Bescherming en schoonmaken

Bescherming en schoonmakenEen digitale camera is in principe een vrij stevig apparaat. U moet hem periodiek nakijken en alleen schoonmaken als het echt nodig is, want er is altijd de mogelijkheid dat u de camera of de lens beschadigt. Het enige wat u nodig hebt zijn een pluisvrije doek ( of een vaak gewassen  zakdoek), een sabelbonte kwast en een rubberen knijpbolletje. Gebruik nooit agressieve schoonmaak producten want die kunnen de plastic onderdelen aantasten.
De buitenzijde van de camera vraagt de meeste aandacht. Gebruik de doek om de body te reinigen en de kwast om de lens aan de buitenkant af te stoffen. Met het knijpbolletje blaast u het stof uit het memorycard- en batterijcompartiment. Vingerafdrukken moet u direct voorzichtig wrijvend met de pluisvrije doek verwijderen.
Plaats altijd een UV filter voor de lens als permanente bescherming. U moet extra voorzichtig zijn bij het schoonmaken van de coating van het voorste lens element. Er zijn speciale schoonmaakproducten voor lenzen, maar als u hem altijd bedekt houdt als u hem niet gebruikt, zult u die nooit nodig hebben. Het is een goed idee om een goede cameratas voor uw camera en lenzen aan te schaffen. Stel uw camera nooit bloot aan hoge temperaturen en bescherm hem altijd tegen water, vooral zoutwater, stof en zand. Als u onder deze omstandigheden moet fotograferen moet u de camera in een plastic zak doen tussen de opnames door.