkomt bewegingsonscherpte en remt u wat af zodat u uw compositie goed kunt overdenken.
Door een groothoeklens te gebruiken creŽert u diepte door ook iets interessants van de voorgrond mee te nemen. Bijvoorbeeld een heg, een boom of een wegwijzer geven het landschap een 3 dimensionaal gevoel en leiden het oog van de kijker door de foto.