Optische zoom

Optische zoomZoomlenzen op digitale camera's werken ongeveer hetzelfde als op camcorders. Er zijn twee knopjes. En om in te zoomen, waardoor de brandpuntsafstand vergroot wordt en de beeldhoek kleiner, en n om uit te zoomen. Bij dit tweede knopje wordt de beeldhoek vergroot. De optische zoom is een 'echte' zoom die gebruik maakt van de gehele CCD. De digitale zoom is echter slechts een uitvergroting van een gedeelte van de CCD.

Optische zoomlenzen van digitale camera's zijn meestal niet verwisselbaar en u moet dus een camera kiezen die past bij uw soort fotografie.
Zoomlenzen van digitale camera's hebben meestal een bereik varirend van 35 tot 70mm. Soms wordt dat standaard zoom genoemd. Sommige camera's hebben echter een bereik van 28 tot 135 mm. Daarmee heeft u een veel grotere flexibiliteit.

En van de grootste voordelen van een zoomlens is dat u uw gezichtsveld kunt veranderen zonder van standpunt te hoeven veranderen. Dat is vooral handig als u niet genoeg ruimte heeft om naar achteren te gaan terwijl u wel 'alles' op de foto wilt krijgen of als u snel wilt reageren op een fotogenieke situatie en u in wilt zoomen of wanneer u actie wilt isoleren van z'n achtergrond.