Groothoeklenzen

GroothoeklenzenMet  groothoeklenzen bedoelen we lenzen met een brandpunts afstand korter dan 50mm. Ze variëren van super groothoek van ongeveer 17mm tot de standaard groothoek van 35mm. De laatste komt waarschijnlijk het meest voor op digitale camera's. Deze lens is uitermate geschikt voor algemeen gebruik. Niet alleen voor landschapsfotografie is een groothoeklens dé lens, maar ook in beperkte ruimtes waar u niet ver genoeg naar achter kunt staan om alles 'op de foto'  te krijgen.
Groothoeklenzen genereren een grote scherptediepte en scherpstellen is dus niet zo kritisch. Eén van de voordelen is dat een groothoeklens uw perspectief vergroot. Voorwerpen die zich op korte afstand van de lens bevinden, lijken groter, terwijl dingen op grotere afstand zich uitstrekken in de verte. Dit effect wordt vergroot naarmate de beeldhoek van de lens groter is.
Het gebruik van een groothoeklens kan leiden tot vervorming. Als u de camera achterover kantelt bij het fotograferen van een hoog gebouw, kunnen de verticale lijnen naar één punt lopen waardoor het lijkt alsof het gebouw omvalt.
Juist omdat u zoveel in beeld kunt krijgen met een groothoeklens moet u de compositie van de foto niet uit het oog verliezen. Het gevaar bestaat namelijk dat u anders “lege” foto's maakt. Door iets van de voorgrond mee te fotograferen creëert u een gevoel van diepte.