Macro modus

Macro modusNormaal gesproken wordt met macro fotografie bedoeld dat het onderwerp groter dan 1op 1 wordt weergegeven, meer dan levensgroot dus. Dit kan vergeleken worden met het kijken door een vergrootglas. Bij een digitale camera echter wil de macro modus zeggen dat u van heel dichtbij een voorwerp kunt fotograferen, zonder dat dat 1 op 1 is. Met sommige camera's kunt u dus heel dichtbij het onderwerp komen, terwijl andere camera's de zoomfunctie gebruiken om een macro opname te maken.
Er zijn een paar zaken waar u op moet letten voor het maken van een goede macrofoto. Bij macro fotografie luistert het scherpstellen erg nauw. Op zulke korte afstanden is de scherptediepte immers zeer gering. Camera en object moeten in één lijn geplaatst worden bij een klein diafragma. Het gevolg hiervan is dat de sluitertijd langer zal zijn, daarom moet de camera stabiel staan, bijvoorbeeld op een statief.
Ook het gebruik van de zelfontspanner is een nuttig hulpmiddel ter voorkoming van bewegingsonscherpte. Het gebruik van een standaard flitser kan beter  vermeden worden omdat die hard licht geeft en vaak zorgt voor overbelichting. Beter kunt u fotograferen bij daglicht. Een raam op het noorden op een bewolkte dag geeft zacht egaal licht, terwijl een stuk wit karton de schaduwen kan oplichten of als invul-reflector kan dienen.